Peter Malmqvists analys

Börsbolagens vinster vänder ned

På ett halvår har bilden för börsbolagens vinster förändrats. Den tidigare uppgången har gjort halt och vinsterna är på väg ner. Det är dock en balanserad utveckling.

När merparten av de stora börsbolagen lämnat rapport för det tredje kvartalet 2019 kan konstateras att den summerade vinsten för samtliga bolag ligger hela 12 procent lägre än motsvarande kvartal för ett år sedan. Det är på pappret en deprimerande utveckling och dessutom för andra kvartalet i följd.

Som vanligt har dock enskilda storbolag stor inverkan på totalsiffran. Denna gång är det Ericsson och Nordea som redovisar kraftiga engångsposter. Telekombjässen har   bokfört ett gigantiskt skadestånd till amerikanska myndigheter för mutanklagelser och bankbjässen har bokfört stora nedskrivningar och omstruktureringskostnader.

Justerad vinst bättre

Räknar vi fram en justerad vinstutveckling genom att exkludera de tre bolag med bäst respektive sämst vinstförändring, redovisar kvarvarande bolag en oförändrad vinst. Det är bättre än förra kvartalet, då vinsten föll ett par procent, men ändå ingen höjdare. Efter 13 kvartal i rad med stigande vinster, har nu tillväxten halkat ner till nollnivån.

Likartad bli slutsatsen om vi granskar bredden i utvecklingen. Mittföretaget i gruppen på dryga 50 bolag redovisade en vinstnedgång på 3 procent. Efter tjugofyra kvartal i rad med plussiffror, har därmed de senaste två visat fallande vinster.

Granska vi försäljningsutvecklingen ser den bättre ut. Tillväxten var 5 procent, mot 7 procent förra kvartalet, samtidigt som 80 procent av bolagen visade en stigande trend. Det är en förhållandevis stark siffra och indikerar att konjunkturen inte är fullt lika dålig som vinstutvecklingen.    

I nivå med prognoserna

Granskar vi utvecklingen i förhållande till analytikernas prognoser, i detta fall insamlade av analysfirman SME Infront, slog 55 procent av bolagen prognoserna, men summan landade ändå 4 procent under prognoserna. Även här spelar enstaka storbolag och engångskostnader stor roll. Exkluderar vi de tre bolagen i toppen och botten, blir utfallet exakt som prognoserna och även om vi granskar bredden, kan konstateras att utfallet till och med var lite bättre än prognoserna.

Även om vi tittar på försäljningsutfallet mot prognos blir slutsatsen positiv. Utfallet låg 0,9 procent över, vilket är ganska bra. Detsamma gäller medianvärdet, som landade på plus 0,7 procent. Det är därför knappast efterfrågan som viker, utan att bolagen har högre kostnader än beräknat. Med stor sannolikhet är det många som skräms av den politiska osäkerheten kring Donald Trump, liksom kring Brexit, vilket det senaste halvåret medfört fokus på rationaliseringar och kostnadsfokus, mer än på investeringar och tillväxt.      

Valutan förklarar

En viktig faktor i utvecklingen är valutan. Kvartalsgenomsnittet för den amerikanska dollarn mot kronan har stigit med 7 procent på ett år, medan euron ligger två procent över och pundet en procent upp. För ett halvår sedan var valutaeffekterna mer än dubbelt så höga, vilket gav en extremt positiv effekt i de utlandsberoende företagen. Den är fortfarande positiv, men inte lika extrem för tillväxten som tidigare.

Granskar vi de olika sektorerna kan konstateras att konsumentvaruföretag fortsätter att ha en positiv utveckling med stigande vinster och försäljning. Det är den enda sektor som visar en stabilt uppåtriktad trend. Bra går det också för serviceföretagen, men ryckigare.

I botten ligger bankerna och basindustrin med markanta vinstfall på 13 respektive 24 procent, men bankerna hade sämre intäktsutveckling med minus 5 procent, mot basindustrins nolltillväxt. Det är uppenbart att bankmarknaden nu är tuffare när Sverige är inne på femte året i rad med minusränta. Dessutom drar fokuseringen på penningtvätt stora utredningsresurser, samtidigt som både Nordea och Handelsbanken är inne i omstruktureringsfaser.

Börsen största vinstgenerator, med 35 procent av totalvinsten är verkstadsföretagen. Gruppen uppvisar oförändrade vinster i årstakt, jämfört med ett visst fall förra kvartalet. Samtidigt ökade dock försäljningen med drygt 3 procent. Eftersom valutaeffekterna är tydligt positiva, visar siffrorna att verkstadsbolagen volymmässigt står och stampar.  

Och slutsatsen..?

Totalt sett blir slutsatsen negativ, utan att vara alarmerande. Rapportperioden visar att utvecklingen för det svenska näringslivet är acceptabel, men att särskilt bankerna fått det tuffare. Därtill är valutahjälpen påtaglig, även om den inte bidrar med samma tillväxt som för ett halvår sedan.

Lägger vi däremot in den stora osäkerhet som USA:s president Donald Trump bidrar med, samtidigt som Brexit haft en klart negativ inverkan på tillväxten i Storbritannien det senaste året, kunde vinstutvecklingen ha varit väsentligt mycket sämre. Visserligen har de svenska utlandsorienterade bolagen en fantastisk valutahjälp, men de två senaste rapportperioderna visar samtidigt att företagen inte drar fötterna efter sig när det gäller att ställa om i verksamheten. De många omstruktureringspaketen varslar om detta.

Toppnyheter

Sanna Marin. Vesa Moilanen / TT NYHETSBYRÅN
Den finska regeringskrisen

Marin: ”Nu behövs förutom ord också handling”

Direkt efter att Sanna Marin valts till de finska socialdemokraterna SDP:s statsministerkandidat och därmed i praktiken nästa statsminister uppmanade hon partikollegorna att blicka framåt.

– Vi har ett bra regeringsprogram. Nu behövs det förutom ord också handling, sa Marin enligt Hufvudstadsbladet.

Marin vann med endast tre rösters marginal före Antti Lindtman, som efter omröstningen meddelade att han trots förlusten sitter kvar som partiets gruppledare. Han sa också att han trodde att diskussionerna i samband med valet har gjort partiet gott.

3 tim
Sanna Marin. SDP.
undefined

Marin nära att bli världens yngsta statsminister

Sanna Marin har valts till statsministerkandidat för de finländska socialdemokraterna, SDP, uppger Ekot. Hon blir därmed med största sannolikhet landets nästa statsminister.

Marin, som var trafik- och kommunikationsminister i den förra regeringen, fick 32 av 61 röster i omröstningen, där hon ställdes mot partiets gruppledare i riksdagen Antti Lindtman.

Med sina 34 år skulle hon bli den yngsta statsministern i Finland genom tiderna och världens yngsta nu sittande statsminister.

Hennes företrädare Antti Rinne avgick förra veckan i kölvattnet av landets stora poststrejk.

4 tim
Finlands statsministerkandidater Antti Lindtman och Sanna Marin. SDP
undefined

Finland kan få sin nya regering redan på tisdag

Samtliga fem partier i den förra finska regeringen har sagt att de är redo att fortsätta att regera ihop under en ny statsminister från socialdemokratiska SDP, rapporterar Hufvudstadsbladet. Det innebär att landet kan få en ny regering redan på tisdag, mindre än en vecka efter att Antti Rinne tvingats avgå som statsminister.

Under söndagen kommer SPD att meddela vem som blir partiets nya statsministerkandidat. Valet står mellan trafik- och kommunikationsminister Sanna Marin och Antti Lindtman som leder partiets riksdagsgrupp.

Igår 20:51
Läs mer om Den finska regeringskrisen
Illustrationsbild. CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Integrationens utmaningar

”Alla samordningsnummer borde makuleras”

Samordningsnummer är ett tillfälligt personnummer som ges till personer som inte är folkbokförda i Sverige. Av de 870 000 som finns bedömer polisen och Skatteverket att hälften av dem getts till personer som inte styrkt sin identitet. KD anser att samtliga samordningsnummer bör återkallas, såvida inte man kan visa korrekta id-handlingar. Det skriver Hans Eklind och Ingemar Kihlström på Expressen Debatt.

Svenska samordningsnummer går lätt att komma över för några tusenlappar och bidrar till upprätthållandet av dagens skuggsamhälle, menar debattörerna. KD anser också att samordningsnummer som utfärdas framöver ska tidsbegränsas.

4 tim
Magdalena Andersson. Karin Wesslen/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Finansministern varnades om systematiska fusket

Finansminister Magdalena Andersson (S) blev varnad för två år sedan av antibedrägeriexperten Anders Björkenheim om att kriminella utnyttjar systemet med tillfälliga personnummer, så kallade samordningsnummer. Det rapporterar SVT Nyheter Stockholm.

I samband med att de båda var gäster i TV4:s morgonstudio berättade han personligen för henne om 500 personer som var registrerade på en och samma adress. Finansministern ska enligt honom ha utbrustit ”herregud” – men sedan dess har inget hänt.

– Myndigheterna känner till det här sedan länge, men har valt att inte agera, säger Anders Björkenheim.

5 tim
Bild från Hässelby gård, förort till Stockholm. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hundratals registrerade på samma adress i Hässelby

Flera hundra personer är registrerade på en och samma adress i ett flerfamiljshus i Hässelby i västra Stockholm, skriver SVT Stockholm.

Många av personerna på adressen har så kallade samordningsnummer – alltså tillfälliga personnummer – som bland annat ger en väg in i socialförsäkringssystemet. Systemet utnyttjas av kriminella som i många fall inte ens befinner sig i landet. Problemet är inte unikt för huset i Hässelby, utan återfinns på andra adresser i Stockholm och i fler svenska storstäder.

Kristdemokraterna kräver nu en lagändring kring samordningsnumren. Riksdagsledamoten Mikael Oscarsson säger att det i dagsläget är en ”fin miljö i Sverige för organiserad brottslighet att verka i”.

Idag 07:23
Läs mer om Integrationens utmaningar
Vladimir Putin. Mikhail Klimentyev / TT NYHETSBYRÅN
Konflikten i Ukraina

Expert: Putin vill forma villkoren för en lösning

När Rysslands Vladimir Putin och Ukrainas Volodymyr Zelenskyj för första gången möts i Paris under måndagen är det två mycket olika presidenter som träffas för att diskutera konflikten mellan länderna. Det säger Rysslandsexperten Mark Galeotti till AFP.

Putin är en slipad veteran medan Zelenskyj är en tidigare komiker och skådespelare och en nykomling på den världspolitiska scenen.

– Vi vet vad vi får med Putin, medan vi hittills har sett ett flertal olika sidor av Zelenskyj. Det går inte säkert att säga vilken av dem vi kommer att se, säger Galeotti.

Konstantin Kalatjev, direktör vid Moskvabaserade forskningsinstitutet PIR, utesluter inte att samtalen faktiskt kommer att leda till konkreta resultat. Han menar att Putin inte har något intresse av att konflikten förvärras.

– Samtidigt vill han att varje lösning ska formas efter hans villkor.

2 tim
Tusentals människor demonstrerade i Kiev. VALENTYN OGIRENKO / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kravet på presidenten: Gå inte med på Putins villkor

Tusentals människor demonstrerade i dag i den ukrainska huvudstaden Kiev i samband med att landets president Volodymyr Zelenskyj i morgon ska träffa Rysslands Vladimir Putin i Paris, skriver Reuters.

Demonstranternas budskap är att Zelenskyj ska våga ställa krav på Putin och inte gå med på vilka fredsvillkor som helst.

– Vi är här för att vi inte är nöjda med fred till vilket pris som helst, fred till priset av kapitulation, säger Inna Sovsun, parlamentariker för oppositionspartiet Golos.

3 tim
Läs mer om Konflikten i Ukraina
Stefan Löfven (S). Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Löfven om väljarraset: En mätning som gäller – valet

Stödet för Socialdemokraterna är enligt SCB:s mätning rekordlågt – 26,3 procent. Häromdagen visade också Expressen/Sifos mätning att Stefan Löfven rasat sex procentenheter i förtroende bland väljarna. Trots detta vill statsministern inte medge några misslyckanden, skriver TT.

Löfven menar att de flesta väljare som lämnat S enligt SCB:s mätning tillhör gruppen ”vet ej”.

– De flesta av dem går till soffan, och det är klart, de väljarna vill vi ha tillbaka, säger han.

Samtidigt understryker han att det egentligen bara finns en enda mätning som gäller: valet om tre år.

4 dec
Statsminister Stefan Löfven och försvarsminister Peter Hultqvist. Arkivbild från 2017. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hultqvist tipsar Löfven: ”Hantera klassamhället”

Socialdemokraterna måste ta tag i klasskillnaderna för att komma till rätta med de vikande opinionssiffrorna. Det menar försvarsminister Peter Hultqvist (S) som ger råd till sin partiledare i en intervju med Aftonbladet. Privatiseringar och avregleringar måste dras tillbaka menar han. Samtidigt måste klassklyftorna minska.

– Det har över tid blivit för mycket av nyliberala idéer som har fått genomslag i samhällsstrukturen, säger Hultqvist till tidningen och menar att S måste göra tydligt vad som är deras partipolitik.

3 dec
Läs mer om Socialdemokraternas framtid
Ulf Kristersson/Hédi Fried. TT
M:s samtal med SD

Kristersson om kritiken: Landskapet har förändrats

Förintelseöverlevaren Hédi Fried är besviken på det som hon upplever som ett brutet löfte från Ulf Kristersson (M) om att aldrig ha något samröre med SD. Stefan Löfven (S) har sedan kallat detta ”bottenlöst omoraliskt”.

I ett inlägg på Facebook försvarar sig M-ledaren med att det politiska landskapet förändrats sedan han träffade Hédi Fried inför valet 2018.

”Inför valet 2018 var jag tydlig med att vi ville bilda en Alliansregering efter valet. Och att den inte skulle samarbeta med Sverigedemokraterna”, skriver han.

Riksdagens åtta partier har olika ideologier, men det är rimligt att kunna diskutera och göra upp i sakfrågor, tycker M-ledaren. ”Sak, inte person eller parti, bör vara vägledande”, skriver han.

3 tim
Hédi Fried och Stefan Löfven. TT
undefined

Löfven om Ulf Kristersson: ”Så bottenlöst omoraliskt”

Statsminister Stefan Löfven kommenterar nu det löfte som Förintelseöverlevaren Hédi Fried upplevde att M-ledaren Ulf Kristersson gav henne inför valet förra året, som handlade om att inte ha samröre med Sverigedemokraterna.

”Att se Förintelseöverlevande i ögonen och lova något sådant och sedan fullständigt strunta i sitt löfte är så bottenlöst omoraliskt att jag saknar ord. Historiens dom kommer bli hård”, skriver Löfven på Facebook.

Tidigare i veckan så möttes Kristersson och SD:s partiledare Jimmie Åkesson för ett första möte.

Idag 11:39
Läs mer om M:s samtal med SD

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer