Riksbankens räntepolitik

Chefsekonomer: Ingves blir central i svängningen

Riksbankschefen Stefan Ingves kommer att spela en central roll när styrräntan väl ska höjas, spår tre tongivande chefsekonomer vid ett SvD-seminarium i Visby.

Ledamoten Henry Ohlsson fortsätter att förespråka en räntehöjning enligt tisdagens räntebesked. Dagens nyhet är i stället att Martin Flodén reserverade sig och ville se tidigare räntehöjningar. Nordeas Annika Winsth tycker att det är naturligt att några i direktionen går före de andra eftersom vi är i ett skifte nu.

– Vi måste dissekera de andra tre, eftersom Cecilia Skingsley också har flaggat för att hon vill höja, säger hon.

När det gäller de egna åsikterna anser Swedbanks Anna Breman att styrräntan borde höjts med 10 punkter i stället för att ligga stilla och Länsförsäkringars Anna Öster har länge förespråkat höjda räntor.

– Man borde våga omvärdera och tänka nytt, annars blir man bara kvar vid felaktiga beslut man fattat tidigare. Man borde släppa ECB, säger hon.

Mer om

Toppnyheter

Illustrationsbilder. TT
Coronavirusets spridning – Sverige

Fest kan ha varit ”ground zero”: 70 av 100 smittades

En 60-årsfest i en förort till Stockholm blev en smitthärd för corona, skriver DN. Värden uppger att 70 av 100 gäster blev smittade och att det känns som att festen blev ”ground zero”.

Festen hölls den 7 mars. Vid det tillfället fanns det enligt Folkhälsomyndigheten ingen samhällsspridning i Sverige.

Region Stockholms smittskyddsläkare Per Follin säger till tidningen att man inte kan säga att rekommendationerna redan då borde ha varit annorlunda.

– Det är väldigt svårt att komma med väldigt skarpa rekommendationer utan att ha en bra grund att stå på.

1 tim
Illustrationsbilder. TT
undefined

Svaga elever har förbättrat sig: ”En mindre revolution”

Distansundervisningen under coronakrisen har lett till att lågpresterande elever gör bättre ifrån sig, säger flera rektorer på gymnasieskolor till GP.

Patrik Gladh, rektor på Angeredsgymnasiet, säger till tidningen att både närvaro och resultat har ökat i gruppen som annars presterar sämre.

– Vissa elever uppvisar en markant förbättring. En mindre revolution, säger han.

Även Skolverket har noterat att elever som vanligtvis har hög frånvaro har fått högre närvaro sedan distansundervisningen inleddes.

2 tim
Camilla Stoltenberg. Heiko Junge / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Norsk myndighetschef om svenska linjen: ”Liknar vår”

I Norge har 19 personer per en miljon invånare dött i covid-19 medan samma siffra är 79 i Sverige, rapporterar SVT:s Aktuellt. Trots det säger Camilla Stoltenberg, generaldirektör vid norska Folkehelseinstituttet, att det är för tidigt att säga om landet har lyckats i kampen mot viruset.

Att landet hittills ändå har hållit ner dödstalen mer än i Sverige tror hon bland annat beror på att man tidigare införde tvingande lagstiftning och mer omfattande åtgärder. Stoltenberg lyfter också att det var regeringen som fattade besluten, vilket gjorde att de fick stort genomslag bland befolkningen.

Men:

– Vi tror inte att det är så stor skillnad på Sveriges och Norges strategi som det ofta framställs som.

Igår 19:30
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Magdalena Andersson. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Andersson nöjd: ”Framgång för europeiska samarbetet”

Sveriges finansminister Magdalena Andersson kallar EU:s nya stödpaket för ”historiskt” i ett uttalande till DN.

– Det är en framgång för det europeiska samarbetet, det är också bra för svenska företag, säger hon till tidningen.

Finansministern bygger ut sitt resonemang i en intervju med TT. Hon menar att det är för tidigt att säga om paketet på drygt 5 400 miljarder kommer att räcka.

– Men det är ett ofattbart stort belopp som kommer att vara en betydande injektion för den europeiska ekonomin, och kommer vara till stor hjälp för de mest drabbade.

34 min
Frankrikes finansminister Bruno Le Maire talar i telefon under en paus i samband med ett EU-möte i veckan. THOMAS SAMSON / TT NYHETSBYRÅN
undefined

EU-länderna har enats om ett nytt enormt stödpaket – världens största stödinsats

EU är överens om ett nytt stort stödpaket för coronakrisen, bekräftar Frankrikes finansminister Bruno Le Maire på Twitter.

Stödpaketet innehåller satsningar på drygt 5 400 miljarder kronor, som ska gå till länder som drabbats hårt av pandemin, skriver AFP. Paketet beskrivs som världens hittills största ekonomiska stödinsats.

TT skriver att innehållet inför mötet uppgavs handla om lån från stödfonden ESM, garantier från investeringsbanken EIB och ett kommissionsförslag om korttidsarbete.

Länderna har tidigare inte kunnat enas, trots flera försök. Framför allt Nederländerna och Italien har varit starka motståndare.

Igår 20:07
Läs mer om Den globala konjunkturen
Illustrationsbild: Fotgängare i Tokyo ses i en spegel som står i ett butiksskyltfönster.  Eugene Hoshiko / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Dragkamp mellan optimism och pessimism på börserna

Flera av Asiens ledande handelsplatser håller stängt på långfredagen, men bland de som var öppna var utvecklingen blandad. Vid sextiden svensk tid låg indexen som följer:
• Nikkei: +0,1%
• Shanghai: −0,4%
• Shenzhen: −1,1%
• Kospi: +0,2%

Data som släpptes på fredagsmorgonen visade att Kinas konsumentprisindex steg 4,3 procent i mars, jämfört med samma period i fjol. Det var lägre än ökningen på 4,8 procent som analytikerna hade räknat med, enligt en Reutersenkät.

Tokyobörsens Nikkei 225-index inledde handeln på plus, men vände nedåt inför handelspausen och sedan uppåt igen när pausen var över. Monex marknadsanalytiker Toshiyuki Kanayama kopplar uppgången till gårdagens amerikanska stimulanspaket från Federal Reserve, som bland annat innefattade 2 300 miljarder dollar i lån för små och medelstora företag.

Mutsumi Kagawa, Rakuten Securities globala chefsstrateg, beskriver utvecklingen som ”en dragkamp mellan de som är pessimistiska (om viruspandemin) och de som är optimistiska som anser att de inte vill missa en sällsynt chans att köpa aktier till billigt pris”.

2 tim
Tomt på flygplatsen i San Francisco. JUSTIN SULLIVAN / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nytt paket lyfte Wall Street – flyg och handel vinnare

Uppgången på USA-börserna höll i sig även på torsdagen efter att Fed annonserat ett nytt stimulanspaket på 2 300 miljarder dollar i lån till små och medelstora företag, städer och delstater. Vid stängning stod de ledande indexen högre:
• S&P 500: 1,45 procent
• Nasdaq: 0,8 procent
• Dow Jones: 1,2 procent
Nya jobbsiffror visade samtidigt att ytterligare 6,6 miljoner har sökt arbetslöshetsersättning i USA, men det tycktes inte sänka investerarnas humör.

Uppgångarna fick också stöd av Europas börser som lyfte för fjärde dagen i rad efter hopp om att virusutbrottet nått sin topp.

På bolagsfronten varnade General Electric för att att det justerade resultatet per aktie för det första kvartalet 2020 kommer att bli betydligt lägre än den tidigare guidningen som låg på 0,10 dollar. Aktien tappade 2,2 procent.

Disney, som väntas lansera i Sverige under sommaren, meddelar att streamingtjänsten Disney+ nu har nått en milstolpe i form av över 50 miljoner prenumeranter. Det innebär en fördubbling av antalet prenumeranter sedan man senast redovisade sina användarsiffror den 4 februari. Aktien lyfte 3,4 procent.

Läkemedelsjätten Pfizer meddelade att att de från prekliniska studier identifierat ett läkemedel med potential att behandla coronasmittade patienter. Aktiekursen steg 2,3 procent.

Stor vinnare på breda S&P 500 var klädjätten Gap som rusade 14 procent på Feds besked. Även detaljhandelskedjorna Kohls och Nordstrom lyfte runt 10 procent.

Även Flygbolagen var stora vinnare efter att finansminister Steven Mnuchin lovat börja jobba med stödpaket till branschen redan i påskhelgen. United Airlines rusade 14,5 procent, medan American Airlines lyfte 10,4 procent.

Igår 13:36
TT, Getinge
undefined

Stockholmsbörsen vände ner – Scandic Hotels rusade

Den inledande uppgångarna på Stockholmsbörsen mattades av mot slutet av dagen. Vid stängning stod de ledande indexen cirka 1,5 procentenheter under morgonens nivåer.
• OMXSPI: +0,3%
• OMXS30: -0,1%


New York-börserna steg rejält i går kväll efter beskedet att Bernie Sanders hoppar av presidentracet. I Asien var handeln mer beskedlig med mestadels små rörelser uppåt. I eftermiddag släpps nya amerikanska arbetslöshetssiffror som väntas kunna göra avtryck på de globala börserna.

På hemmaplan utfärdade Scandic Hotels en vinstvarning under morgonen. Omsättningen rasade med 47 procent i mars. Samtidigt bedömer hotellkedjan att kostnadsnivån kan sänkas med mer än 70 procent från april. Aktien rusade 19 procent.

Den förre H&M-bossen Stefan Persson har köpt aktier i Electrolux för cirka 142 miljoner kronor enligt färsk data från Holdings. Vitvarujätten avancerade 1,7 procent och toppade OMXS30 tillsammans med Autoliv och Hexagon.

Under morgonen levererade Getinge en omvänd vinstvarning. Medicinteknikbolagets orderingång har fått en rejäl skjuts av coronapandemin och det justerade rörelseresultat i första kvartalet bedöms bli nästan 80 procent högre än i fjol. Aktien rusade inledningsvis 9 procent men stängde på knappa minus.

Nent Group förlorar rättigheterna till Champions League i Sverige och Norge efter 18 år. I stället kommer mediebolaget att sända Europa League. Aktien backade 1 procent på nyheten.

Igår 11:05
Läs mer om Dagens börs
Illustrationsbild: Opec-ledamöter screenas innan de går in till ett ett möte.  Ronald Zak / TT NYHETSBYRÅN
Det växlande oljepriset

Mexiko ratar kartellkrav – kan skjuta avtalet i sank

I går stod det klart: Oljekartellen Opec och dess samarbetsländer har kommit överens om att minska oljeproduktionen med 10 miljoner fat per dag i två månaders tid – en historiskt stor sänkning. Men hela avtalet kan skjutas i sank av Mexiko.

I det pressmeddelande som Opec släppte på torsdagskvällen noteras att alla länder utom Mexiko står bakom överenskommelsen ”och som ett resultat av det är avtalet beroende av Mexikos samtycke”.

Enligt Reuters uppgifter ville Opec att Mexiko skulle minska sin produktion med 400 000 fat per dag.

Källor uppger för Bloomberg att Mexiko lämnade Opecs videokonferens efter nio timmars förhandlingar. På fredagsmorgonen twittrar landets energiminister Rocio Nahle Garcia att man kan gå med på att minska sin produktion med 100 000 fat per dag.

38 min
Arkivbild: Saudiarabiens energiminister prins Abdulaziz bin Salman.  Jon Gambrell / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Hoppas att Mexiko ska se fördelarna för hela världen”

Mexiko är det enda landet som sätter sig emot det förslag om produktionsminskningar på sammanlagt 10 miljoner fat per dag som Opec+ kom överens om i går. Förhandlingarna uppges fortsätta i dag, men ändrar landet inte sin ståndpunkt kan ett slutgiltigt avtal inte slutas. Det säger Saudiarabiens energiminister prins Abdulaziz bin Salman till Reuters.

– Jag hoppas att Mexiko ska se fördelarna med den här överenskommelsen, inte bara för Mexiko utan för hela världen. Hela avtalet hänger på att Mexiko går med på det, säger han.

Mexikos energiminister Rocio Nahle Garcia skriver på Twitter att landet kan tänka sig att minska sin produktion med 100 000 fat per dag, jämfört med de 400 000 fat per dag som kartellen föreslagit.

35 min
LEONHARD FOEGER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Opec+ stryper oljan med 10 miljoner fat per dag

Opec och samarbetsländerna enades sent på torsdagskvällen att kapa oljeproduktionen med totalt tio miljoner fat per dag, rapporterar flera medier.

Produktionsminskningen gäller för månaderna maj och juni. Mellan juli och december ska produktionen enligt avtalet minska med åtta miljoner fat per dag för att därefter sänktas ytterligare till sex miljoner fat per dag.

Saudiarabien och Ryssland kommer att stå för halva nedskärningen med 2,5 miljoner fat var per dag.

Rapporter tidigare under torsdagen talade om 20 miljoner fat vilket fick oljepriserna att rusa innan de rasade rejält igen.

Igår 21:28
Läs mer om Det växlande oljepriset
Brooklyn Bridge och Manhattan. Frank Franklin II / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

New York har fler fall än något land utanför USA

Med omkring 160 000 coronafall har delstaten New York nu fler bekräftat smittade personer än något land utanför USA, rapporterar flera medier med hänvisning till statistik från Johns Hopkins-universitetet.

Spanien och Italien har cirka 152 500 respektive 143 500 bekräftade fall.

Antalet dödsfall i New York är dock långt efter Spaniens och Italiens. Omkring 7 000 smittade har dött i New York – att jämföra med 15 500 i Spanien och 18 000 i Italien, rapporterar BBC.

I hela USA har omkring 462 000 smittofall och nästan 16 500 dödsfall registrerats.

1 tim
Anthony Fauci. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fauci sänker prognosen: ”Går mot 60 000 dödsfall”

Den amerikanske folkhälsochefen Anthony Fauci har tidigare bedömt att uppemot 240 000 amerikaner kan dö i coronaviruspandemin. Men när han nu ser effekterna av de amerikanska åtgärderna med bland annat social distansering sänker han den prognosen rejält.

– Det ser mer ut som att det blir 60 000 än 100 000 eller 200 000, sa han när han gästade NBC:s ”Today”.

Bedömningen ligger i linje med en rapport från University of Washington. Enligt den ser 45 delstater ut att gå mot färre dödsfall än i tidigare bedömningar, rapporterar USA Today.

Igår 21:13
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer