Den svenska konjunkturen

Coronakrisen slår hårt mot unga entreprenörer

Det snabbt försämrade ekonomiska läget börjar nu märkas även bland landets unga företagare. Företaget Mekina, som var Årets Framtidsgasell 2018, har redan tvingats låta flera personer gå. ”Risken finns att företaget ej överlever sommaren”, säger Catrine Sageryd, vd på Mekina.

Enligt ny undersökning från nätverket Young Entrepreneurs of Sweden, som samlar fler än 200 av Sveriges ledande unga entreprenörer, börjar konsekvenserna nu bli märkbara.

– Vi var i kraftig tillväxtfas men marknaden har verkligen dött och många av våra beställningar är numera framflyttade på obestämd tid, säger Henrik Karlsson, vd på Professionell Säkerhet, som ingår i nätverket.

Vart fjärde företag i nätverket har likviditet för att klara max två månader, hälften är mycket oroade över sitt företags ekonomi och över hälften av företagen som svarat har också aviserat att det kan bli aktuellt med neddragning i personalstyrkan.

Vår produktion står därför still

Företaget Mekina, som var Årets Framtidsgasell 2018, ar redan tvingats låta flera personer gå i coronakrisens spår och ser nu över korttidspermittering för övrig personal.

–Rådet att alla ska stanna hemma vid minsta symptom av förkylning, snuva eller hosta har resulterat i att nästan all personal är hemma, även om det inte är annat än vanlig snuva som går. För Mekinas 20 anställda som jobbar med att reparera verktyg i vår verkstad är det inte möjligt att jobba hemifrån. Vår produktion står därför still och risken finns att företaget ej överlever sommaren, säger Catrine Sageryd, VD Mekina.

Hon fortsätter:

– Går myndigheter ut och närmare beordrar folk att stanna hemma bör de även stå för en större del av företagens sjuklönekostnader under dessa månader.

Kortare ledtider i statens hantering av stöd och mindre otydliga villkor är ett måste, anser Martin M Eriksson, medgrundare till Talents of Sweden AB.

– Annars riskerar osäkerheten att slå ut bolag som i slutet ändå hade klarat sig med stödpaketen på grund av att företagen helt enkelt inte vet om man kan räkna med staten eller inte, säger han.

Fakta om undersökningen

Undersökning av Young Entrepreneurs of Sweden gjordes under perioden 16-18 mars, där 83 av nätverkets medlemmar gav sin syn på rådande marknadsläge.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Den svenska konjunkturen

Toppnyheter

Illustrationsbild. FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenska elpriser på extrema sommarnivåer

Elpriserna har rusat för kunder i mellersta och södra Sverige, skriver Dagens Industri. Prisökningen beror på det ansträngda läget för elförsörjningen och att Svenska Kraftnät begränsat elöverföringen från norr för att försäkra elförsörjningen. Det dyraste priset var i dag över 75 öre/kWh, enligt konsultföretaget Swecos elmarknadsexpert Christian Holtz.

– Det är väldigt högt, och mycket ovanligt under en sommarmånad när förbrukningen är låg, säger han till DI.

Elpriserna väntas vara fortsätt högre i mellersta och södra Sverige eftersom utbyggnaden av vindkraft väntas i norr, samtidigt som kärnkraftverket Ringhals 1 väntas stänga i söder.

23 jun
undefined

Elpriset i juni – rekordlågt och superhögt

Det lägsta genomsnittspriset på el som hittills noterats uppmättes för juni – snittpriset på den nordiska elbörsen Nordpool under månaden var 3,3 öre per kWh, enligt elbolaget Bixias rapport.

Den tidigare rekordnoteringen låg på 5,7 öre som noterades i april i år.

Lägstarekordet kan tyckas något konstigt eftersom det under juni också uppmättes ett extremt högt elpris i södra Sverige.

"Det har varit kraftiga svängningar på elbörsen den senaste månaden. Under delar av förra veckan, i samband med värmeböljan, var elpriset i de södra delarna av landet uppe i 84 öre per kWh", skriver Bixias elprisanalytiker Johan Sigvardsson i rapporten.

Det höga priset då berodde på en väldigt låg vindkraftsproduktion, samtidigt som överföringskapaciteten från norra landet, där vattenkraften finns, var begränsad. De låga priserna som ändå dominerat beror på snön i norr som nu smält och fyllt på vattenmagasinen i kombination med mindre förbrukning och att kärnkraftsproduktionen är tillbaka i nästan full drift.

5 jul
Läs mer om Elpriserna
Ann Hartvig/TT
Coronavirusets spridning – Sverige

Forskare: Så växer vänsternationalismen under krisen

När statsvetaren Nicholas Aylott ska analysera den svenska coronastrategin finner han en hel del förväntat och mycket som påminner om tidigare kriser, inte minst migrationskrisen 2015, men också sådant som överraskar. Vänsternationalismen som växte fram under våren i Sverige skiljer sig markant från andra länders nationalistiska tendenser, beskriver han. ”Interna kritiker är suspekta, eftersom de riskerar att skada nationens intresse”.

4 tim
Illustrationsbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skånetrafiken börjar med biljettkontroller igen

Skånetrafiken valde att pausa sina biljettkontroller när coronapandemin bröt ut. Men nu börjar man kontrollera igen, meddelar man i ett pressmeddelande.

”Vi har fått indikationer på att fusket har ökat den senaste tiden. Men eftersom våra kontrollanter inte har kunnat arbeta på samma sätt som vanlig har vi just nu inga bra siffror”, säger Mikael Thomasson, chef företag & partners på Skånetrafiken, i pressmeddelandet.

Skånetrafiken ska nu utföra sina kontroller som vanligt ”så länge det kan göras på ett säkert sätt som inte orsakar trängsel”.

Det senaste halvåret har antalet resenärer minskat med 40 procent.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Erna Solberg. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Norge rödlistar sex nya svenska regioner

Sex nya svenska regioner rödlistas i Norge. Det meddelar regeringen på en tidigarelagd pressträff.

Resenärer från Östergötland, Blekinge, Värmland, Uppsala, Dalarna och Örebro måste sitta i tio dagars karantän innan de får komma in i landet. Ändringarna börjar gälla från midnatt på lördag.

Rekommendationerna kommer från den norska folkhälsomyndigheten FHI. Norge avråder från alla resor utomlands och alla hittills gröna länder kommer att ses som gula.

– Just nu är det bäst att hålla sig hemma i Norge, säger Erna Solberg vid presskonferensen.

3 tim
Spanska ridskolan i Österrikes huvudstad Wien. Lilli Strauss / TT NYHETSBYRÅN
undefined

UD häver avrådan från resor till två europeiska länder

Utrikesdepartementet avråder från och med i morgon inte längre från resor till Österrike och Liechtenstein, skriver man på sin hemsida.

Samtidigt meddelar UD att reseavrådan för en rad europeiska länder förlängs fram till 26 augusti. För länder utanför Europa förlänger man avrådan till 31 augusti.

Avrådan från utlandsresor har sedan tidigare hävts för 20 europeiska länder, däribland Frankrike, Grekland, Tyskland och Ungern.

3 tim
Erna Solberg. Håkon Mosvold Larsen / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Solberg: Inga stora beer pong- och shotstävlingar

Oslopolisen har vid flera tillfällen tvingats upplösa nollningsfester på grund av coronapandemin – nu uppmanar statsminister Erna Solberg alla festsugna studenter att ta mer ansvar, skriver Dagbladet.

Det är viktigt att festerna inte blir för stora och att avstånden hålls, menar statsministern. Hon lyfter bland annat att många ungdomar är asymtomatiska smittbärare och att de rör sig i stora kretsar vilket gör att smittan riskerar att spridas mer.

– Studenter och andra ska kunna ha en trevlig vecka och lära känna universitetet och varandra, men de största beer pong- eller shotstävlingarna borde inte hållas i år.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer