Kompetenskrisen

Bortglömd industri behöver arbetskraft

Stockholms län är Sveriges näst största industriregion men framtiden hotas av att det är svårt att få tag i rätt personal, skriver DN.

En av de branscher som behöver folk är tillverkningsindustrin. Trots att efterfrågan på arbetskraft är relativt konstant leder pensionsavgångarna till att 7 750 personer behöver rekryteras till 2025.

Södertälje är länets starkaste industrikommun med Scania – över 12 300 anställda – och AstraZeneca, Hallstavik med Holmens pappersbruk, Jordbro med Coca-Cola och Tumba med Alfa Laval. Tillverkningsindustrin i Stockholms län sysselsätter drygt 63 000 personer. Det är bara i Västra Götalands län, med 118 000 sysselsatta, som tillverkningsindustrin ger arbete åt fler personer, skriver DN.

– Om tillverkningsindustrin inte vill vara kvar i länet är det bekymmersamt , det största hotet är att de inte får tag i rätt personal. Vi måste öka medvetenheten om kompetensförsörjning bland annat för att klara integrationen. Vi går in i en vikande konjunktur men det råder fortfarande stor arbetskraftsbrist i de flesta branscher, säger regionrådet Gustav Hemming (C), till DN.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer