Peter Malmqvists analys

Börsbolagens vinster vänder ned

På ett halvår har bilden för börsbolagens vinster förändrats. Den tidigare uppgången har gjort halt och vinsterna är på väg ner. Det är dock en balanserad utveckling.

När merparten av de stora börsbolagen lämnat rapport för det tredje kvartalet 2019 kan konstateras att den summerade vinsten för samtliga bolag ligger hela 12 procent lägre än motsvarande kvartal för ett år sedan. Det är på pappret en deprimerande utveckling och dessutom för andra kvartalet i följd.

Som vanligt har dock enskilda storbolag stor inverkan på totalsiffran. Denna gång är det Ericsson och Nordea som redovisar kraftiga engångsposter. Telekombjässen har   bokfört ett gigantiskt skadestånd till amerikanska myndigheter för mutanklagelser och bankbjässen har bokfört stora nedskrivningar och omstruktureringskostnader.

Justerad vinst bättre

Räknar vi fram en justerad vinstutveckling genom att exkludera de tre bolag med bäst respektive sämst vinstförändring, redovisar kvarvarande bolag en oförändrad vinst. Det är bättre än förra kvartalet, då vinsten föll ett par procent, men ändå ingen höjdare. Efter 13 kvartal i rad med stigande vinster, har nu tillväxten halkat ner till nollnivån.

Likartad bli slutsatsen om vi granskar bredden i utvecklingen. Mittföretaget i gruppen på dryga 50 bolag redovisade en vinstnedgång på 3 procent. Efter tjugofyra kvartal i rad med plussiffror, har därmed de senaste två visat fallande vinster.

Granska vi försäljningsutvecklingen ser den bättre ut. Tillväxten var 5 procent, mot 7 procent förra kvartalet, samtidigt som 80 procent av bolagen visade en stigande trend. Det är en förhållandevis stark siffra och indikerar att konjunkturen inte är fullt lika dålig som vinstutvecklingen.    

I nivå med prognoserna

Granskar vi utvecklingen i förhållande till analytikernas prognoser, i detta fall insamlade av analysfirman SME Infront, slog 55 procent av bolagen prognoserna, men summan landade ändå 4 procent under prognoserna. Även här spelar enstaka storbolag och engångskostnader stor roll. Exkluderar vi de tre bolagen i toppen och botten, blir utfallet exakt som prognoserna och även om vi granskar bredden, kan konstateras att utfallet till och med var lite bättre än prognoserna.

Även om vi tittar på försäljningsutfallet mot prognos blir slutsatsen positiv. Utfallet låg 0,9 procent över, vilket är ganska bra. Detsamma gäller medianvärdet, som landade på plus 0,7 procent. Det är därför knappast efterfrågan som viker, utan att bolagen har högre kostnader än beräknat. Med stor sannolikhet är det många som skräms av den politiska osäkerheten kring Donald Trump, liksom kring Brexit, vilket det senaste halvåret medfört fokus på rationaliseringar och kostnadsfokus, mer än på investeringar och tillväxt.      

Valutan förklarar

En viktig faktor i utvecklingen är valutan. Kvartalsgenomsnittet för den amerikanska dollarn mot kronan har stigit med 7 procent på ett år, medan euron ligger två procent över och pundet en procent upp. För ett halvår sedan var valutaeffekterna mer än dubbelt så höga, vilket gav en extremt positiv effekt i de utlandsberoende företagen. Den är fortfarande positiv, men inte lika extrem för tillväxten som tidigare.

Granskar vi de olika sektorerna kan konstateras att konsumentvaruföretag fortsätter att ha en positiv utveckling med stigande vinster och försäljning. Det är den enda sektor som visar en stabilt uppåtriktad trend. Bra går det också för serviceföretagen, men ryckigare.

I botten ligger bankerna och basindustrin med markanta vinstfall på 13 respektive 24 procent, men bankerna hade sämre intäktsutveckling med minus 5 procent, mot basindustrins nolltillväxt. Det är uppenbart att bankmarknaden nu är tuffare när Sverige är inne på femte året i rad med minusränta. Dessutom drar fokuseringen på penningtvätt stora utredningsresurser, samtidigt som både Nordea och Handelsbanken är inne i omstruktureringsfaser.

Börsen största vinstgenerator, med 35 procent av totalvinsten är verkstadsföretagen. Gruppen uppvisar oförändrade vinster i årstakt, jämfört med ett visst fall förra kvartalet. Samtidigt ökade dock försäljningen med drygt 3 procent. Eftersom valutaeffekterna är tydligt positiva, visar siffrorna att verkstadsbolagen volymmässigt står och stampar.  

Och slutsatsen..?

Totalt sett blir slutsatsen negativ, utan att vara alarmerande. Rapportperioden visar att utvecklingen för det svenska näringslivet är acceptabel, men att särskilt bankerna fått det tuffare. Därtill är valutahjälpen påtaglig, även om den inte bidrar med samma tillväxt som för ett halvår sedan.

Lägger vi däremot in den stora osäkerhet som USA:s president Donald Trump bidrar med, samtidigt som Brexit haft en klart negativ inverkan på tillväxten i Storbritannien det senaste året, kunde vinstutvecklingen ha varit väsentligt mycket sämre. Visserligen har de svenska utlandsorienterade bolagen en fantastisk valutahjälp, men de två senaste rapportperioderna visar samtidigt att företagen inte drar fötterna efter sig när det gäller att ställa om i verksamheten. De många omstruktureringspaketen varslar om detta.

Toppnyheter

Temporär intensivvårdplats på fältsjukhust i Älvsjö. JONATHAN NACKSTRAND / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

227 nya konstaterade fall i Stockholm – 85 på intensiv

Ytterligare 227 personer har under det senaste dygnet konstaterats vara smittade med coronaviruset i Stockholm, uppger Region Stockholm i ett pressmeddelande. Totalt är 1 583 personer konstaterat smittade i regionen.

85 patienter får intensivvård och ytterligare 410 patienter får annan vård på sjukhus. Totalt har 8 000 personer testats i regionen.

Tidigare i dag meddelades att ytterligare tre personer i Region Stockholm har dött, rapporterar P4 Stockholm.

Igår 16:11
Skidåkare i Åre. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Läkare vädjar inför påsken: Kom inte till fjällen

Åtta läkare i ledande positioner Region Jämtland-Härjedalen vädjar till människor att inte åka till fjällen i påsk, i en debattartikel i ÖP. De skriver att sjukvården i regionen helt enkelt inte är anpassad för den extra belastning som turister innebär.

Bo Friberg, överläkare på Östersunds sjukhus, säger till SvD att regionen ligger ungefär två veckor efter Stockholm när det gäller smittan och han räknar med att situationen i påsk kommer vara rejält ansträngd även utan skidturister.

– Vi kommer ha ett extremt ansträngt läge, säger Bo Friberg.

Igår 17:26
På fältsjukhuset i Älvsjö byggs extra intensivvårdsplatser. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Blixtomskolningar i vården: ”Vill hjälpa till om jag kan”

Just nu expressutbildas sjukvårdspersonal för att bemanna de många extra intensivvårdplatserna i Stockholm, rapporterar SVT Nyheter. Både läkare och sjuksköterskor har anmält sig frivilligt för att kunna bidra.

– Kan jag hjälpa till så vill jag göra det, säger sjuksköterskan Mina Olsson, en av deltagarna.

En annan som anmält intresse för att rycka in och hjälpa till om det behövs är artisten Anna Bergendahl, som kom trea i årets Melodifestival. Hon utbildar sig just nu till läkare.

– Jag såg en notis om det och det var självklart. Det var någon läkarstudent som sa att man gjorde det på reflex, sa hon när hon gästade Nyhetsmorgon i TV4.

Igår 19:53
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Sjukvårdare i New York/Donald Trump. TT
Coronavirusets spridning – globalt

Donald Trump överväger att tvinga New York i karantän

USA:s president Donald Trump överväger att tvinga delar av delstaterna New York och New Jersey att sättas i karantän, enligt Bloomberg.

– Det kan röra sig om en kortare karantän på två veckor i New York, New Jersey och Connecticut, säger presidenten.

Delstatens guvernör Andrew Cuomo säger dock att han och Trump inte diskuterat karantän, skriver AFP.

– Jag vet inte om det skulle gå att genomföra rent legalt. Och ur medicinsk synpunkt vet jag inte vad man skulle uppnå, säger Cuomo.

52 000 fall av coronaviruset har konstaterats i New York och över 700 personer har dött.

Igår 16:51
Jair Bolsonaro. Andre Borges / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Krisen kan sluta med riksrätt för Bolsonaro

Brasiliens president Jair Bolsonaro fortsätter hävda att coronavirusets farlighet är överdrivet – samtidigt som han vet att det är de gamla som löper störst risk att dö. Bolsonaro vill helt enkelt undvika en ekonomisk kris, som i sin tur skulle skada hans chanser att bli återvald. Det skriver Henrik Brandão Jönsson i DN.

SVT:s Latinamerikakorrespondent Tigran Feiler är inne på samma spår, att Bolsonaros motvilja att införa tuffa åtgärder först och främst handlar om ekonomi. ”Han har lovat sina väljare att lyfta Brasilien ekonomiskt och göra landet till en global stormakt”, skriver han.

I värsta fall skulle coronakrisen kunna leda till att Bolsonaro avsätts i en riksrättsprocess. I Brasilien är riksrätten politisk – och kan bli verklighet om presidenten förlorar sitt parlamentariska stöd. ”Två av Brasiliens fyra senaste presidenter har avsatts i förtid genom riksrätt”, konstaterar Feiler.

Igår 19:52
Helsingfors, arkivbild/Statsminister Sanna Marin TT
undefined

Helsingforsregion isoleras – polis vaktar gränsen

Landskapet Nyland, där Helsingfors ingår, har isolerats från övriga Finland i ett försök att hindra spridningen av coronaviruset. En åtgärd som saknar motstycke i fredstid, skriver finska public servicebolaget Yle.

Fritidsresor förbjuds och man får bara röra sig över gränsen om det är nödvändigt.

Hundratals poliser har kommenderats ut för att sätta upp kontrollplatser vid större vägar. Poliser, militär personal och uppemot 750 värnpliktiga kommer att hjälpa till vid avspärrningar för att se att inga obehöriga passerar gränsen, skriver nyhetsbyrån STT enligt TT.

Landskapsgränsen kommer att vara stängd fram till och med den 19 april.

Igår 04:26
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt