Krisen på Ericsson

Citi: Ericssons aktie lär inte rasa på börsen

Att Ericsson sätter av 12 miljarder kronor till följd av mututredningen i USA kommer inte orsaka en större nedgång för aktien, spår Citi enligt Direkt.

Den svenska jätten kommer visserligen gå sämre än sina konkurrenter – men nedgången lär bli begränsad, menar storbanken.

Nordea håller inte med. De lyfter fram att avsättningen är större än vad många analytiker hade räknat med och spår att Ericsson-aktien faller 4–6 procent under torsdagen, skriver Finwire.

SEB tror att aktien bör falla minst 5 procent, enligt Finwire.

Läs också

Ericssons logga.  ALY SONG / TT NYHETSBYRÅN

Toppnyheter

Johnson under den sista kampanjdagen.  Ben Stansall / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Storbritannien

Hotet mot ”BoJo”: Röster på Farage ger Corbyn fördel

Premiärminister Boris Johnson riskerar att gå miste om 16 valkretsar i områden där många väljare planerar att rösta på Brexitpartiet och Nigel Farage, rapporterar The Times med hänvisning till en ny undersökning.

Boris Johnson har varnat för att en röst på Brexitpartiet innebär en ökad risk för att Labour-ledaren Jeremy Corbyn ”flyttar in på Downing Street”.

Det finns också farhågor om att dåligt väder kan leda till lågt valdeltagande, något som skulle kunna påverka utgången i valet.

10 min
London, Arkivbild.  Thanassis Stavrakis / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Brittiska väljare uppgivna inför valet: ”Ett problem”

Samtidigt som brittiska politiker kampanjat in i det sista inför torsdagens nyval känner många väljare en uppgivenhet kring det politiska läget i landet, rapporterar Sveriges Radio.

Neiha Baelhache, som bor i den potentiellt avgörande valkretsen Kensington i London, säger till radion att hon inte har lyssnat på en enda debatt inför nattens val.

– Det är ett problem att vi faktiskt inte bryr oss längre, säger hon.

1 tim
Labouranhängare jublar när Jeremy Corbyn (ej i bild) talar på kvällen före valet Thanassis Stavrakis / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Taktikröstning kan avgöra – fokus på ”röda väggen”

Taktikröstning kan spela en ovanligt stor roll när Storbritannien i dag går till val. Brexit har ställt traditionella politiska lojaliteter på ända, och många väljare kan i dag rösta utifrån om de vill stanna kvar i EU eller lämna unionen, i stället för enligt partilinjerna.

– Volatiliteten är större än den någonsin varit tidigare, säger Chris Curtis vid opinionsinstitutet Yougov till nyhetsbyrån AFP.

Fokus kommer bland annat vara på om de konservativa kan riva Labours ”röda vägg” i norra England, där en majoritet röstade för att lämna EU. På samma sätt hoppas de konservativa göra insteg i det traditionellt vänsterröstande norra Wales.

Bland förespråkarna för att stanna kvar i EU finns bland annat Gina Miller, som grundat en webbsida för taktikröstning. Hon säger till The Independent att en röst för en Torykandidat innebär att dörren stängs för en ny EU-omröstning.

– Taktikröstning är nyckeln till att hålla dörren öppen.

1 tim
Läs mer om Valet i Storbritannien
Illustrationsbild: ”Idol” är en av TV4:s långkörare. Förra veckan vann Tusse Chiza 2019 års upplaga, här tillsammans med Dao Di Ponziano.  Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bråket mellan TV4 och Com Hem

Nya vändningen: Com Hem bjuder in Telia till möte

Com Hem har bjudit in TV4-ägaren Telia till ett möte i dag klockan 14. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande tidigt på torsdagsmorgonen.

Inbjudan kom enligt pressmeddelandet i går kväll från Com Hem-ägaren Tele2:s vd Anders Nilsson och innefattar Telias tf vd Christian Luiga och TV4:s affärsområdeschef Casten Almqvist.

”Com Hem ser fram emot konstruktiv förhandling och är redo att sitta dag och natt tills ett nytt avtal är på plats”, skriver man.

Hur Telia ställer sig till mötesinbjudan framgår inte.

I går beslutade TV4 att stoppa all reklam från Tele2.

1 tim
Arkivbilder. TT
undefined

Bråket trappas upp: TV4 stoppar Tele2:s reklam

Efter att Com Hem släckt TV4:s kanaler och C More trappar nu TV4 upp bråket genom att stoppa all reklam från Com Hems ägare Tele2. Beslutet bekräftas av TV4:s presschef Charlie Forsberg, rapporterar TT.

I ett sms skriver presschefen att Tele2 är en av många annonsörer som drabbas av Com Hems beslut att släcka ner TV4. ”Då Tele2/Com Hem inte längre sänder TV4:s linjära kanaler försvinner stora delar av vårt annonsutrymme. Därför måste vi göra allt vi kan för att andra annonsörer ska drabbas i så begränsad utsträckning som möjligt”, fortsätter han.

Igår 17:23
Arkivbild, TV4. Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ingen öppning i tv-kriget: ”De vill fortsätta förhala”

Inga framsteg har gjorts i förhandlingarna mellan Tele2, TV4 och Telia. Ett möte hölls på tisdagskvällen för att nå en lösning som skulle förhindra nedsläckningen av TV4 för Com Hem-kunder som trädde i kraft i natt.

– Jag träffade Christian Luiga och Casten Almquist (vd för Telia respektive vd för TV4, reds anm) i går kväll och erbjöd mig att sitta kvar och förhandla tills vi har hittat en uppgörelse. Det ville de inte, de ville i stället ha en ytterligare tidsfrist, och helt enkelt fortsätta förhala, säger Tele 2:s vd Anders Nilsson till TT.

Enligt Tele2 har bolaget velat förhandla om nya rättigheter med TV4 och den nya ägaren Telia i ett halvår.

Igår 14:48
Läs mer om Bråket mellan TV4 och Com Hem
Illustrationsbild: En Labour-anhängare håller ett plakat under partiledaren Jeremy Corbyns kampanjtal.  Thanassis Stavrakis / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Asienbörserna stiger – men spänt inför brittiskt val

Det var mestadels glada miner på ledande Asienbörser när torsdagens handel inleddes. Vid 05-tiden svensk tid såg utvecklingen ut så här:
• Nikkei: +0,3%
• Shanghai: −0,1%
• Shenzhen: +0,2%
• Hongkong: +1,3%
• Kospi: +1,4%

I går lämnade den amerikanska centralbanken Federal Reserve som väntat räntan oförändrad, och flaggade för att nästa ränteförändring kan bli först 2021.

Samtidigt kryper söndagens handelsdeadline allt närmare, då Donald Trump har aviserat att han kan komma att höja tullarna på en rad kinesiska varor. JP Morgan Private Banks Asienchef Alex Wolf säger till CNBC att den generella förväntningen på marknaden är att tidsfristen kommer att skjutas upp, men att USA och Kina inte kommer att ha hunnit nå en överenskommelse tills dess.

Marknadsstrategen Michel McCarthy säger till AFP att även dagens nyval i Storbritannien kan komma att dämpa investerarnas goda humör.

– Vi kommer troligtvis att se en nedtonad handel och en del investerare kan komma att låsa in sina vinster vartefter dagen fortskrider.

1 tim
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Wall Street stärktes på Feds besked – Gamestop rasade

New York-börserna stärktes något efter Federal Reserves besked om att styrräntan lämnas oförändrad och att ingen höjning syns i korten för nästa år. Vid stängning såg det ut som följer:
• S&P 500: +0,3 %
• Nasdaq: +0,4 %
• Dow Jones: +0,1%

Samtliga 97 analytiker i Bloombergs enkät hade förutspått att Fed skulle lämna såväl styrräntan som räntebanan oförändrad. Det blev också beskedet från centralbanken vid 20-tiden, vilket innebär att nästa räntehöjning väntas först 2021.

På den efterföljande presskonferensen betonade Fedchefen Jerome Powell att han vill se en ”signifikant och ihållande” uppgång i inflationen innan en räntehöjning kan bli aktuell.

På bolagsfronten rasade spelkedjan Gamestop 15 procent efter en vinstvarning i går kväll.

Oljebolaget Chevron meddelade om nedskrivningar på 10–11 miljarder dollar i fjärde kvartalet. Aktien backade 1,4 procent.

Byggvaruhuskedjan Home Depot föll 1,8 procent efter att ha sänkt sina försäljningsprognoser för nästa år.

Igår 14:33
Läs mer om Dagens börs

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Stefan Löfven, M-ledan Ulf Kristersson och KD-ledaren Ebba Busch Thor. Arkivbilder. TT
Kärnkraftens framtid

Löfven sågar M:s och KD:s avhopp: ”Är inte moget”

Statsminister Stefan Löfven (S) är inte imponerad av Moderaternas och Kristdemokraternas avhopp från energiöverenskommelsen, rapporterar TT. Enligt honom har energiminister Anders Ygeman (S) förklarat att han är öppen för att diskutera alla frågor inom ramen för energiöverenskommelsen som S, MP, C, M och KD träffade 2016.

– Men M och KD kliver av innan och vill inte ens påbörja samtalen, säger Löfven till TT och tillägger:

– Det är inte moget.

Igår 21:36
ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Elefanten i det politiska rummet är kärnkraften”

Elefanten i det politiska rummet är kärnkraften, som har de lägsta klimatutsläppen och är en stabil energikälla i den svenska energimixen, skriver Tove Lifvendahl i en ledare i SvD.

Hon gör utspelet med anledning av att M och KD hoppat av energiöverenskommelsen och tycker att det är bra. Sverige borde satsa på en bra energipolitik eftersom dålig politik försvårar utvecklingsmöjligheten för olika aktörer och för samhället som helhet.

”Givet de höga alarmljud som har fått definiera klimatfrågan i svensk politik borde det vara en så kallad nobrainer att se till att kärnkraften har optimala förutsättningar att utvecklas”, skriver Tove Lifvendahl i SvD.

Igår 15:01
undefined

Vattenfall: Det går inte att driva Ringhals vidare

Moderaterna och Kristdemokraterna har hoppat av energiöverenskommelsen och vill diskutera en fortsatt drift av kärnkraftreaktorerna Ringhals 1 och 2. Men ägaren och energijätten Vattenfall har inga som helst planer att förlänga livstiden för reaktorerna.

– Vår syn är precis som tidigare att detta inte är en politisk fråga, utan en affärsmässig, säger säger Oskar Ahnfelt, ansvarig för samhällskontakter, i ett uttalande.

Reaktorerna har producerat el i ungefär 45 år när Ringhals 2 stängs ner om tre veckor och Ringhals 1 om ett år. 50 år är den tekniska livslängden och även om elpriserna nu är högre och effektskatten slopats finns det ingen anledning att ompröva det tidigare beslutet att stänga ner dem fem år i förtid, menar Vattenfall.

– Det finns ingen plats för reaktorerna på marknaden. Det finns inga finansiella eller praktiska förutsättningar att driva dessa reaktorer vidare, säger Ahnfelt.

Igår 14:32
Läs mer om Kärnkraftens framtid