Anders Haskels aktier

Byggbolagen levererar besvikelse på besvikelse – här är vinnarna

fPlus aktieanalytiker Anders Haskel ger sig på den krisande byggsektorn. Han ser bolag som bjuder på besvikelser, men det är inte bara mörker. ”Kanske är det nu ljuset trots allt kan börja skönjas”, skriver han.

Förutsättningarna har på många sätt varit perfekta för byggföretagen under lång tid, inte minst på den svenska hemmamarknaden. Suget efter nya bostäder har varit stor, stark konjunktur skapar efterfrågan på kontor och driver på byggandet av kommersiella fastigheter, förutsättningarna för investeringar i infrastruktur har varit goda. Ändå har de svenska byggjättarna haft väldigt svårt för att tjäna tillräckligt med pengar de senaste åren.

En ny besvikelse kom i förra veckan

En ny besvikelse kom i förra veckan med Skanskas rapport för årets första kvartal. Rörelseresultatet låg på knappt halva nivån jämfört med vad de analytiker som bevakar bolaget räknat med. Visserligen vändes en tidigare förlust till vinst inom byggverksamheten jämfört med samma kvartal i fjol, men vinstmarginalen var fortfarande lägre än väntat.

Lite svagare orderingång just nu kan alltså bädda för bättre lönsamhet framöver.

Orderingången hamnade också under förväntningarna, men det behöver inte tolkas negativt eftersom Skanska aktivt kan ha valt att tacka nej till en del affärer med osäkra lönsamhetsmöjligheter. Lite svagare orderingång just nu kan alltså bädda för bättre lönsamhet framöver. Aktien föll 5 procent efter rapporten presenterats men har därefter återhämtat en del av nedgången.

NCC prickade i stort sett analytikernas genomsnittsprognos sett såväl till resultat som till omsättning, men i likhet med Skanska hamnade orderingången lägre än väntat. Vd Tomas Carlsson påpekar i rapporten att en hel del arbete återstår av det förändringsarbete som pågår innan målen är nådda.

Bland de tre stora byggbolagen på Stockholmsbörsen är det Peab som visat upp den klart bästa stabiliteten de senaste åren. Men backar vi tiden några år har även Peab åkt på en del större resultatsmällar som krävt förändringar i verksamheten. Peab presenterar sina siffror för det första kvartalet om en dryg vecka den 9 maj.

Bara Peabaktien som gått bättre än börsen totalt

Att Peab ser ut att vara det bolag som har bäst ordning på verksamheten avspeglas också i aktiens utveckling. Sett över den senaste femårsperioden men också över flera kortare perioder är det bara Peabaktien som gått bättre än börsen totalt. Såväl Skanskas som NCC:s kurskurvor visar en betydligt sämre utveckling än börsindex. Aktiernas underprestationer är särskilt tydliga sedan början av 2017.

Kanske är det nu ljuset trots allt kan börja skönjas. Stora ledningsförändringar med bland annat vd-byte har genomförts och ett omfattande arbete för att lyfta verksamheten pågår sedan ett par år i såväl Skanska som NCC. När de första tydliga signalerna kommer som visar att lönsamheten är på väg i rätt riktning kan aktielyftet komma snabbt, framför allt i ett allmänt positivt börsklimat.

Samtidigt måste aktieägare vara beredda på nya bakslag

Samtidigt måste aktieägare vara beredda på nya bakslag och aktierna i byggbolagen kommer förmodligen alltid att handlas med en viss rabatt på grund av den osäkerhet som alltid kommer att prägla branschen. Varje större byggprojekt är unikt och även om branschen försöker hitta lösningar för att lägga över en så stor del av riskerna som möjligt på beställaren går det aldrig att gardera sig hundraprocentigt mot förluster.

Även om bolagen haft svårt att leverera under de senaste åren finns det historiskt också perioder då byggbolagen lyckats skapa stora värden åt sina ägare. Ett rimligt krav som vi aktieägare kan ställa är att de lyckas med detta även i framtiden.

Toppnyheter

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire. Benoit Tessier / TT NYHETSBYRÅN
Trumps nya tullar

Franske ministern: USA:s tullar en ”fientlig handling”

USA:s nya tullar mot EU är en ”fientlig handling” mot allierade. Det sa Frankrikes finansminister Bruno Le Maire till reportrar i samband det IMF:s och Världsbankens pågående årsmöte i Washington, rapporterar AFP.

– Det här fientliga handlingarna är inte välkomna, fortsatte han.

Under natten till fredagen införde USA rekordhöga tullar bland annat mot flygplanstillverkaren Airbus och på flera EU-varor till ett värde av 7,5 miljarder dollar, motsvarande 72,5 miljarder kronor.

3 tim
Sofia Tanaka/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

EU: Måste vidta åtgärder efter USA:s höjda tullar

EU är nu tvungna att svara på USA:s höjda tullar mot unionen. Det säger handelskommissionär Cecilia Malmström.

– Vi beklagar USA:s val att gå fram med tariffer, säger Malmström i ett uttalande under fredagen.

– Det här lämnar oss utan något annat alternativ än att fortsätta på den inslagna vägen med tariffer i fallet med Boeing, där USA har brutit mot WTO:s regler.

Det var under natten till i dag som rekordhöga tullar mot EU-varor för 7,5 miljarder trädde i kraft.

Tullarna är riktade mot flygplanstillverkaren Airbus som är i en långdragen konflikt med amerikanska Boeing samt europeiska livsmedelsvaror som ost, vin och whisky.

Idag 11:35
Regis Duvignau / TT NYHETSBYRÅN
undefined

USA-tullar mot EU:s Airbus och whisky trädda i kraft

Natten till fredagen trädde USA:s tullar mot EU i kraft. Tullarna gäller varor värda totalt 7,5 miljarder dollar. De är riktade mot flygplanstillverkaren Airbus samt europeiskt vin och whisky.

Flygplanen från Airbus kommer att kosta ytterligare 10 procent när de importeras till USA. Vin från Frankrike, Spanien och Tyskland beläggs med 25-procentiga tullar.

Frankrikes finansminister Bruno Le Marie har sagt att EU kommer att svara USA inom ramarna för handelsorganisationen WTO:s regler. Han säger samtidigt att det är ansvarsfullt att undvika konflikter i samband med den ekonomiska avmattningen.

– Dessa beslut kan ha väldigt negativa konsekvenser både från ett ekonomiskt och ett politiskt perspektiv.

Tullarna mot Airbus träder i kraft bara en dag efter att USA fått grönt ljus från WTO.

Idag 05:24
Läs mer om Trumps nya tullar
Morgan Johansson (S)/Syriska flyktingar. TT
Kriget i Syrien

”Vi ska inte tillbaka till flyktingsituationen 2015”

Striderna i norra Syrien har drivit över 300 000 människor på flykt – en utveckling som justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) kallar ”oroande”, rapporterar Expressen. Samtidigt menar han att det i dag är svårare för människor att ta sig genom Europa och att Sverige har en annan lagstiftning än under flyktingvågen 2015.

”Det gör att risken för en ny flyktingkris i Sverige, likt 2015, är avsevärt mindre. Migrationsverket har en beredskapsplan och regeringen har en nära dialog med Migrationsverket. Vi ska inte tillbaka till den situationen vi hade 2015”, skriver han i ett mejl till tidningen.

3 tim
Erdogan i Istanbul i dag. TT NYHETSBYRÅN
undefined

Erdogan kallar Trumps brev ”över gränsen”, lovar svar

Donald Trumps omtalade brev till sin turkiske kollega Recep Tayyip Erdogan var över gränsen för vad som är acceptabelt i diplomatiska kontakter. Det säger Erdogan i sin första kommentar om brevet, enligt Bloomberg.

I det ovanliga brevet varnade Trump Erdogan för att gå för hårt fram i sin invasion av norra Syrien.

”Var inte en tuffing. Var inte en idiot!” skrev den amerikanske presidenten.

Erdogan säger att ett svar på brevet inte är högst på agendan just nu.

– Men när tiden är den rätta, så kommer nödvändiga åtgärder att vidtas.

3 tim
Skadad man behandlas på sjukhuset i Tal Tamr i Syrien nära den turkiska gränsen. DELIL SOULEIMAN / AFP
undefined

Amnesty anklagar Turkiet: ”Allvarliga krigsbrott”

Kurdiska röda halvmånen uppger att minst sex personer vårdas för brännskador som de fått av okända vapen, skriver The Guardian.

FN kommer att samla information om krigsföringen i nordöstra Syrien och uppgifterna om att kemiska vapen används av de turkiska styrkona.

Samtidigt anklagar nu Amnesty Turkiet för krigsbrott skriver flera medier. Organisationen menar att Turkiet gjort sig skyldiga till ”allvarliga överträdelser och krigsbrott” sedan offensiven i nordöstra Syrien inleddes 9 oktober.

6 tim
Läs mer om Kriget i Syrien

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer