Den svenska konjunkturen

Coronakrisen slår hårt mot unga entreprenörer

Det snabbt försämrade ekonomiska läget börjar nu märkas även bland landets unga företagare. Företaget Mekina, som var Årets Framtidsgasell 2018, har redan tvingats låta flera personer gå. ”Risken finns att företaget ej överlever sommaren”, säger Catrine Sageryd, vd på Mekina.

Enligt ny undersökning från nätverket Young Entrepreneurs of Sweden, som samlar fler än 200 av Sveriges ledande unga entreprenörer, börjar konsekvenserna nu bli märkbara.

– Vi var i kraftig tillväxtfas men marknaden har verkligen dött och många av våra beställningar är numera framflyttade på obestämd tid, säger Henrik Karlsson, vd på Professionell Säkerhet, som ingår i nätverket.

Vart fjärde företag i nätverket har likviditet för att klara max två månader, hälften är mycket oroade över sitt företags ekonomi och över hälften av företagen som svarat har också aviserat att det kan bli aktuellt med neddragning i personalstyrkan.

Vår produktion står därför still

Företaget Mekina, som var Årets Framtidsgasell 2018, ar redan tvingats låta flera personer gå i coronakrisens spår och ser nu över korttidspermittering för övrig personal.

–Rådet att alla ska stanna hemma vid minsta symptom av förkylning, snuva eller hosta har resulterat i att nästan all personal är hemma, även om det inte är annat än vanlig snuva som går. För Mekinas 20 anställda som jobbar med att reparera verktyg i vår verkstad är det inte möjligt att jobba hemifrån. Vår produktion står därför still och risken finns att företaget ej överlever sommaren, säger Catrine Sageryd, VD Mekina.

Hon fortsätter:

– Går myndigheter ut och närmare beordrar folk att stanna hemma bör de även stå för en större del av företagens sjuklönekostnader under dessa månader.

Kortare ledtider i statens hantering av stöd och mindre otydliga villkor är ett måste, anser Martin M Eriksson, medgrundare till Talents of Sweden AB.

– Annars riskerar osäkerheten att slå ut bolag som i slutet ändå hade klarat sig med stödpaketen på grund av att företagen helt enkelt inte vet om man kan räkna med staten eller inte, säger han.

Fakta om undersökningen

Undersökning av Young Entrepreneurs of Sweden gjordes under perioden 16-18 mars, där 83 av nätverkets medlemmar gav sin syn på rådande marknadsläge.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Den svenska konjunkturen

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer