Det svenska skattetrycket

Calmfors nya skatteoffensiv sågas av expert

Skattesänkningarna i januariavtalet riskerar att öka inkomstskillnaderna ytterligare, skriver Lars Calmfors, professor emeritus i internationell ekonomi och forskare vid IFN, i en gästkolumn på DN:s ledarsida.

Han vill bland annat se en ny fastighetsskatt och höja kapitalskatterna.

Men Lars Calmfors resonemang möter skarp kritik från bland annat Johan Fall, avdelningschef för skatter på Svenskt Näringsliv.

Sveriges kapitalbeskattning i ägarledet är väsentligt högre än omvärlden, konstaterar han.

– Vi har konstruktivt lyft fram vilka positiva effekter reformer av kapitalskatten skulle ha i form av fler investeringar, stärkt sysselsättning och ökat välstånd, fortsätter han, och pekar på en färsk rapport från forskningsinstitutet IFO.

Rapporten visar att en sänkning av kapitalskatten bland annat skulle innebära 35 000 fler sysselsatta och 3,1 procent högre BNP.

– Bättre förutsättningar för ett växande välstånd är vägen framåt och det är viktigare att se till hur välstånd skapas snarare än hur det fördelas, säger Johan Fall.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Boris Johnson.  Hannah McKay / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Storbritannien

Boris Johnson: Källan till dokumentläckan ska hittas

En utredning om de läckta handelsdokumenten mellan Storbritannien och USA krävs. Det menar premiärminister Boris Johnson efter att det framkommit uppgifter om att källan kopplas till en rysk desinformationskampanj, rapporterar BBC. Syftet med en utredning är att hitta källan till läckan.

Johnson säger även att det inte finns några bevis för att Ryssland ska ha gjort någon påverkan på det brittiska valet.

Samtidigt har premiärministern avfärdat dokumentens innehåll som ”nonsens”. Enligt den politiske rivalen Jeremy Corbyn framgår det i dokumenten att Johnson är öppen för en försäljning av det brittiska sjukvårdssystemet NHS – något som Labourledaren använt som slagträ i valkampanjen.

5 tim
Jeremy Corbyn med dokumenten. YVES HERMAN / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Jeremy Corbyn: Innehållet det viktiga – inte källan

Den brittiske Labourledaren försvarar beslutet att gå ut med läckta dokument under valrörelsen, trots att dokumenten kommer från källor som tros ha kopplingar till Ryssland. Det rapporterar Sky News.

Enligt Corbyn är det som framgår av dokumenten, att Boris Johnson är öppen för att sälja det brittiska sjukvårdssystemet NHS, viktigare än varifrån dokumenten kommer.

– Ingen har ännu förnekat att innehållet stämmer, säger Corbyn.

Boris Johnson har avfärdat dokumenten som ”nonsens”.

Igår 15:06
Jeremy Corbyn och Boris Johnson under fredagens BBC-debatt. JEFF OVERS/BBC / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Labour knappar in på Torypartiet i nya mätningar

Under lördagen presenterades fyra opinionsmätningar inför det brittiska nyvalet nästa vecka, skriver Reuters. Torypartiet har en stabil ledning i alla mätningarna men marginalen ner till Labour varierar mellan sex och tio procentenheter. Flera mätningar visar också att Torypartiets ledning tycks minska något.

Om valresultatet skulle ligga i linje med de mätningar som indikerar den minsta marginalen mellan partierna innebär det att Torypartiet kan få svårt att få egen majoritet i underhuset, vilket Boris Johnson troligen behöver för att få igenom sitt brexitavtal.

Igår 17:28
Läs mer om Valet i Storbritannien