Bortglömda branschen tvärnitade – ”Januari värsta månaden någonsin”
Mer jobb men inte större intäkter. Det är en av de ekonomiska smällar som har drabbats landets trafikskolor på grund av pandemin. Trafikskoleföretagaren Niklas Vågelind satsar på att övervintra tills tiderna blir bättre.
Körskolorna är en av branscherna som fått det väldigt tufft under pandemin, men som inte fått så mycket uppmärksamhet.
– Januari förra året var den bästa månaden som jag har haft. Januari i år kommer att bli den värsta någonsin, säger trafikskoleläraren Niklas Vågelind som driver trafikskola i Luleå, till Arbetsmarknadsnytt.
Främst är det för handledningskurserna som de olika reglerna har ställt till det för körskolorna.
– Normalt sett har vi 30 personer i en lektionssal men det krympte ju först till 15 och sedan till åtta. Det vill säga sju elever och en lärare.
Den andra delen av verksamheten, körutbildningen, har gått upp och ner sedan i mars förra året. Inte alla är bekväma med att sitta sida vid sida i den relativt trånga kupén i en bil, säger Niklas Vågelind till Arbetsmarknadsnytt. Väntetiderna till Trafikverket är också ovanligt långa nu när proven görs med reducerad kapacitet.
Ett riktmärke för lönsamheten är att bilarna i företaget ska rulla 70 procent av tiden, annars håller inte den ekonomiska kalkylen. De gör de inte idag. Korttidspermitteringar, hyressubventioner och liknande håller fortsatt liv i företagen och nu är även distansundervisning av de inledande momenten på väg.
– Vi har inte sett någon ökning av det antal konkurser som trots allt inträffar i branschen. Däremot har de skolor som bedriver intensivutbildning med tillresande elever en extra tuff situation, säger Christer Wickman, förbundssekreterare i STR, Sveriges Trafikskolors riksförbund till Arbetsmarknadsnytt.