Annie Lööf och Emil Källström under en tidigare pressträff. Alexander Larsson Vierth/TT / TT NYHETSBYRÅN
Glesbygdens utmaningar

Centerpartiet kommer att rösta ja till ökad utjämning – förslaget har nu majoritet

Centerpartiet kommer att rösta ja till regeringens förslag om en ökad kostnadsutjämning från och med årsskiftet. Det säger partiets ekonomiskpolitiska talesperson Emil Källström i P1-morgon.

– Vinnarna på förslaget är inte sällan mindre landsbygdskommuner med höga kommunalskattesatser som behöver betydligt bättre förutsättningar än i dag för att kunna leverera den välfärd som även deras medborgare är förtjänta av, säger han i sändningen.

I och med att även Vänsterpartiet i går uttryckte sitt stöd har det majoritet i riksdagen. Om alla ledamöter följer partilinjen får förslaget majoritet med en rösts marginal, skriver DN.

Förslaget har också mött motstånd. Sverige kommuner och landsting (SKL), Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) och Göteborgs kommunstyrelseordförande Axel Josefson (M) har alla uttryckt kritik mot förslaget.

Läs mer

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Glesbygdens utmaningar

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Aleksei Navalnyj. Pavel Golovkin / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Putins Ryssland

Oppositionsledaren sågar resultatet: ”En stor lögn”

Det ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj avfärdar resultatet i folkomröstningen om förändringar i grundlagen, rapporterar AFP.

”Det här ’resultatet’ som nyss presenterades är påhitt och en stor lögn. Det har ingenting att göra med opinionen hos det ryska folket”, skriver Navalnyj i ett uttalande.

Enligt omröstningen röstade över 70 procent av ryssarna för förändringarna som bland annat innebär att Vladimir Putin kan sitta kvar som president till 2036.

Igår 21:07
Vladimir Putin. Mikhail Klimentyev / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Putin kan bli kvar till 2036 efter ryska omröstningen

Runt 74 procent av ryssarna ser ut att rösta ja till förslaget om förändrad grundlag som bland annat ger president Vladimir Putin möjligheten att sitta kvar vid makten till 2036. Det står klart med nära en tredjedel av rösterna räknade, skriver AFP.

Omröstningen har pågått under sju dagar och har bland annat skett digitalt. Det officiella resultatet väntas presenteras runt klockan 20 svensk tid.

Kritiker och oppositionspolitiker har kallat omröstningen en välregisserad "konstitutionell kupp" vars huvudsyfte är att bana väg för Putins fortsatta presidentskap, skriver TT.

Igår 18:20
Viktor Tatarintsev. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ambassadören: Det kan gå bättre än ett svenskt val

Rysslands ambassadör i Sverige, Viktor Tatarintsev, slår ifrån sig kritiken mot eventuellt valfusk i samband med den ryska folkomröstningen som bland annat väntas ge Vladimir Putin förlängd makt.

– Jag tror att det kan gå bättre än ett svenskt val, och mycket bättre än valet i till exempel Amerika, säger han till Sveriges Radios Studio Ett.

Han ser det inte heller som ett problem att förändringarna öppnar för att Putin kan sitta kvar till 2036.

– Det är hypotetiska beräkningar. Det är bara gamla gummor som kan sitta och diskutera på detta på detta sätt, säger han, och påpekar att Putin ännu inte sagt om han tänker ställa upp för omval.

Igår 17:24
Läs mer om Putins Ryssland