Viggo Cavling / Bromma flygplats TT
Flygbranschen och miljön

Cavling: Bromma kan bli ledande elflygplats

Får Miljöpartiet och Socialdemokraterna i Stockholm bestämma kommer Bromma flygplats att läggas ned år 2038, men det vore att miljömässigt ”skjuta sig själv i foten”, skriver journalisten Viggo Cavling i en debattartikel på SVT.

Cavling resonerar att Bromma tack vare sitt läge antagligen har världens bästa förutsättningar att ställa om till att bli en ledande elflygplats. Han medger att åsikterna går isär om elflygets potential, men tror själv att mycket av den regionala trafiken om 50 år kommer att bygga på elflyg. Dessutom tror han att en elflygplats positiva effekter på miljön kan sträcka sig utanför Sveriges gränser.

”Det enda sättet vi på allvar kan bidra är att genom att gå före och visa andra vad vi har uppnått”, skriver Cavling.

Tidigare artiklar om Bromma flygplats framtid

Toppnyheter

Arkivbild: Spaniens premiärminister Pedro Sanchez Ludovic Marin / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Nytt område isoleras i Spanien: Får inte slappna av

För andra dagen i rad inför Spanien restriktioner i ett område på grund av virusutbrott. Den här gången är det 70 000 invånare vid staden La Mariña i Galicien som förbjuds att lämna området och att samlas fler än 10 personer samtidigt.

– I nuläget har vi 106 positiva fall, vilket är en ökning från gårdagens 21 fall, säger Jesús Vázquez vid de lokala hälsovårdsmyndigheterna enligt AFP. Enligt Vázquez är det nödvändigt att skärpa restriktionerna för att isolera invånarna från möjligheten till en exponentiell tillväxt av viruset.

– Vilket är vad som brukar hända när det blir samhällsspridning.

Spaniens premiärminister Pedro Sanchez uppmanade på söndagen sina landsmän att inte slappna av, samtidigt som han manade till lugn, rapporterar Reuters.

– Att vi upptäckt fallen tidigt visar att sjukvården är bättre förberedd än i mars

I går kom beskedet att omkring 200 000 människor i ett område i Katalonien skulle isoleras från omvärlden.

Igår 15:53
Hillary Clinton, arkivbild. BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
undefined

Clinton: ”Hade gjort ett bättre jobb med viruset”

Om Hillary Clinton hade vunnit presidentvalet hade hennes administration hanterat coronakrisen bättre än den sittande presidenten Donald Trump. Det säger hon i en intervju med Hollywood Reporters podcast ”Awards Chatter”.

– Vi hade inte kunnat stoppa pandemin vid gränsen, så som Trump påstod sig ha gjort i början, men vi hade helt klart gjort ett bättre jobb med att rädda liv, gjort bättre modeller och agerat mer ansvarsfullt.

Enligt Clinton är det frustrerande att befinna sig på sidlinjen.

Igår 12:39
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer