PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimatomställningen

”Cirkulär ekonomi är vägen till fossilfritt”

Idag produceras och kasseras varor i en allt snabbare takt. Det är en stor orsak till de ökade klimatutsläppen. En lösning för att minska utsläppen är att branscher betraktar sina avfall som resurser, skriver Viveke Ihd, Återvinningsindustrierna, och Svante Axelsson, Fossilfritt Sverige, på Di Debatt.

Återvinningsindustrierna presenterar en färdplan för en fossilfri konkurrenskraft som både minskar utsläppen och gynnar ekonomin. Lösningen ligger i en förnybara råvaror och cirkulära flöden.

”När vi använder resurser effektivare så kan utsläppen flyttas från svåråtgärdade utsläppskällor i den globala materialproduktionen, såsom gruvdrift och cement- och stålproduktion, till utsläppskällor som lättare kan begränsas genom en övergång till förnybar energi” skriver debattörerna.

Slutmålet för branschen är noll nettoutsläpp av växthusgaser år 2040.

”Näringslivets roll är viktig och flera svenska företag ligger i dag i framkant i utvecklingen. Och med rätt backning från politiken kan omställningen ske samtidigt som konkurrenskraften för företagen stärks och välfärden ökar” skriver Viveke Ihd och Svante Axelsson.

Toppnyheter

En stor del av de äldre är noga med att undvika andra. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

70-plussare duktiga på att följa rekommendationerna

Personer över 70 är duktiga på att följa myndigheternas rekommendationer om att hålla sig för sig själva under coronapandemin. Det visar en undersökning från Göteborgs universitet där människor själva har fått skatta hur för väl de följer riktlinjerna.

Åtta av tio 71-åringar i undersökningen uppger att de undviker sociala kontakter.

– Det är ganska oschysst att säga att de äldre inte följer myndighetens rekommendationer för det ser vi klart i vår forskning att de faktiskt gör, säger Pär Bjälkebring, en av forskarna bakom undersökningen.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Arkivbild. JOSH EDELSON / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Gilead: Remdesivir minskar risk att dö i covid-19 kraftigt

Behandling med substansen remdesivir minskar kraftigt risken att dö i covid-19 för svårt sjuka patienter, uppger läkemedelsbolaget Gilead i ett pressmeddelande. Enligt data från en studie som bolaget presenterade på fredagen minskade risken att dö med 62 procent jämfört med personer som fick standardbehandling.

Samtidigt uppger Gilead att det krävs fler kliniska studier för att utvärdera hur effektivt läkemedlet är.

Aktien tappade något efter nyheten men var ändå upp runt 2 procent i den tidiga handeln i New York.

4 tim
Arkivbilder, bröstoperationer. TT
undefined

Plastikkliniker ser rusning i coronapandemins spår

Plastikkliniker runt om i världen rapporterar en ökning av antalet skönhetsbehandlingar, rapporterar BBC.

Orsaken tros vara att personer som genomgår operationer under pandemin kan passa på att dölja ingreppen bakom ansiktsmasker – eller stanna hemma – utan att det uppfattas som märkligt.

Aaron Hernandez i Los Angeles har gjort en fillerbehandling.

– Att fixa läpparna är inte något som alla män gör, en del tycker att det är avvikande. Därför stannade jag hemma och återhämtade mig, och när jag går ut igen kommer ingen se vad jag gjort, säger han.

Idag 06:27
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer