Anders Haskels aktier

Byggbolagen levererar besvikelse på besvikelse – här är vinnarna

fPlus aktieanalytiker Anders Haskel ger sig på den krisande byggsektorn. Han ser bolag som bjuder på besvikelser, men det är inte bara mörker. ”Kanske är det nu ljuset trots allt kan börja skönjas”, skriver han.

Förutsättningarna har på många sätt varit perfekta för byggföretagen under lång tid, inte minst på den svenska hemmamarknaden. Suget efter nya bostäder har varit stor, stark konjunktur skapar efterfrågan på kontor och driver på byggandet av kommersiella fastigheter, förutsättningarna för investeringar i infrastruktur har varit goda. Ändå har de svenska byggjättarna haft väldigt svårt för att tjäna tillräckligt med pengar de senaste åren.

En ny besvikelse kom i förra veckan

En ny besvikelse kom i förra veckan med Skanskas rapport för årets första kvartal. Rörelseresultatet låg på knappt halva nivån jämfört med vad de analytiker som bevakar bolaget räknat med. Visserligen vändes en tidigare förlust till vinst inom byggverksamheten jämfört med samma kvartal i fjol, men vinstmarginalen var fortfarande lägre än väntat.

Lite svagare orderingång just nu kan alltså bädda för bättre lönsamhet framöver.

Orderingången hamnade också under förväntningarna, men det behöver inte tolkas negativt eftersom Skanska aktivt kan ha valt att tacka nej till en del affärer med osäkra lönsamhetsmöjligheter. Lite svagare orderingång just nu kan alltså bädda för bättre lönsamhet framöver. Aktien föll 5 procent efter rapporten presenterats men har därefter återhämtat en del av nedgången.

NCC prickade i stort sett analytikernas genomsnittsprognos sett såväl till resultat som till omsättning, men i likhet med Skanska hamnade orderingången lägre än väntat. Vd Tomas Carlsson påpekar i rapporten att en hel del arbete återstår av det förändringsarbete som pågår innan målen är nådda.

Bland de tre stora byggbolagen på Stockholmsbörsen är det Peab som visat upp den klart bästa stabiliteten de senaste åren. Men backar vi tiden några år har även Peab åkt på en del större resultatsmällar som krävt förändringar i verksamheten. Peab presenterar sina siffror för det första kvartalet om en dryg vecka den 9 maj.

Bara Peabaktien som gått bättre än börsen totalt

Att Peab ser ut att vara det bolag som har bäst ordning på verksamheten avspeglas också i aktiens utveckling. Sett över den senaste femårsperioden men också över flera kortare perioder är det bara Peabaktien som gått bättre än börsen totalt. Såväl Skanskas som NCC:s kurskurvor visar en betydligt sämre utveckling än börsindex. Aktiernas underprestationer är särskilt tydliga sedan början av 2017.

Kanske är det nu ljuset trots allt kan börja skönjas. Stora ledningsförändringar med bland annat vd-byte har genomförts och ett omfattande arbete för att lyfta verksamheten pågår sedan ett par år i såväl Skanska som NCC. När de första tydliga signalerna kommer som visar att lönsamheten är på väg i rätt riktning kan aktielyftet komma snabbt, framför allt i ett allmänt positivt börsklimat.

Samtidigt måste aktieägare vara beredda på nya bakslag

Samtidigt måste aktieägare vara beredda på nya bakslag och aktierna i byggbolagen kommer förmodligen alltid att handlas med en viss rabatt på grund av den osäkerhet som alltid kommer att prägla branschen. Varje större byggprojekt är unikt och även om branschen försöker hitta lösningar för att lägga över en så stor del av riskerna som möjligt på beställaren går det aldrig att gardera sig hundraprocentigt mot förluster.

Även om bolagen haft svårt att leverera under de senaste åren finns det historiskt också perioder då byggbolagen lyckats skapa stora värden åt sina ägare. Ett rimligt krav som vi aktieägare kan ställa är att de lyckas med detta även i framtiden.

Toppnyheter

Utrikesminister Margot Wallström  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kärnavtalet med Iran

Wallström om mötet med Zarif: ”Rakt och uppriktigt”

Utrikesminister Margot Wallström (S) säger på en pressträff att hon har haft ett rakt och uppriktigt samtal med Irans utrikesminister Javad Zarif.

De båda ministrarna har diskuterat utmaningar som Iran och Mellanöstern står inför, bland annat mänskliga rättigheter och Irans kärnavtal.

– Vi har diskuterat behandlingen av fackliga ledare, journalister och kvinnorättsförsvarare – och situationen för homosexuella, säger Wallström, som samtidigt konstaterade att situationen för mänskliga rättigheter i landet inte förbättrats.

Margot Wallström och Zarif skakade inte hand med varandra när de möttes, skriver Expressen.

18 min
Wallström, Zarif. Arkivbilder.  TT
undefined

Uppmaningen: ”Kräv att han skakar även din hand”

Besöket av Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif väcker starka reaktioner. I Svenska Dagbladet skriver Arvin Khoshnood och Ardavan Khoshnood att utrikesminister Margot Wallström (S) borde ha avstått från mötet men att hon när det nu ändå äger rum måste lyfta kritiken mot honom.

”Mötet med Zarif får inte bara handla om regional stabilitet och ekonomi. Mänskliga rättigheter och internationell fred går hand i hand och för ett fredligt Mellanöstern krävs ett fredligt och sekulärt styre i Iran”, skriver de.

Maria Rashidi, som flytt till Sverige från Iran och nu är ordförande för organisationen Kvinnors rätt, skriver på Facebook att mötet är ett bra tillfälle att visa att Sverige ”värnar demokratiska principer”.

”Att vi i Sverige även kräver att man respekterar våra lagar, regler och värderingar (...) kommer du, som Sveriges representant, se till att herr Zarif visar tillbörlig respekt och skakar även din hand?”, skriver hon.

4 tim
Läs mer om Kärnavtalet med Iran
Virginia Mayo / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit - förhandlingarna

EU ger Boris Johnson kalla handen om förhandling

Om EU tar bort den så kallade backstop-lösningen från uppgörelsen så kommer Storbritannien att kunna skriva under ett utträdesavtal med EU. Det budskapet gav britternas premiärminister Boris Johnson i går.

Nu kommer svaret från flera EU-håll, i det närmaste synkroniserat:
• En talesperson för Finlands premiärminister Antti Rinne säger att Rinne i går gav Johnson beskedet att EU inte kommer att omförhandla avtalet, enligt Reuters.
• ”Backstoplösningen är den enda lösningen som identifierats av båda parter som undviker en hård irländsk gräns”, säger EU-kommissionens talesperson, enligt The Guardian.
• ”De som är emot backstop-lösningen och inte presenterar realistiska alternativ sätter i själva verket en hård gräns på plats. Även om de inte erkänner det”, twittrar Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.

2 tim
Boris Johnson och kvinna vid brexit-plakat.  AP/TT
undefined

Johnson till EU: Slopa den antidemokratiska planen

Den brittiska premiärministern Boris Johnson har tagit till hårda ordalag mot EU och sagt att den så kallade backstop-planen måste skrotas eftersom den är antidemokratisk och ogenomförbar, rapporterar BBC.

I ett brev som premiärministern skickade till EU-rådets ordförande Donald Tusk i går, skriver Johnson att planen riskerar att sabotera för fredsprocessen på Nordirland. Johnson menar att om EU går med på att slopa planen, så kan det brittiska parlamentet rösta igenom ett brexitavtal.

Backstop-planen är en del av utträdesavtalet och syftet är att undvika en hård gräns på Irland.

Idag 04:22
Läs mer om Brexit - förhandlingarna
Mark Lennihan / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Toppekonom: Sverige stark kandidat för nästa kris

Sverige må ha kommit lindrigt undan den globala finanskrisen 2008. Men nu är vi starka kandidater att falla i det stålbad som USA genomlevde under den perioden. Det varnar toppekonomen Steve Keen för i en intervju med SvD Näringsliv.

Förklaringen är att sedan krisen har den svenska skuldsättningen ökat markant, inte minst hos hushåll som har tagit på sig allt mer krediter i spåren av uppdrivna huspriser.

Det kan jämföras med USA som väntas förskonas en kommande kris, menar Keen.

– Sverige har en mycket högre skuldnivå bland hushåll än USA; 90 procent av BNP medan USA som tidigare hade 100 procent nu är nere på 70 procent, säger han till tidningen.

Däremot spår Keen att USA kommer att gå in i en recession nästa år. Om den amerikanska centralbanken Fed höjer räntan för att tämja inflationen leder det sannolikt till att den privata sektorn använder sina pengar till att betala av skulder i stället för att konsumera.

3 tim
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Storbanken tror inte på en snar lågkonjunktur

Ihållande tillväxtoro och politisk osäkerhet fortsätter skapa oro på börsen. Men trots det ser Danske Bank inte att det är någon lågkonjunktur på väg det närmaste året.

Det skriver Maria Landeborn, sparekonom och senior strateg på Danske Bank Sverige, i ett marknadsbrev där hon konstaterar att den amerikanska räntekurvan har varit en träffsäker indikator historiskt sett på förestående lågkonjunktur. Men hon menar att det finns två förmildrande omständigheter när det gäller räntekurvan.

Det har dels dröjt i genomsnitt 17 månader från att kurvan inverterat tills lågkonjunkturen kommer. Banken menar även att kurvan den här gången kan ha inverterat tidigare än den brukar.

”Historiskt har det ofta funnits en katalysator för en lågkonjunktur. Ekonomisk överhettning, eufori på de finansiella marknaderna, åtstramande penningpolitik och oljeprischocker är några utlösande orsaker. Vi ser dock inte tecken på något av detta nu”, skriver Maria Landeborn.

”Sedan 2012 har tillväxten varit förhållandevis dämpad, inflationen låg och penningpolitiken expansiv. För att en recession ska bli verklighet krävs någon form av chock i ekonomin, vilket exempelvis skulle kunna vara ett storskaligt handelskrig. Vårt huvudscenario är dock att vi kommer att undvika det”, skriver hon vidare.

Igår 14:53
Läs mer om Den globala konjunkturen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN
Höstbudgeten

Ledare: I kompromisslandet är alla årets dagar röda

MP:s krav på S att återinföra friår riskerar att kosta staten 8 miljarder kronor – en dyr nota för att S ska kunna vara kvar vid makten, skriver SvD:s ledarskribent Tove Lifvendahl.

Hon menar att när friåret infördes på Miljöpartiets initiativ 2005 kom varningar från Konjunkturinstitutet att det skulle ge färre arbetade timmar och på sikt lägre BNP-tillväxt. Till och med LO menade att friåret borde skrotas, eftersom det inte ledde till den ökade sysselsättning som hade utlovats.

Att nu planera att införa det igen är bekymmersamt och ges lite eftertanke. Visserligen behövs kompromisser, inte minst i det nutida politiska landskapet. Men de löper ständigt stor risk att bli dyra och dåliga. Så är fallet med friåret, skriver Lifvendahl.

3 tim
Elisabeth Svantesson och Stefan Löfven.  TT
undefined

Svantesson (M) varnar: ”Pengarna räcker inte till”

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson är orolig för de satsningar som regeringen och samarbetspartierna kommer att presentera i den kommande höstbudgeten. Enligt henne är reformutrymmet väldigt begränsat.

– Pengarna kommer inte att räcka till det, säger hon till Dagens Nyheter.

Svantesson pekar på en nedåtgående konjunktur i kombination med stora reformlöften från Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna och kräver att partierna tar sitt ansvar.

Idag 06:08
Lööf. Arkiv.  Adam Ihse /TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

C vill lyfta vårdmoms inför budgetförhandlingarna

Inför höstbudgetförhandlingarna funderar C på att föra in ett krav att privata vårdbolag åter ska slippa moms för inhyrd personal. Det rapporterar TT.

–  Ska vi klara en svensk välfärd i hela landet så måste de privata vårdföretagen ha utrymme att finnas och växa, säger Annie Lööf till TT.

Förändringen för privata bolag är orsakade en dom i Högsta förvaltningsdomstolen förra året som Skatteverket började tillämpa i juli C-ledaren säger att frågan måste lösas inom de närmaste månaderna.

Även Liberalerna har signalerat att de kommer att föra in nya krav inför de kommande höstbudgetförhandlingarna med regeringen.

Igår 11:34
Läs mer om Höstbudgeten