Boris Johnson.  PHIL NOBLE / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - förhandlingarna

Boris Johnson tror på ett avtal till den 18 oktober

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson menar att en avtalslös brexit skulle vara ett nederlag. Han tror att det är möjligt att nå ett avtal till den 18 oktober ”om alla arbetar tillsammans”. Det säger han på en presskonferens tillsammans med Irlands premiärminister Leo Varadkar.

– Ett budskap som jag verkligen vill få fram här i dag är att jag vill hitta en lösning, sa Johnson som i dag är på besök i Dublin.

När han fick frågor från journalister om mer konkreta detaljer kring den lösning han vill se sa Johnson att man arbetar med detta.

– Ingen behöver tvivla, vi har tid att göra detta.

Läs mer

Toppnyheter

Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Avtalsrörelsen

Stor ökning av strejkdagar förra året

Förra året förlorades drygt 7500 arbetsdagar i konflikter, enligt nya siffror från Medlingsinstitutet. Det är betydligt fler än föregående år, i synnerhet jämfört med 2018 som var rekordfredligt med bara 50 förlorade arbetsdagar.

– Vi hade två ganska svåra konflikter förra året och det är ganska mycket för att inte vara någon stor avtalsrörelse som vi har i år. Det ena rörde piloterna på SAS och det andra vara Hamnarbetarförbundet i konflikt med Sveriges Hamnar, säger myndighetens generaldirektör Irene Wennemo, till Sveriges Radio.

Hon tror att förra årets konflikter kan spilla över på årets avtalsrörelse, i synnerhet efter att piloterna på SAS fick mer i löneökning än vad andra har fått.
– Det avtalet riskerar också ha en negativ effekt på den kommande avtalsrörelsen. Kabinpersonalen som också jobbar på SAS är en del av Unionen och ska också följa märket men det är självklart att det här skapar spänningar inom företaget när vissa grupper har brutit sig ut och andra grupper har svårt att göra det, säger hon till Sveriges Radio.

35 min
Läs mer om Avtalsrörelsen
Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning

Coronaviruset riskerar att stoppa svenska fabriker

Coronavirusets spridning får konsekvenser för svensk industri i form av försenade leveranser och stopp i fabriker. ”Det räcker med att en komponent fattas så stannar allt”, säger Fredrik Sidahl, vd för Fordonskomponentgruppen, till TT.

Enligt honom påminner viruseffekterna från Kina, som är en av väldens största ekonomier, om finanskrisen 2008/2009 då i storleksordningen tiotusentals jobb drabbades.

Om ett par veckor kommer lagren att börja eka tomma på många håll, om tillverkningsproblemen i Kina fortsätter, är Fredrik Sidahls bedömning, baserat på en snabbenkät hos medlemmarna i fredags.

Han vill nu att regeringens arbete med att lägga fram förslaget om korttidsarbete görs så fort som möjligt. Den formen av krisavtal är tänkt att fungera så att staten går in med pengar till löner vid kommande tillfälliga chocker när bolagen inte får några beställningar och därmed inte har råd att behålla personalen annars.

Liknande tongångar hörs från klädbranschen, där dock den värsta perioden ser ut att vara över.

– Det intrycket jag har fått är att situationen är under kontroll. Man visste inte hur det skulle bli efter det kinesiska nyåret, men det har inte blivit så hemskt som man fruktade från början, säger Mikael Sandström, branschordförande för Svensk Handel Stil.

26 min
Passagerare får lämna Diamond Princess.  TT
undefined

Friska passagerare lämnar isolerat kryssningsfartyg

Hundratals konstaterat friska passagerare lämnar under onsdagen kryssningsfartyget Diamond Princess som ligger i karantän utanför Yokohama i Japan, rapporterar internationella medier. De som får gå i land har testas negativt och visar inte heller några symptom på att ha blivit smittade.

Minst 542 passagerare på fartyget har smittats och vårdas på särskilda sjukhus i Japan. Fartyget har hållits isolerat i två veckor.

2 tim
Demonstranter till stöd för människorättsaktivisten Xu Zhiyong som gripits av polisen. Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

351 kritiker mot kinesiska styret uppges ha tystats

Sedan coronavirusets utbrott i Kina har 351 kritiker av den kommunistiska ledningen tystats. Detta enligt människorättsgruppen Chinese Human Rights Defenders, skriver SvD.

Bland annat har människorättskämpen Xu Zhiyong uppmanat Kinas president Xi Jinping att avgå. Enligt Amnesty International har han gripits av polisen.

Andra kända fall av tystade kritiker är medborgarjournalisterna Fang Bin och Chen Qiushio, som har dokumenterat situationen i miljonstaden Wuhan som sedan flera veckor tillbaka är i karantän. Båda personerna är sedan en tid tillbaka försvunna.

Igår 19:41
Läs mer om Coronavirusets spridning
Stefan Löfven/Göran Greider TT
Socialdemokraternas framtid

Greider: ”Löfven bör avgå i god tid före nästa val”

Statsminister Stefan Löfven gör klokt i att ställa sin plats till förfogande och låta någon annan ta över i samband med Socialdemokraternas partikongress nästa år, anser Dala-Demokratens chefredaktör Göran Greider.

– Han bör inte leda S i nästa valrörelse. Han är alltför märkt av januariavtalet och får svårt att mobilisera de egna väljarna, säger han till Expressen.

Tidningen har talat med flera profilerade S-debattörer som bitvis har olika syn på stödet för Löfven och januariavtalet.

2 tim
Stefan Löfven Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

S-toppar i Skåne vill ha bort Stefan Löfven före nästa val

Stödet för statsminister Stefan Löfven vacklar inom Socialdemokraterna. Det skriver Aftonbladet som talat med flera S-företrädare i Skåne – ett tungt distrikt för partiet. Flera av dem vill ha bort Löfven före nästa val.

Cecilia Magnusson-Svärd som är oppositionsråd i Ystad tycker visserligen att Löfven gjort ett bra jobb, men vill ändå se en förändring inför valet 2022.

– Allt har sin tid och nu är det dags att ta ett kliv vidare, säger hon till tidningen.

S-ordföranden i Höör, Maria Boström Lambrén, tror precis som kommunalrådet Anders Rubin från Malmö att Löfven kommer att avgå före 2022. Fatmir Azemi som är oppositionsråd i Landskrona tycker även han att det är dags för ett byte på posten, däremot först efter valet.

17 feb
Läs mer om Socialdemokraternas framtid

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Joe Biden med svarta väljare. John Locher / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Stödet bland svarta kan rädda Joe Biden

I nuläget går det inte särskilt bra för Joe Bidens primärvalskampanj, med en svag fjärdeplats i delstaten Iowa och en ännu sämre femteplats i New Hampshire. Men räkna inte bort honom än – Biden är nämligen mycket omtyckt av svarta väljare i USA, skriver Henry Olsen i The Washington Post.

Flera olika opinionsundersökningar gjorda efter primärvalet i New Hampshire visar att Joe Bidens stöd i fem olika delstater landar på mellan 36 och 41,5 procent bland svarta väljare. Denna demografi kan mycket väl hjälpa Joe Biden bli Demokraternas kandidat i höstens presidentval, menar han.

Harry Enten på CNN menar å sin sida att Bernie Sanders än så länge sitter tryggt i förarsätet, med en klar ledning i de flesta nationella opinionsmätningarna. I nomineringsmötet i Nevada har han en chans på tre att vinna, medan de andra kandidaterna har en chans på fem, skriver han.

Biden däremot är den ende kandidaten som bara har en chans på tio att vinna i delstaten, enligt Enten.

Igår 20:45
Go Nakamura / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bloomberg tar sikte på Wall Street med skarpa förslag

Demokraternas presidentkandidat Mike Bloomberg tar sikte på Wall Street med nya skarpa förslag till regleringar, avslöjar New York Times.

Hit hör en skatt på finansiella transaktioner på 0,1 procent och en sammanslagning av bolåneinstituten Fannie Mae och Freddie Mac. Han vill även skapa en särskild grupp inom justitiedepartementet som ska bekämpa företagsbrott.

Ytterligare förslag är tuffare bankregler i linje med Volcker Rule och som tvingar utlånare att ha mer reserver mot förluster.

Igår 19:48
Läs mer om Amerikanska valet 2020