Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bristen på bostäder

Bolunds besked till fPlus: Ingen ny fastighetsskatt

Bostadsminister Per Bolund (MP) ger svar på fem tunga frågor inom bostadspolitiken. Vad händer med ränteavdraget, fastighetsskatten och när införes fri hyressättning på nybyggnation?

Vad ska hända med ränteavdraget?

– Som miljöpartist så tycker jag att vi behöver trappa ner ränteavdraget. Vi har en alldeles för hög skuldsättning i hushållen och det innebär en stor risk för den svenska ekonomin. Men det ska inte göras enskilt, utan måste göras som en del i en större översyn. Vi ska inte höja beskattningen generellt, utan växla mot andra skatter, till exempel miljöskatter, i andra ändan. Vi ska ha en skatteöversyn som har fokus på bostadsmarknadens funktionssätt och minskar riskerna med hushållens skuldsättning. Exakt hur paketet ser ut måste vi återkomma till.

Vad anser du om de skärpta amorteringskraven?

– Finansinspektionen har kommit fram med det här förslaget och vi i regeringen anser att det behövs för att få ordning och reda och att det bidrar till en sund amorteringskultur. Det är också ett sätt att skapa stabilitet över tid och undvika stora svängningar, där vi bygger för mycket på kort tid och ökar skuldsättningen för att sedan, när det blir gnissel i ekonomin, riskerar att krascha. Stabilitet i bostadsbyggandet gagnar både bolagen och bostadsmarknaden.

Hur blir det med fastighetsskatten?

– Vi kommer inte att återgå till en tidigare fastighetsskatt som fanns innan reformen. Det är dumt att i det här läget låsa positionerna till enskilda skattesatser. Det viktigaste är att vi kan skapa en helhet som fungerar bra. Som parti har vi inga förslag till förändringar, men det kan vi återkomma till.

Reavinstbeskattning och uppskovsränta – den så kallade ”flyttskatten”?

– Enligt Januariavtalet ska vi ta bort räntebeläggningen på uppskovsbeloppet vid reavinstbeskattningen. Det är ett sätt att uppmuntra rörlighet. Människor som sitter i för stora hus än vad de är bekväma med kan ta chansen att flytta till ett mer lämpat boende. På så sätt frigörs större bostäder till barnfamiljer till exempel.

Regelkrångel vid nybyggnation?

– Boverket har en lång rad byggregler och olika exploateringskrav. Där har vi sagt tydligt att vi tycker det ska göras en översyn och minska regelkrånglet. Det måste gå snabbare och det måste bli billigare att bygga i Sverige.

När blir det fri hyressättning på nybyggnation?

– Vi har kommit överens om justeringar av hyressystemen, både när det gäller nybyggnation och de generella hyressystemen. Vad gäller nybyggnation ska vi ha fri hyressättning. Vi har tidssatt detta i Januariavtalet och arbete pågår om hur det ska utformas. Det ska ske de kommande åren.

Toppnyheter

Sveriges finansminister Magdalena Andersson Joshua Roberts / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska kronan

”Kronan faller – folket har rätt att få en förklaring”

”Kronan faller inte bara på valutamarknaden, den faller också mellan stolarna”, skriver den tidigare regeringstjänsteman Christer Wretborn på SvD debatt. Han menar att situationen är ett samhällsproblem där både Riksbanken och regeringen skyller ifrån sig.

”Svenska folket har rimligtvis att rätt att begära att de politiker de valt ger en förklaring till den nuvarande situationen och hur de tänker hantera den”, avslutar Wretborn.

6 tim
Hans Christiansson
undefined

Verkstadsbolag gynnas av svag krona

Den svaga kronan har haft en positiv effekt för flera verkstadsbolag, som annars hade drabbats hårdare av konjunkturavmattningen, rapporterar Sveriges Radio.

Efter rapportfloden står det nu klart att många bolag inom verkstadsindustrin hade befunnit sig i en väldigt annorlunda situation i dagens konjunkturutmattning, om det inte varit för den svaga kronkursen.

Särskilt gynnsam har den svaga kronan varit för vissa bolag, som Volvo och Sandvik, bolag som har produktionskostnader i svenska kronor och intäkter i hårdvaluta.

Men har man, som exempelvis ABB, att man redovisar i dollar drar man inte alls nytta av kronfallet. Dessutom kan det ha negativ effekt när företag gynnas av svag valuta för länge.

– Det innebär att du har ett lägre omvandlingstryck på företagen. Ibland kan det vara bra med lite kriser och lite tuffa tider för att driva på effektiviseringar, säger Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB, till Sveriges Radio.

Idag 10:40
Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Är vi beredda på en värld utan fysiska pengar?”

Det är bara att heja på Ingves för annars löper man risken att ens framtida digitala plånbok helt domineras av pengar med Marc Zuckerberg i profil, skriver Patricia Hedelius i en kommentar på SvD.

I takt med att kontantbetalningarna blir allt färre och fler och fler kryptovalutor, som exempelvis Facebooks libra, etableras kommer vi allt närmare ett kontantfritt samhälle. Men det finns fortfarande risker med att slopa den fysiska kronan helt, menar Patricia Hedelius.

Hon skriver att Riksbanken har kritiserats för mycket, men när det gäller behovet av e-krona så väckte man frågan redan 2017 och tajmingen var perfekt. Men det krävs också att politikerna, lagstiftarna tar tag i frågan.

”Centralbankens omtalade planer på en e-krona är på sätt och vis bara en anpassning av betalningsmedlet till den moderna utvecklingen. Att kunna välja e-kronor framför andra valutor präglade av globala storföretag eller banker borde vara en självklarhet”, skriver Patricia Hedelius.

Idag 09:48
Läs mer om Den svenska kronan
Anders Wiklund / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Förre Metall-basen: Därför tappar LO i relevans

LO:s guldålder är förbi och tack vara medlemstappet har organisationen inte längre samma inflytande som tidigare. Det konstaterar den tidigare Metallordföranden Göran Johnsson i en intervju med Lag & Avtal

– Den makt som en LO-ordförande hade för några decennier sedan, den finns inte längre. Du kan vara hur duktig ordförande som helst, men ska du bli riktigt lyssnad på, då ska du ha makt, säger han till tidningen.

Facken har misslyckats totalt med det lokala intresset, anser Johnsson.

– Jag tror att många känner att de är långt ifrån inflytande, och att man är orättvist behandlad när man är långt ute i periferin, säger han.

Utöver att vända utvecklingen på det lokala planet anser Göran Johnsson att det krävs ett intelligent ledarskap, att både protestera och leverera.

– Och att stå upp för solidariteten. Om LO förlorar kraft och inflytande, och blir alltför ihålligt, då tror jag solidariteten tar stryk, säger han till Lag & Avtal.

13 nov
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Krönika: ”LO:s hövding måste försvara territoriet från angripare”

I veckan meddelade LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson att han avgår i sommar. Krönikören Stig-Björn Ljunggren spekulerar i Arbetsmarknadsnytt kring Thorwaldssons efterträdare och förklarar vilka egenskaper som krävs av LO:s nästa hövding.

Vem som än blir ordförande behöver den hålla samman LO, stoppa medlemstappet och ”hålla gruppens krigare i form så de kan försvara territoriet från angripare”.

”Men betoningen bör ligga på den första punkten – hur kan LO hjälpa till att utveckla svenskt näringsliv, svensk välfärd och ytterst de institutioner som gör det här landet till ett rätt hyggligt land. Och att det i slutänden finns ett mervärde att förhandla om”, skriver Ljunggren.

6 nov
Läs mer om Fackens framtid
Gui Congyou. TT NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN
Fallet Gui Minhai

SD: Kinas ambassadör bör förklaras ”icke önskvärd”

Kinas ambassadör Gui Congyou har ”passerat anständighetens gräns” i sina försök att påverka svenska medier och beslutsfattare, bland annat när det gäller den fängslade förläggaren Gui Minhai, skriver tre tunga SD-politiker på Expressens debattsida.

De kallar ambassadörens agerande ”diplomatisk huliganism” och anser att han därför bör förklaras icke önskvärd i Sverige och skickas hem.

”Sverige har en skyldighet mot våra egna och andras medborgare som bor här att inte låta dessa utsättas för hot från främmande makt”, skriver debattörerna.

2 tim
Plakat på de fängslade publicisterna Lee Bo och Gui Minhai i Kina. PHILIPPE LOPEZ / AFP
undefined

EU: Förväntar oss att Gui Minhai omedelbart släpps

EU ger Sverige ”full solidaritet” i frågan om den svenske förläggaren Gui Minhai som sitter fängslad i Kina. En talesperson för EU-kommissionen uppger i en skriftlig kommentar till TT att unionens position när det gäller Gui Minhai är klar.

”Vi har upprepade gånger i såväl bilaterala kontakter som internationella sammanhang uttryckt att vi förväntar oss att han omedelbart släpps och vi fortsätter att göra det", skriver talespersonen.

I svaret står det också att EU förväntar sig att Kina ”upprätthåller nationella och internationella krav och respekterar mänskliga rättigheter”.

4 tim
Gui Minhais diplom/Statsminister Stefan Löfven. TT
undefined

Löfven: Åsiktsfriheten ett fundament i samhället

Statsminister Stefan Löfven (S) vill inte gå in på hur Sverige kommer att agera om Kina gör allvar av sina hot om att porta kulturminister Amanda Lind (MP) från landet. Hotet kom i samband med att Lind deltog i ceremonin när den fängslade svenske förläggaren Gui Minhai tilldelades Tucholskypriset av Svenska Pen.

Enligt Löfven är det Utrikesdepartementets uppgift att hantera frågan.

Han står dock fast vid att Sverige inte kommer att vika sig för hot från Kina när det gäller åsiktsfriheten.

– Det är en del av grundlagen och själva grundfundamentet i det svenska samhället, säger statsministern.

4 tim
Läs mer om Fallet Gui Minhai

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer