Det nya utstationeringsdirektivet

Byggbranschen kritisk mot ny lag för gästarbetare

En ny EU-regel, det så kallade utstationeringsdirektivet, kritiseras i Sverige både av fack och arbetsgivare, skriver DN.

Regeln träder i kraft nästa år och innebär att en utskickad polack eller tjeck samma rättigheter som de svenska arbetskamraterna. Grundprincipen är att alla värdlandets regler ska gälla. Begreppet ”minimilön”– som finns i många länder men inte i Sverige – ersätts med ”lön”.

– Vi har ett fungerande system som bygger på vad kollektivavtalet kräver som lägst för en färdigutbildad hantverkare, plus obligatoriska ersättningar. När nu det nya begreppet ”lön” införs finns det risk för osäkerhet och förvirring, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier, till DN.

I somras föreslog en utredning hur direktivet ska anpassas till svensk lagstiftning och på måndagen går remisstiden för utredningen ut. Både Mats Åkerlind och Byggnadsarbetareförbundets ordförande Johan Lindholm hoppas att propositionen blir så tydlig att de kan förhandla om hur det nya direktivet ska hanteras.

Fakta: Flest polska gästarbetare

2018 registrerades 106 799 utländska arbetare som utstationerade, mot 72 522 året före. Här är de fem länder som flest kom ifrån, 2018:

• Polen: 46 396

• Litauen: 7 387

• Lettland: 7 319

• Indien: 7 318

• Tjeckien: 6 506

Källa: DN via Arbetsmiljöverkets utstationeringsregister

Toppnyheter

Brexitmotståndare i London jublar. Alberto Pezzali / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - förhandlingarna

Hundratusentals jublade i London när beskedet kom

Ett vilt jubel utbröt bland demonstranter i London när Boris Johnson fick ännu en smocka i parlamentet under lördagen.

Uppemot en miljon människor har samlats på gatorna för att demonstrera för en ny folkomröstning om brexit, och beskedet om att Johnson måste be EU om mer tid väckte optimism.

– Det är en miniseger för oss som vill vara kvar i EU, säger demonstranten John Warman till Reuters.

3 tim
Talmannen John Bercow i parlamentet i dag. JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT
undefined

Bakslag för Boris Johnson – parlamentet tvingar honom att be om brexitförlängning

Det brittiska parlamentet har röstat ja till ett tilläggsförslag som innebär att brexitprocessen försenas. Förslaget lades fram av den oberoende parlamentarikern Oliver Letwin och godkändes med siffrorna 322–306.

Detta innebär ett stort bakslag för premiärminister Boris Johnson som nu måste be EU att flytta fram brexitdatumet, som i nuläget är 31 oktober. Men Johnsons svar efter omröstningen var tydligt: Han kommer inte att be EU om mer tid.

Godkännandet av tillägget innebär också att det inte blir någon skarp omröstning om Johnsons brexitavtal under lördagskvällen. Enligt Johnson planerar man att hålla den omröstningen under nästa vecka i stället.

4 tim
ARIS OIKONOMOU / AFP
undefined

EU ber Johnson förklara sig ”så snart som möjligt”

EU-kommissionen ber Storbritannien klargöra vad som händer efter godkännandet av Oliver Letwins tilläggsförslag.

I praktiken innebär godkännandet av tilläggsförslaget att det inte blir någon skarp omröstning om brexitavtalet i parlamentet i kväll, och att Boris Johnson måste be EU om mer tid för Storbritanniens utträde. Något han i parlamentet sa att han inte tänker göra.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Junckers talesperson Mina Andreeva skriver på Twitter att man har noterat dagens utveckling.

”Det är upp till den brittiska regeringen att informera oss så snart som möjligt om vad nästa steg blir”, tillägger hon.

4 tim
Läs mer om Brexit - förhandlingarna

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer