Junge, Heiko / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

”Corona kan göra Kina och Ryssland till de ledande globala makterna”

Coronapandemin snabbar på ett geopolitiskt skifte där Kina och Ryssland kan överta USA:s roll som ledande världsmakter, skriver DN:s Michael Winiarski i en kommentar.

”Nu försöker Peking triumferande framställa sig som världens räddare. Kina kunde bland annat inkassera en stor pr-vinst när man sände skyddsutrustning och experter till norra Italien sedan inget EU-land tillmötesgått italienska vädjanden om ansiktsmasker och respiratorer”, skriver han.

Och när nio tunga transportplan från Ryssland försvarsmakt i söndags flög in åtta mobila medicinska brigader till Italien var det ett sätt för Ryssland att föröka bryta sin isolering i Europa, menar han.

”I varje fall lär Italien vara mindre benäget att stödja fortsatta EU-sanktioner mot Ryssland som infördes efter anfallet mot Ukraina”, skriver Michael Winiarski.

Slutsatsen är enligt Michael Winiarski att det behövs mer internationellt samarbete, inte mindre.

”Nu är det Kina som står på tur att bli ledande global makt. Det underlättas av Trumps ”America First”-isolationism och hans abdikation från uppgiften att stå i spetsen i kampen mot pandemin”, skriver han i DN.

Toppnyheter

Arkiv Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Lagarde om vändningen: ”Vi rör oss försiktigt uppåt”

I en intervju med tv-bolaget France 2 ger ECB-chefen Christine Lagarde sin bild av euroländernas dystra ekonomiska situation och om den optimism hon ändå känner inför framtiden.

– Vi har varit längst ned på kurvan och rör oss försiktigt uppåt. Hur snabbt situationen förändras beror på hur snabbt vi kan ta oss samman och de ansträngningar vi alla gemensamt kan göra, säger hon.

Lagarde pratar också om saknaden efter sitt barnbarn.

– Nu kan jag bara se honom i min smartphone eller på fotografier. Det gör mig ledsen (...) men när jag tittar på honom blir jag än mer övertygad om hur viktigt vårt uppdrag är, att arbeta för att samhället ska bli en bättre plats.

Läs hela intervjun via länken nedan.

Idag 09:58
Salvatore Di Nolfi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO synar företagskrisen i global undersökning

Internationella Handelskammaren (ICC) och Världshälsoorganisationen (WHO) ska identifiera den privata sektorns utmaningar under coronakrisen, berättar organisationerna i ett pressmeddelande. Resultatet i den globala undersökningen är tänkt att bidra till arbetet för att hindra en ekonomisk kollaps i spåren av pandemin.

– Den här undersökningen kommer att hjälpa oss förstå hur företag agerar. Det hjälper oss att kartlägga och sprida goda exempel och var vi och nationella hälsovårdsinsatser bör rikta fokus. Informationen som vi samlar in genom undersökningen bidrar till utvecklingen av effektiva åtgärder vilket räddar liv och minskar ekonomisk skada, säger WHO:s generaldirektör Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus i en kommentar.

Igår 11:35
Läs mer om Den globala konjunkturen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer