Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Digitaliseringen inom handeln

Butiker tar upp kampen mot e-handlare med ansiktsigenkänning

En ny teknik för ansiktsigenkänning i butiker är på väg att lanseras i Sverige. Genom att få reda på mer om sina kunder kan de fysiska butikerna ta åtminstone ett litet steg närmare e-handlarna som idag vet betydligt mer om sina kunder och deras köpmönster. Det skriver Breakit på sin sajt.

Tekniken går ut på att fånga kundens ansikte i en kamera och omvandla till ett mönster. Det analyseras sedan av en programvara som till exempel kan utläsa kön, ålder och sinnesstämning.

Inga personuppgifter registreras men däremot registreras uppgifter om besöken för varje individ utifrån ansiktsmönstret.

Tekniken ska nu testas i ett antal butiker och gallerior i Sverige, bland annat i Mood-gallerian och Fältöversten i Stockholm, och i Isabella Löwengrips butik som öppnar i Gallerian i centrala Stockholm i höst.

Samtidigt pågår en diskussion om hur långt tekniken kan gå och hur GDPR påverkar användningen.

Toppnyheter

Boris Johnson.  Hannah McKay / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Storbritannien

Boris Johnson: Källan till dokumentläckan ska hittas

En utredning om de läckta handelsdokumenten mellan Storbritannien och USA krävs. Det menar premiärminister Boris Johnson efter att det framkommit uppgifter om att källan kopplas till en rysk desinformationskampanj, rapporterar BBC. Syftet med en utredning är att hitta källan till läckan.

Johnson säger även att det inte finns några bevis för att Ryssland ska ha gjort någon påverkan på det brittiska valet.

Samtidigt har premiärministern avfärdat dokumentens innehåll som ”nonsens”. Enligt den politiske rivalen Jeremy Corbyn framgår det i dokumenten att Johnson är öppen för en försäljning av det brittiska sjukvårdssystemet NHS – något som Labourledaren använt som slagträ i valkampanjen.

5 tim
Jeremy Corbyn med dokumenten. YVES HERMAN / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Jeremy Corbyn: Innehållet det viktiga – inte källan

Den brittiske Labourledaren försvarar beslutet att gå ut med läckta dokument under valrörelsen, trots att dokumenten kommer från källor som tros ha kopplingar till Ryssland. Det rapporterar Sky News.

Enligt Corbyn är det som framgår av dokumenten, att Boris Johnson är öppen för att sälja det brittiska sjukvårdssystemet NHS, viktigare än varifrån dokumenten kommer.

– Ingen har ännu förnekat att innehållet stämmer, säger Corbyn.

Boris Johnson har avfärdat dokumenten som ”nonsens”.

Igår 15:06
Jeremy Corbyn och Boris Johnson under fredagens BBC-debatt. JEFF OVERS/BBC / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Labour knappar in på Torypartiet i nya mätningar

Under lördagen presenterades fyra opinionsmätningar inför det brittiska nyvalet nästa vecka, skriver Reuters. Torypartiet har en stabil ledning i alla mätningarna men marginalen ner till Labour varierar mellan sex och tio procentenheter. Flera mätningar visar också att Torypartiets ledning tycks minska något.

Om valresultatet skulle ligga i linje med de mätningar som indikerar den minsta marginalen mellan partierna innebär det att Torypartiet kan få svårt att få egen majoritet i underhuset, vilket Boris Johnson troligen behöver för att få igenom sitt brexitavtal.

Igår 17:28
Läs mer om Valet i Storbritannien

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer