Arkivbild på Macron och Bolsonaro.  JACQUES WITT / POOL
G7-mötet i Frankrike

Bolsonaro: Macron måste ta tillbaka förolämpningen

Brasiliens president Jair Bolsonaro öppnar för att ta emot det stödpaket som G7-länderna erbjudit till arbetet mot bränderna i Amazonas, skriver Reuters. Men på ett villkor: Frankrikes president Emmanuel Macron måste ta tillbaka sina förolämpningar.

– Han kallade mig lögnare. Så snart han gör det kan vi prata, sa Bolsonaro till medier i dag.

G7-ledarna kom i går överens om att skicka ett stöd på över 200 miljoner kronor för att hjälpa till med Amazonasbränderna, vilket Bolsonaro nobbade.

Bakgrund

Toppnyheter

Björn Eriksson.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Trots larmen: Är än så länge gott om platser i Stockholm

Trots varningar om att intensivvårdsplatserna i Stockholm skulle kunna ta slut i helgen finns det än så länge gott om platser i regionen, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson till Aftonbladet.

I ett tidigare internt nyhetsbrev beskrevs läget som kritiskt när det gäller intensivvårdavdelningen på Karolinska universitetssjukhuset.

– Det kanske var rätt där och då för den avdelningen, men vi har tagit i ordentligt så vi har fått lite marginal, säger Eriksson.

Han beskriver läget som ”så nära normalt det kan vara”, och säger att det just nu inte finns någon risk för att intensivvården ska behöva avslutas för vissa patienter.

Även i Region Östergötland, som hör till de hårdast drabbade, är läget just nu under kontroll. Det skriver SVT Nyheter Öst.

36 min
Socialminister Lena Hallengren, statsminister Stefan Löfven och vice statsminister Isabella Lövin. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Professor om regeringens förslag: ”Unikt i Sverige”

Om regeringens förslag att kunna fatta långtgående beslut utan att gå via riksdagen skulle bli verklighet vore det en unik situation för Sverige, säger folkrättsprofessorn Mark Klamberg till TT.

Möjligheten att utlysa undantagstillstånd finns, men detta gäller bara i krigstid. I stället tvingas regeringen nu att ändra varje lag för sig.

– Men man kanske har kommit till den punkten att det är för mycket att göra, säger Klamberg.

Olle Wästberg, tidigare ordförande i Demokratiutredningen, ställer sig kritisk till förslaget, som han anser är olämpligt.

– Det är särskilt viktigt i en sådan här krissituation att de beslut som fattas blir folkligt förankrade, och tas med möjlighet till debatt i riksdagen, säger han till Expressen.

4 tim
Anders Tegnell och Stefan Löfven.  TT.
undefined

Tegnell: Prognoser om döda är inte det viktigaste för oss

Det viktigaste för Folkhälsomyndigheten är inte att ta fram prognoser för hur många som riskerar att dö i coronapandemin, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till TT.

– Det viktigaste är att vården får siffror på hur många som behöver vårdas på intensivvården eller liknande.

Uttalandet kommer efter att statsminister Stefan Löfven (S) under fredagen sagt att de döda troligen kommer räknas i tusental. Tegnell vet inte vad Löfven grundar den prognosen på, men säger att det inte alls är omöjligt med tanke på utvecklingen i andra länder.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Ny analys: Tiotusentals företag riskerar konkurs

Det finns idag cirka 30 000 företag som skulle ha svårt att undvika konkurs vid en månads nedstängning trots de insatser som regeringen har gjort hittills. Det skriver Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv, på DN Debatt.

Svenskt Näringslivs ekonomer har analyserat effekterna av coronakrisen för samtliga företag med en årsomsättning över 500 000 kronor. Ett av scenarierna är att ett av tre företag står stilla fram till hösten. Bara genom konkurser skulle det leda till en ökad arbetslöshet i storleksordningen 300 000 – 350 000 personer.

Jan-Olof Jacke pekar ut ett antal åtgärder som regeringen måste genomföra, bland annat ett förstärkt system för korttidspermittering och en räddningsersättning vid intäktsfall. ”Regeringen måste agera nu och den måste agera kraftfullt” skriver han i debattartikeln.

Igår 19:32
Illustrationsbild. Helena Landstedt/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenska bokhandlare vill ha stöd på 200 miljoner kronor

Försäljningen av böcker hos fysiska bokhandlare störtdyker i coronapandemins spår. Förra veckan låg försäljningen på 42 procent lägre jämfört med samma vecka förra året – och nu vill man ett krisstöd på 200 miljoner kronor, skriver TT.

– Försvinner en bokhandel kommer den antagligen inte tillbaka, säger Maria Hamrefors, ordförande hos Svenska Bokhandlareföreningen som tillsammans med Förläggareföreningen haft ett möte med kulturminister Amanda Lind (MP).

Hon tror också att försäljningstappet i bokhandeln i längden även kommer drabba förlagen och författarna.

1 tim
Illustrationsbild.  Martina Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Var tredje butik kan tvingas stänga före sommaren

Likviditetskrisen blir allt svårare för Sveriges sällanköpshandlare. Om nuvarande situation fortsätter riskerar tre av tio butiker att tvingas stänga sin verksamhet inom de närmaste två månaderna. Den skriver branschorganisationen Svensk Handel i en ny rapport.

Enligt Svensk Handels undersökning uppger varannan butik i sällanköpsvaruhandeln att de har tappat minst 40 procent av sin försäljning. Var tionde butik har tappat 80 procent.

– Läget är allvarligt och risken är uppenbar att vi står inför en utslagning av handelsföretag som saknar motstycke i modern tid, säger Svensk Handels vd Karin Johansson i en kommentar.

Idag 07:15
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Soldat i Ukraina/António Guterres. TT
Coronavirusets spridning – globalt

Stridande grupper lägger ner vapen efter uppmaning

Häromdagen uppmanade FN stridande i länder världen över att lägga ner sina vapen, eftersom fortsatta konflikter befaras kunna förvärra spridningen av coronaviruset. Enligt generalsekreterare António Guterres har stridande grupper i ett dussin länder nu svarat att de tänker hörsamma uppmaningen, enligt CNS News.

– Viruset har visat hur snabbt det kan röra sig över gränser, ödelägga länder och omkullkasta liv. Därför behöver vi göra allt för att finna den fred och sammanhållning som krävs för att bekämpa covid-19, säger han.

20 min
Isolerade britter. Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Expert: Storbritannien i karantän i två månader till

Storbritannien kommer med all sannolikhet inte att lätta på de stränga karantänsreglerna förrän tidigast i slutet på maj. Det menar professorn Neil Ferguson, en av regeringens rådgivare, enligt Reuters.

Innan karantänen kan upphävas måste smittans spridning först ha minskat och masstestning av befolkningen genomföras, anser han.

Sedan en tid tillbaka råder en närmast total nedstängning av landet och människor får endast lämna hemmet om det är absolut nödvändigt. Pandemiexperten Graham Medley, även han rådgivare till regeringen, befarar att Storbritannien målat in sig i ett hörn, utan tydlig väg ut från den nuvarande strategin som riskerar att orsaka stor skada både ekonomiskt och i människors välmående.

3 tim
Brittisk sjukvårdare tar hand om en patient. Alberto Pezzali / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ännu en dyster dag för Storbritannien – 708 döda

Ytterligare 708 personer har dött av covid-19 i Storbritannien, enligt Sky News. Det är den högsta dygnssiffran hittills, som fyra dagar i rad ökat successivt.

Vädret i helgen väntas bli soligt och fint – men sedan en tid tillbaka får britter lämna hemmet endast om det är absolut nödvändigt. Enligt uppgift överväger Johnsonregeringen att stänga offentliga utrymmen så som parker om människor ändå samlas utomhus.

Storbritannien vänta heller inte kunna lätta på de stränga karantänsreglerna förrän tidigast i slutet på maj.

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Keir Starmer. HANDOUT / TT NYHETSBYRÅN
Storbritanniens framtid

Analys: Starmers utmaning är att göra ett avtryck

Det är ett ordentligt sargat och trött Labourparti rejält till vänster som Keir Starmer nu tar över, skriver Sky News Sam Coates i en analys.

Just nu spelar det dock ingen roll vad Starmer lovade i sin kampanj – nu ska han ta reda på vad en oppositionsledare har för uppgift i denna nationella kris, enligt Coates.

Frågan är om nya Labourledaren kommer att lyckas göra sin röst hörd överhuvudtaget, skriver BBC:s politiske reporter Brian Wheeler. Det bedrivs i stort sett ingen partipolitik just nu och Torypartiet har starkt stöd i den pågående coronakrisen.

Keir Starmer har potential att bli en bättre partiledare än Jeremy Corbyn var, menar John Rentoul på Independent. Men även om han har möjlighet att i och med krisen börja om på nytt för partiet måste han lyckas nå genom bruset – utan att få det traditionella medieutrymmet.

3 tim
Keir Starmer. Jane Barlow / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Keir Starmer tar över Labour – ber om ursäkt

Keir Starmer blir ny partiledare för brittiska Labourpartiet efter Jeremy Corbyn. Han är partiets brexittalesperson och har varit storfavoriten.

Starmer valdes in i underhuset 2015 och har tidigare arbetat som advokat. Valet har stått mellan honom, Rebecca Long-Baily och Lisa Nandy.

I ett uttalande ber han om ursäkt för antisemitismen inom partiet och säger att han ska gå till botten med problemet för att få tillbaka förlorade medlemmar, skriver AFP.

6 tim
Läs mer om Storbritanniens framtid

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer