Brexit - reaktionerna

”Brexit har fått mig att känna mig mindre brittisk”

Britter i Sverige vet väldigt lite om hur de påverkas när ett Brexit-avtal väl finns på plats. fPlus har pratat med fyra britter som har bott länge i Sverige. De har nu alla sökt svenskt medborgarskap och försöker förbereda sig för att inte de och deras familjer ska drabbas – av vad det nu blir.

– Jag blev nervös och som många andra britter ansökte jag snabbt om svenskt medborgarskap. Skulle det vilja sig så illa att England inte vill ha EU-medborgare i landet, och EU ger igen med samma mynt, är det lika bra att ha garderat sig, säger Nick Atkinson.

Han har bott i Sverige i hela sitt liv men har sedan födseln haft brittiskt medborgarskap eftersom hans mamma är engelska. Genom åren har han gått i engelska skolor i Sverige och idag jobbar han som egenföretagare inom ljudproduktion.

Identiteten som britt har alltid varit rolig, berättar han, men det ändrades när Brexit blev ett faktum. Han är orolig över vad hans brittiska medborgarskap kommer att innebära framöver.

– Det verkar vara en total soppa där ingen vet någonting. Min släkt i England är också orolig. De vill vara kvar i EU eftersom de förstår hur viktigt det är för ekonomin, säger Nick Atkinson.

För min familjs skull har jag sökt svenskt medborgarskap

Pete Skinner har bott i Sverige i omkring 27 år och jobbar med interaktionsdesign. Han har bott i Sverige längre än han har bott i Storbritannien och har en svensk fru och svenska barn. Med anledning av Brexit sökte han nyligen om svenskt medborgarskap.

– För min familjs skull har jag sökt svenskt medborgarskap. Otydligheten kring Brexit gör att jag tänker mycket på hur det ska bli framöver och jag vill inte vänta med att fatta mina beslut.

Det blir inte detsamma efter att Storbritannien lämnat EU

Han beskriver flera frågor som ”jobbiga” just nu. Om Storbritannien inte är en del av EU kommer han till exempel att behöva byta till ett svenskt körkort. En annan osäkerhetsfaktor är hur pensionen kommer att hanteras, om den kan tas ut i ett annat land framöver. Dessutom funderar Pete Skinner över hur resor mellan länder kommer att fungera, och hur det påverkar den med brittiskt pass.

– Det blir inte detsamma efter att Storbritannien lämnat EU. Och även om det snart fattas ett konkret beslut om hur det ska fungera måste man vara förberedd på att det kommer nya regler framöver att sätta sig in i, och som det inte går att göra något åt.

Alexandra Göransson, chef i Stockholms stad, har bott i Sverige i 15 år sedan hon träffade sin svenske man. Så fort hon hörde att det blev ett ja till Brexit sökte hon svenskt medborgarskap.

– Jag hade redan permanent uppehållstillstånd men ville ändå säkra att få fortsätta att vara i Sverige på samma villkor som tidigare. Det kändes viktigt även för mina barns skull.

Just nu känns det dessutom som att dörren är ganska stängd

Hon upplever att mycket är oklart framåt. Bland annat undrar hon om hennes barn som idag är 9 och 12 år kommer att kunna plugga i Storbritannien i framtiden om de vill. De har också dubbelt medborgarskap och frågar nu om vad det betyder för dem. Hon funderar också på hur det blir om hon skulle vilja återvända till som pensionär så småningom.

– Just nu känns det dessutom som att dörren är ganska stängd till att så småningom kunna återvända till Storbritannien som pensionär.

Tänk om jag är på resande fot och det plötsligt blir en hård brexit?

En konkret effekt av beskedet om Brexit är att hon inte längre reser med sitt brittiska pass utan alltid använder sitt svenska.

– Man vet ju inte från dag till dag vad som händer. Tänk om jag är på resande fot och det plötsligt blir en hård brexit? Eftersom det inte finns något avtal är det ingen som vet vad som kommer att gälla – man kastas mellan hopp och förtvivlan.

Alexandra Göransson känner sig trygg med att bo i Sverige men tycker att det är trist att Brexit har fått henne att känna sig mindre brittisk.

– Jag är inte lika stolt över att vara britt längre. Det är pinsamt att parlamentet hela tiden misslyckas med att fatta ett beslut – det är inget man vill få frågor om på jobbet precis.

Jag tror inte att någon vet vad som ska hända

Peter Toyne, jobbar på Stockholmspuben Tudor Arms där många engelsmän träffas. Många som han pratar med är oroliga. Brexit innebär en återgång till det gamla systemet med att ansöka om permanent uppehållstillstånd på polisstationen, konstaterar han.

– Jag tror inte att någon vet vad som ska hända. Det ändrar sig varje dag och alla försöker att ligga steget före för att inte råka ut för stora överraskningar. Brittiska expats över hela Europa är helt förkrossade och det tas ingen hänsyn till dem.

Själv har Peter Toyne bott i Sverige sedan 1976, och Brexit har fått honom att ansöka om svenskt medborgarskap.

– Det bekymrar mig att Storbritannien kommer att bli helt annorlunda men jag tror inte att det ändrar så mycket för mig personligen. Samtidigt hänger allt i luften just nu – vi får se vad som händer.

Fakta:

10 000 britter jobbar i Sverige

Uppskattningsvis befinner sig 20 000 brittiska medborgare i Sverige. Hälften av dem på grund av arbete, 15–25 procent har flyttat hit för att leva med en svensk och 10–15 procent är studenter.

Även om regeringen har beslutat att britter i Sverige får stanna ett år enligt samma villkor som tidigare är oron och osäkerheten för framtiden stor.

Toppnyheter

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska kronan

Valutaexperten: Så kan den svenska kronan räddas

Den svaga kronan slår hårt mot både företag och privatpersoner. Men nu kan den oväntade räddningen komma, när nya årskullar går i pension. Det säger Handelsbankens valutaexpert till SvD.

De senaste sju åren har den svenska kronan fallit kraftigt, cirka 30 procent mot euron och 50 procent mot dollarn. Enligt Lars Henriksson, valutastrateg på Handelsbanken, är en del av kronans försvagning beroende på att många har valt att investera sina pensionspengar utomlands.

I takt med att allt fler av de som investerat utomlands börjar ta ut sin pension kommer de tvingas sälja sina utländska tillgångar och växla tillbaka till kronor. Något som kommer innebära en positiv effekt på kronan.

– Det är en långsiktig spaning, men det är definitivt något som under en tioårsperiod kommer att tala för kronans fördel, säger Lars Henriksson till SvD.

1 tim
Sveriges finansminister Magdalena Andersson Joshua Roberts / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Kronan faller – folket har rätt att få en förklaring”

”Kronan faller inte bara på valutamarknaden, den faller också mellan stolarna”, skriver den tidigare regeringstjänsteman Christer Wretborn på SvD debatt. Han menar att situationen är ett samhällsproblem där både Riksbanken och regeringen skyller ifrån sig.

”Svenska folket har rimligtvis att rätt att begära att de politiker de valt ger en förklaring till den nuvarande situationen och hur de tänker hantera den”, avslutar Wretborn.

Igår 13:17
Läs mer om Den svenska kronan
Malin Björk i EU-parlamentet och en potatisplockare i Italien. TT
Klimathotet

V: Jordbrukspolitiken i EU en korrupt klimatkatastrof

EU:s jordbrukspolitik är korrupt och en klimatpolitisk katastrof, skriver EU-parlamentarikern Malin Björk (V) på debattplats i Göteborgs-Posten. Förutom att stödet belönar storskaligt jordbruk och kemikalieanvändning visade en New York Times-granskning nyligen att systemet missbrukas genom att EU-pengar också går till regeringschefers bekanta.

Helt oacceptabelt, skriver Björk, som vill att Sverige visar framfötterna när EU:s nästa långtidsbudget nu förhandlas.

”Regeringen måste vara glasklar i förhandlingarna och kräva att EU:s jordbrukspolitik både minskar och reformeras radikalt”, skriver hon.

På sikt vill Vänsterpartiet att jordbrukspolitiken ska avgöras på nationell nivå.

10 min
Ett avskogat område av Amazonas i närheten av Porto Velho i Brasilien. Bruno Kelly / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Största skövlingen av Amazonas på över tio år

Avskogningen av Amazonas regnskog är den högsta på elva år – och ökningen har varit som störst sedan Brasiliens president Jair Bolsonaro kom till makten i början på året, skriver Reuters.

Siffror från Brasiliens rymdmyndighet visar att avskogningen fram till juli i år stigit med 29,5 procent på 12 månader.

Miljöaktivister skyller avskogningen helt på Bolsonaro, som vill se en ökad exploatering av regnskogen och som lättat på landets miljölagar. Miljöministern skyller utvecklingen på illegal skogsavverkning.

Igår 18:41
Läs mer om Klimathotet
Sydkoreanska soldater i en övning.  TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreakrisen

USA uppmanas att ställa in alla övningar med Sydkorea

Nordkorea uppmanar USA att avsluta sina gemensamma militärövningar med Sydkorea ”en gång för alla”, rapporterar AFP. Uttalandet kommer efter att de två länderna i söndags sköt upp sina övningar, som ett tecken på god vilja. Nordkorea menar dock att landet inte vill samtala med det ”krångliga” USA förrän övningarna är helt inställda.

Läget mellan Nordkorea och USA har varit låst sedan samtalen i Stockholm kollapsade i oktober.

2 tim
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nordkorea: Sverige – sluta medla i konflikten med USA

Sverige behöver inte längre jobba för en dialog mellan Nordkorea och USA. Det menar Nordkoreas chefsförhandlare Kim Myong Gil, skriver AFP.

– Den svenska sidan gör klokt i att förstå situationen och uppföra sig, säger han till statliga nyhetskanalen KCNA.

Nordkoreas replik till Sverige kommer efter att samtalen med USA i Stockholm kollapsade i oktober.

Nordkorea uppmanar samtidigt USA att avsluta sina gemensamma övningar med Sydkorea ”en gång för alla”. Uttalandet kommer efter att de två länderna i söndags sköt upp sina övningar. Nordkorea menar dock att landet inte vill samtala med det ”krångliga” USA förrän övningarna är helt inställda.

3 tim
Ann Linde i Nordmakedonien i dag. Boris Grdanoski / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Linde vill inte kommentera: ”Talar direkt med parterna”

Den svenska utrikesministern Ann Linde (S) vill inte kommentera utspelet om att Sverige inte längre behöver medla mellan Nordkorea och USA, säger hon till TT.

”Vi avstår från att kommentera. Vi talar direkt med parterna om detta”, skriver hon via sin pressekreterare.

Nordkoreas chefsförhandlare Kim Myong-Gil sa i statskontrollerad tv att Sverige uppför sig som en baksätesförare i förhandlingarna och uppmanade svenskarna att ”uppföra sig”.

Samtalen mellan USA och Nordkorea hölls utanför Stockholm i början av oktober.

1 tim
Läs mer om Nordkoreakrisen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
TT
Dagens börs

Börsen på plus – banker stiger inför SVT-granskning

Stockholmsbörsen stiger tydligt på tisdagsförmiddagen, i linje med Europabörserna. Vid 10.40-tiden ser det ut som följer:
• OMXSPI: +0,6 %
• OMXS30: +0,7 %
Strax före börsöppningen meddelade SEB att Uppdrag granskning ställt frågor om 194 företagsnamn inför sitt program om misstänkt penningtvätt. Enligt SEB är dessa namn i huvudsak hanterade av banken sedan tidigare och 95 procent av kundrelationerna uppges vara avslutade. Aktien stiger 1,4 procent.

Swedbank är upp knappt 1 procent efter ett inledande tapp. SVT utlovar att morgondagens Uppdrag granskning kommer att innehålla nya avslöjanden om banken.

Bland dagens vinnare syns i övrigt flera konjunkturkänsliga bolag. SSAB och Atlas Copco klättrar 2,7 respektive 1,6 procent.

Brittiska Ocean Outdoor har lagt ett bud på First Nort-listade Ad City Media om 165 kronor per aktie. Aktien rusar 36 procent och handlas kring 163 kronor.

Saab stiger 2 procent efter att Förenade arabemiraten gjort en tilläggsorder för övervakningssystemet Globaleye. Det potentiella ordervärdet uppgår till nästan 10 miljarder kronor.

Forskningsbolaget Bioarctic meddelar att projektet inom kompletta ryggmärgsskador läggs ner efter nedslående resultat i en studie. Aktien tappar 3 procent.

Vitvarukedjan Electra handlas upp 6 procent efter att ha rapporterat en vinstökning på 26 procent.

3 tim
Erik Simander / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Swedbank förlorare när Kina-pessimism sänkte börsen

Stockholmsbörsen tog en klar sväng neråt på nya uppgifter om Kina-pessimism kring handelskriget. Vid stängning låg indexen som följer:
• OMXSPI: -0,5 %
• OMXS30: -0,7 %
Börsen handlades närmare nollan men vände klart neråt strax vid 14-tiden då CNBC:s redaktionschef Eunice Yoon twittrade att Kina är pessimistiskt kring möjligheterna att nå ett handelsavtal.

Swedbank tappade runt 2,3 procent efter att Estlands finansinspektion sagt att de i sin utredning sett tecken på att storbanken agerat kriminellt i arbetet mot penningtvätt. Bara Sandvik och Autoliv gick sämre bland OMXS30-bolagen – de backade båda runt 2,5 procent.

Bäst i indexet gick Kinnevik och Securitas som steg 2,1 respektive 1,6 procent.

Catena Media rapporterade ett sjunkande rörelseresultat som var något lägre än analytikernas estimat. Samtidigt uttryckte vd:n optimism inför nästa kvartal. Aktien rasade 13,2 procent.

Recipharm har lagt ett bud på brittiska Consort Medical, som tillverkar inhalatorer. Budet är värt cirka 6,3 miljarder kronor, vilket motsvarar en premie på 39 procent mot fredagens stängningskurs. Recipharms aktie föll 4,6 procent.

Catellas aktie backade runt 1,7 procent efter att vd:n Knut Pedersen meddelat styrelsen att han önskar lämnat sitt uppdrag.

Fingerprint föll över 10 procent efter att bland annat UPS upprepat sin säljrekommendation för aktien. Nedgången var en fortsättning på förra veckans rapportras.

Igår 08:09
Illustrationsbild. TT.
undefined

Stigande index i Kina trots handelsoro – Japan backar

Asienbörserna handlas över lag upp på tisdagsmorgonen. Japan går däremot mot strömmen. Vid 05.20 svensk tid visade indexen som följder:
• Nikkei: −0,4%
• Shanghai: +0,5%
• Shenzhen: +1,3%
• Hongkong: +0,9%
• Kospi: +0,4%
Den japanska robottillverkaren Fanucs aktie backar över 1 procent i Japan och tynger Nikkei, skriver CNBC.

Enligt den amerikanska nyhetskanalen följer investerarna i Asien utvecklingen i handelssamtalen noga. Signalerna som kommit angående överenskommelsen inför signeringen av fas 1-avtalet har varit minst sagt motsägelsefulla.

Valutaexpert Rodrigo Catril vid National Australia Bank skriver till CNBC att banken lägger mer vikt vid uttalanden från tjänstemän som är direkt involverade i förhandlingarna (än vid Trumps twittrande).

”Från det hållet finns det inget som motsäger synen om att USA och Kina fortfarande arbetar mot att nå ett avtal”, skriver Cartiol.

6 tim
Läs mer om Dagens börs