Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det nya bonus malus-systemet

Bonus-malus – dyr symbolpolitik med motsatt verkan

Det nya bonus-malus-systemet som straffbeskattar ägare till fordon med höga utsläpp och ger bidrag till ägare till fordon med lägre utsläpp är endast dyr symbolpolitik. På miljöområdet kan det till och med få motsatt effekt. Det menar Sven-Olof Gudmundsson, ägare av Sannarps Bensin & Butik AB, i en debattartikel i Katrineholms-Kuriren.

”För det första är det ett styrmedel ovanpå alla andra. Bränsleskatterna styr redan mot lägre utsläpp. För det andra så är det inte användning av fordon som beskattas utan ägande. För det tredje så tar bonus-malus inte hänsyn till fordons transportnytta utan ser bara till utsläpp. Skattebelastningen på lätta lastbilar och bussar blir högre med bonus-malus trots att de i regel innebär effektivare transporter än personbilar” skriver han.

Han menar att politiker i stället borde sikta på att skapa långsiktigt stabilt bättre villkor för dem som satsar på minskade utsläpp. Framför allt borde man uppmuntra till teknikutveckling som leder till att fordon framöver kommer att bli snålare och renare.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer