Brexit - reaktionerna

”Brexit har fått mig att känna mig mindre brittisk”

Britter i Sverige vet väldigt lite om hur de påverkas när ett Brexit-avtal väl finns på plats. fPlus har pratat med fyra britter som har bott länge i Sverige. De har nu alla sökt svenskt medborgarskap och försöker förbereda sig för att inte de och deras familjer ska drabbas – av vad det nu blir.

– Jag blev nervös och som många andra britter ansökte jag snabbt om svenskt medborgarskap. Skulle det vilja sig så illa att England inte vill ha EU-medborgare i landet, och EU ger igen med samma mynt, är det lika bra att ha garderat sig, säger Nick Atkinson.

Han har bott i Sverige i hela sitt liv men har sedan födseln haft brittiskt medborgarskap eftersom hans mamma är engelska. Genom åren har han gått i engelska skolor i Sverige och idag jobbar han som egenföretagare inom ljudproduktion.

Identiteten som britt har alltid varit rolig, berättar han, men det ändrades när Brexit blev ett faktum. Han är orolig över vad hans brittiska medborgarskap kommer att innebära framöver.

– Det verkar vara en total soppa där ingen vet någonting. Min släkt i England är också orolig. De vill vara kvar i EU eftersom de förstår hur viktigt det är för ekonomin, säger Nick Atkinson.

För min familjs skull har jag sökt svenskt medborgarskap

Pete Skinner har bott i Sverige i omkring 27 år och jobbar med interaktionsdesign. Han har bott i Sverige längre än han har bott i Storbritannien och har en svensk fru och svenska barn. Med anledning av Brexit sökte han nyligen om svenskt medborgarskap.

– För min familjs skull har jag sökt svenskt medborgarskap. Otydligheten kring Brexit gör att jag tänker mycket på hur det ska bli framöver och jag vill inte vänta med att fatta mina beslut.

Det blir inte detsamma efter att Storbritannien lämnat EU

Han beskriver flera frågor som ”jobbiga” just nu. Om Storbritannien inte är en del av EU kommer han till exempel att behöva byta till ett svenskt körkort. En annan osäkerhetsfaktor är hur pensionen kommer att hanteras, om den kan tas ut i ett annat land framöver. Dessutom funderar Pete Skinner över hur resor mellan länder kommer att fungera, och hur det påverkar den med brittiskt pass.

– Det blir inte detsamma efter att Storbritannien lämnat EU. Och även om det snart fattas ett konkret beslut om hur det ska fungera måste man vara förberedd på att det kommer nya regler framöver att sätta sig in i, och som det inte går att göra något åt.

Alexandra Göransson, chef i Stockholms stad, har bott i Sverige i 15 år sedan hon träffade sin svenske man. Så fort hon hörde att det blev ett ja till Brexit sökte hon svenskt medborgarskap.

– Jag hade redan permanent uppehållstillstånd men ville ändå säkra att få fortsätta att vara i Sverige på samma villkor som tidigare. Det kändes viktigt även för mina barns skull.

Just nu känns det dessutom som att dörren är ganska stängd

Hon upplever att mycket är oklart framåt. Bland annat undrar hon om hennes barn som idag är 9 och 12 år kommer att kunna plugga i Storbritannien i framtiden om de vill. De har också dubbelt medborgarskap och frågar nu om vad det betyder för dem. Hon funderar också på hur det blir om hon skulle vilja återvända till som pensionär så småningom.

– Just nu känns det dessutom som att dörren är ganska stängd till att så småningom kunna återvända till Storbritannien som pensionär.

Tänk om jag är på resande fot och det plötsligt blir en hård brexit?

En konkret effekt av beskedet om Brexit är att hon inte längre reser med sitt brittiska pass utan alltid använder sitt svenska.

– Man vet ju inte från dag till dag vad som händer. Tänk om jag är på resande fot och det plötsligt blir en hård brexit? Eftersom det inte finns något avtal är det ingen som vet vad som kommer att gälla – man kastas mellan hopp och förtvivlan.

Alexandra Göransson känner sig trygg med att bo i Sverige men tycker att det är trist att Brexit har fått henne att känna sig mindre brittisk.

– Jag är inte lika stolt över att vara britt längre. Det är pinsamt att parlamentet hela tiden misslyckas med att fatta ett beslut – det är inget man vill få frågor om på jobbet precis.

Jag tror inte att någon vet vad som ska hända

Peter Toyne, jobbar på Stockholmspuben Tudor Arms där många engelsmän träffas. Många som han pratar med är oroliga. Brexit innebär en återgång till det gamla systemet med att ansöka om permanent uppehållstillstånd på polisstationen, konstaterar han.

– Jag tror inte att någon vet vad som ska hända. Det ändrar sig varje dag och alla försöker att ligga steget före för att inte råka ut för stora överraskningar. Brittiska expats över hela Europa är helt förkrossade och det tas ingen hänsyn till dem.

Själv har Peter Toyne bott i Sverige sedan 1976, och Brexit har fått honom att ansöka om svenskt medborgarskap.

– Det bekymrar mig att Storbritannien kommer att bli helt annorlunda men jag tror inte att det ändrar så mycket för mig personligen. Samtidigt hänger allt i luften just nu – vi får se vad som händer.

Fakta:

10 000 britter jobbar i Sverige

Uppskattningsvis befinner sig 20 000 brittiska medborgare i Sverige. Hälften av dem på grund av arbete, 15–25 procent har flyttat hit för att leva med en svensk och 10–15 procent är studenter.

Även om regeringen har beslutat att britter i Sverige får stanna ett år enligt samma villkor som tidigare är oron och osäkerheten för framtiden stor.

Toppnyheter

Henrik Olsson Lilja. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gripandet av ASAP Rocky

Asap Rockys förre advokat: ”Regeringen bör kritiseras”

Svenska häktningsförhandlingar är fria från insyn och misstänkta personer blir enkelt uttryckt häktade om åklagaren vill det. Det skriver advokat Henrik Olsson Lilja, som initialt försvarade Asap Rocky, på DN Debatt.

Den internationella kritiken och de otaliga rapporterna verkar inte ge resultat, skriver Olsson Lilja. Han vill nu se nya avgöranden från Högsta domstolen och ett ökat tempo i lagstiftningsarbetet från justitieminister Morgan Johansson (S).

”Regeringen bör med fog kritiseras och det är bara förvånande att det ska krävas en amerikansk världsstjärna för att denna viktiga fråga ska komma upp på bordet”, skriver han.

Igår 19:42
Asap Rocky och bild från Kronobergshäktet där han för nuvarande sitter. TT
undefined

”Sverige nästan ensamt om att inte ha maxtid i häktet”

Fallet Asap Rocky ger oss en anledning att diskutera de långa häktningstiderna som Sverige har fått kritik för, skriver advokaten Svante Thorsell i Göteborgs-Posten. Han menar att Sverige är det enda land i Europa, med undantag för Albanien, som inte har någon maxtid för hur länge en person kan hållas frihetsberövad utan rättegång.

”Inte ens i den senaste revisionen av lagen brydde sig Sverige om att ta åt sig av kritiken och ändra lagen. Av de närmare 10 000 personer som häktas årligen var 21 frihetsberövade i mer än 361 dagar”, skriver Thorsell, och tillägger att flera har suttit häktade i över tre år.

Men Asap Rocky behöver inte oroa sig alltför mycket, skriver Thorsell, som menar att det i själva verket är ett ”dussinmål” som snart är avklarat.

Igår 16:27
Asap Rocky.  PATRICK KOVARIK / AFP
undefined

Advokater: Häktning är tortyr – ändra reglerna

Den kritik som har riktats mot det svenska häktningsförfarandet är delvis berättigad och borde tas på allvar av regeringen, skriver två försvarsadvokater på Aftonbladet Debatt med anledningen av fallet Asap Rocky.

Som häktad är man helt isolerad och får inte ha några kontakter med omvärlden, vilket går att ”likställa med tortyr”, skriver advokaterna. I Sverige finns ingen gräns för hur länge man kan vara häktad, vilket är ett stort rättssäkerhetsproblem, påpekar debattörerna.

De anser att reglerna kring häktning måste moderniseras och listar en rad olika åtgärder. Bland annat föreslår de att häktestiderna borde begränsas med tidsfrister, att häktade personer borde har rätt till isoleringsbrytande aktiviteter samt att hemarrest eller elektronisk övervakning borde vara alternativ till häktning.

Igår 10:37
Läs mer om Gripandet av ASAP Rocky
Bilder från övertagandet av fartyget. I det nedersta högra hörnet ses fartygets kapten. TT
USA:s fejd med Iran

Radiotrafiken från fartygen avslöjar dramat ombord

Medan iranska kommandosoldater firades ner på svenskägda Stena Impero från en helikopter ropade en besättningsman till sina kollegor att det var dags att ge upp och flera lyfte händerna och placerade dem bakom huvudet, erfar Wall Street Journal.

På bruten engelska ska soldaterna ha skrikit åt besättningen att sätta kurs mot norra Iran.

– När maskerade uniformerade män med vapen kommer ner från en helikopter är det inga trevligheter, säger en källa till tidningen.

Stena Imperos besättning hade sänt ut en nödsignal till amerikanska och brittiska militärfartyg i närheten medan de förgäves försökte freda sig mot fyra iranska militärfarkoster, erfar WSJ.

Enligt en inspelning av radiotrafiken som BBC tagit del av ska en iransk patrullbåt ha beordrat Stena Impero att byta kurs.

– Om ni lyder kommer ni att vara säkra, säger en person på inspelningen.

Men en brittisk marinofficer säger till Stenas besättning att de har rätt att fortsätta enligt internationell rätt.

Igår 21:41
Bilden visar hur en mindre iransk båt gör en sväng runt fartyget som senare beslagtogs/arkivbild på Zarif. TT
undefined

”Lätt att starta en konflikt, omöjligt att avsluta en”

Iran söker inte en konfrontation. Det säger landets utrikesminister Mohammad Javad Zarif under ett tal i Nicaragua, enligt Reuters.

– Att starta en konflikt är enkelt, att avsluta en vore omöjligt.

Zarif upprepade att det brittiskflaggade svenskägda oljefartyget som Iran har beslagtagit hade brutit mot sjöfartsregler och varit en säkerhetsrisk i Hormuzsundet. Utrikesministern sa också att Iran söker ”normala relationer som baseras på ömsesidig respekt”.

När Zarif talade vände han sig bland annat direkt till Boris Johnson, som i morgon väntas presenteras som ny premiärminister i Storbritannien.

Igår 21:58
Läs mer om USA:s fejd med Iran
Söndagens protester i Hongkong är de våldsammaste hittills. TT
Demokratirörelsen i Hongkong

”Våldsammare protester i Hongkong är oroande”

”Vart är allt det här på väg?” frågar sig James Griffith på CNN efter söndagens protester i Hongkong – med eskalerande oroligheter och våld, där grupper av maskerade män misshandlat människor medan polisen väntat i timmar innan man lyft ett finger.

”När våldet nu börjar bli allt vanligare under protesterna finns alltid risken att Kinas regering, som än så länge inte lagt sig i nämnvärt, kommer att börja ingripa”, skriver han.

AP:s Ken Moritsugu skriver i en analys att han ser en ökad risk för det sistnämnda, speciellt efter att demonstranterna nu börjat vända sin vrede från Hongkongs styrande mot Fastlandskina. På söndagen förstörde man bland annat regeringens officiella emblem och kastade ägg på dess byggnader.

Men Ken Moritsugu tror också att ett ingripande från Fastlandskina skulle fördömas internationellt och riskerar att ”jämföras med Kinas dödliga massaker på Himmelska fridens torg 1989 – en händelse som det styrande kommunistpartiet vill att världen glömmer”.

Igår 20:47
Vitklädda och maskerade män överföll demonstranter och vanliga civila under söndagens protester i Hongkong. TT
undefined

Kritiken mot polisen ökar: ”Var var ni egentligen?”

Nu höjs allt fler röster från både demonstranter och lagstiftare i Hongkong mot polisen, som anklagas för att ha tagit lång tid på sig innan man ingripit mot flera blodiga attacker under söndagens protester, skriver The Guardian.

Uppemot 45 demonstranter har förts till sjukhus efter att beväpnade, vitklädda män gått till attack mot dem med batonger och järnrör. Männen misstänks tillhöra inflytelserika brottssyndikat i Hongkong.

”Hongkong har en av världens största polisstyrkor sett till antalet invånare. Var var polisen?”, twittrar lagstiftaren Ray Chan, som stödjer protesterna och som även filmat en av attackerna mot en tunnelbanevagn.

Igår 12:59
Män i vita t-shirts samlades vid en tågstation.  TYRONE SIU / TT NYHETSBYRÅN
undefined

45 till sjukhus – triader misstänks för överfall

Dussintals demonstranter i Hongkong ska ha förts till sjukhus i går efter att beväpnade, vitklädda män gått till attack mot dem, rapporterar AFP.

Männen misstänks tillhöra inflytelserika brottssyndikat i Hongkong, så kallade triader. Bland annat ska filmer på Facebook visa hur demonstranterna flydde från männen som var beväpnade med batonger och järnrör. 45 personer fick föras till sjukhus och minst en är allvarligt skadad.

Polisen anklagas nu för att ha tagit för lång tid på sig innan man ingrep mot den blodiga attacken, rapporterar The Guardian.

Igår 05:40
Läs mer om Demokratirörelsen i Hongkong

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska kronan

Analys: Svenska kronan når finanskrisnivå i år

Svenska kronan kommer pressas ytterligare under andra halvåret menar analyshuset Capital Economics. Enligt analyshuset kommer kronan försvagas till 11 kronor mot euron i slutet av året, skriver Dagens Industri.

Senast kronan var så svag var 2009, året efter finanskrisen. Riksbanken har hittills förespråkat oväntat positiva utsikter för den svenska ekonomin, men Capital Economics bedömer att Riksbanken snart kommer få ändra sin ståndpunkt då det nu finns flera tecken på att den inhemska efterfrågan i Sverige försvagas.

Ett viktigt tecken är att hushållskonsumtionen för maj var svag, och sjönk från samma månad i fjol med 1,0, vilket är den största nedgången på ett decennium. Enligt Capital Economics är det helt klart att den svenska ekonomin tappat mycket momentum i mitten av året.

Det kommer att vara svårt för beslutsfattare att fortsätta att blunda för detta, menar analyshuset.

Igår 11:51
Martina Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analytiker: Fortsatt svag krona efter inflationsbesvikelse

Senaste svenska inflationssiffror blev en besvikelse vilket sänker förhoppningarna om en kronförstärkning inom en snar framtid.

Det skriver Nordeas Martin Enlund och Andreas Steno Larsen i ett nyhetsbrev på söndagen, skriver Omni Ekonomi.

”Hösten talar för en svagare krona snarare än en starkare krona”, skriver de.

Vidare tror Handelsbankens seniora ekonom Johan Löf att Riksbanken kan komma att behöva slopa sin planerade räntehöjning i vinter och behålla räntan på minus 0,25 fram till och med 2021.

14 jul
Läs mer om Den svenska kronan