Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Borg: Så allvarlig är den ekonomiska krisen

Toppekonomer berättar för fPlus om hur de ser på riskerna för en finanskris. ”Corona är ett typexempel på sånt som triggar igång en finanskris”, säger krisforskaren Fredrik NG Andersson medan Anders Borg säger att det fortfarande finns krut kvar i finanspolitiken. ”Den styrkan bör användas nu”.

När fPlus i november skrev om det finansiella läget hävdade experter att det inte handlade om, utan när en finanskrasch kommer. Det fanns gott om varningstecken i de finansiella systemen även om konjunkturen pekade uppåt. Artikeln fick ett stort genomslag hos läsare över hela landet. Några tyckte att bilden som målades upp var för mörk.

Fyra månader senare kollapsar börser världen över, företag larmar om konkurshot och efterföljande arbetslöshet, idrottstävlingar ställs in, regeringen sätter in nödpaket, länder stänger sina gränser och coronasmittan är samtalsämnet nummer ett över hela jordklotet. Det råder ingen tvekan om att viruset satt världen i gungning. Vissa bedömare menar att viruset på ett okontrollerat sätt hotar själva grunden för den fria rörligheten och den globaliserade handeln.

Finns betydande risker

Nationalekonomer brukar kalla överraskande händelser som är omöjliga att förutsäga och får långtgående konsekvenser för den ”Svarta svanen”.

– Corona är ett typexempel på sånt som triggar igång en finanskris. När vi pratade i november fanns inte viruset på kartan och det var inget som någon kunde förutspå. Och det är just det okända - ”Den svarta svanen” - som är det farligaste. För det vi inte känner till kan vi heller inte skydda oss emot. Det är därför vi ser de här enorma börsfallen, folk agerar i panik, säger Fredrik N G Andersson, docent i nationalekonomi vid Lunds universitet, till fPlus.

Lars Magnusson, seniorprofessor i ekonomisk historia vid Uppsala universitet, forskar om historiska finanskrascher. Han säger till fPlus att coronaviruset mycket väl kan orsaka en finanskris.

– Ja, det är en hel del som påminner om den första börsreaktionen 1987. Då utlöstes börsfallet av risken för ett krig mellan USA och Iran och en påföljande oljekris. Mycket handlar nu om hur långvarigt det här blir. Jag hoppas att jag har fel men läget är allvarligt, mycket allvarligt, säger han.

Fullträff på ekonomin

Carl Johan von Seth skriver i en analys i DN att coronaviruset fått in en fullträff på världsekonomin. Viruset högg direkt mot den globala tillverkningsindustrins själva hjärta, Kina, som tvärstannade. Han ser de kraftiga börsfallen som ett tecken på en global ekonomisk kris.

”Kan börsrasen vara överreaktioner? Det kan de. Men just det är en viktig och oroande aspekt av epidemin, själva psykologin. Virusskräck förenas med finansiell oro, som förvärrar redan kännbara problem för företagen, samtidigt som konsumenter blir oroliga både för sin inkomst och smittan, och därför slutar konsumera. Det är en giftig cocktail”, skriver Carl Johan von Seth.

Under förra veckan föll världens börser rekordsnabbt. Inledningen på den här veckan blev lika svart när Wall Street åkte på det värsta raset sedan den svarta måndagen 1987 efter att Donald Trump i ett tal varnat för recession. Stockholmsbörsens fall betydde att den noterade ett tapp på 30 procent sedan toppen den 19 februari. Det innebär att Stockholmsbörsen närmar sig 1987 års nivåer.

Börsras inte samma sak som finanskris

Men börsras är ju inte samma sak som en finanskris, poängterar nationalekonomerna. Börser går upp och ner och kraschar då och då. Finanskriser inträffar när det finansiella systemet slutar att fungera. De flesta analytiker är överens om att något kan ha startats av coronoviruset.

– Börsen är en del av finansmarknaden och snabba börsfall kan vara farliga om de leder till okontrollerade krascher. Det kan dra med sig andra sektorer på finansmarknaden, som bostadsmarknaden. När stora börsvärden försvinner får företag svårt att agera för de behöver pengar till att göra affärer. Om detta blir långvarigt kan det bli riktigt otäckt, säger Lars Magnusson.

Anders Borg: ”Sverige har mycket starka finanser”

Förre finansministern Anders Borg skriver att världsekonomin drabbats av en ”ordentlig uppbromsning” och att det kan ta ett halvår innan ekonomin orkar starta om igen. Han menar att penningpolitiken inte längre är ett effektivt instrument i den globala ekonomin och att världsekonomin aldrig tidigare har gått in i en bred avmattning utan att centralbankerna haft möjlighet att agera. ”I Sverige förvärras läget av att Riksbanken inte kan vidta kraftfulla sänkningar av räntan, skriver han i en analys på sin FB-sida.

Det enda instrument som nu kan användas är finanspolitiken, menar han och ger ändå regeringen beröm för att den har agerat med stor kraft och att krisprogrammen träder i kraft i närtid. Han spår dock att oron på de finansiella marknaderna kommer att fortsätta de närmaste månaderna och att företag kommer att tvingas till betydande personalneddragningar. Men det finns ljusningar.

”Sverige har mycket starka offentliga finanser och den styrkan bör nu användas”, skriver Anders Borg och menar att krispaketen som hittills har presenterats saknar kraftfulla åtgärder för att förstärka konkurrenskraften.

”Det effektivaste sättet att göra det är att kraftigt reducera bolagsskatten och att förbättra villkoren för investerare genom att sänka kapitalinkomstbeskattningen”.

”Inte enkelt att starta om”

Lars Magnusson varnar för att världsekonomin kan råka ut för denna typ av uppbromsningar under flera år framåt i och med att viruset kan avta för att senare blossa upp igen i perioder.

Allianz chefsekonom Mohamed El Erian befarar att världen är på väg in i en global lågkonjunktur. Han delar bedömningen att världsekonomin under en längre tid kommer att drabbas av plötsliga uppbromsningar.

– Problemet med ekonomiska tvärstopp är att det inte är enkelt att starta om ekonomier som pausats. Den ekonomiska skadan kommer att vara länge, säger Mohamed El Erian till CNBC.

Så kan Sverige påverkas

Fredrik N G Andersson berättar att det är ett vanligt mönster att investerare vid panik överger sina internationella investeringar och istället söker en trygg hamn för sitt kapital. I ett sådant läge förvärras lilla Sveriges situation.

– Den trygga hamnen finns traditionellt i statsobligationer. Det ser vi vid det här börsraset där amerikanska investerare köper amerikanska statsobligationer. Då minskar mängden tillgängligt kapital för svenska banker som lånar internationellt för att finansiera sin verksamhet. Om bankerna inte längre kan låna internationellt blir det problem. En finanskris börjar ofta just när bankerna inte kan låna mer, säger han.

Bostadsmarknaden orosmoln

Både svenska och utländska experter har länge pekat ut bostadsmarknaden som Sveriges största svaghet. Här har bostadspriserna trissats upp under lång tid och mer än i andra länder. Samtidigt har hushållen skuldsatt sig kraftigt genom banklån. Fredrik N G Andersson uppger att de svenska bankernas affärsmodell delvis går ut på att låna internationellt för att skapa bolån i Sverige.

– Om bankerna inte kan återfinansiera sig hela tiden har vi ett problem. Precis som ett virus medicinskt slår hårdast mot de redan svaga, slår en finanskris mot de svagaste delarna i ekonomin. I Sveriges fall finns de största obalanserna på bostadsmarknaden, säger Fredrik N G Andersson.

Johan Engström, vd för Fastighetsbyrån, tror att en långvarig oro på börsen får konsekvenser för bostadsmarknaden.

– Svenska folket sparar mycket i fonder och aktier, och vi vet av erfarenhet att påverkas privatekonomin så påverkas även bostadsmarknaden, säger han till Di.

Andreas Cervenka riktar i en kommentar i Di fokuset mot skuldsättningen och fastighetsmarknaden.

”Att skulderna kunnat öka beror på att värdet på olika tillgångar hela tiden skruvats upp, framförallt fastigheter. Nu hamnar dessa värderingar i ett helt annat ljus. Det räcker med att de återgår till nivån som gällde för tio år sedan för att vi ska stå inför ett finansiellt armageddon”, skriver han.

Regeringen och Riksbanken satte i måndags in tunga krispaket för att möta problemen som virussmittan för med sig. Frågan är om det räcker och vad som händer framöver. Eftersom dagens finansmarknader är globala och hänger samman på ett helt annat sätt än förr i tiden går allt mycket snabbare – även ras.

Osäkerheten stor

Nationalekonomer och analytiker menar att osäkerheten är total. Ingen vet exakt vilka effekter viruset får på vare sig människors hälsa eller världsekonomin. De svenska exportbolagen väntas i närtid drabbas av intäktstapp på grund av produktionsstörningarna i Kina, storvarslen rullar in från besöksnäringen när människor slutat resa och konsumtionen väntas minska överlag när land efter land stänger sina gränser. Det är ett perfekt recept för en finanskris.

Experterna är eniga om att tidsfaktorn är avgörande – virusskräcken får inte hålla på för länge.

– Om läget förbättras inom en månad har egentligen inte så mycket hänt. Men om dödstalen börjar rusa och paniken fortsätter blir det farligt. Vi har ett väldigt skört finansiellt system med små marginaler. Paniken på börserna kan få följdverkningar och kicka igång en reell finanskris, säger Fredrik N G Andersson till fPlus.

Toppnyheter

Människor med munskydd i Peking. Mark Schiefelbein / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

WHO: Coronapandemin ”långt från över” i Asien

Världshälsoorganisationen, WHO, varnar för att coronapandemin är ”långt från över” i Asien, skriver The Guardian.

– Kina har passerat en topp i utbrottet. Utmaningen nu är att förhindra ett uppsving av nya fall, säger talespersonen Tarik Jasarevic till tidningen. Han tillägger att kampen mot viruset kommer att bli långvarig.

3 303 personer har dött till följd av virusutbrottet i Kina, enligt landets senaste rapport.

Igår 21:21
Ett fältsjukhus har byggts upp i Central park i New York. Mary Altaffer / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ryssland hjälper USA: ”Accepterade tacksamt”

Ryssland bistår USA med utrustning för att bekämpa coronavirusepidemin, rapporterar Reuters med hänvisning till ryska nyhetsbyrån Interfax. Rysslands Vladimir Putin erbjöd Donald Trump hjälpen när de båda presidenterna talades vid under måndagen.

– Trump accepterade tacksamt det humanitära biståndet, säger en talesperson för Kreml.

För andra dagen i rad har över 500 personer i USA dött av smittan. Den totala dödssiffran i landet är nära 3 600 personer och 180 000 har konstaterats vara smittade.

Igår 21:12
Ambulanser utanför Excel center i London. Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN
undefined

13-årig brittisk pojke död i smittan: ”Förkrossade”

En 13-årig pojke från London har dött efter att ha insjuknat i covid-19, skriver Sky News. Enligt nyhetssajten kunde familjen inte närvara på grund av den höga smittorisken.

Familjen säger till Mirror att pojken, så vitt de känner till, inte hade några underliggande sjukdomar.

– Vi är förkrossade, säger en anonym representant för familjen till tidningen.

Sjukhuset Kings College Hospital bekräftar för Sky News att 13-åringen dött och att deras tankar finns hos familjen.

Igår 19:54
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Det tillfälliga fältsjukhuset i Älvsjö är redo att tas i bruk.  Jonas Ekströmer/TT / TT NEWS AGENCY
Coronavirusets spridning – Sverige

Interna handlingar visar: Sjukhusen i Stockholm tros bli fulla under nästa vecka

Stockholms sjukhus väntas vara fullbelagda inom en vecka, enligt interna dokument som Aftonbladet läst. Samtidigt väntas toppen på coronavirusutbrottet inte nås förrän drygt ett par veckor senare.

Nästa steg i kampen mot viruset blir därför enligt handlingarna att vårdcentralerna högre grad ska ta ansvar för coronasmittade patienter. Samtidigt ska läkare snabbutbildas för att vårda svårt sjuka i hemmet.

Christoffer Bernsköld, chef på Lokala särskilda sjukvårdsledningen, skriver i ett mejl till tidningen att planen är en av flera prognoser som gjorts de senaste veckorna i syfte att ligga steget före sa att kapaciteten kan förstärkas för att täcka behoven.

Igår 19:54
Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skistar stänger alla sina svenska skidanläggningar

Skistar stänger samtliga skidanläggningar i Sverige för resten av säsongen från och med den 6 april, enligt ett pressmeddelande.

”Skistar har från Folkhälsomyndigheten fått rådet att stänga skidanläggningarna i Sverige på grund av risken för överbelastning i sjukvården i de berörda regionerna”, skriver bolaget.

Nedstängningarna berör anläggningarna i Sälen, Vemdalen och Åre.

Bolaget skriver att beslutet kommer att få en negativ effekt på helårsresultatet, men påpekar att en stor del av vintersäsongen redan är passerad.

Igår 16:38
Trafik på Essingeleden i Stockholm Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nära var tredje bil borta från Stockholms gator

Trafiken i Stockholm har minskat med 30 procent sedan coronautbrottet startade, rapporterar SVT Nyheter. Vissa dagar är nivåerna av skadliga kväveoxider 50 procent under genomsnittet för åren 2017–2019.

Även internationellt syns flera utsläppsminskningar till följd av smittan. Bland annat har flygtrafiken i Europa minskat med 70 procent.

Men den ekonomiska nedgången kan också få negativa följder för klimatet, bland annat eftersom många företag nu förlorar pengar som kunde gått till klimatinvesteringar.

Igår 20:37
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den vikande arbetsmarknaden

Ministern: Tveklöst kris – regeringen redo att agera

Regeringen är redo att vidta fler åtgärder mot den eskalerande arbetslösheten, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) till TT.

Hon menar att det inte är någon tvekan om att vi har en allvarlig kris.

– Vi vet inte hur mycket det blir, men prognosen pekar på runt 100 000 fler arbetslösa. Det är ett tufft läge, säger arbetsmarknadsministern till TT.

Det innebär också att fokus för Arbetsförmedlingen blir att matcha arbetslösa mot nya jobb och att de politiska förhandlingarna om att reformera myndigheten måste vänta, menar Nordmark.

Igår 18:45
Handels har fått många nya anmälda till a-kassan. FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rusning till a-kassan efter regeringens nya regler

De branscher som drabbats hårdats av coronavirusets effekter har sett en explosionsartad ökning av medlemmar i a-kassan, rapporterar SVT. Gårdagens besked från regeringen om att det ska bli lättare att få a-kassa har gjort att ökningen nått ytterligare en nivå.

Jens Lundberg, pressekreterare på Handelsanställdas förbund, säger att ansökningarna tidigare låg på 50 till 100 per dag, men att de ökat till mellan 500 och 700 på grund av coronakrisen.

– Och i går när regeringen kom med sitt besked fick vi in 2 153 ansökningar, säger han.

Igår 15:06
Kawa Mohamed jobbar som frisör. Arkivbild.  FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oro om uppehållstillstånd i varselvåg: ”Kämpat fyra år”

Personer med tillfälliga uppehållstillstånd i Sverige som hoppas få stanna permanent drabbas hårt av de rekordhöga varseltalen, rapporterar Ekot. I går meddelade Arbetsförmedlingen att 36 800 hade varslats i coronakrisens spår i mars.

Frisören och hemspråkshandledaren Kawa Mohamed från Syrien oroar sig för att förlora jobbet och därmed möjligheten att få stanna.

– Jag har kämpat i fyra år. Så jag vill inte att en sådan grej som vi inte har räknat med kommer i sista minuten och tar bort allting, säger han.

Migrationsverket säger att reglerna ligger kvar, men att man ser över konsekvenserna. Enligt migrationsminister Morgan Johansson (S) planeras inte någon översyn av regelverket.

Igår 03:56
Läs mer om Den vikande arbetsmarknaden
Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Analys: Nu gäller det att förhindra ekonomisk katastrof

Blir coronakrisen långvarig ser framtiden mörk ut för många av de svenska storföretagen. För att förhindra en ekonomisk katastrof krävs nu att staten avlastar företagen i deras kostnader, skriver journalisten Johan Schück i en analys på sin hemsida.

Ingripanden för att rädda Sveriges företag är en absolut nödvändighet, då ekonomin kommer få lida en tung förlust om konkurserna fortsätter, menar skribenten. Genom tillfälligt sänkta eller slopade arbetsgivaravgifter och andra omfattande skattelättnader, som med fördel kan sättas in snabbt, kan effekterna minskas enormt.

Men de flesta av prognoserna belyser inte hur allvarligt läget faktiskt kan bli, och mycket tyder på bistrare tider.

”Det är knappast meningsfullt att i förväg sätta siffror på ett sådant hot, där följderna inte går att överblicka. Viktigast är istället att sätta in alla krafter på att förhindra en katastrof, innan det är för sent”, skriver Johan Schück.

Igår 18:17
Alice Bah Kuhnke och Per Holmgren.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

MP: Låt räddningspaketen bli del av EU:s gröna giv

Stimulanspaketen för att rädda Europas ekonomi under och efter coronakrisen får inte bli för kortsiktiga och ske på bekostnad av klimatinvesteringar, skriver fem MP-politiker på DN Debatt. I stället måste satsningarna vara en del av EU:s gröna giv, skriver de.

Den gröna given bör också anpassas för en europeisk ekonomi på väg mot recession, anser debattörerna. De vill också att stöd till fossilberoende industri villkoras mot klimatkrav och att fossilsubventioner avskaffas.

Igår 19:31
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regeringens nya prognos ifrågasätts – ”optimistisk”

Sverige går in i en lågkonjunktur med BNP-ras som inte setts sedan finanskrisen och arbetslöshet som stiger till 9 procent i år. Den bedömningen gör regeringen i en ny prognos.

– Vi har ett väldigt allvarligt ekonomiskt läge, säger finansminister Magdalena Andersson (S) vid en pressträff.

Hon beskriver det som dubbla negativa chocker – både i utbud och efterfrågan – som drabbar ekonomin. Svensk BNP spås falla med 4 procent i år, vilket är i paritet med finanskrisen, och därefter väntas snabb återhämtning.

– Ekonomisk aktivitet kommer att öka under andra halvåret, säger Andersson.

Regeringen spår KPI-inflation på 0,5 procent, jämfört med tidigare prognosen på 1,7 procent. Underskottet i statens finanser bedöms bli 3,8 procent av BNP i år.

Men flera ekonomer menar att regeringen är för optimistisk i sin prognos.

– Risken är ju att det kan vara en underskattning, om vi tittar på varselsiffrorna för den senaste månaden så finns ju stora risker att vi får en högre arbetslöshet än 9 procent, säger Svenskt Näringslivs chefsekonom Bettina Kashefi til SR.

Även från fackligt håll ifrågasätts prognosen.

– Ja, vi ser det här som en relativt optimistisk prognos och som nog förutsätter att regeringen sätter in mer kraftfulla åtgärder än vad man har gjort hittills. Jag tror att man måste sätta in mer regelrätta stöd särskilt till de mindre företagen i vissa branscher annars kommer de inte att fixa det här, säger Katarina Lundahl, chefsekonom på Unionen, till SR.

Igår 08:06
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Leif R Jansson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fem tips: Så undviker du covid-19-relaterade bedrägerier

Allt fler bedragare försöker utnyttja människors utsatthet under coronakrisen och därför är det viktigt att vara uppmärksam och ta till åtgärder för att skydda sig själv och företaget. FICO listar fem tips för hur du undviker covid-19-relaterade bedrägerier.

  1. Granska noggrant var information kommer ifrån och var uppmärksam på bedragare som använder aktuella organisationer, som exempelvis WHO, för att få dig att klicka på skadliga länkar eller bilagor.
  2. Var uppmärksam på falska erbjudanden som är kopplade till virus. För att vara på den säkra sidan kan du googla hemsidenamnet tillsammans med ordet ”scam” först.
  3. Var försiktig och avvakta om ett erbjudande har kort eller ologisk tidsfrist, ofta kan bedragare försöka ge sken av att situationen är brådskande vilket många kan påverkas av.
  4. Många nya hemsidor har dykt upp sedan virusutbrottet, som utger sig för att ha information om covid-19, och för att undvika skadlig kod är det alltid bäst att vara uppmärksam och dubbelkolla länkar innan man klickar på dem.
  5. Skulle bedragare besöka dig i hemmet, för att erbjuda exempelvis desinfektering av hemmet, så bör du ifrågasätta deras avsikter och hålla avstånd.
Igår 13:34
Läs mer om Företagarjouren
SPENCER PLATT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Wall Street föll – sämsta kvartalet sedan finanskrisen

Tisdagshandeln var slagig på Wall Street när breda S&P 500 summerade sin sämsta kvartal sedan finanskrisen 2008. Vid stängning stod de ledande indexen som följer:
• S&P 500: –1,6 procent
• Nasdaq: –1,0 procent
• Dow Jones: –1,9 procent


Enligt CNBC var terminerna volatila och svängde från plus till minus inför öppningen. Starka kinesiska PMI-siffror och uppgifter om en fjärde amerikansk stimulansrunda vägdes mot en rejäl ökning av antalet coronasmittade i USA.

Indexen föll i öppningen men vände tillfälligt upp när nya siffror visade att de amerikanska hushållens konfidensindikator ”bara” sjönk till 120,0 i mars jämfört med 132,6 i februari. Det var klart bättre än analytikernas förväntningar.

Under den sista handelstimmen tilltog börsnedgångarna igen. Breda S&P 500:s facit för årets första tre månader blev ett tapp på 20 procent – det sämsta kvartalet sedan 2008.

Dow Jones backade i sin tur drygt 23 procent och hade sitt sämsta första kvartal någonsin, enligt CNBC.

Igår 13:35
undefined

Stockholm stängde nattsvart kvartal med stark avslutning

Det rådde stor volatilitet när Stockholmsbörsen på tisdagen summerade första kvartalet. Vid stängning-hade indexen återigen handlats upp rejält:
• OMXS30: +2,3 procent
• OMXSPI: +2,7 procent

Nattens PMI-siffror från Kina kom in klart högre än väntat och gav Stockholmsbörsen och de amerikanska terminerna en rejäl skjuts under förmiddagen. Men efter lunch handlades OMXS30 ett tag ner under nollan. När Wall Street öppnade fick även Stockholm ny fart.

Trots den senaste tidens uppgångar summerar OMXS30 månaden 13,2 procent lägre och det första kvartalet 16,3 procent lägre. Breda OMXSPI summerar samtidigt kvartalet på minus 18,4 procent.

På storbolagslistan lyste det grönt stora delar av dagen med Boliden som stor vinnare. Gruvjätten steg 6,2 procent. Även Swedish Match, SSAB och Volvo klämde sig över 5 procent upp.

I botten fanns Getinge som rekylerade ner 3 procent och var det enda storbolaget som stängde på minus.

Igår 07:01
NOEL CELIS / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppåt på Asiens börser efter statistiksläppet: ”Glädjande”

Det var positiva tongångar på Asiens börser under tisdagsmorgonen. Vid stängning låg indexen som följer:
• Nikkei: –0,9 %
• Shanghai: +0,1 %
• Shenzhen: +0,5 %
• Hang Seng: +1‚9 %
• Kospi: +2,2 %
Indexen som steg tog därmed rygg på gårdagens uppgångar på Wall Street och Reuters skriver att börshoppet hålls uppe av att PMI-siffror i Kina kommit in klart högre än väntat. Marssiffrorna kom in på 52 – vilket kan jämföras med analytikernas prognoser på 45 och de rekordlåga PMI-siffrorna på 35,7 i februari.

Även CNBC tar upp makrosiffrorna i Kina som en förklaring till börsuppgångarna. Och siffrorna är överraskande starka, anser SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist på Twitter. Han lägger dock till man ska vara försiktig kring att dra slutsatser av olika data just nu – även positiva.

”Likväl glädjande”, skriver Bergqvist.

Igår 03:25
Läs mer om Dagens börs

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer