Kompetenskrisen

Bortglömd industri behöver arbetskraft

Stockholms län är Sveriges näst största industriregion men framtiden hotas av att det är svårt att få tag i rätt personal, skriver DN.

En av de branscher som behöver folk är tillverkningsindustrin. Trots att efterfrågan på arbetskraft är relativt konstant leder pensionsavgångarna till att 7 750 personer behöver rekryteras till 2025.

Södertälje är länets starkaste industrikommun med Scania – över 12 300 anställda – och AstraZeneca, Hallstavik med Holmens pappersbruk, Jordbro med Coca-Cola och Tumba med Alfa Laval. Tillverkningsindustrin i Stockholms län sysselsätter drygt 63 000 personer. Det är bara i Västra Götalands län, med 118 000 sysselsatta, som tillverkningsindustrin ger arbete åt fler personer, skriver DN.

– Om tillverkningsindustrin inte vill vara kvar i länet är det bekymmersamt , det största hotet är att de inte får tag i rätt personal. Vi måste öka medvetenheten om kompetensförsörjning bland annat för att klara integrationen. Vi går in i en vikande konjunktur men det råder fortfarande stor arbetskraftsbrist i de flesta branscher, säger regionrådet Gustav Hemming (C), till DN.

Toppnyheter

Erik Thedéen, generaldirektör på FI.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

FI efter beskedet: Flera tusen frigörs för hushållen

För svenska hushåll frigörs nu flera tusen kronor som varit bundna i amorteringar, säger Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen, på en pressträff.

– Vi har med viss envishet hävdat att man ska bygga motståndskraft. Den motståndskraften ska nu användas, säger Thedéen och menar att amorteringskravet har tjänat Sverige väl.

– Det är ett exceptionellt läge, säger Thedéen och gör klart att amorteringsfriheten kan förlängas även efter juni 2021.

Enligt FI:s bedömning ger amorteringsfriheten i snitt 3 200 kronor mer till hushållen varje månad. Samtidigt är FI tydlig med att bankerna kan neka hushåll full amorteringsfrihet och att beslutet alltid är en uppgörelse mellan bank och kund.

1 tim
Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Toppcheferna: Så hanterar vi coronakrisen

Coronakrisen har slagit hårt mot det svenska näringslivet och de svenska storbolagen. Det skriver Dagens Nyheter som pratat med Henrik Henriksson, chef för Scania, Elisabeth Peregi, vd Kapp-Ahl, Carl-Henric Svanberg, styrelseordförande för Volvo och Åsa Bergman, vd för Sweco.

– Så klart finns det en oro, jag försöker se folk i ögonen och förklara hur det är. Jag pratar en hel del med mina branschkolleger, som sett försäljningen försvinna och vi har en dialog med facket, Elisabeth Peregi, vd Kapp-Ahl till tidningen.

Carl-Henric Svanberg, ordförande i AB Volvo, konstaterar att styrelsen kan vara ett stort stöd för en vd vid en kris då den kan hjälpa till att lyfta blicken och tänka långsiktigt.

– Ett samhälle måste ta hand om sjuka och svaga, vi vill absolut inte hamna i ett läge, där vi ställer dem mot ekonomiska faktorer. Men vi måste också tänka på vilket lidande konkurser och massarbetslöshet kan skapa. I Sverige har vi en förmåga att föra lugna resonemang. Nu är det helt nödvändigt att vi tillsammans skapar planer för hur och när vi öppnar samhället igen och minimerar skadorna, han till DN.

2 tim
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Anna Ekström Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Ekström : Alla beslut kan få negativa konsekvenser

Sverige är mer eller mindre ensamt om att fortsätta låta sina grundskolor vara öppna under coronakrisen.

I en intervju med DN menar utbildningsminister Anna Ekström (S) att det ännu inte går att slå fast vad som är rätt eller fel vad gäller skolstängningar. På frågan om hon är orolig över den svenska strategin svarar hon ”både ja och nej” och fortsätter:

– Vi är i ett läge där alla beslut kan leda till negativa konsekvenser, och där ingen har facit.

1 tim
Illustrationsbilder. TT
undefined

Tidigt sportlov och stängd gräns var bra för Skåne

Att Skåne hade sportlov tidigare än exempelvis Stockholm är ett av skälen till att viruset inte har fått samma spridning i regionen. Det skriver Sydsvenskan som listar sju skäl till den relativt långsamma spridningen i Skåne.

Danmarks stängda gränser mot Sverige, uppdaterade hygienrutiner och ett snabbt beslut om besöksförbud på äldreboenden listas också som tänkbara faktorer.

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik har Skåne 291 bekräftade fall av coronasmitta.

1 tim
Illustrationsbilder. TT
undefined

Över 90 kommuner kan ha haft smitta på äldreboende

Minst 90 kommuner i landet har haft bekräftade eller misstänkta fall av coronasmitta på äldreboenden, enligt en kartläggning från SR Ekot.

43 kommuner har haft bekräftade fall av covid-19 på äldreboenden och ytterligare 51 säger att de haft misstänkta fall. Förutom de många fallen i Stockholm finns flera i bland annat Norrköping och Enköping.

Att skydda de äldre har varit en bärande del av Sveriges strategi för att bekämpa coronaviruset. För några dagar sedan infördes ett besöksförbud på alla landets äldreboenden.

– Den här enkäten talar väl för att det kanske är så vi måste göra, tyvärr, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Ambulanssjukvårdare i London.  Alberto Pezzali / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Växande kritik mot brittisk strategi för coronatester

Kritiken växer mot den brittiska strategin kring coronatester, rapporterar BBC Radio 4.

Endast 2 000 av de omkring 500 000 personerna som arbetar inom vården i Storbritannien har testats för coronaviruset.

Landets premiärminister Boris Johnson har sagt att man kraftigt ska utöka testerna. Nu uppger medicinprofessorn Paul Cosford att man siktar på att genomföra 100 000 per dag under ett par veckors tid. I dagsläget ligger den brittiska testkapaciteten på 12 750 tester per dag.

1 tim
Rodrigo Duterte TT NYHETSBYRÅN
undefined

Duterte: Skjut ihjäl de som stör utegångsförbudet

Filippinernas president Rodrigo Duterte uppmanar säkerhetsstyrkor att skjuta ihjäl de som orsakar problem i områden där det råder utegångsförbud, rapporterar AFP. Det sa Duterte i ett tv-sänt tal på onsdagskvällen, där han även riktade sig direkt till ordningsstörarna:

– I stället för att ni ska orsaka problem skickar jag er till graven.

Bara några timmar tidigare greps ett 20-tal personer i ett slumområde utanför huvudstaden Manila för att ha protesterat mot att regeringen inte delat ut förnödenheter till fattiga.

Omkring hälften av Filippinernas 110 miljoner invånare befinner sig i karantän.

1 tim
Hua Chunying. Ng Han Guan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kina slår tillbaka mot USA: Försöker lägga över skulden

Amerikanska företrädare försöker lägga över skulden för virusutbrottet i USA på Kina. Det säger Hua Chunying, talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet, enligt Bloomberg.

Uttalandet kommer efter uppgifter om att USA:s underrättelsetjänst misstänker att Kina mörkade virusutbrottets verkliga storlek.

Hua Chunying säger att Kina har förståelse för att USA är pressat just nu och att landet kan relatera till svårigheterna som amerikanerna går igenom.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Dagens börs

Swedish Match och Sandvik drar på svängig börs

Osäker och svängig handel råder på Stockholmsbörsen. De ledande indexen har under de inledande timmarna slagit upp och ner förbi nollan. Klockan 10.30 står indexen som följer:
• OMXS30: +0,4 procent
• OMXSPI: +0,2 procent
På Wall Street stängde gårdagskvällens handel på klart minus. I Asien har börserna klättrat tillbaka efter initiala nedgångar vilket fick Stockholmsbörsen att öppna uppåt. OMXS30 var som högst upp närmare 1 procent innan säljarna tog över taktpinnen. Handeln under de inledande 90 minuterna har varit slagig och volatil.

Finansinspektionen har under morgonen presenterat nya åtgärder. FI föreslår att bankerna ska få ge undantag för amorteringskrav på bolån fram till och med juni nästa år. Vid 10.30-tiden var samtliga storbanker på plus.

Hexagon handlas upp 1 procent efter att DNB Markets höjt sin rekommendation till köp från tidigare behåll.

Redan hårt slaktade Intrum, som fallit med 55 procent under året, har av Handelsbanken sänkts till sälj från tidigare behåll. Intrum är ner 3 procent och handlas runt 121 kronor.

2 tim
Illustrationsbild. Lee Jin-man / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svagt uppåt på Asienbörser – men Tokyo sjunker

Ledande Asienbörser inledde torsdagens handel med nedåtgående index, men Kina vände upp över nollstrecket igen. Vid 05-tiden svensk tid såg läget ut som följer:
• Nikkei: −0,9%
• Shanghai: +0,5%
• Shenzhen: +0,7%
• Hang Seng: −0,3%
• Kospi: +1,3%

I den inledande handeln var nedgångarna breda och bland annat Hongkongs Hang Seng-index och Seouls Kospiindex var ner runt 1 procent, men båda lyckades återhämta sig.

I går backade Wall Street rejält igen, sedan Vita huset flaggat för att mellan 100 000 och 240 000 amerikaner kan dö i coronapandemin. President Donald Trump varnade för att några ”väldigt, väldigt smärtsamma” veckor väntar.

Masayuki Kubota vid Rakuten Securities menar att oron nu är stor för att smittan ska ta ny fart och drabba ännu fler i Japan, som hittills anses ha lyckats begränsa smittspridningen någorlunda.

– De senaste dagarnas siffror har orsakat stor oro, säger han enligt TT.

6 tim
MANDEL NGAN / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kraftiga fall på Wall Street efter Trumps coronavarning

New York-börserna backade kraftigt på onsdagen efter dystra uttalanden från president Donald Trump. Vid stängning stod de ledande indexen som följer:
• S&P 500: –4,4 procent
• Nasdaq: –4,4 procent
• Dow Jones: –4,4 procent


Trump sa i går kväll att USA måste förbereda sig på ”två väldigt, väldigt smärtsamma” veckor till följd av virusspridningen. Vita huset spår att mellan 100 000 och 240 000 amerikaner kan dö i pandemin. Det pessimistiska budskapet satte tonen för onsdagens handel på Wall Street.

Doubleline Capitals vd Jeffrey Gundlac tror att börsen kommer att nå nya bottennivåer under april efter att ha studsat upp rejält förra veckan.

– Marknaden har verkligen tagit sig tillbaka till en motståndszon. Men om vi faller under mars lägstanivå så kommer vi att få en mer utdragen nedgångsperiod, säger han till CNBC.

I går avslutade New York-börserna sitt sämsta kvartal sedan finanskrisen 2008. S&P 500 backade 20 procent under årets första tre månader.

På bolagsfronten föll Xerox och HP 7 respektive 15 procent. Flera medier rapporterade i går att Xerox drar tillbaka sitt fientliga bud på HP till följd av coronakrisen.

Varuhusjätten Macy’s tappade 10 procent. Aktiekursen har kollapsat den senaste månaden till följd av corona-relaterade butiksstängningar. På grund av det låga börsvärdet kommer aktien nästa vecka att plockas bort från S&P 500-indexet.

Igår 13:36
Läs mer om Dagens börs