Brexit - reaktionerna

”Brexit har fått mig att känna mig mindre brittisk”

Britter i Sverige vet väldigt lite om hur de påverkas när ett Brexit-avtal väl finns på plats. fPlus har pratat med fyra britter som har bott länge i Sverige. De har nu alla sökt svenskt medborgarskap och försöker förbereda sig för att inte de och deras familjer ska drabbas – av vad det nu blir.

– Jag blev nervös och som många andra britter ansökte jag snabbt om svenskt medborgarskap. Skulle det vilja sig så illa att England inte vill ha EU-medborgare i landet, och EU ger igen med samma mynt, är det lika bra att ha garderat sig, säger Nick Atkinson.

Han har bott i Sverige i hela sitt liv men har sedan födseln haft brittiskt medborgarskap eftersom hans mamma är engelska. Genom åren har han gått i engelska skolor i Sverige och idag jobbar han som egenföretagare inom ljudproduktion.

Identiteten som britt har alltid varit rolig, berättar han, men det ändrades när Brexit blev ett faktum. Han är orolig över vad hans brittiska medborgarskap kommer att innebära framöver.

– Det verkar vara en total soppa där ingen vet någonting. Min släkt i England är också orolig. De vill vara kvar i EU eftersom de förstår hur viktigt det är för ekonomin, säger Nick Atkinson.

För min familjs skull har jag sökt svenskt medborgarskap

Pete Skinner har bott i Sverige i omkring 27 år och jobbar med interaktionsdesign. Han har bott i Sverige längre än han har bott i Storbritannien och har en svensk fru och svenska barn. Med anledning av Brexit sökte han nyligen om svenskt medborgarskap.

– För min familjs skull har jag sökt svenskt medborgarskap. Otydligheten kring Brexit gör att jag tänker mycket på hur det ska bli framöver och jag vill inte vänta med att fatta mina beslut.

Det blir inte detsamma efter att Storbritannien lämnat EU

Han beskriver flera frågor som ”jobbiga” just nu. Om Storbritannien inte är en del av EU kommer han till exempel att behöva byta till ett svenskt körkort. En annan osäkerhetsfaktor är hur pensionen kommer att hanteras, om den kan tas ut i ett annat land framöver. Dessutom funderar Pete Skinner över hur resor mellan länder kommer att fungera, och hur det påverkar den med brittiskt pass.

– Det blir inte detsamma efter att Storbritannien lämnat EU. Och även om det snart fattas ett konkret beslut om hur det ska fungera måste man vara förberedd på att det kommer nya regler framöver att sätta sig in i, och som det inte går att göra något åt.

Alexandra Göransson, chef i Stockholms stad, har bott i Sverige i 15 år sedan hon träffade sin svenske man. Så fort hon hörde att det blev ett ja till Brexit sökte hon svenskt medborgarskap.

– Jag hade redan permanent uppehållstillstånd men ville ändå säkra att få fortsätta att vara i Sverige på samma villkor som tidigare. Det kändes viktigt även för mina barns skull.

Just nu känns det dessutom som att dörren är ganska stängd

Hon upplever att mycket är oklart framåt. Bland annat undrar hon om hennes barn som idag är 9 och 12 år kommer att kunna plugga i Storbritannien i framtiden om de vill. De har också dubbelt medborgarskap och frågar nu om vad det betyder för dem. Hon funderar också på hur det blir om hon skulle vilja återvända till som pensionär så småningom.

– Just nu känns det dessutom som att dörren är ganska stängd till att så småningom kunna återvända till Storbritannien som pensionär.

Tänk om jag är på resande fot och det plötsligt blir en hård brexit?

En konkret effekt av beskedet om Brexit är att hon inte längre reser med sitt brittiska pass utan alltid använder sitt svenska.

– Man vet ju inte från dag till dag vad som händer. Tänk om jag är på resande fot och det plötsligt blir en hård brexit? Eftersom det inte finns något avtal är det ingen som vet vad som kommer att gälla – man kastas mellan hopp och förtvivlan.

Alexandra Göransson känner sig trygg med att bo i Sverige men tycker att det är trist att Brexit har fått henne att känna sig mindre brittisk.

– Jag är inte lika stolt över att vara britt längre. Det är pinsamt att parlamentet hela tiden misslyckas med att fatta ett beslut – det är inget man vill få frågor om på jobbet precis.

Jag tror inte att någon vet vad som ska hända

Peter Toyne, jobbar på Stockholmspuben Tudor Arms där många engelsmän träffas. Många som han pratar med är oroliga. Brexit innebär en återgång till det gamla systemet med att ansöka om permanent uppehållstillstånd på polisstationen, konstaterar han.

– Jag tror inte att någon vet vad som ska hända. Det ändrar sig varje dag och alla försöker att ligga steget före för att inte råka ut för stora överraskningar. Brittiska expats över hela Europa är helt förkrossade och det tas ingen hänsyn till dem.

Själv har Peter Toyne bott i Sverige sedan 1976, och Brexit har fått honom att ansöka om svenskt medborgarskap.

– Det bekymrar mig att Storbritannien kommer att bli helt annorlunda men jag tror inte att det ändrar så mycket för mig personligen. Samtidigt hänger allt i luften just nu – vi får se vad som händer.

Fakta:

10 000 britter jobbar i Sverige

Uppskattningsvis befinner sig 20 000 brittiska medborgare i Sverige. Hälften av dem på grund av arbete, 15–25 procent har flyttat hit för att leva med en svensk och 10–15 procent är studenter.

Även om regeringen har beslutat att britter i Sverige får stanna ett år enligt samma villkor som tidigare är oron och osäkerheten för framtiden stor.

Toppnyheter

Illustrationsbild.  TT
Coronavirusets spridning

Swedbank: Coronaviruset tynger svensk BNP-tillväxt

Sveriges BNP-tillväxt bromsade in något i fjärde kvartalet – bland annat på grund av en svagare nettoexport, spår Swedbank i ett veckobrev inför den kommande veckans publicering av BNP-siffrorna.

Framåt kommer coronaviruset ”sannolikt att tynga tillväxten något”, spår bankens ekonomer.

BNP-siffrorna för fjärde kvartalet 2019 publiceras på fredag. I veckan publiceras också KI:s konjunkturbarometer.

”Där förväntar vi oss att företagen i större utsträckning har påverkats av förväntningar om följdeffekter av coronaviruset”, skriver makroekonomerna.

2 tim
Karnevalbesökare med munskydd. MANUEL SILVESTRI / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Karnevalen i Venedig avbryts av rädsla för viruset

Karnevalen i Venedig kommer att avslutas under söndagen flera dagar i förväg på grund av coronavirusutbrottet i norra Italien, rapporterar AFP. Även alla idrottsevenemang i regionen stoppas fram till den 1 mars.

– Alla privata och allmänna större sammankomster måste undvikas, säger regionpresidenten Luca Zaia.

Det var just i Venedigregionen som landets första dödsfall kopplat till viruset skedde. Zaia beskriver situationen som den största krisen under hans tio år på posten.

4 min
Läs mer om Coronavirusets spridning
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Privatekonomi

4 av 10 kvinnor: Ekonomi håller många kvar i relation

Fyra av tio kvinnor anser att pengar är en starkt bidragande orsak till att många stannar kvar i en dålig relation. Det visar en mätning av Novus på uppdrag av Länsförsäkringar, skriver DI. Bland männen är det en av fyra som menar att pengar kan bidra till att hålla ihop förhållandet.

Enligt Länsförsäkringars privatekonom Emma Persson är det viktigt att man pratar om pengar i en relation, till exempel om vem som lägger pengar på vad och hur man kompenserar för olika inkomster.

– Ingen ska behöva stanna i en relation av ekonomiska skäl, säger hon till DI.

11 min
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.  Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bratt: ”Det är viktigt att ha ett dra åt helvete-kapital”

”Det är viktigt att ha ett dra åt helvete-kapital så att man kan ta kontroll över sin livssituation.” Så säger Nordnets sparekonom Frida Bratt till Sydsvenskan.

Man ska inte planera för att förhållande ska ta slut – men det gäller att ha en ekonomisk krockkudde, menar Bratt i intervjun.

På Twitter skriver privatekonomen att en ekonomisk buffert gör att privatpersoner kan förändra sin livssituation – kanske sluta på sitt jobb eller lämna ett dåligt förhållande.

”Alla behöver eget sparande, om inte annat för den ekonomiska självkänslan”, skriver Bratt på Twitter.

5 tim
Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.
undefined

Tipsen: Var hård mot din bank och sluta med kaffet

Var tuff och ställ krav på bankerna när du ska förhandla om räntan på bolånen. Använd snitträntan som argument i förhandlingarna, tipsar Länsförsäkringars ekonom Emma Persson i en intervju med SvD Näringsliv.

Persson och Ikano Bank-ekonomen Sharon Lavie kommer med flera råd för personer som fruktar att februarilönen ska bli låg. Att jämföra försäkringar kan hjälpa, menar Lavie. Persson uppmuntrar att se över vilka utgifter man faktiskt har.

Kaffe på stan och prenumerationer på Netflix och Spotify är andra kostnader som det går att se över, enligt Lavie.

5 tim
Läs mer om Privatekonomi
Människor på en marknad i Afghanistans huvudstad Kabul. OMAR SOBHANI / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Om vi inte förlåter dem blir det aldrig fred”

Många hinder återstår men enligt många bedömare är den vapenvila som häromdagen inleddes den bästa chansen på mycket länge att nå en bestående fred i Afghanistan.

The Telegraph har besökt regionen där talibanerna först växte fram under 90-talet för att höra hur människorna där ser på ett avtal som skulle kunna innebära att talibanerna åter tar plats i landets regering.

Jordbrukaren Haji Mohammad minns det hårda tiden under det förra talibanstyret, men säger att han skulle välkomna dem tillbaka, om det kunde leda till fred.

– Om jag inte förlåter dem, kan vi aldrig få fred, säger Mohammed.

USA:s president Donald Trump sa tidigare i dag att han är redo att skriva under ett fredsavtal om ett sådant läggs fram.

1 tim
Pojke klättrar ut från sitt hem som skadats i en attack i december 2019.  Rahmat Gul / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Afghaner hoppfulla: ”Gyllene tillfälle för fred”

Under natten till lördagen inleddes den veckolånga nedtrappningen av våldet i Afghanistan som USA och talibanerna kommit överens om, rapporterar AFP.

Det tillfälliga vapenstilleståndet ger civilbefolkningen i landet andrum från det blodiga kriget som enligt FN:s beräkningar kostat mer än 100 000 människoliv under det senaste decenniet.

Flera afghaner har uttryckt en försiktig hoppfullhet på sociala medier. En av dem är privatpersonen Abu Mahmood. ”Det är ett gyllene tillfälle för Afghanistan att skapa fred”, skriver han på Facebook.

Igår 05:28
Läs mer om Krisen i Afghanistan
Södersjukhuset i Stockholm. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen i sjukvården

Södersjukhuset går upp i stabsläge – platsbrist

Södersjukhuset i Stockholm går upp i stabsläge på grund av vårdplatsbrist, skriver Svenska Dagbladet. Sjukhusets presstjänst bekräftar läget för tidningen.

– Patienter ligger och skriker. Det ser ut som en krigszon, säger en sjuksköterska till SvD.

Aida Hadzialic (S), oppositionsråd i region Stockholm är kritisk.

”Nu händer det igen. Sjukhusen i Stockholm behöver fler vårdplatser och anställda, inte färre”, skriver hon på Twitter efter beskedet om sjukhuset.

ST-läkaren Laura Eklinder som startat Stockholms sjukvårdsupprop jobbar på akuten och säger till DN att de patienter som väntat längst där har väntat i 32 timmar.

2 tim
Oppositionsrådet Aida Hadzialic (S) är oroad över stabsläget på Södersjukhuset. Jessica Gow/TT samt Yvonne Åsell/SvD/TT
undefined

Hadzialic kritisk: Personal har varnat för krisläge

Oppositionsrådet Aida Hadzialic (S) som sedan hon tillträdde riktat kritig mot den blågröna majoritetens sätt att sköta vården i region Stockholm är nu orolig för patienternas säkerhet.

Detta efter beskedet att Södersjukhuset i Stockholm under söndagen tvingades gå upp i stabsläge.

– Jag ser på läget med oro, men jag är inte förvånad. Tjänstemän och vårdpersonal har varnat för att vi kommer att gå in i ett krisläge, säger hon till SvD.

Sjukhusets vd Mikael Runsiö berättar om stabsläget för Aftonbladet tv.

– Vi stärker vår beslutsförmåga och ökar vår förmåga och vidtar åtgärder för att försöka underlätta för patienter och medarbetare, säger Runsiö.

16 min
Läs mer om Krisen i sjukvården

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Morgan Johansson (S). Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det utmanade public service

Johansson: SD försöker blanda bort korten

Jimmie Åkessons tweet där han jämför SD:s begäran att kalla SVT:s och SR:s chefer till kulturutskottet med när regeringen 2018 kallade Google och Facebook till ett möte är ”ett desperat och förljuget försök av SD att blanda bort korten”, skriver justitieminister Morgan Johansson (S) på Twitter.

Mötet mellan regeringen och nätjättarna handlade om att kräva att de snabbare tar bort hatiskt och extremistiskt innehåll från sina plattformar, vilket Johansson trycker på i sin tweet och skriver att det SD vill göra är något helt annat:

”Så gör man i diktaturer. Inte i Sverige”, skriver ministern.

Även Patrik Oksanen, liberal försvarsdebattör, kritiserar SD-ledaren på Twitter:

”Åkesson relativiserar terrorpropaganda och extremism”, skriver han.

3 tim
Isabella Lövin, Stefan Löfven och Jimmie Åkesson. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Åkesson: Som när S kallade upp Facebook och Google

SD-ledaren Jimmie Åkesson jämför att SD vill kalla SVT:s och SR:s chefer till kulturutskottet med när regeringen 2018 kallade Google och Facebook till ett möte. Då handlade det om att kräva att de snabbare tar bort hatiskt och extremistiskt innehåll från sina plattformar.

”Sverige är fantastiskt”, skriver Åkesson intill en bild med skärmdumpar från de båda nyheterna och texten ”It’s ok when we do it...”

Åkessons liknelse har fått mothugg av flera användare på Twitter. ”Grovt vilseledande utspel”, skriver Mikael Dambergs pressekreterare Pär Strängberg. Han poängterar att EU och Sverige har löpande kontrakt med sociala plattformar för att få bort videor med terrorism, jihadism och högerextremism.

4 tim
Läs mer om Det utmanade public service