Per Bolund. Sören Andersson/fPlus
Glesbygdens utmaningar

Bolund om landsbygdsilskan: Vi tar visst hänsyn till människor

Bensinupproret samlar över 600 000 människor och missnöjet riktas ofta mot Miljöpartiet. De som protesterar upplever att de får ta kulan för storstadsbor och miljösatsningar som bara kanske får effekt i framtiden. ”Vi behöver en politik som har olika lösningar för olika delar av landet”, säger det nya språkröret Per Bolund till fPlus.

Per Bolund är nyblivet språkrör för Miljöpartiet. Han tar över i en tid då miljö- och klimatengagemanget tycks ha fått sitt genombrott. Men trots detta har Miljöpartiet sjunkit i popularitet och hamnade strax över fyraprocentsnivån i det senaste riksdagsvalet. I veckans Europaparlamentsval gick de från fyra till två mandat, också det en kraftig minskning.

Motståndet mot Miljöpartiet är störst på landsbygden. Per Bolund, vad är det som händer?

– Det finns flera skäl till att vi har tappat. Vi har suttit i regeringsställning för första gången och det har varit en tuff prövning. Det parlamentariska läget har varit svårt, med en majoritet i riksdagen som har valt att ställa sig långt bort från de gröna lösningarna, säger Per Bolund.

Dessutom, menar han, har Sverige genomgått en stor prövning i samband med migrationskrisen hösten 2015 då partiet tvingades ompröva sina positioner och fatta smärtsamma beslut som gjorde många väljare besvikna.

– Migrationskrisen gav oss många tuffa törnar. Vi tog ett stort ansvar i en svår tid för Sverige. Men vi kunde få igenom förlag som gjorde det bättre för utsatta människor, till exempel de ensamkommande unga som fick en chans att få en framtid i Sverige. Det hade de inte fått utan Miljöpartiets hjälp. Men det var en prövning som vi har gått stärkta ur. Vi visade att vi är mogna att vara med och styra ett land och ta ansvar, säger Per Bolund.

Missnöje över skattehöjningar på avstånd

På landsbygden är partiet extra impopulärt. I flera kommuner har Miljöpartiet helt tappat sina mandat. Många uttrycker ett missnöje över skattehöjningar som drabbar människor som bor i områden med stora avstånd hårdast. Flygskatter och bränsleskatter är extra impopulära.

– Det finns en uppfattning om Miljöpartiet som jag inte tycker stämmer. Det är att vi inte skulle ta hänsyn till människors livssituation. Men jag anser att vi i allra högsta grad gör det. Men för oss handlar det även om att tänka framåt. Det värsta som kan hända den svenska landsbygden är ett fortsatt fossilberoende. Det skulle göra oss ännu mer sårbara i framtiden för oljeprisförändringar och världspolitiska händelser, säger Per Bolund.

Bensinupproret samlar över 600 000 människor. Det är ett missnöje som riktas mot bland annat Miljöpartiet.

– De ökade bensinpriserna beror inte på skatteökningar just nu, utan på oljeprisökningar och svag kronkurs. Men Miljöpartiet har också drivit fram en politik som har fått fram bränsleeffektiva bilar. Studier visar att bränslekostnaderna som andel av hushållsekonomin inte har ökat de senaste åren, utan tvärtom sjunkit.

Så människor tänker fel?

– Jag har stor respekt för att människor upplever att de har svårt att få vardagen att gå ihop. Men man får se denna diskussion i en större kontext och se de stora värden som finns i att minska oljeberoende. Det skapar jobb när vi använder oss av svenska råvaror för bränsletillverkning. Det blir en utveckling på landsbygden och det skapas större frihet och trygghet när vi klarar av transporterna själva. Det bästa vi kan göra för att skapa en levande landsbygd är att se till att vi producerar våra egna bränslen och drivmedel.

Men där är vi inte ännu. Människor på landsbygden upplever att de får ta kulan för storstadsbor, för miljösatsningar som bara kanske får effekt i framtiden. Vad vill du säga till dem?

– Jag ser det inte så. Tvärtom. Vi behöver en politik som har olika lösningar för olika delar av landet. När vi införde trängselskatten i Stockholm var det ju många stockholmare som var oroliga för konsekvenserna. Nu är det brett accepterat och har lett till positiva förändringar för både trängseln och klimatet. Men när det gäller landsbygden måste vi se till att övergången också blir hanterlig så att människor klarar av att fortsätta leva och utvecklas i hela landet.

Även näringslivet, inte minst industrier på landsbygden, är oroliga över energitillgången och höga energikostnader. Hur ska elförsörjningen hållas på den nivå industrin kräver?

– Även där har vår politik lett till att energipriserna hålls nere, bland annat genom elcertifikatssystemet. Det har lett till att vi får mycket förnybar el i Sverige. Prognoser pekar på att vindkraften kommer att fördubblas i Sverige de närmaste tre åren. 2022 kommer den stå för en fjärdedel av elanvändningen i Sverige.

Men vi är väl fortfarande beroende av fossilt tillverkad el, bland annat från tyska kolkraftverk?

– Det håller jag inte med om. Vi är nettoexportörer av el till Europa. Sedan finns det enskilda dagar då energibalansen går åt andra hållet. Så kommer det fortfarande att vara. Men som helhet är vi nettoexportör av energi med väldigt låg klimatpåverkan.

Toppnyheter

Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbetsförmedlingens framtid

Nordmark: ”Det ska finnas en mångfald av aktörer”

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) håller nu en pressträff för att kommentera de ändrade planerna av reformeringen av Arbetsförmedlingen.

Reformen kommer att skjutas upp och genomföras 2022, istället för 2021 som först var tanken. Nordmark menar att detta kommer att ge myndigheten arbetsro.

Reformen ska inte heller vila på Lagen om valfrihet, LOV, men enligt Nordmark kommer lagen om offentlig upphandling att kunna användas.

– Det ska finnas en mångfald av aktörer men inte fler än att man kan garantera kontroll och resultat, säger Nordmark på presskonferensen.

Hon menar även att man ska säkerställa att Arbetsförmedlingen har närvao i hela landet.

17 min
Stefan Löfven, statsminister, Per Bolund, språkrör Miljöpartiet de gröna Anders W Jonsson, vikarierande partiledare Centerpartiet, Nyamko Sabuni, partiledare Liberalerna.  TT
undefined

Januaripartierna överens: AF-reform skjuts upp ett år

Regeringen skjuter upp den planerade reformen av Arbetsförmedlingen i ett år, skriver företrädare för S, MP, C och L på Aftonbladet Debatt.

Reformen kommer att skjutas upp i ett år och inte baseras på lagen om valfrihetssystem (LOV).

”Det är den eller de upphandlingsformer som är mest ändamålsenlig för respektive tjänst som ska användas, utifrån bland annat de arbetssökandes behov, möjligheterna att åstadkomma en effektivare matchning, tjänstens syfte samt regionala och lokala förutsättningar. Kvalitet och kontroll ska vara styrande” skriver de i debattartikeln.

Anledningen till uppskjutningen är att detta ger mer till till att ”kvalitetssäkra” reformen.

Uppgörelsen mellan den fyra partierna kommer efter oppositionens misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

1 tim
Jonas Sjöstedt. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

V: Regeringen måste backa om kaosprivatisering

V-ledaren Jonas Sjöstedt väntar på att ta del av vad de fyra januaripartierna kommit fram till under helgen. Till Expressen säger han att regeringen måste backa om ”kaosprivatiseringen” av Arbetsförmedlingen för att lösa situationen.

Löfven har flaggat för att förhandla med M och KD – men inte med V. ”Omoget”, tycker Jonas Sjöstedt.

– Vi har ett jätteproblem ute i kommunerna och vi är beredda att lösa det men de vill inte prata. Jag tycker att det är konstigt, säger Sjöstedt.

Igår 19:24
Läs mer om Arbetsförmedlingens framtid
Mostphotos
undefined

Batteritillverkningens utsläpp lägre än väntat – kan sänkas ytterligare

Utsläppen från tillverkningen av fordonsbatterier är inte så hög som man tidigare har antagit, skriver Energivärlden.

Uppgifterna kommer från rapport av IVL, som beställts av Energimyndigheten. Tidigare studier har visat på högre utsläpp, men den nya studien har säkrare värden, enligt Energimyndigheten.

– Den förra studien rymde en del gamla data, nu har vi mer verkliga värden. Hälften av förbättringen beror nog på nyare och mer verkliga data, säger Peter Kasche, som har en beställarroll vid Energimyndigheten.

Dessutom visar studien att att utsläppen kan pressas ned ordentligt, om tillverkningen bland annat går över till förnybar el. De tillverkare som har förnybar el kommer ner i 60 kilo per kilowattimme.

– Ännu är det få batteritillverkare som har så låga utsläpp, men de som ligger nära 60 kilo visar på en potential att många tillverkare rätt snabbt skulle kunna få ned utsläppen, säger Peter Kasche till Energivärlden.

6 dec
Volvo XC40 P8 Recharge. Volvo / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lista: Alla elbilar som finns ute 2020

En rad nya elbilsmodeller kommer att finnas på marknaden 2020. Ny Teknik har sammanställt en lista över alla modeller som finns att välja på.

Priset på elbilar har varit en hög tröskel för många bilköpare. Men batteribilarna håller på att sjunka i pris och vilket tillgängligheten.

Ny Teknik har sammanställt de elbilar som finns redan nu, men även kommer under 2020. Listan visar vilket prisbasbeloppsutrymme som krävs och vilket förmånsvärde bilmodellerna har, från under 238 000 till över en miljon kronor.

2 dec
Läs mer om Storsatsningen på elfordon
JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Små rörelser i börsöppningen – Moberg Pharma rasar

Stockholmsbörsens ledande index öppnar med index strax under nollstrecket en kvart in i veckans handel.
• OMXSPI: –0,1 procent
• OMXS30: –0,2 procent
Något nytt har inte direkt meddelats i helgen om USA och Kinas handelsförhandlingar som varit vägledande för börserna den senaste tiden.

Ericsson har accepterat en förlikning med amerikanska myndigheter angående korruptions- och mutanklagelserna. Det totala bötesbeloppet blir 10,1 miljarder kronor vilket är i linje med förhandsrapporterna och täcks av Ericssons tidigare avsättning. Aktien backar lite mer än 1 procent.

Swedbank gör en omorganisation i toppen av banken efter penningtvättsproblemen. Aktien stiger marginellt.

Bland rekommendationerna har de amerikanska analyshusen Jefferies och JP Morgan sänkt Telia respektive Assa Abloy. Båda aktierna backar något.

Moberg Pharma har meddelat studieresultat för läkemedelskandidaten MOB-015 mot fotsvamp. Bolaget skriver att resultaten uppnåddes men samtidigt var det bara 4,5 procent av patienterna som uppnådde fullständig läkning efter ett års behandling. Aktien rasar hela 50 procent.

7 min
Eugene Hoshiko / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Försiktig start på veckan – svag export sänker Kina

Jämfört med Wall Streets tydliga uppgångar på fredagen efter att den amerikanska jobbdatan slagit förväntningarna med råge, präglas handelsveckans öppning av en betydligt försiktigare hållning.

Vi 05.15 svensk tid står ledande asiatiska index som följer:
• Nikkei: +0,4%
• Shanghai: −0,1%
• Shenzhen: +/-0,0%
• Hongkong: +/-0,0%
• Kospi: +0,4%
I veckan väntar bland annat nyval i Storbritannien på torsdag och på söndag, den 15 december, utökas Trumps tullar mot Kina, förutsatt att parterna inte når en partiell överenskommelse innan dess.

Det kinesiska börshumöret dämpas även av makrodata som visar att Kinas export fortsätter att sjunka.

3 tim
FAYEZ NURELDINE / AFP
undefined

Saudi Aramco blir tidernas största börsnotering

Den statliga saudiska oljejätten Saudi Aramco bekräftar på torsdagskvällen att teckningskursen blir 32 riyal, motsvarande 81 kronor, vilket är i topp av det intervall som tidigare har presenterats. Det rapporterar Reuters.

Prissättningen innebär att listningen av 1,5-procent av bolaget blir världens genom tiderna största börsnotering. 25,6 miljarder dollar kommer att tas in. Den hittills största börsnoteringen var Alibabas som uppgick till 25 miljarder dollar.

Kursen ger samtidigt Aramco ett marknadsvärde på 1 700 miljarder dollar vilket gör bolaget till världens överlägset högst värderade.

Aktien börjar handlas på inhemska börsen Tadawul senare i december.

5 dec
Läs mer om Dagens börs
Norge, som toppar UNDP:s lista. En bild från ett flyktingläger på Lesbos.  TT/AP
Den globala konjunkturen

Fler länder har det bättre – men ojämlikheten ökar

Utvecklingen har gått framåt och flera länder i världen har fått det bättre. Det enligt FN:organet UNDP som i en årlig rapport tittar på mänsklig utveckling, skriver TT. Antalet länder som klassas som en nation med ”mycket hög mänsklig utveckling” har ökat från 12 till 62 på nästan 30 år.

Några länder som klättrat upp till en högre status är Turkiet, Seychellerna och Palau.

Men utvecklingen har inte gynnat alla och ojämlikheten har ökat, rapporterar Ekot. Bland annat präglas många länder i Latinamerika och Mellanöstern samt afrikanska länder söder om Sahara av ”stora mått av ojämlikhet”, enligt Ulrika Modéer, assisterande generalsekreterare på FN:s utvecklingsprogram UNDP.

2 tim
Mostphotos
undefined

Bedömare: Då kommer recessionen

Recessionen kommer – men frågan är när. Varje år gör banken JP Morgan en långtidsprognos med antaganden om vad som kommer att hända på kapitalmarknaderna på tio till femton år sikt.

Några av slutsatserna är att eftersom vi befinner oss mycket sen i konjunkturcykeln så borde en recession komma inom två till tre år, skriver Avanza.

– Vi vet att vi borde få en ekonomisk recession inom en inte alltför avlägsen framtid. Sannolikt kommer den inom de kommande två till tre åren. Det viktiga är dock inte att tajma recession utan att mer se hur man ska vara positionerad när recessionen väl är över, sa Stephen Macklow-Smith, strateg på JP Morgan, under en dragning i Stockholm under tisdagen. Det skriver Avanza.

4 dec
Läs mer om Den globala konjunkturen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
En testskjutning av en raketramp i Nordkorea, enligt landet självt.   Nordkoreas regering/TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreakrisen

Experter: Kärnvapentester skulle se illa ut för Trump

Nordkorea har varnat för att landet kommer ge sig in på en ”ny väg” om inte USA förändrar sin inställning och politik gällande nedrustningssamtalen. Den vägen blir troligtvis mer aggressiv. Det menar Nordkoreaexperten Christopher Green på Leiden University i Nederländerna, skriver Reuters som talat med flera experter.

Det finns tre möjliga utfall ur Nordkoreas perspektiv: kärnvapentest, robottest eller konventionell provokation, menar Cho Tae-Young som är Sydkoreas tidigare vice utrikesminister och säkerhetsrådgivare. Kärnvapentester skulle se illa ut för Trump, som då inte längre kan skryta om att det inte varit några allvarligare tester under hans mandatperiod, menar han. Men det skulle inte vara förvånande att se ett större test innan årsskiftet – till exempel en provskjutning av en interkontinental långdistansrobot, bedömer Nordkoreaexperten Jenny Town.

38 min
Läs mer om Nordkoreakrisen
Greta Thunberg JAVIER BARBANCHO / TT NYHETSBYRÅN
Klimatmötet i Madrid

Greta Thunberg om talet: Inga känslomässiga grejer

När klimataktivisten Greta Thunberg på onsdag håller tal på FN:s klimattoppmöte i Madrid kommer hon fokusera på fakta.

– Nu tänker jag inte komma med några känslosamma grejer. Utan nu får de någonting som faktiskt har innehåll, säger hon i en stor intervju med Dagens Nyheter.

I september höll Thunberg ett uppmärksammat tal på klimatmötet i New York där hon framförde skarp kritik och bland annat sa att hennes drömmar och barndom hade stulits.

3 tim
Jane Fonda i täten för en klimatdemonstration i Washington, USA.  Jose Luis Magana / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Klimatmötet uträttar lite – men brytpunkt väntar”

Vi måste leva som om vi befann oss i ett klimatnödläge – för det gör vi. Det skriver skådespelaren och miljöaktivisten Jane Fonda i en debattartikel på New York Times. Hon menar att alla måste inse fakta – att planeten går mot en oåterkallelig vändpunkt. Om vi når den punkten kommer vi stå utan kontroll inför klimatförändringarna, menar Fonda.

Även ekonomen Colm McCarthy på University College Dublin skriver om en brytpunkt för klimatet i en debattext på irländska Independent. Han tror inte att klimattoppmötet i Madrid kommer leda till särskilt mycket, men 2019 kan ändå bli en vändpunkt. Allmänheten har tagit till sig klimatforskningen och sprungit om politikerna i kampen mot klimatförändringarna.

Igår 09:24
Demonstrationer i Madrid i samband med klimatmötet. GABRIEL BOUYS / AFP
undefined

Fattiga länder kräver högre klimatkompensation

Fattigare länder ställer hårdare krav på ekonomisk kompensation för de skador som klimatförändringarna åsamkar dem. Det står klart efter den första veckans förhandlingar vid klimatmötet i Madrid, rapporterar TT.

De fattigare länderna vill diskutera en helt ny finansieringslösning, något som bland annat Sverige motsätter sig. Enligt den svenske förhandlaren Mattias Frumerie räcker dagens mekanismer.

– Vi är noga med att betona att det inte är problemet i sig som vi ifrågasätter – det är klart att det finns behov av finansiering, säger Frumerie.

Världens rika länder har stått för 75 procent av utsläppen sedan 1850.

6 dec
Läs mer om Klimatmötet i Madrid