Brexit - reaktionerna

Brexitexpert till fPlus: Minst sannolikt att May administrerar en hård Brexit

Blir det brexit, vilken sorts och på vilket sätt påverkar det Sverige? fPlus har pratat med Rickard Ydrenäs, rådgivare i brexitfrågor och grundare av Brexitpodden, inför kvällens omröstning om Theresa Mays brexitavtal.

Vad betyder omröstningen om brexitavtalet?

– Det finns ett antal alternativ: Dels kan Theresa May kasta in handduken, avgå och utlysa nyval.

– Parlamentet har sagt att vid ett nej till avtalsförslaget så måste May inom tre dagar presentera en plan B, något vilket vi i dagsläget inte vet vad det är.

– EU har varit tydliga med att de inte kommer att ge efter och inväntar omröstningen den 15 januari. May kan ju även tänkas försöka att begära mer tid av EU och därmed skjuta på brexit eller faktiskt helt dra tillbaka ansökan. I så fall så är man tillbaka på ruta ett, med den svekdebatt som följer därefter.

– May kan även tänkas gå till EU och be om en ny folkomröstning om brexit. Det minst sannolika alternativet är att hon går vidare och administrerar en hård brexit.

Vad blir skillnaden mellan en hård respektive mjukare brexit rent praktiskt?

– Det största konkreta exemplet med en hård brexit är gränskontrollerna som slås upp direkt vid gränsen. Idag passerar 10 000 lastbilar varje dag bara vid gränsen i Dover. Man har räknat att det innebär att lastbilsköerna kommer att vara sex dagar långa vid Dover. Konsekvenserna av en hård brexit är enorma och något som få politiker vill förverkliga. Det finns politiker som Boris Johnson som vill ha en hård brexit.

– Mays förra stabschef Nicholas Timothy har liknat det som pågår nu med en spagettivästern, alla står med dragna pistoler mot varandra, vem är det som ska skjuta först och vad händer då? Ingen vet.

– Min uppfattning är att May inte vill avgå och hon kommer att driva igenom en brexit. Men det är svårt att se att hon kommer kunna göra det med det här föreslagna avtalet. Det handlar numera allt mer om vem som ska vara premiärminister och leda Storbritannien på sikt, Corbyn, May eller Johnson och allt mindre om själva brexitfrågan i sig.

Hur realistisk är idén om att rösta på nytt om brexit?

– Tony Blair är en som driver frågan om en andra omröstning ganska hårt. Efter att filmen ”Brexit: the uncivil war" som handlar om brexit och hur kampanjen för att lämna EU gick till har förslaget fått ny energi. Filmen skildrar hur man genom riktade Facebook-annonser manipulerade en del väljare så att det tippade över till att lämna-sidan fick majoritet. Men däremot vill inte Labours ledare Corbyn ha en ny folkomröstning eftersom han är EU-skeptiker.

– Men även om det skulle bli en till omröstning om brexit är det inte säkert att det blir ett annat utfall. Och vad gör man då, ska man rösta tills befolkningen säger ja?

Vad är viktigast för svenska politiker att försäkra sig om vid Storbritanniens utträde ur EU?

– Den svenska regeringen har hela tiden sagt att man vill ha en fortsatt bra relation med Storbritannien, de har varit ett av de viktigaste länderna för oss i EU och vi har röstat lika i många omröstningar.

– Det blir samtidigt fortsatt viktigt att Sverige står bakom EU:s position, men på sikt handlar det om hur makten flyttas till de stora länderna och då måste vi hitta nya allierade. Det finns pågående försök till att fördjupa samarbetet med Tyskland, Frankrike och Italien, liksom ett fördjupat nordiskt samarbete.

– Det har också skapats en ny allians som heter nya Hansan, med nordeuropeiska länder, som har en samsyn om eurons utveckling. På sikt blir frågan också om Sverige kan stå utanför euron? Om den politiska makten ligger hos euroländerna, hur kommer det se ut om fem-tio år, vad händer då? Euroländernas ekonomi inom EU blir då allt viktigare. Debatten om det politiska priset för utanförskapet från euron tror jag kommer att komma igång när vi ser effekterna av brexit.

Finns det något svenska företag bör göra i dagsläget för att ta höjd för effekter av brexit?

– Man måste ställa sig frågan hur förberedd man är. Det handlar om att se över vad man har för typ av relationer till Storbritannien, har man leverantörer därifrån? Eller personal och kunder? Hur gör man med transporter och tullager? Mitt intryck är att de stora företagen är förberedda, men de mindre är inte alls förberedda. Det är bråttom att börja förbereda sig.

– Redan idag märks effekterna för företagen, kostnaderna för transporterna till Storbritannien har till exempel gått upp och kyllagren är fulla.

Kan det finnas några positiva eller oväntade bieffekter av brexit för Sveriges del inom något område?

– Jag har svårt att se det. För EU-projektet i stort har det satt igång en debatt om huruvida EU fungerar. EU måste bli bättre på att kommunicera de praktiska fördelarna med EU. I Europaparlamentsvalet i slutet av maj kommer vi se ifall de högerpopulistiska partierna vinner mer mark. 

– En effekt blir sannolikt att socialdemokratin i EU försvagas. Av Storbritanniens 73 ledamöter är 24 socialdemokrater. Så den socialdemokratiska gruppen försvagas direkt som en följd av Brexit. Tory-partiet är med i och har utgjort majoriteten i den tredje största gruppen i parlamentet, ECR-gruppen, som sannolikt splittras upp. De flesta av de kvarvarande ledamöterna i gruppen när alla Tory-ledamöterna försvinner kommer sannolikt söka sig till den större konservativa kristdemokratiska gruppen, EPP.

Hur påverkar brexit andra medlemsländers relation till EU?

– Det man tidigare befarade med brexit vara att flera länder skulle kunna följa efter, det tror jag inte gäller längre, de har vid det här laget tappat aptiten. Men vi kommer se att de extrema partierna ökar och de andra minskar, vilket gör att det blir svårare att fatta beslut inom EU.

Vad kan andra partier göra för att förhindra detta?

– Inte spela på deras planhalva utan prata sakpolitik och EU-politik. Man bör vara ärlig vad som varit negativt i EU, för svensk del är det mycket fokus på jordbrukspolitiken som det går åt mycket pengar till. En stor del av EU:s budget går till regionalt stöd och det är väldigt svårt och tar lång tid att ändra på det, även om det går långsamt i rätt riktning.

Vilka konsekvenser får brexit bortom EU?

– EU-kommissionär Cecilia Malmström har sagt att det blivit lättare för EU att förhandla enskilda avtal med andra länder, ett exempel är det nya handelsavtalet med Japan som nyligen blev klart. Men samtidigt blir det en försvagad röst i världen. På sikt får det handelspolitiska konsekvenser. Mycket av det arbete som EU ägnar sig åt i termer av nya lagar och så vidare kommer man istället att ägna åt att förhandla med Storbritannien.

– Brexit har verkligen skakat om EU i grunden. Att ett av de största medlemsländerna lämnar EU är otroligt negativt för EU-tanken och negativt för budgeten. Istället för att dra ned på utgifter pratar man om andra sätt att finansiera utsläpp etcetera med skatter. Frågan blir hur ska man hantera bortfallet av 15 procent av EU:s budget vilket Storbritanniens medlemskap utgör. Hela EU har redan börjat sakta ned på grund av brexitprocessen.

Toppnyheter

Ebba Busch Thor (KD). Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Migrationspolitiken i Sverige

”Strama åt migrationen till våra grannländers nivå”

Sverige bör strama åt migrationen till våra grannländers nivå, skriver KD-ledaren Ebba Busch Thor och KD:s migrationspolitiska talesperson Hans Eklind på SvD Debatt. Det skulle enligt dem innebära att söktrycket av asylansökningar minskar med omkring 70 procent jämfört med i dag.

KD är kritiskt till att Sverige ännu en gång står inför en situation där en tillfällig lag ska ersätta den redan tillfälliga lagen och vill i stället se en långsiktig och hållbar migrationspolitik.

”Därför upprepar vi återigen kravet till Stefan Löfven: Låt den parlamentariska utredningen få uppdraget att se över alla delar av utlänningslagen som har bäring på migrationspolitiken så att Sverige kan få en hållbar, human migrationspolitik som är i harmoni med vår närmaste omvärld.”

2 tim
Johansson. Arkiv. Susanna Pettersson Öste/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Johansson: Kommitté ska utreda ny migrationspolitik

Justitieminister Morgan Johansson (S) tillsätter en utredning om den framtida migrationspolitiken. Det meddelade han på en pressträff under fredagen.

– Utgångspunkten är att migrationspolitiken ska vara långsiktigt hållbar, human, rättssäker och effektiv, säger han.

I januariavtalet kom regeringspartierna överens med C och L om att den parlamentariska kommittén skulle tillsättas.

Kommittén ska bland annat ta ställning till om skyddsbehövande ska få tillfälliga eller permanenta uppehållstillstånd och hur långa de tillfälliga tillstånden i så fall ska vara. Syftet är att ta fram den nya lag som ska börja gälla i juli 2021, då den nuvarande tillfälliga lagen är tänkt att upphöra.

14 jun
Läs mer om Migrationspolitiken i Sverige
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Liberalernas framtid

Liberalen: Vi borde stått upp mot de som drog rasistkortet mot oss

Gulan Avci gör nu sin andra omgång i riksdagen. Efter 17 år i partiets tjänst, med ett kort avbrott för arbete inom bankvärlden, har den liberala profilen varit med om både partiledar- och namnbyte och ett stort skifte i svensk politik. Det egna fokuset på kvinnors rättigheter och integration har varit en röd tråd under dessa år. Sedan 2018 är hon även Liberalernas integrationspolitiska talesperson. När partiet nu ska välja ny ledare är Gulan Avcis stöd givet. ”Snällheten går alldeles för långt ibland”.

Idag 07:14
Robert Hanna/Erik Ullenhag och Nyamko Sabuni. TT
undefined

L-toppen till kandidaterna: Ställ er bakom Sabuni nu

Efter att de tunga länsförbunden Västsverige och Skåne meddelat sitt stöd för Nyamko Sabuni som ny partiledare för L uppmanar riksdagsledamoten Robert Hannah de andra kandidaterna att backa, skriver Expressen.

Hannah vill att Erik Ullenhag och Johan Pehrson ställer sig bakom Sabuni.

– Allt annat är otänkbart. Om så pass många länsförbund väljer Nyamko Sabuni så uppmanar jag de andra kandidaterna att backa och låta oss på ett enigt landsmöte välja henne, säger han till tidningen.

På ett extrainsatt landsmöte den 28 juni avgörs vem som tar över partiledarposten efter Jan Björklund.

1 tim
Arkivbild: Erik Ullenhag, Nyamko Sabuni och Johan Pehrson under Liberalernas turné  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skåne bakom Sabuni: ”Bra på att ta in olika åsikter”

Liberalernas länsförbund i Skåne ställer sig bakom Nyamko Sabuni i kampen om att bli ny partiledare för Liberalerna. Det beskedet kom på söndagseftermiddagen, rapporterar TT.

– Nyamko Sabuni är bra på att att ta in olika personers åsikter samtidigt som hon inte är rädd för att fatta beslut, säger regionrådet i Skåne, Gilbert Tribo, till Aftonbladet.

Även Västsverige beslutade på söndagen att stödja Nyamko Sabuni.

Nästa vecka kommer besked från det tredje av de stora distrikten, Stockholm.

Vem som väljs till partiledare avgörs på det extra landsmötet den 28 juni. Då förväntas ombuden rösta i linje med förbundens beslut, men omröstningen är sluten och det är upp till var och en av ombuden hur de röstar.

6 tim
Läs mer om Liberalernas framtid
Ulf Kristersson (M). Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Järvaveckan

M: ”Vill skapa ett land där vår framtid är gemensam”

Ulf Kristersson (M) var sist ut att tala under Järvaveckan. Han inledde med att säga att han ville tala öppet och ärligt om de problem Sverige står inför.

M-ledaren framhöll gängkriminaliteten, hedersförtrycket och skjutningar som några av Sveriges största problem – och integrationsfrågan som en ödesfråga.

– Och den griper in i nästan alla politiska områden – jobben, skolan, brotten, bidragen och inte minst barns möjligheter att lyckas i framtiden.

M vill möta problemen med den ”nya svenska modellen”. Enligt Kristersson kan vi inte ha mer generösa regler än andra EU-länder eftersom det inte löser integrationsproblem. Han framhävde också språkkraven som en lösning.

– Det kommer kräva väldigt mycket, men jag är helt säker på att det går att skapa ett land där vårt ursprung varierar, men där vår framtid är gemensam.

2 tim
Stefan Löfven på Järvaveckan. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Löfven: ”Alla barn är vårt lands söner och döttrar”

Statsminister Stefan Löfven (S) talade i kväll på Järvaveckan. Han inledde talet med att beskriva ett vägval vi har framför oss: Om vi ska ta ett steg framåt eller ett steg tillbaka.

– De här skriande orättvisorna ska bort. Ni som växer upp här ska ha samma möjligheter och ni ska också kunna njuta av det goda som gör livet rikt.

Statsministern pratade om det ”pyramidspel” som gängkriminaliteten utgör och att unga måste ingjutas sådant hopp och sådan framtidstro att de aldrig lockas till kriminalitet.

– Allas barn är vårt lands söner och döttrar.

Löfven pratade om satsningar på skola för att förhindra kriminaliteten, om hedersförtryck som måste bestraffas samt om vikten att alla ska ha möjligheten att göra egna val i livet.

– På punkt efter punkt är lösningen lika enkel som komplex: Jämlikheten måste lösas. Det är nyckeln till gängkriminaliteten, till befrielsen av hedersförtrycket och för att besegra klyftorna i samhället.

Igår 16:16
Läs mer om Järvaveckan
Joe Biden, Donald Trump, Bernie Sanders TT
USA:s framtid

Både Biden och Sanders har större stöd än Trump

Två av de demokratiska presidentkandidaterna, Joe Biden och Bernie Sanders, får klart större stöd än Donald Trump i en opinionsundersökning som Fox News har gjort. När väljarna fick ta ställning mellan Biden och Trump fick Biden 49 procent mot Trumps 39. När Sanders ställdes mot Trump blev siffrorna 49–40.

Även ytterligare tre av de demokratiska presidentkandidaterna, Elizabeth Warren, Kamala Harris och Pete Buttigieg fick större stöd än Trump, men där var skillnaden så liten att den var inom felmarginalen.

Undersökningen visar också att den tidigare vicepresidenten Biden är väljarnas klara favorit som demokraternas slutgiltiga presidentkandidat.

23 min
Joe Biden och Bernie Sanders. TT
undefined

Biden mot Sanders i första stora debatten inför valet

I slutet av juni möts de 20 demokrater som slåss om att bli partiets presidentkandidat 2020 i den första stora debatten, skriver amerikanska medier.

Debatten kommer att vara uppdelad på två kvällar med tio kandidater på scenen varje kväll. Den andra kvällen kommer bland annat tidigare vicepresidenten Joe Biden, som leder i olika opinionsundersökningar att ställas mot tvåan Bernie Sanders.

Massachusetts senator Elizabeth Warren, vars stöd har vuxit ordentligt de senaste veckorna, är det tyngsta namnet den första kvällen. Hennes huvudmotståndare blir Texasdemokraten Beto O'Rourke och New Jersey-senatorn Cory Booker.

14 jun
Läs mer om USA:s framtid
SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Fotbolls-VM damer 2019

Sverige till åttondelsfinal – nu väntar världsmästarna

Sverige tog som väntat sin andra raka seger i fotbolls-VM när man besegrade Thailand med 5–1 inför blott 9 354 åskådare i Nice. Svenskorna dominerade första halvlek och ledde med 3–0 i paus men gjorde en svagare andra halvlek.

1–0 kom i den 6:e minuten när Elin Rubensson slog en frispark som Linda Sembrant, helt fri i straffområdet, kunde nicka in.

Sverige fortsatte att skapa chanser och i den 19:e minuten ökade Kosovare Asllani på till 2–0 efter en liten dribblingsräd i straffområdet. Några minuter före paus kom matchens hittills snyggaste mål när Fridolina Rolfö dundrade in 3–0 i krysset.

I andra halvlek gick det svenska spelet i stå, och matchen blev en tämligen sömnig historia. Svenskorna lyckades dock göra 4–0 när Lina Hurtig nickade in bollen med tio minuter kvar. På stopptid reducerade thailändskorna genom Kanjana Sung-Ngoen – landets första VM-mål någonsin. I matchens allra sista sekunder gjorde Elin Rubensson 5–1 på straff.

I och med segern säkrade Sverige en plats i åttondelsfinal. Nu väntar en trolig gruppfinal mot regerande världsmästaren USA på torsdag.

3 tim
SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
undefined

”Svårt att förstå varför så många hatar det här laget”

”Varför älskar ni att hata Sverige så mycket?” skriver Expressens krönikör Tomas Petterson efter segern mot Thailand. Pettersson beskriver hur det vällde in kritik och sågningar från läsare under tidningens direktrapport.

”Och detta efter en VM-match som Sverige vunnit med solklara 5-1. Jag har nog faktiskt aldrig varit med om något liknande.”

Sportbladets Simon Bank skriver att svenska supportrar har anledning att vara oroliga. Visserligen var svenskorna helt överlägsna mot Thailand, men det betyder ingenting när USA står på andra sidan i nästa match.

”Att Fridolina Rolfö skickar upp ett skott från 20 meter mot ett thailändskt försvar väger inget när hon ska mäta sig med ett av världens fysiskt starkaste försvar.”

1 tim
Läs mer om Fotbolls-VM damer 2019
Michel Euler / TT NYHETSBYRÅN
Problemen med Boeing-planen

Källor: FAA ska testflyga Max 737 redan i veckan

USA:s flygmyndighet FAA planerar att redan i veckan testflyga den uppdaterade mjukvaran till de olycksdrabbade 737 Max-planen som alltjämt har globalt flygförbud. Det uppger källor för Wall Street Journal.

Testerna för att certifiera uppdateringen kan ta en vecka eller mer att genomföra och sker med stöd av europeiska och kanadensiska flygmyndigheter, säger en källa till tidningen.

Därefter väntar ytterligare flera veckors arbete då FAA:s experter ska analysera och dokumentera testresultaten, enligt källan.

1 tim
Muilenburg. JOHN GRESS / POOL
undefined

Boeings vd utlovar större transparens efter krascher

Boeing har brustit i kommunikationen kring de olycksdrabbade 737 Max-planen men lovar nu att bättra sig. Det sa flygbolagets vd Dennis Muilenburg på söndagen efter kritiken om att de inte varit transparenta med viktig information, skriver Wall Street Journal.

Han erkände också att Boeing begått misstag vid implementeringen av varningssystemet i cockpiten på 737 Max-modellen och tillade att det lär ta lång tid att få tillbaka kundernas förtroende efter de två dödskrascherna, skriver Reuters.

2 tim
Mic Smith / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Fel på mindre än en procent av strömbrytarna”

Det har varit fel på mindre än en procent av strömbrytarna, uppger en talesperson för Boeing för The Observer.

Tidningen skriver att flygjätten varnat flygbolag för att det är fel med en strömbrytare som används för att släcka en eventuell brand i motorn på B787 Dreamliner-plan.

Flygplanstillverkarens talesperson säger att motorbränder är väldigt ovanliga.

Den amerikanska flygmyndigheten FAA har inte heller stoppat planet från att flyga.

– Boeing jobbar väldigt nära FAA för att övervaka flottans potentiella säkerhetsrisker och för att vidta lämpliga åtgärder, säger talespersonen.

Idag 10:12
Läs mer om Problemen med Boeing-planen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer