Ted S. Warren / TT NYHETSBYRÅN
Boeings problem

Boeings svar: Ville inte överbelasta besättningen

Amerikanska piloter riktade hård kritik mot Boeing under ett möte efter den första dödskraschen med modellen 737 Max. Det rapporterar CBS och hänvisar till en ljudupptagning från mötet efter olyckan i Indonesien.

Piloterna uppges ha varit mycket upprörda över att Boeing inte informerat om det så kallade antistall-system som tros ha orsakat både dödsolyckan i Indonesien och den senare kraschen i Etiopien.

– De här piloterna visste inte ens att det förbannade systemet fanns i planet, och det gjorde ingen annan heller, sa en pilot under mötet.

Boeings näst högsta chef Mike Sinnett bemötte kritiken genom att hävda att olyckan i Indonesien var ett ”once in a lifetime”-scenario.

– Jag kan inte se hur det skulle ha påverkat utfallet om piloterna varit införstådda i systemet. Vi försöker att inte överbelasta besättningen med onödig information, sa Sinnett.

Fyra månader efter mötet inträffade den andra dödskraschen med ett 737 Max-plan i Etiopien.

Läs mer

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Boeings problem

Toppnyheter

Ebba Busch.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Las-bråket ger underkänt till januaripartierna”

Oenigheten kring las-utredningen är ett underkännande för hela januariuppgörelsen, säger Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch i en intervju i SVT:s Morgonstudion.

Hon tror också att statsminister Stefan Löfven kommer att ”hitta på sätt” att dra ut på processen för att köpa sig tid.

– Då kan man säga att man håller sig till januariöverenskommelsen men inget händer.

Både Löfven och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark riktade under måndagen kritik mot utredningens förslag, som de menade saknade balans mellan parterna. Centern och Liberalerna har dock sagt att utredningen har levererat vad som har beställts.

1 tim
Nyamko Sabuni. SVT
undefined

Sabuni: Inte intresserade av vidare las-förhandlingar

Liberalerna tänker inte gå med på några nya förhandlingar när det gäller las-utredningens förslag. Det meddelade L-ledaren Nyamko Sabuni när hon gästade SVT:s Aktuellt på måndagen.

– Vi visste att det här skulle bli svårt för Socialdemokraterna, det är därför vi gjorde förhandlingsarbetet, det svåra arbetet, inom ramen för januariavtalet, sa Sabuni.

Enligt Sabuni är det nu upp till arbetsmarknadens parter att enas, annars ska utredningens förslag i sin nuvarande form bli lag, i linje med vad partierna enades om i januariavtalet.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) säger att hon vill att partierna förhandlar om förslagen på nytt eftersom hon inte anser att utredaren följt sina direktiv.

Igår 19:38
Läs mer om Diskussionen om LAS
Covid-test. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Fler covid-tester förra veckan – flest hittills

Antalet coronatester ökade förra veckan till knappt 36 500, skriver TT och hänvisar till Folkhälsomyndigheten. Det är en ökning jämfört med veckan innan då 29 000 tester genomfördes.

Antalet som testades för covid-19 förra veckan var den högsta noteringen sedan statistiken började föras i början av mars. Däremot är målet fortfarande att ta 100 000 prover i veckan.

Den senaste tiden har flera regioner utökat sin testning till att omfatta även personer som är sjuka men inte behöver läggas in på sjukhus samt personer som klassas som ”övrig samhällsviktig verksamhet”.

6 min
Vårdpersonal i Brasilien. MICHAEL DANTAS / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Antibiotikabehandling mot covid-19 kan ge fler dödsfall

WHO varnar för att den ökande användningen av antibiotika mot covid-19 skapar högre bakterieresistens och kommer leda till fler dödsfall, rapporterar AFP.

Enligt WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus har ett ”oroande antal” bakteriella sjukdomar blivit allt mer resistenta mot de mediciner som brukar användas.

Han menar att det bara är en liten andel av alla patienter med covid-19 som behöver antibiotika och att det i nuläget överanvänds.

17 min
Arkivbild.  ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Var fjärde student planerar att bryta mot coronaförbud

Nästan var fjärde student, 23 procent, planerar att bryta mot Folkhälsomyndighetens rekommendationer och festa på studentkvällen. Det visar en enkät från analysföretaget Ungdomsbarometern, skriver SvD. 16 procent uppger att de kan tänka sig att ha studentmottagning trots rekommendationerna.

Var femte student är upprörd över att utspringet på examensdagen är inställt. Samtidigt uppger 27 procent att det var ett bra beslut att stoppa flakåkning och studentparader.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Illustrationsbild. Bernat Armangue / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Trendbrott i Spanien: 100 000 fler sysselsatta i maj

Sysselsättningen i Spanien ökade med 100 000 i maj, rapporterar El País. Det är första gången som det noteras en ökning under coronapandemin.

Antalet spanjorer som ansöker om arbetslöshetsersättning ökade samtidigt i en mycket långsammare takt, jämfört med de två föregående månaderna, skriver Bloomberg.

Det tolkas som ett tecken på att företagen börjar återhämta sig när Spanien gradvis lättar på sina coronarestriktioner.

40 min
Bruno Le Maire. IAN LANGSDON / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Franska finansministern: BNP faller 11 procent i år

Den franska ekonomin kommer att krympa med 11 procent i år på grund av coronaviruset och åtgärderna för att stoppa smittan. Det säger landets finansminister Bruno Le Maire i en intervju med RTL.

Lågkonjunkturen blir därmed djupare än man tidigare trott – i den förra budgeten var prognosen ett BNP-fall på 8 procent.

I intervjun säger Le Maire att Frankrike har den svåraste delen i krisen framför sig eftersom ekonomin i princip stoppades i tre månader. Han tillägger att han förväntar sig en stark återhämtning 2021.

2 tim
Representanthusets talman Nancy Pelosi. Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Prognos: Återhämtningen kan ta tio år för USA

Det kan dröja så länge som tio år innan den amerikanska ekonomin är helt återhämtad. Den bedömningen gör kongressens budgetkontor CBO, enligt USA Today.

CBO har justerat ner prognosen för den amerikanska produktionen 2020–2030 med 7 900 miljarder, motsvarande 3 procent av BNP, jämfört med bedömningen i januari.

Man tillägger att det finns en hög grad av osäkerhet i prognoser med sådan lång horisont och att det finns politiskt utrymme att göra mer för att dämpa effekterna.

5 tim
Läs mer om Den globala konjunkturen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer