Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hoten mot Januariavtalet

Centerpartist varnar för fler nederlag i Januariavtalet

Naod Habtemichael, förbundsordförande för Centerstudenter, tror att fler satsningar i Januariavtalet kan haverera. ”Jag är framför allt orolig för att M och KD kommer att sätta sig emot en mer liberal arbetsmarknad. Det vore verkligen ett bakslag”, säger han till fPlus.

Centerpartiet har tvingats backa kring hur en av partiets hjärtefrågor på arbetsmarknadsområdet, reformeringen av Arbetsförmedlingen, ska realiseras. Efter kritik och larm om brister i projektet med att göra om myndighetens arbete följde ett hot från Vänsterpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna om misstroendeomröstning mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. I måndags presenterade regeringen ett nytt förslag för hur reformeringen av Arbetsförmedlingen ska gå till, där LOV (lagen om valfrihet) inte längre kommer ligga till grund för hur tjänster för arbetslösa ska se ut i framtiden. Och arbetet i sin helhet sköts framåt ett år i tid.

Naod Habtemichael, ordförande för Centerstudenter och ledamot i Centerpartiets partistyrelse samt vikarierande kommunalråd i Göteborg, säger till fPlus att det är dags för partiet att förbereda sig på att fler punkter i januariavtalet kan gå liknande öde till mötes som reformeringen av Arbetsförmedlingen nu gör.

– Det är extremt viktigt att det som vi fick igenom i januariavtalet, de liberala vinsterna, genomförs, säger Naod Habtemichael.

Habtemichael ser en risk med att de bromsningar som nu sker av Arbetsförmedlingens reformering, där arbetet skjuts upp ett år och den ursprungliga tanken att låta lagen om valfrihetssystem, LOV, ligga till grund för den nya organiseringen, skrotas. Det här öppnar upp för käppar i hjulen på andra områden också, menar han.

– Vi borde ha beredskap för att hantera situationer om punkter inte kan genomföras som avtalat.

Hur ska beredskapen se ut?

– Det är ett internt arbete som kommer sättas igång nu är min förhoppning. Jag tycker att vi måste ha en gräns för vad vi kan acceptera och fortfarande stödja regeringen.

– Det är anmärkningsvärt att Moderaterna och Kristdemokraterna går in och aktivt fördröjer reformeringen av Arbetsförmedlingen, säger Habtemichael.

Han är orolig för att en ny ”ohelig allians” där M, KD, SD och V tillsammans kan påverka utfallet av det som rör arbetsrätt och bostadsmarknad, där C varit drivande för liberaliseringar.

Turerna den senaste veckan inom fackförbunden kring LAS-frågan antyder att något sådant kan vara på gång, säger han och pekar även på Sjöstedts utspel om att han kommer försöka få med sig M och KD i andra frågor där regeringen lagt fram förslag som går emot Vänsterpartiets politik.

– Det är ingen hemlighet att vi Centerstudenter var de inom Centerpartiet som var mest kritiska mot avtalet, men efter det slöts så har vi varit en konstruktiv röst. Självklart lyder regeringen under riksdagens vilja. Samtidigt tycker jag att det inte ingår att “rädda” statsråd i partiets roll som budgetpartner, fortsätter han.

Vad ska Centerpartiet vara för parti i framtiden?

– Jag tycker att vi ska vara ett pragmatiskt liberalt parti. Det innebär att vi måste värna relationen med Moderaterna och Kristdemokraterna, och vara öppna för samarbeten. Oavsett om det är med Socialdemokraterna eller Moderaterna.

Värna relationen till M och KD säger du, men samtidigt är ni besvikna på att dessa partier bromsar förändringen av Arbetsförmedlingen?

– Jag är framförallt orolig för att de kommer att sätta sig emot en mer liberal arbetsmarknad och bostadsmarknad, för det vore verkligen ett bakslag. Inte för januariavtalet men för Sverige.

– Många av de här förslagen har vi varit ense om i Alliansen, men det märks att tonläget mellan bägge parter har höjts sedan valdagen, säger han och pekar på motsägelsen i att partierna sakfrågemässigt står varandra nära.

– Historiskt sett har vi aldrig varit mer överens än vad vi är idag och jag skulle inte vilja att det försämrades.

– Det vore tragiskt om Moderaterna och Kristdemokraternas motstånd mot regeringen resulterar i att enbart socialdemokratisk politik kan gå igenom riksdagen, säger Habtemichael.

Toppnyheter

Statsminister Stefan Löfven och socialminister Lena Hallengren. Andes Wiklund / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Beslut om kraftigt utökade coronatester väntas i kväll

På ett extra sammanträde i kväll kommer regeringen att fatta beslut om att anslå resurser för att kraftigt utöka antalet coronatester i Sverige, erfar Expressen.

Planen är att framför allt kunna testa anställda inom sjukvården och omsorgen. Förhoppningen är att riskgrupper på så sätt ska skyddas medan de mycket höga sjuktalen bland vårdanställda ska minska.

Redan i går kväll rapporterade Ekot att regeringen i dag planerade att ge Folkhälsomyndigheten i uppdrag att skyndsamt ta fram en strategi för hur fler svenskar ska kunna testas för det nya coronaviruset.

1 tim
Sjukvårdspersonal med skyddskläder och ansiktsvisir. Illustrationsbild. Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Läkare: Beslut baserat på känsla – vårdpersonal dör

Sveriges regioner baserar sina nya riktlinjer för skyddsutrustning hos vårdpersonal på känsla. Det skriver läkaren Maria Hedman i en debattartikel i Aftonbladet.

Hon menar att de nya riktlinjerna, där munskydd inte ingår i standardutrustningen för hantering av coronasmittade patienter, avviker från WHO:s och Folkhälsomyndighetens rekommendationer och att det inte går att vänta på evidens medan vårdpersonal tar skada och dör.

”Självklart kommer det in droppar bakom visiret som vi andas in. Hur mycket vårdpersonal ska bli svårt sjuk innan man anser att man kan konstatera detta uppenbara faktum?”, skriver hon.

37 min
Bild från pressträffen.  Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

146 döda i covid-19 i Sverige – 36 nya fall inrapporterade

146 personer har dött i covid-19 i Sverige, meddelar statsepidemiolog Anders Tegnell på en pressträff på måndagseftermiddagen. Det är en ökning med 36 fall sedan Folkhälsomyndighetens uppdatering på söndagen – och den största ökningen av inrapporterade dödsfall på ett dygn hittills, vilket delvis kan förklaras med att det varit helg och att fallen tidigare inte rapporterats in.

– Det är ett väldigt högt tryck på IVA, framför allt här i Stockholmstrakten, och de gör ett jättejobb, säger han.

I hela världen har över 700 000 personer smittats.

– USA har en ganska snabbt förlöpande epidemi.

Under pressträffen ber också Taha Alexandersson från Socialstyrelsen svenskarna att stanna hemma i påsk.

– Belasta inte regionerna ytterligare.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Kearney Ferguson / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Wall Street inleder uppåt efter förra veckans rusning

New York-börserna stiger i öppningen på måndagen efter förra veckans rally. Efter några minuters handel står de ledande indexen som följer:
S&P 500: +1,4 procent
Nasdaq: +1,6 procent
Dow Jones: +1,0 procent


Dow Jones rusade 12 procent förra veckan vilket var den största uppgången sedan 1938. S&P 500 steg i sin tur 10,3 procent och hade sin bästa vecka på över tio år.

JP Morgans strateg Mislav Matejka säger till nyhetskanalen att lättnadsrallyt var naturligt i ljuset av de snabba nedgångar som varit. Men han tror att den nyfunna optimismen är övergående och att fortsätta börsfall väntar då företagens vinster och efterfrågan lär fortsätta sjunka.

Donald Trump meddelade i går att riktlinjerna om social distansering förlängs till den 30 april. Enligt CNBC tolkas åtgärden positivt av marknaden då den bedöms begränsa de långsiktiga skadorna på ekonomin.

Läkemedelsjätten Johnson & Johnson bidrog också till att lyfta humöret. Bolaget ska påbörja en fas ett-studie för en vaccinkandidat mot covid-19. Aktien stiger 4 procent.

Texten uppdateras.

17 min
undefined

Stockholmsbörsen handlas runt nollan – Getinge rusar

Stockholmsbörsen pendlande mellan gröna och röda siffror när handelsveckan inleddes. Vid 15.40-tiden stod indexen så här:
• OMXS30: −0,2 procent
• OMXSPI: +0,1 procent
Wall Street föll kraftigt i fredags och under morgonen handlades börserna i Asien ner. Wall Streets rally fortsatte på måndagseftermiddagen och gav Stockholmsbörsen ett litet lyft.

Stockholm har liksom de globala börserna fallit tungt på grund av coronavirusets utbrott, även om börserna steg något i förra veckan.

”Frågan är ju inte om utan när eländet tar slut”, skriver SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist i ett marknadsbrev.

Starkast på storbolagslistan gick Getinge som som rusade över 8 procent. Tyska medicinteknikbolaget Drägerwerk varnar för att den globala efterfrågan på ventilatorer i och med utbrottet av covid-19 kommer att ligga över kapacitetstaket.

ABB vinstvarnade under måndagsmorgonen och spår att intäkterna ska falla i samtliga affärsområden i det första kvartalet, jämfört med samma period i fjol. Aktien, som också handlas utan utdelning, backade cirka 5 procent.

Försvarsjätten Saab meddelade att man drar tillbaka sin utdelning på grund av den osäkerhet som coronavirusets utbrott medför. Nyheten flyfte aktien runt 4 procent.

Boliden tappade ett par procent efter att bolaget i helgen meddelat att de tvingas stänga Europas största zinkgruva på grund av skärpa restriktioner från Irlands sida.

Lundin Petroleum uppgav att man kommer att höja produktionsprognosen för Svedrupfältet för det första kvartalet. Aktien föll dock cirka 4 procent.

Idag 07:01
ADEK BERRY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Börsnedgångar i Asien: ”Kommer vara volatilt”

Det var dystra tongångar när börsveckan inleddes i Asien. Vid stängning låg indexen som följer:
• Nikkei: –1,6 %
• Shanghai: –0,9 %
• Shenzhen: –2,1 %
• Hang Seng: –1,3 %
• Kospi: +/–0 %
Nedgångarna kommer samtidigt som investerarna fortsätter att försöka bedöma vilka ekonomiska konsekvenser som coronaviruset kommer få, skriver CNBC.

För marknaden är den stora frågan om de stora stimulanserna runt om i världen ska räcka för att hantera den chock som pandemin utsätter ekonomin för, skriver National Australia Bank-strategen Rodrigo Catril i ett nyhetsbrev. Men det går inte att svara på den frågan just nu, menar han.

”Det är okänt och det tyder på att marknaderna kommer att fortsätta vara volatila”, skriver han.

Idag 03:28
Läs mer om Dagens börs
Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den vikande arbetsmarknaden

Nya chocksiffror: 18 433 varslade senaste veckan

Varslen om uppsägningar når nya rekordnivåer i coronakrisens spår, meddelar Arbetsförmedlingen på en pressträff.

Senaste veckan fördubblades antalet varslade till 18 433 personer, enligt myndighetens statistik. Hittills under mars har 36 800 personer varslats, att jämföra med tidigare rekordnoteringen på 22 217 från november 1992, enligt TT:s sammanställning.

– Det är de högsta siffrorna vi har sett någonsin, säger analyschef Annika Sundén.

– Hälften av varslen under mars lades under förra veckan, fortsätter hon.

Krisande hotell- och restaurangbranschen står för nästan 40 procent av varslen, uppger Arbetsförmedlingen.

– Vi har ännu inte sett att det har påverkat industrin i samma omfattning, säger Sundén.

4 tim
Illustration: Ett öde Drottninggatan i Stockholm. TT
undefined

Analys: Värre än alla andra kriser, men ljusglimtar finns

Skrämmande siffror och betydligt fler än prognosen för bara en vecka sedan. Så beskriver SR Ekots ekonomikommentator Kristian Åström den rekordhöga varselstatistiken för mars.

– Väldigt få har förutsett den kraftiga nedgången som vi nu ser.

Växande arbetslöshet riskerar att slå mot delar av ekonomin som hittills varit relativt skonade, som banker och fastighetsägare, enligt Åström.

Viktor Munkhammar skriver för DI att tvärstoppet i ekonomin talar för att en ”större del” av de som nu varslats förlorar jobbet.

Jämfört med de värsta månaderna under finanskrisen och 1990-talskrisen är varslen nu närapå dubbelt så många, nämner han.

Men påminner samtidigt:

”Mitt i allt elände ska vi inte heller glömma att en del branscher tvärtom skriker efter arbetskraft”, skriver Munkhammar och nämner sjukvård och distansförsäljning.

1 tim
Eva Nordmark. Henrik Säll /TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ministern om jättevarslen: ”Prövande tid väntar oss”

Läget är mycket allvarligt. Det skriver arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) i en kommentar till TT efter att Arbetsförmedlingen presenterat nya rekordhöga varselsiffror.

Hon säger att ytterligare åtgärder kommer att behövas.

”Samtidigt kommer inte skattebetalarna kunna rädda alla företag och alla jobb, hela samhället kommer att påverkas av krisen. Sverige har en tung och prövande tid framför sig och den ska vi ta oss igenom gemensamt som ett samhälle”, skriver Nordmark i kommentaren.

Under den senaste veckan varslades 18 433 personer om uppsägning och totalt i mars har 36 800 personer varslats.

4 tim
Läs mer om Den vikande arbetsmarknaden
Jacinda Ardern//Människor i Christchurch. TT
Coronavirusets spridning – globalt

Ardern hyllas för personligt tilltal i coronakrisen

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern hyllas för sitt personliga tilltal under coronakrisen, rapporterar flera medier.

I ett försök att hålla befolkningen vid gott mod lägger hon dagligen ut videoinlägg på Instagram och Facebook som är filmade på hennes kontor eller i hemmet.

– Jag tänkte bara lite snabbt gå online för att kolla hur alla mår, nu när alla förbereder sig på att ligga lågt i några veckor, säger hon i ett av inläggen.

I en video som publicerades i förra veckan satt hon i sängen iklädd en mjukiströja och sa urskuldande att ”det kan vara lite stökigt att lägga småbarn”. Regeringen uppmanar nyzeeländare att stanna hemma och träffa så få som möjligt för att minska spridningen av coronaviruset.

44 min
Ett offer för coronasmittan begravs i Madrid. Olmo Calvo / TT NYHETSBYRÅN
undefined

812 nya dödsfall i Spanien – liten nedgång sedan i går

812 personer i Spanien har dött i covid-19 det senaste dygnet, meddelar spanska myndigheter enligt El País. Det är en liten nedgång jämfört med söndagens dygnssiffra på 838 som var landets högsta hittills.

Totalt har 7 340 personer i Spanien bekräftats döda i covid-19. Bara Italien, med 10 779, har en högre dödssiffra.

Landet har samtidigt gått om Kina i antal bekräftat smittade. Spanien har nu 85 195 bekräftade coronafall – att jämföra med Kinas 81 470.

Spanien införde på måndagen nya restriktioner som innebär att majoriteten av landets 47 miljoner invånare sätts i fullständig karantän för att förhindra coronavirusets fortsatta spridning.

4 tim
Människor i skyddsutrustning flyttar kroppen efter en person  Ebrahim Noroozi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Dödstal i Iran stiger till 2 757 – över 40 000 fall

Antalet dödsfall orsakade av coronaviruset i Iran steg med 117 personer under det senaste dygnet och ligger nu på 2 757. Samtidigt har antalet bekräftat smittade nu passerat 40 000 personer.

Det meddelade Kianoush Jahanpour, som är talesperson för landets hälsodepartement, enligt nyhetsbyrån AFP.

Enligt Jahanpour vårdas 13 911 personer i landet på sjukhus, av dem uppges läget vara kritiskt för 3 511.

Trots att Iran är ett av de länder där coronautbrottet slagit till hårdast finns inget officiellt utegångsförbud. Landet har dock beslutat att förbjuda alla utlandsresor fram till den 8 april.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer