Den svenska konjunkturen

Coronakrisen slår hårt mot unga entreprenörer

Det snabbt försämrade ekonomiska läget börjar nu märkas även bland landets unga företagare. Företaget Mekina, som var Årets Framtidsgasell 2018, har redan tvingats låta flera personer gå. ”Risken finns att företaget ej överlever sommaren”, säger Catrine Sageryd, vd på Mekina.

Enligt ny undersökning från nätverket Young Entrepreneurs of Sweden, som samlar fler än 200 av Sveriges ledande unga entreprenörer, börjar konsekvenserna nu bli märkbara.

– Vi var i kraftig tillväxtfas men marknaden har verkligen dött och många av våra beställningar är numera framflyttade på obestämd tid, säger Henrik Karlsson, vd på Professionell Säkerhet, som ingår i nätverket.

Vart fjärde företag i nätverket har likviditet för att klara max två månader, hälften är mycket oroade över sitt företags ekonomi och över hälften av företagen som svarat har också aviserat att det kan bli aktuellt med neddragning i personalstyrkan.

Vår produktion står därför still

Företaget Mekina, som var Årets Framtidsgasell 2018, ar redan tvingats låta flera personer gå i coronakrisens spår och ser nu över korttidspermittering för övrig personal.

–Rådet att alla ska stanna hemma vid minsta symptom av förkylning, snuva eller hosta har resulterat i att nästan all personal är hemma, även om det inte är annat än vanlig snuva som går. För Mekinas 20 anställda som jobbar med att reparera verktyg i vår verkstad är det inte möjligt att jobba hemifrån. Vår produktion står därför still och risken finns att företaget ej överlever sommaren, säger Catrine Sageryd, VD Mekina.

Hon fortsätter:

– Går myndigheter ut och närmare beordrar folk att stanna hemma bör de även stå för en större del av företagens sjuklönekostnader under dessa månader.

Kortare ledtider i statens hantering av stöd och mindre otydliga villkor är ett måste, anser Martin M Eriksson, medgrundare till Talents of Sweden AB.

– Annars riskerar osäkerheten att slå ut bolag som i slutet ändå hade klarat sig med stödpaketen på grund av att företagen helt enkelt inte vet om man kan räkna med staten eller inte, säger han.

Fakta om undersökningen

Undersökning av Young Entrepreneurs of Sweden gjordes under perioden 16-18 mars, där 83 av nätverkets medlemmar gav sin syn på rådande marknadsläge.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Den svenska konjunkturen

Toppnyheter

Ann Linde.  TT
Coronavirusets spridning – globalt

Klart: UD förlänger avrådan om resor till hela världen – gäller nu till mitten av juni

UD:s avrådan om att undvika icke nödvändiga resor till hela världen förlängs till 15 juni. Det säger utrikesminister Ann Linde (S) till Ekot.

Linde säger att situationen fortfarande är orolig i många länder, och att det i många fall är mycket svårt att ta sig hem.

– När man kommer till länder sker det väldigt snabba svängningar av gränser och karantänsregler. Det kan till och med vara svårt att få mat på vissa platser, säger Linde.

3 tim
Graffiti i Los Angeles/LA-bor håller avståndet. TT
undefined

Amerikaner uppmanas: Distansera er mera

Deborah Birx, koordinator för Vita husets coronagrupp, tycker att USA:s invånare måste bli bättre på social distansering för att minska spridningen av coronaviruset. Det skriver Reuters.

Sedan mitten på mars uppmanas amerikaner att tvätta händerna regelbundet, inte samlas i grupper på fler än tio personer och att undvika restauranger och barer. Dessa rekommendationer har nu förlängts till slutet av april – och i nuläget är det enligt Birx inte tillräckligt många amerikaner som följer dem.

Folk som först nu börjat bli sjuka i covid-19 har alltså kunnat få viruset efter att Vita huset presenterade restriktionerna.

– Så det här är en uppmaning till handling, säger Deborah Brix.

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Systembolagets nya golvmarkeringar Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Systembolagets nya åtgärd: Börjar slussa in kunder

För att undvika trängsel och smittspridning börjar Systembolaget nu slussa in kunder i butikerna. 100 personer har rekryterats för att sköta slussning och möta den ökade kundtillströmningen. Systembolagets presschef Lennart Agén säger till TT att orsaken är omtanke om personal och kunder.

– Vi har valt att införa slussning när det är stor kundtillströmning till våra butiker för att möta Folkhälsomyndighetens föreskrifter, säger han.

Dessutom begränsas antalet köande per kassa till max tre till fem kunder. Butikerna har gjort golvmarkeringar med 1,5 meters mellanrum där kunderna ska stå och vänta.

4 tim
Fältsjukhuset som byggts i  Stockholmsmässan i Älvsjö Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Krisavtal för intensivvård aktiveras i Stockholm

Krislägesavtalet för intensivvården aktiveras i Region Stockholm, skriver Sveriges Kommuner och regioner i ett pressmeddelande.

– I Region Stockholm ser vi nu att alla befintliga möjligheter i det reguljära kollektivavtalet för att säkra bemanningen i intensivvården är uttömda, säger Joakim Larsson, ordförande i förhandlingsdelegationen i Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Det aktiverade avtalet innebär bland annat att den ordinarie arbetstiden höjs till 48 timmar per vecka. Särskild nödfallsövertid kan även tas ut och personalen ges en krisersättning vilket betyder att de får mer än fördubblad lön.

Idag 10:14
Bild från mönstring 2017.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Unga kallas till mönstring mitt under virusutbrottet

Rekryteringsmyndigheten har kallat 15 000 svenska ungdomar till mönstringen som är planerad att inledas i augusti, skriver TT. Detta trots att man för två veckor sedan stoppade mönstringen för drygt 1 000 unga.

Målsättningen är att 5 500 ska skrivas in för värnplikt. Tanken är också att verksamheten ska öppna som vanligt igen den 20 april.

Myndighetens kommunikationschef Marinette Nyh Radebo säger att beslutet om ett stopp fattades då man inte ansåg det vara ”etiskt korrekt” att kalla in ungdomar under coronakrisen.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige