Per Bolund. Sören Andersson/fPlus
Glesbygdens utmaningar

Bolund om landsbygdsilskan: Vi tar visst hänsyn till människor

Bensinupproret samlar över 600 000 människor och missnöjet riktas ofta mot Miljöpartiet. De som protesterar upplever att de får ta kulan för storstadsbor och miljösatsningar som bara kanske får effekt i framtiden. ”Vi behöver en politik som har olika lösningar för olika delar av landet”, säger det nya språkröret Per Bolund till fPlus.

Per Bolund är nyblivet språkrör för Miljöpartiet. Han tar över i en tid då miljö- och klimatengagemanget tycks ha fått sitt genombrott. Men trots detta har Miljöpartiet sjunkit i popularitet och hamnade strax över fyraprocentsnivån i det senaste riksdagsvalet. I veckans Europaparlamentsval gick de från fyra till två mandat, också det en kraftig minskning.

Motståndet mot Miljöpartiet är störst på landsbygden. Per Bolund, vad är det som händer?

– Det finns flera skäl till att vi har tappat. Vi har suttit i regeringsställning för första gången och det har varit en tuff prövning. Det parlamentariska läget har varit svårt, med en majoritet i riksdagen som har valt att ställa sig långt bort från de gröna lösningarna, säger Per Bolund.

Dessutom, menar han, har Sverige genomgått en stor prövning i samband med migrationskrisen hösten 2015 då partiet tvingades ompröva sina positioner och fatta smärtsamma beslut som gjorde många väljare besvikna.

– Migrationskrisen gav oss många tuffa törnar. Vi tog ett stort ansvar i en svår tid för Sverige. Men vi kunde få igenom förlag som gjorde det bättre för utsatta människor, till exempel de ensamkommande unga som fick en chans att få en framtid i Sverige. Det hade de inte fått utan Miljöpartiets hjälp. Men det var en prövning som vi har gått stärkta ur. Vi visade att vi är mogna att vara med och styra ett land och ta ansvar, säger Per Bolund.

Missnöje över skattehöjningar på avstånd

På landsbygden är partiet extra impopulärt. I flera kommuner har Miljöpartiet helt tappat sina mandat. Många uttrycker ett missnöje över skattehöjningar som drabbar människor som bor i områden med stora avstånd hårdast. Flygskatter och bränsleskatter är extra impopulära.

– Det finns en uppfattning om Miljöpartiet som jag inte tycker stämmer. Det är att vi inte skulle ta hänsyn till människors livssituation. Men jag anser att vi i allra högsta grad gör det. Men för oss handlar det även om att tänka framåt. Det värsta som kan hända den svenska landsbygden är ett fortsatt fossilberoende. Det skulle göra oss ännu mer sårbara i framtiden för oljeprisförändringar och världspolitiska händelser, säger Per Bolund.

Bensinupproret samlar över 600 000 människor. Det är ett missnöje som riktas mot bland annat Miljöpartiet.

– De ökade bensinpriserna beror inte på skatteökningar just nu, utan på oljeprisökningar och svag kronkurs. Men Miljöpartiet har också drivit fram en politik som har fått fram bränsleeffektiva bilar. Studier visar att bränslekostnaderna som andel av hushållsekonomin inte har ökat de senaste åren, utan tvärtom sjunkit.

Så människor tänker fel?

– Jag har stor respekt för att människor upplever att de har svårt att få vardagen att gå ihop. Men man får se denna diskussion i en större kontext och se de stora värden som finns i att minska oljeberoende. Det skapar jobb när vi använder oss av svenska råvaror för bränsletillverkning. Det blir en utveckling på landsbygden och det skapas större frihet och trygghet när vi klarar av transporterna själva. Det bästa vi kan göra för att skapa en levande landsbygd är att se till att vi producerar våra egna bränslen och drivmedel.

Men där är vi inte ännu. Människor på landsbygden upplever att de får ta kulan för storstadsbor, för miljösatsningar som bara kanske får effekt i framtiden. Vad vill du säga till dem?

– Jag ser det inte så. Tvärtom. Vi behöver en politik som har olika lösningar för olika delar av landet. När vi införde trängselskatten i Stockholm var det ju många stockholmare som var oroliga för konsekvenserna. Nu är det brett accepterat och har lett till positiva förändringar för både trängseln och klimatet. Men när det gäller landsbygden måste vi se till att övergången också blir hanterlig så att människor klarar av att fortsätta leva och utvecklas i hela landet.

Även näringslivet, inte minst industrier på landsbygden, är oroliga över energitillgången och höga energikostnader. Hur ska elförsörjningen hållas på den nivå industrin kräver?

– Även där har vår politik lett till att energipriserna hålls nere, bland annat genom elcertifikatssystemet. Det har lett till att vi får mycket förnybar el i Sverige. Prognoser pekar på att vindkraften kommer att fördubblas i Sverige de närmaste tre åren. 2022 kommer den stå för en fjärdedel av elanvändningen i Sverige.

Men vi är väl fortfarande beroende av fossilt tillverkad el, bland annat från tyska kolkraftverk?

– Det håller jag inte med om. Vi är nettoexportörer av el till Europa. Sedan finns det enskilda dagar då energibalansen går åt andra hållet. Så kommer det fortfarande att vara. Men som helhet är vi nettoexportör av energi med väldigt låg klimatpåverkan.

Toppnyheter

Joe Biden.  Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Biden: USA går med i WHO igen om jag blir president

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden skriver på Twitter att han omedelbart kommer att ta tillbaka president Donald Trumps beslut att USA ska lämna Världshälsoorganisationen, WHO – om han blir vald till president.

”Amerikaner är säkrare när USA är engagerat i att stärka global hälsa. På min första dag som president kommer USA gå med i WHO igen och återskapa vårt ledarskap på världsscenen”, skriver han.

I dag meddelade Vita huset att man formellt gett besked till FN att landet lämnar organisationen.

Igår 21:22
Arkivbild: Peter Eriksson Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Eriksson kritiserar Trumps beslut: Ansvarslöst

Biståndsminister Peter Eriksson (MP) är kritisk mot att USA nu formellt lämnar WHO. Han säger till TT att det är ”ansvarslöst” av Trump och hans administration att lägga ner samarbetet.

– Det är mitt under en pandemi och det är svårt att se att det är någonting annat än en intern del i hans presidentkampanj, för att hitta en syndabock och peka ut WHO som ansvarig för de stora problem som USA är i just nu, delvis på grund av hur man har hanterat det här själva, säger han.

Eriksson menar att det är viktigt att utreda organisationens arbete, men att det inte ska ske förrän det värsta är över.

Igår 20:17
Arkivbild: WHO:s Maria van Kerkhove Martial Trezzini / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO: Allt fler tecken på luftburen smitta

Det finns allt mer som tyder på att coronaviruset kan spridas som luftburen smitta. Det säger WHO på sin pressträff på tisdagen.

– Möjligheten till luftburen smitta på publika platser, framförallt under väldigt specifika förhållanden, trängsel, instängt, dålig ventilation, kan inte uteslutas, säger professorn Benedetta Allegranzi. Hon fortsätter med att tillägga att bevisen behöver samlas och tolkas, skriver Reuters.

WHO meddelar också att organisationen kommer att komma med en sammanfattning om kunskapsläget kring hur viruset sprids de kommande dagarna.

– Det är viktigt att vi vet hur detta passar in i de riktlinjer vi har, säger WHO:s Maria van Kerkhove.

I Sverige fick Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson frågan om luftburen smitta på tisdagens presskonferens. Han sa då att teorin att viruset sprids lättare genom luften än vad WHO informerar om kan stämma i vissa situationer. Trots det menade han att organisationens riktlinjer är korrekta, rapporterar TT.

– Det är viktigt att göra som WHO, att man riktar in sig på de huvudsakliga, viktiga smittovägarna.

Igår 18:15
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Thomas Rolén, ordförande i Kommittén om den framtida svenska migrationspolitiken. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kommitténs ordförande slår tillbaka: ”Är att ta i”

Migrationskommitténs ordförande, den politiskt obundne kammarrättspresidenten Thomas Rolén, slår tillbaka mot kommitténs ledamöter som tidigare i dag sagt att det inte kommer att gå att få en majoritet bakom ett helhetsförslag för en ny migrationspolitik, rapporterar Ekot.

Rolén säger att det är att ”ta i” att säga så eftersom förslagen som ligger kvar svarar mot frågorna i direktiven. De frågor som har strukits är de förslag som partierna fört in, utöver det som finns i direktiven.

Det finns en så kallad ”hoppande majoritet” bakom varje förslag.

– Det finns en majoritet bakom varje förslag, men det är inte samma majoritet bakom varje förslag. På det sättet är det ingen helhet.

Igår 18:04
Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard och partiledare partiledare Ulf Kristersson (M)  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Moderata ledarsidan: Vi kan inte följa Ulf Kristersson

Den obundet moderata ledarsidan på Borås Tidning riktar skarp kritik mot Moderaternas migrationspolitik. Det är den politiske redaktören Mikael Hermansson som skriver att beskedet från M att inte delta i en bred överenskommelse om migrationspolitiken är beklagligt men väntat.

Han skriver att Moderaterna har gått in på en ”väg som leder vilse” när de väljer samma riktning som Sverigedemokraterna.

”Att ta det steget står naturligtvis partiet fritt. Men dit Ulf Kristersson går, kan vi inte följa honom”, skriver Hermansson.

Igår 14:59
Läs mer om Migrationspolitiken i Sverige