Jeremy Corbyn.  Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Storbritannien

Corbyn ”mycket närmare” en seger än väljarna tror

Labourledaren Jeremy Corbyn är ”mycket närmare” att bli premiärminister i Storbritannien än vad väljarna tror. Det varnas om i ett internt meddelande inom Torypartiet, rapporterar The Telegraph.

Hotet från Labour har allvarligt underskattats, enligt meddelandet som pekar på att Corbyn kan kamma hem en valseger utan att vinna en enda extra stol. Resonemanget är att mindre partier, som Liberaldemokraterna och SNP, kan stjäla röster från Torypartiet och bara behöver ta hem 12 valdistrikt för att peta bort Boris Johnson från makten.

Läs mer

Läs mer

Analyser

Toppnyheter

Isabella Lövin.  Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lövin: Viktigaste åtgärden är att företag ställer om

Klimatminister Isabella Lövin (MP) menar att den så kallade CCS-tekniken, som konjunkturrådet tror skulle kunna halvera utsläppen, bör ses som ett komplement till de svenska klimatmålen.

De viktigaste klimatåtgärden är att företag ställer om och minskar sina utsläpp, anser hon.

– Att släppa ut koldioxid till en hög kostnad, och sedan stoppa tillbaka den till en hög kostnad, det är inte lösningen, säger hon till Aftonbladet.

29 min
Arkivbild. Klimatdemonstration i Denver, USA, september 2019. David Zalubowski / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Dyrare att inte agera mot klimatförändringarna

Kostnaderna för att inte agera mot klimatförändringarna överstiger kostnaderna för att ersätta fossil energi med förnybar. Det slår forskare vid Potsdamuniversitet i Tyskland fast, enligt SR Vetenskapsradion.

Att begränsa den globala uppvärmningen till två grader i linje med Parisavtalet är alltså att föredra rent ekonomiskt, enligt studien som publiceras i Nature.

Forskarna uppmanar till större globala ansträngningar för att nå målet och varnar för att det krävs ”snabba och omfattande åtgärder”.

3 tim
Läs mer om Klimatomställningen
Carrie Lam på en pressträff i dag. ANTHONY WALLACE / AFP
undefined

Hongkongs drastiska drag: Begränsar resor från Kina

Hongkong inför restriktioner för besökare från Fastlandskina, rapporterar New York Times. Ledaren Carrie Lam har fattat beslut om att tåglinjer ska stängas och att flygtrafik och turism ska begränsas, enligt tidningen.

Åtgärderna sätts in för att förhindra spridning av det nya coronaviruset. Över 4 000 människor har smittats i Kina och drygt 100 har dött, enligt de senaste siffrorna från kinesiska myndigheter.

New York Times beskriver Hongkongs restriktioner som en ”drastisk upptrappning” av oron över virusets risker.

20 min
Sjukvårdspersonal i Kambodja. Heng Sinith / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys av första fallen: En av tre hade redan sjukdom

Var tredje person som fått läggas in på sjukhus på grund av coronaviruset, med namnet 2019-nCoV, i Kina hade en underliggande sjukdom, som diabetes, högt blodtryck eller en hjärt-kärlsjukdom. Det visar en analys av de 41 första fallen som publiceras i vetenskapstidskriften The Lancet. Medianåldern i gruppen var 49 år och 73 procent var män. Analysen omfattar fall fram till den 2 januari.

Enligt forskarna behövs nu mer kunskap om sjukdomens ursprung, epidemiologi, smittsamhet samt kliniska spektrum, skriver TT.

43 min
Läs mer om Coronavirusets spridning
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

”Visa hela skatten på lönebeskedet”

Många svenskar underskattar hur mycket de betalar i skatt, särskilt när det gäller arbetsgivaravgiften på lönespecifikationen, skriver företagaren Pontus Angland, i en insändare på Göteborgs-Posten.

Men så behöver det inte vara, anser han.

Därför har han skapat en transparent lönessepcifikation som enkelt visar de anställda vad deras pengar går till. Han uppmanar andra företag att följa exempel.

"Vore det därför inte det ett bra nyårslöfte att visa hela skatten vid nästa löneutbetalning? Så kan medvetenheten öka bland allmänheten och samhället blir lite klokare", skriver han.

15 min
Finansminister Magdalena Andersson och Thomas Bodström. TT
undefined

Bodström: Sänkt skatt kan ge tillbaka väljare till S

En skattereform som gynnar låginkomsttagare skulle göra det möjligt för Socialdemokraterna att vinna tillbaka väljare, skriver advokaten och tidigare S-ministern Thomas Bodström i en debattartikel i Expressen. Enligt honom borde skatten sänkas till 25 procent för de som har lägst inkomster.

För att finansiera skattesänkningarna vill Bodström se en återinförd förmögenhets- och arvsskatt, samt en rättvisare fastighetsskatt och ökad aktieutdelningsskatt.

”Politik handlar om att våga ta initiativ, det går inte att leva på gamla meriter. Det är dags för Socialdemokraterna att göra det nu för att åter kunna bli det ledande partiet i Sverige”, skriver Bodström.

2 tim
Illustrationsbild, väg. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Förslag om kilometerskatt: ”Landsbygden är vinnare”

Sverige bör införa en kilometerskatt på bilkörande, anser forskare från bland annat IVL Svenska Miljöinstitutet och Chalmers. Det rapporterar Ekot.

En sådan reform skulle täcka upp för förlorade skatteintäkter från bensin- och dieselförsäljningen när antalet elbilar och laddhybrider ökar, enligt forskarnas nya rapport.

Kilometerskatten skulle göra bilkörandet relativt sett billigare på landet och dyrare i städerna. Bilister får enligt förslaget betala skatt för varje körd kilometer samtidigt som skatten sänks på bensin och diesel.

– Är man boende och verksam på landsbygden är man vinnare i det här förslaget, säger Anders Roth på IVL.

6 tim
Läs mer om Det svenska skattetrycket

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer