Foto: TT
Företagarhjältarna under coronakrisen

Coronahjältarna – här är företagen som gör skillnad i krisen

Många företag inom olika branscher drabbas just nu hårt av coronaoron. Men det finns företag som inte bara klarar sig väl utan även underlättar vardagen för sina medmänniskor och hjälper vården och myndigheter genom krisen.

Nätläkarna är bland de som tydligast har märkt av ett ökat behov av deras tjänster. Julia Levander, pressansvarig på Kry, säger att det är ett högt tryck på deras tjänst just nu.

– Vi har märkt av en ökning av antalet samtal som vi får som rör sig om virusrelaterade symptom. Det har varit en 70-procentig ökning sedan i början av februari.

Julia Levander påpekar att företaget även har märkt att fler hör av sig om generella virussymptom som inte behöver vara kopplade till coronaviruset. Hos nätläkaren Min Doktor har de liknande erfarenheter.

”Vi har sett en dubblering av ärenden den senaste tiden. Det intressanta är att det är mer av allt, inte bara coronavirus utan även vanligare medicinska besvär som allergi, urinvägsinfektioner, hudutslag, gynekologi och så vidare”, säger Daniel Persson, innovations- och utvecklingschef på Min Doktor, i en mejlkommentar och tillägger:

”Digitala vårdmöten är utmärkta för besvär som orsakats av coronavirus och inte är välkomna i den fysiska vården på grund av risken att sprida smitta till personal eller andra patienter”.

De personer som upplever lindriga symptom ska enligt allmänna rekommendationer söka vård hemifrån, antingen genom att ringa sjukvårdsrådgivningen 1177 eller kontakta en nätläkare. Detta beror på att man vill minska smittspridningen i olika vårdinrättningar.

Digitala vården fyller en funktion

Men 1177 har på senare tid blivit överbelastat och väntetiderna för samtalen kan vara så långa som 40–60 minuter. Trycket är även stort hos nätläkarna och därför lanserar Kry en gratistjänst där människor själva kan kolla sina symptom.

– Det handlar inte om ett test för huruvida man har corona eller inte utan en symptomkoll, säger Julia Levander och fortsätter:

– Man gör som en hälsocheck fast för coronasymptom. Då kan man ange vilka symptom man har och sedan komma längre in i flödet beroende på vad man svarar.

Julia Levander vill vara tydlig med att säga att den nya tjänsten inte kommer att tala om för en att ”du har corona” utan snarare ge råd om ett vidare steg. Det kan handla om egenvård, självmonitorering eller vidare kontakt med vården.

– Vid den här tiden är det viktigt att man, då man känner symptom, inte söker sig till den fysiska vården eftersom smittorisken är så otroligt hög. Av den anledningen fyller den digitala vården en viktig funktion i samhället, säger Julia Levander och får medhåll från Daniel Persson:

”En effektivare vårdprocess gör att vården och vårdpersonalen räcker till fler, kan bidra till förbättrad arbetsmiljö och minskad administration”.

Företag skänker material till vården

Det är dock inte bara nätläkare som är eftertraktade i coronatider. Överlag har det skett en kraftig ökning av digitala köp. Allt ifrån handsprit till mat säljs allt mer på nätet.

Samtidigt gör en del företag insatser utanför det egna skrået. När larm om brist på vårdmaterial har dykt upp är företagen som sitter på restlager snabba att svara.

Aftonbladet skriver om Beijer Byggmaterial i Västerås som under de senaste dagarna skänkt engångshandskar och annan utrustning till sjukhuset i Västerås.

– De blev överlyckliga, de har verkligen svårt att få fram grejer, säger filialchefen Tobias Johnsson.

På Ikea i Kållered hade man ett större lager med ansiktsmasker som inte behövdes. Dessa valde man att skänka till Sahlgrenska sjukhus.

Logistikchefen Johan Andersson berättar för Expressen om reaktionerna när han åkte och levererade dem i helgen:

– Det rör sig om runt 50 000 stycken, nästan två-tre hela pallar. Jag fick åka in i ambulanshallen och kvinnan som tog emot dem var överlycklig. De blev jätteglada och sa att de skulle fördela ut dem också till övriga sjukhus, säger Johan Andersson.

Beslutet att skänka bort maskerna var lätt att ta för företaget, beskriver han.

– Vi pratade om det i ledningsgruppen och sa att ansiktsmaskerna inte är något som vi hade behov av och att vi kunde skänka dem till våra riktiga hjältar i sjukvården. Att visa solidaritet är jätteviktigt i sådana här tider, säger Johan Andersson.

Ett annat företag som har bidragit med initiativkraft under coronakrisen är The Absolut Company, som tillverkar Absolut vodka. Företaget har meddelat att man kan leverera sprit, som är huvudingrediensen i handsprit, till de myndigheter som behöver.

Kommunikationschef Paula Eriksson uppger att de redan har tillverkat handsprit för eget bruk, vilket de gjorde redan under svininfluensan, enligt nyhetsbyrån Newswire.

”Vi hjälper gärna till. Sprit i sig kan vi leverera om mottagande myndigheter kan hjälpa till med resten”, skriver hon på Twitter.

Krogen får komma till kunden – och skolan till eleverna

Restaurangbranschen är en näring som krisen slår särskilt hårt mot då många arbetar hemifrån och inte går ut för att äta lunch liksom i allmänhet drar sig för att gå ut och äta i samma utsträckning som tidigare. Flera krögare har därmed fått tänka om och en del erbjuder hemkörning av mat. Knut Bar i Stockholm är ett exempel på en restaurang som levererar mat på beställning.

En annan stor grupp som påverkas av coronaviruset är skolelever och lärare. Många skolor har möjlighet till flexibel undervisning med hjälp av digitala läromedel men för de skolor som inte har tillgång till dessa har utbildningsförlaget Gleerups beslutat att ge fri tillgång till digitala läromedel resten av terminen.

Toppnyheter

Person med munskydd.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Tegnell om munskydden: Stanna hemma istället

Statsepidemiolog Anders Tegnell tycker inte att munskydd passar in i den svenska coronastrategin, säger han till TT.

Det är hans kommentar efter att WHO ändrat sina rekommendationer om att allmänheten bör använda munskydd på platser där det är svårt att hålla en social distansiering.

– I Sverige har vi strategin att är du sjuk så ska du hålla dig hemma, i stället för att röra sig med munskydd, säger Anders Tegnell, till TT.

Han säger också att det är viktigt att vänta in den fullständiga rapporten från WHO, som uttalandena stödjer sig på.

2 tim
Äldre som cyklar. Martina Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Byfors: Äldre bör vara försiktiga om de reser

Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, säger till SVT att de slopade reserestriktionerna även gäller dem som är 70 år och äldre. Men de måste vara extra försiktiga.

Enligt henne är det viktigt att man fortsätter att hålla avstånd och att man väljer sitt resmål med omsorg.

– Om man är äldre, speciellt om man har någon annan sjukdom så ska man tänka på att vården kan vara extra hårt belastad i vissa regioner, säger Byfors till SVT.

Från och med 13 juni hävs regeringens uppmaning om att avstå icke nödvändiga resor inom landet.

1 tim
Johanna Sandwall. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Socialstyrelsen: Mer grönt än rött i vår lägesbild

Trenden med minskat antal avlidna i covid-19 per dygn fortsätter, skriver TT. Dessutom ser elva av Sveriges 21 regioner en förbättring på kort sikt och nio av dem på längre sikt.

– Det är första gången vi har mer grönt än rött i vår lägesbild på kort sikt. Det står ju för någonting i alla fall, Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Enligt Socialstyrelsen innebär kort sikt 48–72 timmar, och lång sikt 10–15 dagar.

5 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Trump efter jobbsiffran: ”Mycket bättre än ett V”

Återhämtningen i den amerikanska ekonomin är ”mycket bättre än ett V”. Det sa USA:s president Donald Trump vid en pressträff på fredagen efter att den amerikanska sysselsättningen stigit med 2,5 miljoner jobb i maj.

– Innan ”Kinapesten” drog in hade vi den starkaste arbetsmarknaden för många olika grupper, sade han enligt Direkt.

Trump kommenterade också handelsavtalet med Kina.

– De köper mycket, det är bra att komma överens med Kina. Om det varar vet jag inte.

5 tim
En kvinna med ansiktsmask på Heathrows flygplats i London.  Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Storbritannien passerar 40 000 döda i covid-19

Under det senaste dygnet har ytterligare 357 dödsfall i covid-19 registrerats i Storbritannien vilket har fått dödssiffran i landet att passera 40 000. Det uppger brittiska myndigheter enligt nyhetsbyrån AFP.

Siffran är en ”fruktansvärd milstolpe” enligt hälsoministern Matt Hancock.

– Vi måste komma ihåg att varenda en av de döda påverkar familjer som aldrig blir desamma igen. Mina tankar går till alla dem, säger han till nyhetsbyrån.

3 tim
En person med anisktmask på T-centralen i Stockholm.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO:s nya linje: Använd munskydd på trånga platser

Världshälsoorganisationen WHO ändrar sig och rekommenderar nu munskydd på platser där det är svårt att hålla social distans.

Det uppger generaldirektören Tedros Adhanom Ghebreyesus på en pressträff.

– Med nya rön i åtanke råder WHO myndigheter att rekommendera allmänheten till att använda skyddsmasker där det finns stor smittorisk och dåliga möjligheter till social distansering, som i kollektivtrafik, affärer och andra instängda eller befolkade miljöer, säger han.

Tedros Adhanom Ghebreyesus betonar att munskydden bara ska ses som en del i den omfattande strategin kring bekämpningen av covid-19.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Donald Trump.  Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Polisvåldet i USA

Trump: ”Förhoppningsvis tittar George ner på oss nu”

Donald Trump tog upp George Floyds död när han under en presskonferens kommenterade de amerikanska arbetslöshetssiffrorna, rapporterar flera amerikanska medier.

Presidenten menar att en stark amerikansk ekonomi är det bästa som kan hända för att överbrygga rasmotsättningar i landet. Han sa även att alla amerikaner ska behandlas lika inför lagen oavsett etnicitet, hudfärg, kön eller trosuppfattning.

– Vi såg alla vad som hände förra veckan. Vi kan inte låta det ske. Förhoppningsvis tittar George ner på oss nu och säger att det är en fantastisk sak som händer i vårt land. Det här är en fantastisk dag för honom. Det här är en fantastisk dag för alla. Det här är en fantastisk dag för jämlikheten, sa Trump.

Floyd dödades i ett brutalt polisingripande i förra veckan och hans död har lett till omfattande demonstrationer mot polisens övervåld.

3 tim
Demonstration till stöd för Black lives matter i Malmö.  Andreas Hillergren/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Smittskyddsläkaren inför protesten: Visa respekt

Senaste veckan har polisen upplöst demonstrationer mot polisvåldet i USA i både Stockholm och Malmö. Nu vädjar smittskyddsläkaren Leif Dotevall till demonstranterna att visa respekt för myndigheternas rekommendationer inför att en stor demonstration planeras i Göteborg på söndag.

– Ett viktigt budskap som man vill förmedla kan bli kontraproduktivt om man skadar sina medmänniskor, säger han till Dagens Nyheter.

Idag 14:05
Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowski. Illustrationsbilder.
undefined

Klarna donerar pengar till stöd för protestvågen i USA

Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowski sällar sig till raden av företagsledare som öppet tar ställning för protestvågen i USA och mot polisvåldet.

”Vi måste fördöma alla former av rasism. Det vi har sett går emot allt som vi som företag, och jag själv personligen, står för”, skriver han i ett blogginlägg på Klarnas hemsida.

Där framgår det att Klarna kommer donera pengar till organisationerna American Civil Liberties Union och The National Association for the Advancement of Colored People. Fintech-bolaget lovar även att matcha alla donationer som anställda gör.

Idag 11:51
Läs mer om Polisvåldet i USA

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer