Mostphotos
Det globala entreprenörskapet

Boosta din glädjekänsla – och prestera bättre på jobbet

Entreprenören och Ted talks-föreläsaren David JP Philips ger tips på hur du kan känna dig lycklig samtidigt som du driver ditt företag, skriver Driva Eget.

Efter att själv ha gått igenom en flera år av depression och en känsla av att hela tiden slå sig fram med företaget, kom han för några år sedan fram till en djup insikt.

I grunden handlar det om att gå från ett egocentriskt perspektiv till ett altruistiskt. Att lära sig ställa sig rätt frågor. I stället för att fråga sig "Hur kan jag tjäna mer pengar på det här?" bör du fråga dig "Hur kan jag få dig att växa som mest?".

Det kan låta flummigt för många, så därför försöker Philips förklara det utifrån ett kemiskt och biologiskt perspektiv.

Det vanliga är att man fyller sitt liv med en farlig cocktail av serotonin, endorfin, testosteron och lite kortisol, vilket leder till stress, negativitet och tunnelseende.

Men med olika mentala och fysiska övningar kan du i stället boosta hormoner som hjälper dig att prestera bättre. Oxytocin kan slå ut stresshormonen kortisol, endorfiner ger ett humorisiskt inslag i livet medan testosteron får dig att lyckas bättre i dina prestationer.

Särskilt dopamin är viktigt att i dagens stora utbud av Netflix, mobilspel och likes på Facebook. Detta eftersom de här aktiviteterna överöser oss med snabba kickar vilket i längden sänker vårt humör och hämmar vår motivation.

Rådet är därför att återgå till aktiviteter som gjordes innan allt detta existerade, som träning, läsning eller hobbies och därmed fylla sitt liv med ungefär 80-85 procent långsamt dopamin.

Kontentan är att större självmedvetenhet kan göra underverk för ditt sätt att hantera livets utmaningar, menar Philips.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer