Barsebäcks kärnkraftverk vars sista reaktor stängdes av 2005/arkivbild.  Anders Ahlgren/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kärnkraftens framtid

Brister i kärnkraftstillsyn: ”Kan äventyra säkerheten”

Staten säkerhetsarbete kring kärnteknisk verksamhet brister på flera punkter, enligt Riksrevisionen. Det är både inom det förebyggande arbetet och i krisberedskapen som problemen finns, skriver TT.

– Vi bedömer att det riskerar att försämra överblicken över verksamheten, och i värsta fall kan det äventyra säkerheten vid anläggningarna, säger Sascha Sohlman, projektledare för Riksrevisionens granskning.

Bland annat har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, granskats. Utredningen konstaterar att tillsynen av fysiskt skydd, informationssäkerhet och personalsäkerhet på kärnkraftsanläggningarna utförs för sällan.

Läs också

Toppnyheter

Tom uteservering i Fažana, Kroatien/Arkivbild. Darko Bandic / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Apollo flyger svenskar till Kroatien trots ökad smitta

Antalet bekräftade coronafall i Kroatien ökar – trots detta kan svenskar flyga dit med Apollo i slutet av veckan, rapporterar SvD. Om någon resenär blir sjuk under resan finns ett slags karantänhotell som hela resesällskapet flyttas till.

– Vi har blivit informerade om att det hotellet ligger på Makarska rivieran, precis på stranden, säger resebolagets Sverigechef Erika Butterworth till tidningen.

Planet är fullbokat och enligt Butterworth följer man de rekommendationer som finns enligt lokala myndigheter.

41 min
Protester utanför parlamentet i Begrad i går kväll. Marko Drobnjakovic / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Parlament stormat i protest mot Belgradnedstängning

Serbiska parlamentet stormades i går av en grupp demonstranter efter att president Aleksandar Vucic meddelat hårdare coronarestriktioner samt att huvudstaden Belgrad stängs ner till helgen, rapporterar Reuters.

Under kvällen sköt polisen tårgas mot demonstranterna som då svarade med att kasta sten, ägg och flaskor. Tusentals människor hade samlats utanför parlamentsbyggnaden.

Antalet bekräftade fall av covid-19 har ökat kraftigt i landet efter de lättade restriktionerna i slutet av maj och läkare varnar nu för att sjukvården inte klarar av fler sjuka.

1 tim
Coronautbrottet i Lleida, Spanien, kopplas till fruktodlingar/Många migranter hamnar på gatan när de inte får jobb på odlingarna i krisen.   Emilio Morenatti/AP/TT
undefined

Fruktplockare i Spanien utsatta i krisen – hundratals har insjuknat i covid-19

Många av de som insjuknat i klusterutbrottet av covid-19 i katalanska Lleida är säsongarbetare på de många fruktodlingar som finns i området, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Av de i går 846 bekräftat smittade i Segrià-regionen kopplas hälften till odlingarna, skriver spanska ABC.

Enligt Esther Jove, som arbetar för säsongsarbetarnas rättigheter, har munskydd och handsprit delats ut men inte alla arbetsgivare följer reglerna om två plockare per träd. Dessutom bor många trångt i sovsalar med gemensam matsal och toalett.

På grund av epidemin har fler utländska säsongsarbetare än vanligt kommit till Segrià-regionen för att plocka persikor och nektariner men inte alla får jobb. Därför hamnar många migranter på gatan, enligt Jove.

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Illustrationsbild TT
Coronavirusets spridning – Sverige

Fler kan drabbas av kronisk sjukdom i spåren av viruset

Forskare varnar för att fler kan komma att drabbas av den kroniska sjukdomen myalgisk encefalomyelit, ME, i spåren av coronaviruset. Det rapporterar Aftonbladet.

Majoriteten ME-fall börjar i samband med en infektion, varpå forskare i Uppsala nu börjat titta på konsekvenserna av en svår covidinfektion.

– Många rapporterar redan nu att de trots att de är fria från sin initiala infektion har långa sviter av andra symptom efteråt, såsom försämrade kognitiva funktioner och trötthet i veckor, säger Jonas Bergquist, professor i analytisk kemi och neurokemi.

Han beskriver det som en ”varningssignal” och ser det som en risk att fler kommer att söka för ME-diagnostik framöver.

1 tim
Iva-personal/Björn Eriksson.  TT
undefined

Rekordfå nyinskrivna på iva: ”Pressen har minskat”

Antalet nyinskrivna patienter med covid-19 fortsätter att minska på landets intensivvårdsavdelningar, skriver TT.

Som mest skrevs 62 covidpatienter in på iva under en dag. Det var den 24 april. Den 6 juli registrerades bara två och sedan den 26 juni har färre än tio skrivits in per dag.

– Min bedömning är att pressen på vården i region Stockholm har minskat, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i region Stockholm.

Det handlar enligt honom nu om färre än 30 iva-patienter i regionen.

3 tim
NORA LOREK / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sju av tio kände ingen oro för att inte kunna få tag på livsmedel under krisen

Sju av tio svenskar kände ingen oro för att inte kunna få tag på livsmedel under coronakrisen, visar en undersökning från Livsmedelsföretagen.

I ett pressmeddelande konstaterar branschorganisationen att den svenska livsmedelsindustrin fortsatte att fylla butikshyllorna med mat och dryck – trots en av de värsta kriserna i modern tid.

Undersökningen visar även att 22 procent uppger att de hamstrade och att 56 procent känner sig trygga med svensk livsmedelsförsörjning.

– Givet hur livsmedelsläget ibland framställdes i media kunde man lätt få intrycket att hamstring var ett utbrett fenomen och att hyllorna gapade tomma i hela landet. Men sanningen är ju att nästan 80 procent av befolkningen inte hamstrade. Det tar vi som ett tecken på ett stort förtroende för våra företag och deras kapacitet, säger Björn Hellman, vd Livsmedelsföretagen, i pressmeddelandet.

1 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer