isabell Höjman/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska arbetsmiljön

Chefers psykiska ohälsa ökar snabbt

Allt fler chefer mår psykiskt dåligt. Det visar statistik från företagshälsan Previa. De senaste fem åren ökade chefers sjukfrånvaro med 50 procent, sett till både kort- och långtidssjukskrivningar, rapporterar Dagens Nyheter.

Mellan åren 2014 och 2018 femfaldigades psykisk ohälsa som orsak till chefers sjukskrivningar. En stor riskgrupp är yngre chefer med småbarn.

Pernilla Rönnlund, organisationskonsult hos Previa, konstaterar att många linjechefer tar ett stort ansvar för medarbetarnas arbetsmiljöutmaningar och problem, samtidigt som de själva har en enorm stress och press på sig.

– De flesta biter ihop, men lider av en brist på stöd från högre chefer. Allt fler har i dag sina chefer i andra länder, och de företagsledningarna förstår inte alltid hur svenska arbetsledningar förväntas fungera.

Företag som i tid förmår fånga upp och stävja för mycket övertid på kvällar och helger är ofta de som lyckas bäst. Många linje- och mellanchefer vill att ledningsgruppen ska vara mer synlig och tillgänglig för dem.

– En trygg, tydlig och enad ledningsgrupp ger trygga mellanchefer. Trygga mellanchefer ger trygga motiverade medarbetare, säger Pernilla Rönnlund.

Tips för att chefer inte ska drabbas av psykiska ohälsa:

Bygg nätverk där chefer kan bolla idéer och söka stöd. 

Ta fram fler mentorprogram.

Minska personalgruppernas storlek. 

Avlasta cheferna administration så långt det går.

Ha en tydlig ersättare vid chefens frånvaro. 

Följ kontinuerligt upp arbetsmiljön och stressfaktorer på  arbetsplatsen. 

Nära och aktivt stöd från hr-ledningen. 

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Brexitmotståndare i London jublar. Alberto Pezzali / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - förhandlingarna

Hundratusentals jublade i London när beskedet kom

Ett vilt jubel utbröt bland demonstranter i London när Boris Johnson fick ännu en smocka i parlamentet under lördagen.

Uppemot en miljon människor har samlats på gatorna för att demonstrera för en ny folkomröstning om brexit, och beskedet om att Johnson måste be EU om mer tid väckte optimism.

– Det är en miniseger för oss som vill vara kvar i EU, säger demonstranten John Warman till Reuters.

5 tim
Talmannen John Bercow i parlamentet i dag. JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT
undefined

Bakslag för Boris Johnson – tvingas att be EU om en brexitförlängning

Det brittiska parlamentet har röstat ja till ett tilläggsförslag som innebär att brexitprocessen försenas. Förslaget lades fram av den oberoende parlamentarikern Oliver Letwin och godkändes med siffrorna 322–306.

Detta innebär ett stort bakslag för premiärminister Boris Johnson som nu måste be EU att flytta fram brexitdatumet, som i nuläget är 31 oktober. Men Johnsons svar efter omröstningen var tydligt: Han kommer inte att förhandla med EU om en förlängning.

Godkännandet av tillägget innebär också att det inte blir någon skarp omröstning om Johnsons brexitavtal under lördagskvällen. Enligt Johnson planerar man att hålla den omröstningen under nästa vecka i stället.

Idag 13:54
ARIS OIKONOMOU / AFP
undefined

EU ber Johnson förklara sig ”så snart som möjligt”

EU-kommissionen ber Storbritannien klargöra vad som händer efter godkännandet av Oliver Letwins tilläggsförslag.

I praktiken innebär godkännandet av tilläggsförslaget att det inte blir någon skarp omröstning om brexitavtalet i parlamentet i kväll, och att Boris Johnson måste be EU om mer tid för Storbritanniens utträde. Något han i parlamentet sa att han inte tänker göra.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Junckers talesperson Mina Andreeva skriver på Twitter att man har noterat dagens utveckling.

”Det är upp till den brittiska regeringen att informera oss så snart som möjligt om vad nästa steg blir”, tillägger hon.

5 tim
Läs mer om Brexit - förhandlingarna