Anna Rut Fridholm / Almega
Vårdföretagarna/Almega

Budgetbesked om vårdmomsen

I budgetpropositionen, som regeringen, Centerpartiet och Liberalerna är överens om, finns viktiga besked om vårdmomsen.

Toppnyheter

Arkivbild: SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtidens arbetsmarknad

Chefsekonomen ryter ifrån: ”Pinsamt och allvarligt”

Flera bedömare och analytiker började redan för flera månader sedan tvivla på att SCB:s arbetslöshetssiffror faktiskt stämde överens med verkligheten. Varför reagerade inte statistikmyndigheten på att siffrorna såg konstiga ut? Det frågar sig SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist i ett Twitter-inlägg.

Han utvecklar sitt resonemang i en intervju med TT:

– Det bekymrar mig att det finns en risk att vi tappar trovärdigheten för statistiken när det framkommer sådana här brister.

Nordea Markets Mikael Sarwe skriver på Twitter att de rättade siffror som SCB släppte på torsdagsförmiddagen rimmar bättre med hans beräkningsmodell, men han spår en ökning av arbetslösheten nästa år.

3 tim
Magdalena Andersson.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Finansministern om SCB:s miss: ”Oerhört allvarligt”

Finansminister Magdalena Andersson (S) ser oerhört allvarligt på felen i SCB:s arbetslöshetsstatistik.

– Jag hade aldrig kunnat drömma om att det skulle vara fel på det här sättet, säger hon till TT.

Enligt henne kommer SCB:s arbetslöshetsstatistik att spela mindre roll för regeringen under den närmaste tiden.

Sedan bristerna i datainsamlingen upptäckts har SCB:s siffror räknats om och reviderats. Felen grundar sig i att SCB:s leverantör Evry misstänks ha skickat in falskt underlag till myndigheten, något som Aftonbladet avslöjade tidigare i veckan.

2 tim
Illustrationsbilder. TT
undefined

Arbetslöshet lägre än trott – siffrorna har räknats om

Den svenska arbetslösheten har inte ökat lika mycket som man tidigare har trott, skriver Aftonbladet. SCB:s siffror har räknats om sedan man upptäckt brister i datainsamlingen.

Arbetslösheten har reviderats upp för våren 2019, och sedan ned från juni och framåt. Skillnaderna är störst under de senaste månaderna, skriver SCB.

– För september 2019 har arbetslösheten reviderats ned med 1,1 procentenheter. Det är den största skillnaden mellan den gamla och den reviderade serien, säger enhetschefen John Kling i ett pressmeddelande.

Arbetslöshetssiffran i september revideras ner från 7,1 procent till 6,0 procent. Felen grundar sig i att SCB:s leverantör Evry misstänks ha skickat in falskt underlag till myndigheten, något som Aftonbladet avslöjade tidigare i veckan.

6 tim
Läs mer om Framtidens arbetsmarknad
Ulf Nygaard / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska kriminalpolitiken

Malmökurator positiv till slopat föräldrasamtycke

Att regeringen vill göra det lättare för socialtjänsten att ingripa utan föräldrarnas samtycke när barn riskerar att hamna i kriminalitet välkomnas av Sophie Johnsson, som är skolkurator på Rosengårdsskolan i Malmö. Regeringens förslag, som presenterades på torsdagsmorgonen, är en av de åtgärder hon själv föreslog i en intervju med P4 Malmöhus på onsdagen med anledning av den senaste tidens våldsdåd i staden.

– Jättebra, det är något jag har förespråkat hela tiden, säger hon nu till SR.

– Man behöver skynda sig att få igenom detta snabbt – vi har inte råd att förlora fler barn in i kriminell verksamhet.

1 tim
Stefan Fohlheim, biträdande enhetschef på rättspsykiatriska undersökningsenheten i Stockholm och överläkare Johan Larsson. Jessica Gow/TT
undefined

Undersökningar efter brott blir allt fler – läget extremt

De rättspsykiatriska undersökningarna av brottslingar blir allt fler och läget på de enheter som gör utredningarna beskrivs som extremt, rapporterar TT.

2017 gjordes 448 undersökningar, i fjol blev det 521, och i slutet av oktober i år var man uppe i 467 stycken, enligt statistik från Rättsmedicinalverket.

Johan Larsson som jobbar som överläkare på myndigheten har inget säkert svar på vad det ökade trycket beror på, men han nämner ökad psykisk ohälsa och ökad tillgång till droger som möjliga förklaringar.

Idag 05:42
Illustrationsbild Björn Larsson Ask / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regelverk bröts 42 gånger bara fram till oktober i år

Väntetiderna ökar till följd av att de rättpsykiatriska undersökningarna blivit allt fler, rapporterar TT.

Regelverket säger att det ska ta max sju dagar efter beslutet, något som bröts vid tre tillfällen under perioden januari-oktober 2017. I år är samma siffra 42 under samma period.

En utredning ska i regel ska inom 28 dagar om personen i fråga är häktad, men Rättsmedicinalverket tvingas många gånger be domstolarna om mer tid för att göra klart undersökningen.

Idag 06:06
Läs mer om Den svenska kriminalpolitiken
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Wall Street öppnar nedåt – Walmart stiger på rapport

New York-börserna inleder svagt nedåt på torsdagen efter gårdagens rekordstängningar för Dow Jones och S&P 500. Efter några minuters handel står indexen så här:
• S&P 500: –0,1 %
• Nasdaq: −0,3 %
• Dow Jones: –0,1 %
Enligt CNBC inväntar investerare ny information kring handelssamtalen efter onsdagens uppgifter i WSJ om att förhandlingarna mellan Kina och USA har fastnat i ett dödläge kring jordbruksprodukter.

Tidigt i morse upprepade en kinesisk talesperson att löften om att trappa ner tariffer är avgörande för att ett fas ett-avtal ska kunna nås.

På bolagsfronten har detaljhandelsjätten Walmart redovisat en ökad försäljning för det 21:a kvartalet i rad. Vinsten var högre än estimaten och aktien stiger 3,5 procent.

It-företaget Cisco backar drygt 5 procent efter en delårsrapport som var i linje med förväntningarna. Enligt CNBC var bolagets guidning framåt en besvikelse.

Det kanadensiska cannabisbolaget Canopy rapporterade en större förlust än väntat på grund av omstruktureringskostnader.

27 min
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Spretig Stockholmsbörs – Embracer rusar på rapport

Stockholmsbörsen öppnade uppåt på torsdagsmorgonen, och såg därmed ut att ta rygg på uppgångarna på Wall Street på onsdagen.

Men strax efter lunch hade öppningarna vänt till minus. Vid 12.30 låg ledande index som följer:

• OMXS30: –0,3%
• OMXSPI: −0,2%

På morgonen lyckades Tyskland undkomma ”teknisk recession” då BNP-tillväxten steg 0,1 procent under i det tredje kvartalet – tvärtemot mångas förväntningar.

I Asien var det en blandad utveckling på börserna, med vikande uppgångar i Fastlandskina efter svag makrodata, samtidigt som Hongkong backar på Tencents svaga rapport och fortsatta oroligheter. I Japan tyngs börshandeln av färsk statistik som visar på svagare BNP-utveckling än väntat.

Rapportfloden är på väg att ebba ut. Balkongbolaget Balco rapporterade ett bra kvartal men aktien sjunker över 3 procent. Vinstvarnande Raysearch visade som väntat stora förluster, vilket aktiemarknaden bemötte med att skicka upp aktien. Vid lunch hade aktien fallit tillbaka till minus 0,5 procent.

Gamingbolaget Embracer rusade nästan 10 procent i öppningen efter att ha rapporterat ett resultat långt över analytikernas förväntningar. Vid 12.30 var den siffran plus 6,5 procent.

6 tim
Arkivbild.  Aly Song / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Blandat i Asien efter BNP-data och Tencentmiss

Det var en något spretig utveckling på Asienbörserna på torsdagen, trots gårdagens nya rekordnivåer på Wall Street. Vid stängning såg det ut som följer:

• Nikkei: −0,8 %
• Shanghai: +0,2 %
• Shenzhen: +0,6 %
• Hongkong: −0,9 %
• Kospi: +0,8 %


Under morgonen kom makrodata som visade att den kinesiska industriproduktionen var lägre än analytikerna hade väntat sig i oktober. Produktionen för industrisektorn ökade med 4,7 procent på årsbasis, jämfört med väntade 5,4 procent.

I går presenterade den kinesiska Tencent sin delårsrapport, där techjätten flaggade för att vinsten för helåret kommer att vara 13 procent lägre i år än i fjol. Den Hongkong-noterade aktien backade runt 2 procent, vilket i sin tur drog ner Hang Seng-indexet, skriver CNBC.

Även protesterna och kravallerna i Hongkong fortsätter att oroa.

Under morgonen kom även japanska BNP-siffror in för tredje kvartalet, som visade en tillväxt om 0,1 procent. Det är något lägre än väntade 0,2 procent.

Samtidigt försöker investerarna tolka ryktena om de pågående handelsförhandlingarna mellan Kina och USA, som rapporteras ha fastnat i ett dödläge kring jordbruksprodukter.

– Jag tror att marknader som har varit hoppfulla om att ett avtal ska komma på plats har backat lite grann, och man tar sig tillbaka till mer neutralt territorium, säger Nomuras makroanalytiker Rob Subbaraman till CNBC.

Idag 04:42
Läs mer om Dagens börs
Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ledarsvepet

Ledare: ”Sverige måste ha tydliga prioriteringar i EU-politiken”

Med EU-debatt i riksdagen och den kommande kommissionsordföranden Ursula von der Leyens förslag om införandet av en europeisk minimilön, har EU och den svenska arbetsmarknadsmodellen varit ett hett ämne på flera ledarsidor.

På DN debatt skrev arbetsmarknadens parter att regeringen måste stoppa förslaget. Svend Dahl på Bohusläningens ledarsida håller med om minimilöner kan leda till en överstatlighet och ett hot mot partsmodellen på arbetsmarknaden. I frågan är Stefan Löfven häpnadsväckande bekymmerslös. Det samma gäller för den svenska avgiften till EU som kan komma att höjas.

”Precis som i fråga om den sociala pelaren är risken annars att Sverige på grund av otydliga prioriteringar och bristande konsekvensanalys bidrar till att EU utvecklas i fel riktning” skriver Svend Dahl.

Jakob Sidenvall på Smålandsposten håller med om att Stefan Löfven är naiv i frågan om EU:s sociala pelares påverkan på den svenska arbetsmarknaden.

”Det är svårt att se hur den svenska regeringen skall navigera i dessa ombytliga vatten. Särskilt som man okritiskt bidragit till utformningen och antagandet av de grunddokument som dessa hot mot den svenska egenarten bygger på” skriver Jakob Sidenvall.

Sydsvenskans ledarsida skriver att EU-debatten i riksdagen visade på en enighet kring bevarandet av den svenska modellen, men att EU som ett hot till densamma inte är lika entydigt. De ifrågasätter ett eventuellt veto mot en höjning av EU-avgiften och menar att fördelarna som Sverige har fått genom medlemskapet inte ska förringas.

”Det är inget argument för att godta högre EU-avgift, men värt att hålla i minne då det framställs som om medlemskapet är en belastning för svensk ekonomi” skriver Sydsvenskan.

2 tim
Läs mer om Ledarsvepet

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Vita huset. Jacquelyn Martin / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Trump

Vita huset-anställda: Det här ändrar inte någonting

Personal i Vita huset tror inte att opinionen påverkats nämnvärt av gårdagens första offentliga förhör i riksrättsprocessen mot president Donald Trump, rapporterar NBC News.

En anställd menar att förhören inte innebar någonting nytt och andra menar att inget förändrades trots att UD-tjänstemannen Bill Taylor framstod som trovärdig.

Om representanthuset röstar för att ställa Trump inför riksrätt hamnar frågan i senaten. Risken för att Trump skulle röstas ner där har inte ökat efter gårdagen, enligt en person som står Vita huset nära.

– Inte en enda röst i senaten har ändrats.

Både George Kent, toppdiplomat på utrikesdepartementet, och Bill Taylor frågades ut under onsdagen.

3 tim
Diplomaten Bill Taylor vittnar inför kongressen. OLIVIER DOULIERY / AFP
undefined

Analyser: Förhörsuppgifter om Sondland underminerar Donald Trumps påstående

Fox News-ankaret Mark Levin kritiserar på Twitter Adam Schiff, demokraten som leder utfrågningen i kongressen gällande riksrättsprocessen mot Trump, för att ha gjort en mediacirkus av utfrågningarna. Levin ifrågasätter att de vittnen som kallats inte har haft någon direktkontakt med Trump om Ukraina.

”De vittnar villigt om vad andra ska ha tänkt och sagt”, twittrar Levin.

CNN:s analytiker Stephen Collinson menar att det faktum att det över huvud taget pågår en riksrättsprocess är något av en nationell tragedi och påminner om att tidigare presidenten Richard Nixon valde att avgå innan han ställdes inför riksrätt.

”De kommande månaderna kommer ärra Amerika i år framöver” skriver Collinson.

Washington Posts Aaron Blake tar fasta på uppgifterna om Trumps kontakter med EU-ambassadören Gordon Sondland – de två ska ha talat i telefon om Ukraina.

”Det underminerar Trumps påstående i förra veckan om att han inte var närmare bekant med Sondland”, skriver Blake.

Igår 19:27
Donald Trump och Erdogan. MANDEL NGAN / AFP
undefined

Trump om uppgifterna: Det är andrahandsinformation

Under pressträffen som Donald Trump höll med anledning av mötet med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan fick han frågor om den pågående riksrättsprocessen mot honom. De första offentliga förhören hölls under onsdagen.

– Jag har inte sett en minut av ”häxjakten”, jag har varit med presidenten, det är mycket viktigare, säger Trump.

Gällande uppgifterna om att han ska ha pratat direkt med EU-ambassadören Gordon Sondland om Ukraina och utredningen kring Joe Biden säger han:

– Jag minns inte att jag haft ett sånt samtal. Det är andrahandsinformation.

Han säger också att han vill ha information om vem visselblåsaren är som slog larm om samtalet till Ukrainas president, som ligger till grund för riksrättsprocessen.

Igår 21:32
Läs mer om Anklagelserna mot Trump
Corbyn talar under ett kampanjmöte. Andrew Milligan / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Storbritannien

Ökänd hackergrupp tar på sig attacken mot Labour – hotar nu Corbyns familj

Den ökända hackergruppen Lizard Squad tar på sig ansvaret för cyberattacken mot Labour som inträffade i tisdags, skriver The Independent. Gruppen menar att attacken visar att ”ingen regering som stöttar terrorism” kan styra landet.

Dessutom planeras ytterligare attacker, säger en medlem från gruppen till tidningen.

”Jeremy Corbyns familjemedlemmars personliga konton har redan blivit komprometterade och deras internet hemma attackeras just nu”, skriver personen.

Enligt hackergruppen kommer både regeringens och Labours hemsida att krascha om Labour vinner valet, enligt personen.

35 min
Liberaldemokraternas partiledare Jo Swinson och Brexitpartiets ledare Nigel Farage. TT
undefined

Timmar till deadline – fajt om vem som ställer upp var

Partierna i Storbritannien kan nominera sina kandidater till nyvalet fram till 17.00 i eftermiddag – och nu pågår ett valtaktiskt spel, skriver brittiska medier.

Brexitförespråkande partier, som Torypartiet och Brexitpartiet, för intensiva förhandlingar för att det andra partiet inte ska ställa upp i viktiga valkretsar. Partierna är rädda att väljarna annars delas upp, rapporterar The Telegraph.

Men Brexitpartiets ledare Nigel Farage, som redan har meddelat att partiet inte ställer upp i de valkretsar där Torypartiet är som starkast, säger att han inte ger upp fler platser.

– Till slut kommer det här valet att avgöras av taktiska röster över hela landet, säger Farage till tidningen.

Enligt The Independent så sker ett liknande spel på andra sidan den politiska skalan. Personer som är för en ny folkomröstning om brexit uppmanar Labour och Liberaldemokraterna att något parti kliver åt sidan i 90 områden som tros dela brexitkritiska väljare.

3 tim
Läs mer om Valet i Storbritannien