Anders Haskels aktier

Byggbolagen levererar besvikelse på besvikelse – här är vinnarna

fPlus aktieanalytiker Anders Haskel ger sig på den krisande byggsektorn. Han ser bolag som bjuder på besvikelser, men det är inte bara mörker. ”Kanske är det nu ljuset trots allt kan börja skönjas”, skriver han.

Förutsättningarna har på många sätt varit perfekta för byggföretagen under lång tid, inte minst på den svenska hemmamarknaden. Suget efter nya bostäder har varit stor, stark konjunktur skapar efterfrågan på kontor och driver på byggandet av kommersiella fastigheter, förutsättningarna för investeringar i infrastruktur har varit goda. Ändå har de svenska byggjättarna haft väldigt svårt för att tjäna tillräckligt med pengar de senaste åren.

En ny besvikelse kom i förra veckan

En ny besvikelse kom i förra veckan med Skanskas rapport för årets första kvartal. Rörelseresultatet låg på knappt halva nivån jämfört med vad de analytiker som bevakar bolaget räknat med. Visserligen vändes en tidigare förlust till vinst inom byggverksamheten jämfört med samma kvartal i fjol, men vinstmarginalen var fortfarande lägre än väntat.

Lite svagare orderingång just nu kan alltså bädda för bättre lönsamhet framöver.

Orderingången hamnade också under förväntningarna, men det behöver inte tolkas negativt eftersom Skanska aktivt kan ha valt att tacka nej till en del affärer med osäkra lönsamhetsmöjligheter. Lite svagare orderingång just nu kan alltså bädda för bättre lönsamhet framöver. Aktien föll 5 procent efter rapporten presenterats men har därefter återhämtat en del av nedgången.

NCC prickade i stort sett analytikernas genomsnittsprognos sett såväl till resultat som till omsättning, men i likhet med Skanska hamnade orderingången lägre än väntat. Vd Tomas Carlsson påpekar i rapporten att en hel del arbete återstår av det förändringsarbete som pågår innan målen är nådda.

Bland de tre stora byggbolagen på Stockholmsbörsen är det Peab som visat upp den klart bästa stabiliteten de senaste åren. Men backar vi tiden några år har även Peab åkt på en del större resultatsmällar som krävt förändringar i verksamheten. Peab presenterar sina siffror för det första kvartalet om en dryg vecka den 9 maj.

Bara Peabaktien som gått bättre än börsen totalt

Att Peab ser ut att vara det bolag som har bäst ordning på verksamheten avspeglas också i aktiens utveckling. Sett över den senaste femårsperioden men också över flera kortare perioder är det bara Peabaktien som gått bättre än börsen totalt. Såväl Skanskas som NCC:s kurskurvor visar en betydligt sämre utveckling än börsindex. Aktiernas underprestationer är särskilt tydliga sedan början av 2017.

Kanske är det nu ljuset trots allt kan börja skönjas. Stora ledningsförändringar med bland annat vd-byte har genomförts och ett omfattande arbete för att lyfta verksamheten pågår sedan ett par år i såväl Skanska som NCC. När de första tydliga signalerna kommer som visar att lönsamheten är på väg i rätt riktning kan aktielyftet komma snabbt, framför allt i ett allmänt positivt börsklimat.

Samtidigt måste aktieägare vara beredda på nya bakslag

Samtidigt måste aktieägare vara beredda på nya bakslag och aktierna i byggbolagen kommer förmodligen alltid att handlas med en viss rabatt på grund av den osäkerhet som alltid kommer att prägla branschen. Varje större byggprojekt är unikt och även om branschen försöker hitta lösningar för att lägga över en så stor del av riskerna som möjligt på beställaren går det aldrig att gardera sig hundraprocentigt mot förluster.

Även om bolagen haft svårt att leverera under de senaste åren finns det historiskt också perioder då byggbolagen lyckats skapa stora värden åt sina ägare. Ett rimligt krav som vi aktieägare kan ställa är att de lyckas med detta även i framtiden.

Toppnyheter

Stockholm. Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Rapport: Covid-19 troligen den vanligaste dödsorsaken i Stockholm 2020

Covid-19 kommer troligen bli den vanligaste dödsorsaken i Stockholm 2020, skriver Dagens Nyheter. Detta visar en ny rapport från Smittskydd Stockholm och Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin.

Rapporten visar också att det finns stora skillnader mellan olika områden i Stockholm, när det kommer till hur många som har drabbats av smittan.

Några av de värst drabbade områdena är Sköndal och Rinkeby. I det första området är dödligheten kopplad till äldreboenden, medan Rinkeby har relativt få döda på särskilda boenden.

5 tim
Illustrationsbild: Resenärer på Heathrow i London. Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenskar i fortsatt karantän vid Englandsresor

Svenskar tvingas fortsatt sitta i karantän vid resor till England när regeringen tar bort drygt 50 länder från listan över länder där risken att smittas av coronaviruset fortsatt anses som hög, rapporterar TT.

Bland de länder som från och med nästa fredag undantas från regler om karantän finns samtliga våra nordiska grannländer, Tyskland, Spanien och Frankrike, skriver det brittiska transportdepartementet på sin webbplats.

3 tim
Öresundsbron och en person som gör ett test. TT
undefined

Skånskt självtest gillas inte av danskarna: ”Märkligt”

De skånska självtesterna duger inte för att resa in i Danmark, rapporterar Sveriges Radio Malmöhus. Grannlandet kräver nämligen att en läkare skriver på ett friskhetsintyg.

Gilbert Tribo (L) är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne.

— Det tycker jag är väldigt märkligt av Danmark faktiskt, att vi ska använda läkarresurser för att skriva att mänskor är friska, det borde räcka med provsvar, att man inte har smitta, säger han.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
I går flög de första svenska turisterna till Grekland. TT
Coronavirusets spridning – globalt

Stort charterbråk efter Tuis flyg – svenska turister på Rhodos väcker heta känslor

Resejätten Tui har hamnat i blåsväder efter att det första charterplanet sen coronapandemins utbrott landade på Rhodos i Grekland i går, rapporterar TV4 Nyheterna.

Tui säger att en grekisk minister gett klartecken till resan men resebolaget Apollo anklagar konkurrenten för att ha ljugit för att få landningstillstånd.

Apollos Sverigechef Erika Butterworth säger till TV4 att Tui uppgett att resan saknat turister och inte varit kommersiell. Även grekiska medier har rapporterat om att det hela beskrivits som en marknadsföringsresa.

Adam Györki, kommunikationschef på Tui, säger att det fanns både turister, personer som jobbar med turism och journalister ombord på planet, vilket varit en förutsättning för att få klartecken.

– Men man måste förstå att det finns en oro för coronasmittan.

5 tim
Harry Nakos / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Grekland lägger fram stödpaket på 36 miljarder

Grekland presenterade i dag ett stödpaket på 3,5 miljarder euro, motsvarande drygt 36 miljarder svenska kronor, för att landet ska klara sig genom pandemin. Det skriver Finwire och hänvisar till ett tal av Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis.

Pengarna ska gå till att stötta verksamheter som drabbats av krisen. Dessutom kommer landet införa skattelättnader för företag som tappat mer än en tredjedel i omsättning under de senaste sex månaderna.

5 tim
TT NYHETSBYRÅN
undefined

EU godkänner Remdesivir för behandling av covid-19

EU-kommissionen godkänner att läkemedlet Remdesivir används för att behandla svåra fall av covid-19, skriver flera medier. Läkemedlet kan förkorta sjukhustiden för patienter.

EU:s läkemedelsmyndighet EMA har tidigare rekommenderat ett så kallat villkorat godkännande av läkemedlet.

I dagarna blev det känt att USA köpt upp nästan hela lagret Remdesivir, vilket innebär att det knappt finns något kvar till resten av världen den kommande tiden.

Idag 10:42
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer