Finansminister Magdalena Andersson, S.  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Höstbudgeten

Budgeten ger mer klirr i kassan till de allra flesta

”Det ser ut att bli lite mer klirr i kassan för de allra flesta”. Så säger Swedbanks privatekonom Arturo Arques till TT inför att regeringen presenterar sin höstbudget på onsdag.

Regeringens största reform är den slopade värnskatten. Den förändringen beräknas kosta 5 miljarder kronor per år.

– I kronor och ören kommer den som har en hög lön att få betydligt mer i plånboken, säger Jens Magnusson, privatekonom på SEB, till TT.

Pensionärer med en pension på över 17 000 i månaden kommer att få sänkt skatt, skriver TT.

I helgen sa Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, till SvD att det ser ut som att fyra miljoner svenskar inte får någon skattesänkning av regeringen nästa år.

Fakta: Skatteeffekter för höginkomsttagare, pensionärer och glesbygdsbor

Slopad värnskatt

Den slopade värnskatten innebär en skattesänkning för de högst avlönade då den extra statliga inkomstskatten på fem procent i dag endast betalas av den som har en lön eller arvoden på över 703 000 kronor per år.

Sänkt skatt på pension

Många pensionärer betalar högre skatt på sin pension än vad löntagare betalar för sin lön. Den klyftan har regeringen som mål att jämna ut. För att närma sig målet har regeringen sagt att man vill sänka skatten för en miljon pensionärer från 2020, ett förslag som skulle kosta staten 4,3 miljarder kronor.

Höjt grundskydd för pensionärer

Garantipensionen höjs med 200 kronor i månaden utöver den årliga uppräkningen. Dessutom ska bostadstillägg kunna betalas ut för hyror upp till 7 000 kronor i månaden, en höjning av taket från 5 600 kronor.

Skattereduktion för glesbygdsbor

I ett ”landsbygdspaket”, som totalt kostar staten 2,2 miljarder kronor, ingår en skattereduktion för invånare i kommuner i det som räknas som stödområde A och B. Det handlar främst om nordvästra Sverige.

Dyrare bensin

Bensinskatten korrigeras och summan av förändringen blir att skatten höjs med KPI, det vill säga inflationen, och blir runt 15 öre dyrare per liter.

Och detta är också på väg

• Skatten på nya husbilar höjs kraftigt vid årsskiftet. Orsaken är att den nya och hårdare WLTP-körcykeln införs.

• Upphovstaket vid bostadsförsäljning återinförs efter det tillfälliga slopandet.

• Arbetsgivaravgiften sänks från 31 till 10 procent när företag anställer unga, nyanlända eller långtidsarbetslösa under de två första åren.

Läs också

Toppnyheter

Stefan Löfven. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbetskraftsinvandringen

Analyser: Oppositionen kör över Löfven med S-politik

När oppositionen i form av V, M och KD nu lägger fram ett förslag om skärpta regler kring arbetskraftsinvandringen bedriver de en politik som statsminister Stefan Löfven (S) förmodligen gärna själv hade drivit – men inte kan på grund av januariavtalet. Det skriver SvD:s Göran Eriksson i en analys.

”Frågan är hur de alltmer högljudda S-kritikerna reagerar, när de ser sin statsminister bli överkörd av sin egen politik”, skriver Eriksson.

En annan fråga som besvärar Löfven är det just nu låga väljarstödet för S, nästan nere med de rekordlåga siffrorna under Håkan Juholts tid. På en del håll inom S pekas just januariavtalet ut som orsaken till väljartappet, skriver SVT:s Mats Knutson.

”Skulle de hittills spridda kritiska uttalandena få ett större stöd också bland tyngre S-politiker riskerar Löfven att få en intern partirevolt på halsen”, konstaterar Knutson.

33 min
Ulf Kristersson/Ebba Busch Thor/Jonas Sjöstedt TT
undefined

M, KD och V är överens om arbetskraftsinvandringen

M, KD och V kommer att rösta för ändringar i reglerna för arbetskraftsinvandringen på torsdagen, framgår av pressmeddelanden från partierna.

Ett gemensamt förslag till utskottsinitiativ läggs ram vid torsdagens möte i socialförsäkringsutskottet.

Ändringarna innebär ett stopp för kompetensutvisningar, skärpta straff för arbetsgivare som utnyttjar systemet samt krav på arbetsgivare att bifoga anställningskontrakt vid sin ansökan till Migrationsverket.

Förslaget väntas få grönt ljus eftersom det stöds av SD, vilket innebär att man har en majoritet bakom sig.

Varken LO eller arbetsgivarna imponeras av oppositionens förslag kring arbetskraftsinvandringen.

– Det här skiljer inte mycket i sak, det handlar bara om prestige, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson till TT.
Ökad byråkrati, tycker Almegas näringspolitiske chef Andreas Åström.

Idag 08:33
Läs mer om Arbetskraftsinvandringen
Angela Merkel/Polis vid platsen för skjutningen. TT
Skjutningarna i Tyskland

Merkel fördömer skjutning: ”Rasism är ett gift”

Tysklands förbundskansler Angela Merkel fördömer gårdagskvällens skjutning i Hanau, där minst nio personer dödades, enligt AFP.

– Rasism är ett gift, hat är ett gift och det här giftet finns i vårt samhälle och har redan hunnit orsaka alltför många brott, säger hon.

Enligt uppgifter till tidningen Bild lämnade den misstänkte gärningsmannen efter sig en video och ett brev där han uttryckte högerradikala åsikter och konspirationsteorier inför dåden. Skjutningen utreds som terrordåd.

1 tim
Polisens tekniker i Hanau. KAI PFAFFENBACH / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Utreder främlingsfientligt motiv – ska ha erkänt i brev

Mannen som misstänkts för masskjutningen i Hanau i Tyskland lämnade efter sig ett brev och en video där han erkänner dådet, uppger källor för Bild.

Tidningen, som citerar vad de uppger vara gärningsmannens brev, skriver att han hade högerradikala motiv. På torsdagsmorgonen bekräftade myndigheter att man utreder ett främlingsfientligt motiv och att fallet lämnats över till federala terroråklagare.

Sent på onsdagskvällen utbröt skottlossningar mot två vattenpipekaféer i stadens centrum respektive stadsdelen Kesselstadt. Elva personer har dött, inklusive gärningsmannen.

Idag 06:25
Tobias Rathjen pekas ut som misstänkt för dåden i Hanau. Youtube och TT
undefined

Uppgifter: Tobias Rathjen misstänks för terrordåden

Tobias Rathjen, 43, sköt ihjäl minst nio personer vid två vattenpipekaféer i tyska Hanau på onsdagskvällen, enligt uppgifter till Bild. Flera av offren ska ha varit ungdomar.

Tidningen, som citerar en video och ett brev som den misstänkte gärningsmannen lämnat efter sig, skriver att han uttryckte högerradikala åsikter och konspirationsteorier inför dåden, som utreds som terrordåd.

Rathjen hittades själv död i sin lägenhet efter en polisjakt. Där hittades också hans mamma död, säger Hessens inrikesminister Peter Beuth till Reuters.

Idag 09:21
Läs mer om Skjutningarna i Tyskland
Gulan Avci Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nej till nya regionala skyddsombuden – ordbråk med C och L

Nu säger Centerpartiet och Liberalerna nej till regeringens förslag att regionala skyddsombud ska få tillträde till arbetsplatser även där de anställda inte är med i facket, skriver Arbetet.

– Vi har inget emot regionala skyddsombud men det finns så många andra problem på arbetsmarknaden i dag, som psykisk ohälsa, säger Liberalernas Gulan Avci till Arbetet.

L och Centerpartiet kommer att rösta nej i Riksdagen, vilket betyder att det inte verkar finnas en majoritet för regeringens förslag.

3 tim
ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Därför mår chefer allt sämre

Trenden är tydlig: långtidssjukskrivningarna för psykisk ohälsa har ökat dramatiskt bland Sveriges chefer under senaste sex åren. Korttidsfrånvaron har däremot minskat medan långtidsfrånvaron skjutit i höjden.

– En chef ska ständigt vara tillgänglig och sedan sitter de och skyfflar mejl på kvällstid, säger Lena-Karin Allinger, organisationskonsult på Previa till TT

När många företag bantar den administrativa personalen, så landar de uppgifterna hos cheferna, vilket skapar stress och en känsla av att tappa kontrollen.

– Chefer blir lätt ensamma, det är viktigt med nätverk, att ha kontakt med varandra, säger Lena-Karin Allinger.

12 feb
Läs mer om Den svenska arbetsmiljön
SCOTT OLSON / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Wall Street öppnar strax under nollan

De ledande indexen på Wall Street öppnade torsdagens handel neråt men en timme in handlas börserna runt nollan:
• S&P 500: +0,05%
• Nasdaq: -0,05%
• Dow Jones: +/-0%
En högt uppsatt FED-tjänsteman hällde kallt vatten på marknadens förväntningar för enklare penningpolitik från den amerikanska centralbanken vilket bidrog till den svaga öppningen, skriver CNBC.

Morgan Stanley, som har köpt nätmäklaren E-trade för 13 miljarder dollar, faller cirka 4 procent. E-trade i sin tur rusar cirka 25 procent.

Även L Brands, som är nära att sälja Victoria's Secret till en privat investmentfirma, handlas ner 0,5 procent.

1 tim
undefined

Börsen kring nollan – Catena Media rusar trots vinstvarning

Efter stängningar på plus i USA och blandad utveckling i Asien pendlade Stockholmsbörsen mellan plus och minus på torsdagen. Vid 16-tiden var index återigen över nollan:
• OMXS30: +0,1 %
• OMXSPI: +/-0,0 %
Under morgonen har en rad bolag lämnat rapport vilket sätter avtryck i aktiekurserna.

Elekta ökade vinsten rejält i fjärde kvartalet tack vare kostnadsbesparingar, men orderingången var klart lägre än väntat. Aktien backade cirka 6 procent.

Engelska Skolan ökade också vinsten, med närmare 10 procent. Kursreaktionen blev en uppgång på drygt 3 procent.

Oscar Properties vände till vinst under fjärde kvartalet, trots att de inte sålde en enda bostad under kvartalet. Marknaden tog fasta på positiva signaler och aktien steg runt 6 procent.

Catena Media, som nyligen vinstvarnat, redovisade som väntat minusresultat och presenterade nya finansiella mål för att få ner skulderna. Aktien handlades upp kring 8 procent.

Storytel redovisade ett intäktslyft på 45 procent, men samtidigt större förlust för fjärde kvartalet. Aktien backade kring 3 procent.

Börsdebutanten Train Alliance rusade med som mest 30 procent i premiärhandeln på First North. Aktien tappade dock snabbt igen och handlades kring 60 kronor – klart högre än teckningskursen 50 kronor.

Securitas lyfte efter en köprek från Börsplus. Aktien handlades runt 1,4 procent högre.

Idag 08:23
Eugene Hoshiko / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Spretigt i Asien – Softbank steg på nyhet om lån

Asienbörserna handlades spretigt på torsdagen, men tydligt upp i Fastlandskina. Det tolkade analytikerna som en reaktion på att antalet nya coronavirusfall minskade kraftigt under det senaste dygnet, jämfört med tidigare i veckan, rapporterar CNBC.
• Nikkei: + 0,3%
• Shanghai: +1,8%
• Shenzhen: +2,2%
• Hang Seng: -0,2%
• Kospi: -0,7%
Bland andra nyheter så sänkte Kina sin reporänta för att stötta upp den nedgång som virusets orsakat. Den ettåriga räntan sänktes 10 punkter medan den femåriga sänktes 5 punkter. Åtgärden var väntad och centralbanken, People’s Bank of China, har för bara några dagar sänkt räntan på medellånga lån.

Softbank steg över 3 procent på Tokyobörsen efter att man gått ut med planer på att låna 4,5 miljarder dollar för att stärka sin kassa.

Idag 05:16
Läs mer om Dagens börs

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Ledarsvepet

Ledare: Rut är fortfarande nödvändigt

13 år efter införandet av Rut-avdraget, har en ny debatt om reformens vara eller icke vara väckts till liv. Anledningen är en granskning från Riksrevisionen, som visar på att effekterna av avdraget är mindre än förväntat.

Ledarredaktionen på Barometern lyfter att målen med Rut, så som ökade skatteintäkter och fler jobb till utlandsfödda har uppfyllts, men inte i den utsträckning som förväntades. Reformen var dock fortfarande nödvändig.

”Att ge förutsättningar för att få ihop livspusslet under de år när det är som svårast, och ge möjlighet för de äldre att bo kvar i sina hus även när orken att städa minskar är värden som kanske är svåra att sätta siffror på” skriver Barometern.

Jacob Sidenvall på Smålandsposten instämmer med att RUT har haft positiva, men inte revolutionerande effekter. ”Är det rimligt att även personer som inte utnyttjar Rut-avdraget är med och betalar för det via skatten?” frågar han sig och lyfter att politiker ofta utgår från idealbilder om sina reformer.

”Det är viktigt att granskningar som denna leder till eftertanke och uppföljning, men framför allt anpassning av kommunikationen så att den stämmer med verkligheten” skriver Jacob Sidenvall.

Ledarredaktionen på Eskilstuna-Kuriren menar att kritikernas argument inte är hållbara.

”Sedan avdraget infördes 2007 har svartarbetet minskat och i de barnfamiljer som köper städning har inkomsterna ökat mer än i liknande hushåll (inte minst bland kvinnor). Vidare har de utrikes födda som verkar i rutbranschen fått bättre inkomster och starkare ställning på arbetsmarknaden än jämförelsegruppen” skriver Eskilstuna-Kuriren.

11 min
Nyamko Sabuni. Tomas Oneborg/SvD/TT
undefined

Ledare: L skulle gynnas av att hoppa av januariavtalet

Är januariavtalet gynnsamt för de partier som ingick överenskommelsen? Det är frågan som dominerar flera av torsdagens ledarsidor.

Statsminister Stefan Löfven och Socialdemokraterna har fastnat i de dagliga striderna med sina motståndare, skriver Anders Lindberg på Aftonbladets ledarsida.

Samtidigt pekar många på att S är bakbundet till följd av januariavtalet, men det stämmer inte, menar Lindberg. Han tycker att S i stället borde återta initiativet och omförhandla avtalet, anser Lindberg.

GP:s Karin Pihl tycker att L borde hoppa av januaripartiernas överenskommelse.

”I en borgerlig konstellation hade Liberalerna haft en solklar roll att spela, till skillnad från januariavtalet där de framstår som en blek version av Centern”, menar Pihl.

Den uppfattningen delar inte Henrik Bredberg på Sydsvenskan. Han anser i stället att Nyamko Sabuni och hennes parti bör stanna kvar i avtalet och satsa på att driva frågan om liberal jämlikhet.

”Liberal jämlikhet kan stärka Stefan Löfven. Men framför allt Nyamko Sabuni”, skriver Bredberg.

Idag 08:20
Läs mer om Ledarsvepet