Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Dagens börs

Börsen återhämtade sig på signaler från Fed

Efter att ha inlett dagen med djupa fall lättade humöret betydligt framåt stängning på torsdagen. Indexen avslutade dagen som följer: • S&P 500: –0,2% • Dow Jones: –0,3 % • Nasdaq komposit: +0,4 % Enligt Wall Street Journal steg investerarnas humör efter att den amerikanska centralbanken Federal Reserve signalerat en mer försiktig väg när det kommer till räntehöjningar. Enligt tidningen kommer Fed frångå strategin ”gradvisa räntehöjningar” till ”vänta och se”.

Även Amazon och Alphabet hjälpte till att lyfta indexen något. Aktierna avslutade dagen på plus 1,9 respektive plus 1,6 procent.

Dagens sura inledning följde de breda nedgångarna på Asien- och Europabörserna och tog också vid där handeln slutade i tisdags då investerarna oroade sig för handelskrig och en annalkande lågkonjunktur.

Enligt CNBC var det samma oro som hängde kvar i den inledande torsdagshandeln. Även ett fallande oljepris pressade marknaderna. Efter några timmars handel var samtliga stora index ner omkring 3 procent.

Art Hogan, marknadsstrateg på B Riley FBR, säger till CNBC att så länge det inte kommer några nya nyheter kring vapenvilan i handelskriget mellan USA och Kina kommer investerarna fortsätta att sälja av.

Sent i går kväll kom nyheten att den kinesiska telekom-tillverkaren Huaweis finanschef Meng Wanzhou gripits i Vancouver på begäran av USA. Ett gripande som enligt experter kan hota handelsvapenvilan mellan USA och Kina, skriver Bloomberg.

New York-börserna tisdags Dow Jones: –3,1 % S&P 500: –3,2 % Nasdaq: –3,8 %

Börstjänster

Nyheter och analys

Kalender

Toppnyheter

Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta penningtvätten i Swedbank

Swedbank tillsätter extern utredning av uppgifterna

Swedbank tvärvänder i fråga om att tillsätta en extern utredning. Banken meddelar i ett pressmeddelande att revisionsbolaget Ey ska analysera de uppgifter om misstänkt penningtvätt som Uppdrag Granskning presenterade under onsdagen.

– Vi tar Uppdrag gransknings uppgifter på största allvar. Därför har jag gett EY ett brett mandat att självständigt gå till botten med de uppgifter som förekommit, säger vd Birgitte Bonnesen.

Utredningen kommer att presenteras för styrelsen innan bankens stämma 28 mars.

Samtidigt rapporterar Dagens Industri med hänvisning till uppgifter att Swedbanks styrelse kommer att hålla ett krismöte under kvällen.

Så sent som i går sa Bonnesen till SvD att någon extern utredning inte var aktuellt.

– Vi har redan i dag en rad kontakter med externa personer och vi planerar inga ytterligare granskningar utöver det, sa hon då.

Det överraskade bland andra Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

– Det är anmärkningsvärt att man tar så tydligt avstånd från att anlita en oberoende tredje part, sa hon till TT.

2 tim
Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta penningtvätten i Swedbank

V kräver partisamtal efter Swedbank-asvlöjandet

Vänsterpartiet vill att regeringen samlar partierna till gemensamma samtal efter avslöjanden om misstänkt penningtvätt i Swedbank, skriver TT.

V:s ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson vill att partierna ser över regelverk, sanktioner samt hur tillsynen av bankerna kan skärpas.

– Bankerna har en enormt stor påverkan på hela den finansiella stabiliteten och hela samhällsutvecklingen, och vi vet också att de har tendenser att vara rätt giriga, säger Andersson.

5 min
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta penningtvätten i Swedbank

Efter avslöjandet: FI inleder granskning av Swedbank

Svenska och estniska finansinspektionen inleder gemensam granskning av penningtvätt i Swedbank. Litauens centralbank kommer vid behov att bistå i undersökningen.

– Den information som framkommit i SVT är allvarlig och tillsammans med våra estniska kollegor kommer vi att noga undersöka fakta för att kunna göra en omfattande och djupgående analys, säger generaldirektör Erik Thedéen enligt ett pressmeddelande.

Finansinspektionen har tidigare blundat för varningar om penningtvätt i Swedbank, enligt dokument som SvD tagit del av.

4 tim
Läs mer om Misstänkta penningtvätten i Swedbank
Ebba Busch Thor (KD). Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Alliansens framtid

Busch Thor: Vi kommer att samarbeta i Alliansen igen

Att C och L valde att släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister istället för Ulf Kristersson (M) innebär att samarbetet inom Alliansen är ”i grunden helt förändrat”. Det säger Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor i en intervju i TV4:s Efter fem.

Men hon säger också att partierna kommer att samarbeta även i framtiden på olika sätt.

– Ska vi ha en suck av en chans att utmana S om makten måste konservativa, kristdemokrater och liberaler samarbeta. Och det är jag övertygad om att vi kommer att göra i olika frågor, säger Busch Thor.

2 tim
Ulf Kristersson och Annie Lööf. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Alliansens framtid

Kristersson stänger dörren för Alliansen: ”Går inte”

Alliansen kommer inte att kunna återupprätta sitt samarbete så länge C och L samarbetar med S, säger M-ledaren Ulf Kristersson i SVT-kommentatorn Mats Knutsons nya program ”Mats möter”.

– Det är klart det inte går. C och L får bestämma sig vilken väg de vill gå långsiktigt. M vill ha en borgerlig politik. Den dagen fler borgerliga partier vill bilda borgerlig regering kommer vi stå fast vi det, säger Kristersson.

M-ledaren tillägger att hans parti säkert kommer att kunna samarbeta med C och L i enskilda frågor.

18 feb
Ebba Busch Thor (KD)/Ulf Kristersson (M)/Annie Lööf (C). TT
Alliansens framtid

Lööfs press på M och KD: Vill samla Alliansen igen

C-ledaren Annie Lööf vill samla Alliansen till nästa val, säger hon till Aftonbladet. Nu står Moderaterna och Kristdemokraterna inför ett ”vägval”, enligt Lööf.

– Det ligger ett tryck hos M och KD nu, om vilket vägval de ska göra framåt. Om de vill ha goda samtal med C och L, eller om de väljer en annan väg, säger hon till tidningen.

Alliansparterna har under de senaste veckorna inte pratat politik med varandra, men Lööf hoppas att samtalen ska komma igång.

Moderaternas toppnamn i EU-valet Tomas Tobé rasar mot Lööfs utspel och kallar det ”på gränsen till skamlöst”.

”Nu krävs att M inför nästa val måste acceptera att ge S veto mot borgerlig regering. Vad sägs om att stå upp för en borgerlig regering i stället?” twittrar han.

16 feb
Läs mer om Alliansens framtid

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Amadeus och hans mamma Maria Jansson.  SVT Värmland
Bråket om assistansersättning

”Om förslaget går igenom kan vi få ett normalt liv”

Familjen Hirsch i Edsvalla i Värmland är lättad över LSS-utredningens förslag om att andning och sondmatning ska räknas som grundläggande behov. Familjens son Amadeus, 4, behöver hjälp dygnet runt, bland annat med andningen. Familjen berättar för SVT Värmland att de har varit oroliga för att förlora Amadeus assistans.

– Om det nya lagförslaget går igenom kan vi få ett normalt liv igen, säger hans pappa Petter Hirsch.

Tvååriga Matilda lever med hjärtfel. Hon har i nuläget inte rätt till assistans, men skulle kunna få det enligt det nya förslaget. Hennes pappa Jerker Aléx vill inte dock inte ta ut något i förskott.

– Självklart är det ett steg i rätt riktning, men vi är väl lite skeptiska och vill inte fira än, säger han till SVT Nyheter.

1 tim
Maria Persdotter, ordförande i Rörelsehindrade barn och ungdomar. Arkivbild. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bråket om assistansersättning

Oro för att ny assistanslag inte kommer tillämpas

Maria Persdotter, ordförande i Rörelsehindrade barn och ungdomar, säger till TT att hon tycker att det var på tiden att regeringen lägger fram förslaget om att ändra LSS. Detta så att andning och sondmatning ses som grundläggande behov och därmed ge rätt till personlig assistans.

Men hon orolig för att den nya lagstiftningen inte kommer att tillämpas.

– Här gäller det att regeringen talar om för myndigheterna att de måste följa lagen för det gör inte Försäkringskassan i nuläget, säger Persdotter till TT.

Idag 09:20
Socialminister Lena Hallengren (S). Arkivbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bråket om assistansersättning

Förslag: Sondmatning och andning ska ge assistans

Regeringen anser att sondmatning och andning ska ses som grundläggande behov och ge rätt till personlig assistans i LSS och föreslår en lagändring som är tänkt att träda i kraft den 1 juli. Det berättar socialminister Lena Hallengren (S) under en presskonferens.

Förslaget ska rätta till brister som lett till att barn nekats hjälp.

– Att en grupp med stora behov, ofta barn, har fått beskedet att deras behov av hjälp med andning och sondmatning inte har gett rätt till personlig assistans, säger Hellengren enligt SVT Nyheter.

Ett 50-tal barn bedöms ha fått indragen assistans på grund av den nuvarande tolkning av lagen.

I slutet av maj 2016 tillsatte regeringen en utredning för att få stopp på de skenande kostanden för LSS, vilket ledde till att Försäkringskassan började tillämpa strängare bedömningar och många nekades därmed assistans.

Idag 07:40
Läs mer om Bråket om assistansersättning
GREG BAKER / AFP
Handelsbråket Kina-USA

Kina redo köpa majs och vete för 280 miljarder

Kina är redo att köpa amerikanska jordbruksprodukter – i synnerhet sojabönor, majs och vete – för ytterligare 30 miljarder dollar, motsvarande 280 miljarder kronor, om året. Det säger källor med insyn i de pågående förhandlingarna om ett nytt handelsavtal mellan länderna, skriver Bloomberg.

I morse rapporterade Reuters, även de med hänvisning till källor, att USA och Kina har kommit fram till ett utkast till en principöverenskommelse, för att få slut på handelskriget länderna emellan.

39 min
Foto: Andy Wong
Handelsbråket Kina-USA

Nya uppgifter: Avtal ska få slut på handelskriget

USA och Kina har tagit fram ett utkast till en principöverenskommelse för att få slut på handelskriget mellan länderna, uppger källor med insyn i förhandlingarna för nyhetsbyrån Reuters, skriver TT.

Sex centrala områden har identifierats för separata avtal. Bland dessa finns immaterialrätt, tjänster, valuta, lantbruk, tekniköverföring och tullfria gränser.

Förhandlarna uppges även arbeta med en lista på tio tillfälliga åtgärder för att hantera USA:s underskott i handelsbalansen, skriver TT.

”Under torsdagen möts toppförhandlarna från de båda länderna i Washington för ett två dagar långt möte. Förra veckan hölls överläggningar i Peking.”

Idag 11:41
Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Handelsbråket Kina-USA

Källor: Trump överväger att skjuta upp deadlinen

Donald Trump överväger att förlänga tidsfristen för ett nytt handelsavtal med Kina, uppger källor för Bloomberg.

I tisdags sa Trump att han ”kan se sig själv” skjuta på datumet lite om länderna är nära att nå ett avtal, men att han inte lutar åt att göra så.

Nu uppger Bloombergs källor att presidenten diskuterar att skjuta upp 1 mars-deadlinen med 60 dagar för att ge förhandlarna mer tid. Trump har tidigare flaggat för att införa nya tullar mot Kina om inget avtal är i hamn när tidsfristen löper ut.

14 feb
Läs mer om Handelsbråket Kina-USA