TT
Den svenska konjunkturen

Bo Lundgren: Meningslöst att erbjuda lån för att parera krisen

Han var med och räddade de svenska bankerna på 1990-talet och har fått beröm för hur han manövrerade statens affärer under 2008 års finanskris. Men coronakrisen är något helt annat och kan inte pareras genom lån till företagen, menar tidigare M-ledaren Bo Lundgren. ”Nu handlar det om att få ut direkta stöd till företagen”, säger han till fPlus.

Den tidigare moderatledaren Bo Lundgren var med och räddade de banker som i början av 1990-talet varit alltför frikostiga i sin utlåning till fastighetsbranschens låneexcesser.

Tillsammans med bland annat nuvarande Riksbankschefen Stefan Ingves och Göran Persson, då socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson, bildade han den så kallade ”bankakuten” som hanterade bankerna och deras osunda tillgångar. Något som fick mycket positiv uppmärksamhet utomlands.

Han tillträdde som Moderaternas partiledare 1999, men avgick efter katastrofvalet 2002, då han i stället blev chef för statens bank – Riksgälden.

Här fick han nytta av det han lärt sig under de skakiga åren i början av 1990-talet och han fick även mycket beröm för hur han manövrerade statens affärer under 2008 års djupa finanskris.

”Idag vill man konsumera men kan inte”

Som gammal krisgeneral ser han dock inga som helst likheter mellan de finansiella härdsmältorna och dagens viruskris.

– Denna kris är inte en efterfrågekris, utan en strukturell kris. Lyfter du bort Corona så kommer världsekonomin att börja fungera igen. Efterfrågan finns där, anledningen till att ekonomin inte fungerar denna gång är att vi stängt ner fabriker och strypt transporter på grund av viruset. Det handlar mindre om att människor inte vill köpa saker, och att företag inte vill köpa insatsvaror. Det vill dom, men dom kan inte, konstaterar Bo Lundgren.

– Tittar vi på den senaste krisen, alltså finanskrisen, var problemet att förtroendet i hela ekonomin plötsligt försvann eftersom ingen visste vilka som skulle bli de nästa att förlora pengar. Det resulterade i att hela ekonomin i princip stannade upp och företag och konsumenter höll inne med sin konsumtion, fortsätter han.

Meningslöst att erbjuda lån

Det betyder att det behövs helt andra stimulanser för att parera effekterna av coronakrisen jämfört med de tidigare kriserna. Statens erbjudande att låna ut pengar via bankerna är inte ändamålsenlig, menar Bo Lundgren. Han pekar också på att bankerna inte har några som helst problem med sin kapitaltäckning och därmed inte brist på medel att låna ut.

– Problemet är ju att företagen inte har några intäkter och att de inte vet när deras kassaflöde kommer igång igen. Det går inte att låna ut pengar till de företagen. De aktar sig också från att låna pengar eftersom de inte vet hur deras intäkter ser ut framöver. Bankerna ska inte enligt gällande regelverk låna ut till de företagen. Bankerna ska inte ta den risken och det är därför staten måste ta den rollen som likviditetsgivare istället. Därför måste staten gå in med direkta generella stöd till de här företagen.

Därför är han positiv till de förslag om ett direkt statligt stöd till företag som bland annat ekonomerna Magnus Henreksson och John Hassler presenterade nyligen. Det handlar om ett rejält stöd på 100 miljarder kronor i månaden för att hjälpa företagen att rida ut den här exceptionella krisen.

– Det är klart att ju mer träffsäkra man kan göra de direkta stöden desto bättre, men primärt handlar det om att hitta det mest effektiva sättet att få ut de här stöden till företagen. Om då ett antal företag som skulle klara sig utan de stöden också få mottaga dem, ja då får staten leva med det, menar Bo Lundgren.

Ingen regering som kan försvara att folk dör

Nu befinner sig flera företag i ett extremt ansträngd läge och konkurserna är inte långt borta. Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson, partiledare respektive ekonomiskpolitisk talesperson för Vänsterpartiet, föreslog nyligen att staten skulle kräva ett större inflytande i de företag man hjälper finansiellt. En smygväg till socialisering menar kritiker, men Bo Lundgren menar att det beror på vilken typ av företag det handlar om, men att det principiellt skulle vara mycket olyckligt.

– Att staten kanske kräver en större motprestation när det handlar om ett företag som SAS kan jag förstå. Där kan staten, om man tillför mer kapital, också säga att vi vill ha en motsvarande ägarandel i framtiden. I de mindre och medelstora företagen är det både mer komplicerat och principiellt fel. För staten måste i så fall bygga en stor organisation och kunna hantera och förvalta ägande i dessa även när krisen är över vilket är minst sagt svårt. Dessutom är det principiellt fel att en pandemi som ingen råder över ska leda till ett förstatligande av stora delar av näringslivet.

Det finns de som menar att regeringen håller igen av taktiska skäl. Man vill inte bli anklagad för att ha varit vårdslös med statens finanser vid nästa valrörelse?

– Jag tror att de flesta politiker just nu faktiskt vägleds av att man måste göra stora insatser för att få ordning på detta. Sen kan det finnas vissa politiska partier som kanske inte är överförtjusta över att så mycket pengar nu ska gå till att rädda företagen. Jag tror dock inte att det är rädslan för budgetutfallet som styr regeringens handlande just nu.

Däremot anser han inte att den diskussion som nu pågår om att åtgärderna för att stoppa smittspridningen riskerar att orsaka en ännu värre kris inte är särskilt relevant även om han förstår den.

– Det är en rätt omöjlig fråga egentligen, eftersom det nu handlar om människoliv kontra de ekonomiska förluster som åtgärderna leder till. Det finns ingen regering som kan acceptera att människor, vars liv kanske skulle kunna räddas, dör på grund av ekonomiska skäl. Vi kommer att lida allvarliga ekonomiska förluster, men vi får helt enkelt acceptera det, och Sverige har med sin balanserade ekonomi och goda finanser möjlighet att hantera det. Det sagt, har jag respekt för frågeställningen och jag tycker att det är bra att den diskuteras för självklart är det så att någon gång måste ekonomin komma upp på banan igen.

Med tanke på hur snabbt och hårt som Coronakrisen slagit till jämför en del bedömare det hela med en krigssituation och menar att det därför är läge att bilda en samlingsregering. Men det anser inte Bo Lundgren.

– Det räcker med ett gott samarbete. Vi hade ett bra samarbete över blockgränserna när vi hanterade den stora krisen i början av 1990-talet. Det finns ju ett antal objektiva bilder av vad som händer i ekonomin just nu och dem bör man utgå ifrån även om det kan finnas skilda utgångspunkter för hur de ska lösas. Men det borde gå att samarbeta kring krishanteringen.

Toppnyheter

Stefan Löfven. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

M KU-anmäler Löfven: ”Felaktigt om testning”

Moderaterna KU-anmäler statsminister Stefan Löfven för att ha misslett allmänheten i en intervju i Sveriges Radio, rapporterar Aftonbladet.

I intervjun sa Löfven att det är regionerna som ansvarar för testningen av alla de fyra prioritetsgrupperna, något som M anser vara missledande.

“Statsminister Stefan Löfven (S) har i uttalanden till media misslett åhörarna till en felaktig uppfattning avseende testning för covid-19”, skriver Edward Riedl, riksdagsledamot för M, i anmälan.

3 tim
Bild från fredagens  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

77 nya dödsfall har registrerats i Sverige

77 nya dödsfall har registrerats det senaste dygnet, meddelar Folkhälsomyndigheten på fredagens pressträff. Totalt 4 639 har dött i covid-19 i Sverige.

Antalet döda per dygn är fortsatt på väg ner, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

– Vi ligger nu på ett medelvärde på 46 dödsfall per dygn och fortsätter sakta men säkert nedåt.

Vad gäller smittspridningen pekar

– Vi tror att det beror på att man testar mycket bredare, säger hon.

Följ pressträffen via länken.

4 tim
Ylva Johansson KENZO TRIBOUILLARD / AFP
undefined

Ylva Johansson hoppfull om fria resor inom Europa

De inre gränserna och resandet inom EU ska vara tillbaka till det normala igen om några veckor – det hoppas EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson efter ett möte med EU:s inrikesministrar på fredagen.

– Personligen tror jag att vi kommer att vara tillbaka till ett fullt fungerade Schengenområde senast i slutet av juni, säger hon till AP.

Frankrike och Tyskland pressar på för ett samordnat öppnande av gränserna inom EU, säger inrikesminister Mikael Damberg till TT.

Han säger också att Sverige aktivt arbetar för att informera om coronasituationen i landet för att de EU-länder som ställer hårdare krav på inresor till Sverige ska tänka om.

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Vindkraftslobbyn går utländska ärenden”

Vindkraften är inte bara en oberäknelig energikälla, utbyggnaden får även konsekvenser för besöks- och fiskenäring. Att begränsa lokala politikers veto är att gå ärenden åt utländska investerare, skriver William Elofsson (M) i en replik på SvD debatt.

Frågan handlar inte om ja eller nej till vindkraft, utan ja till havsbaserad vindkraft där parkerna inte kan störa turistnäringen och närmiljön kring boenden, och nej till kustnära vindkraft.

Sverige kan fortfarande göra samma bidrag till miljömålen, utan att gå ärenden åt de utländska investerarna som vill  tjäna pengar på vindkraftsparker i Sverige, menar debattören.

”Ska kusten för många år framåt förändras – sannolikt i generationer – med allt vad det innebär i inskränkningar av Gävlebornas kustnära boende och livsmiljö utan att de lokala politikerna har möjlighet att stoppa etableringen?”, skriver William Elofsson.

3 jun
Läs mer om Den svenska vindkraftsutbyggnaden
Illustrationsbild Emilio Morenatti / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Klart: Spanska barn får åter vara ute hela dagen

Från och med början av nästa vecka kommer restauranger och barer i Madrid och Barcelona åter att öppna för inomhusservering, rapporterar TT. Samtidigt meddelar landets hälsominister Salvador Illa att barn nu kommer att få tillåtelse att vistas utomhus alla tider på dagen, inte endast under de tidigare begränsade tidsperioderna.

De spanska storstäderna är hårt drabbade av coronapandemin. Av smittskyddsskäl har endast utomhusserveringar varit öppna tidigare.

3 tim
En man på Waterloo station i London. Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Munskyddstvång införs i engelska kollektivtrafiken

Från och med 15 juni blir det obligatoriskt att bära någon form av munskydd i den engelska kollektivtrafiken. Det meddelade den brittiska regeringen på torsdagen, skriver flera medier. Det måste dock inte röra sig om ett medicinsk munskydd, även exempelvis en halsduk går bra.

– Forskning antyder att ansiktsskydd ger ett visst, om än begränsat, skydd mot att viruset sprids, säger transportminister Grant Shapps.

Tvånget införs samma dag som icke nödvändiga butiker i landet åter får öppna.

Igår 19:56
GEORGE FREY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Forskarna backar från sågade medicinstudien

Tre av fyra forskare bakom den kritiserade studie som visade att malariamedicinen hydroxiklorokin kunde öka dödligheten i covid-19 backar nu från studien, skriver AFP.

Studien presenterades i den ansedda medicinska tidskriften The Lancet och ledde bland annat till att WHO stoppade sina försök med medicinen.

Studien fick dock snabbt hård kritik eftersom den visade sig innehålla flera tveksamheter. En ny studie har visat att medicinen inte tycks ha negativa bieffekter, men att den inte heller stoppar sjukdomen.

Igår 19:24
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Demonstration till stöd för Black lives matter i Malmö.  Andreas Hillergren/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisvåldet i USA

Smittskyddsläkaren inför protesten: Visa respekt

Senaste veckan har polisen upplöst demonstrationer mot polisvåldet i USA i både Stockholm och Malmö. Nu vädjar smittskyddsläkaren Leif Dotevall till demonstranterna att visa respekt för myndigheternas rekommendationer inför att en stor demonstration planeras i Göteborg på söndag.

– Ett viktigt budskap som man vill förmedla kan bli kontraproduktivt om man skadar sina medmänniskor, säger han till Dagens Nyheter.

2 tim
Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowski. Illustrationsbilder.
undefined

Klarna donerar pengar till stöd för protestvågen i USA

Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowski sällar sig till raden av företagsledare som öppet tar ställning för protestvågen i USA och mot polisvåldet.

”Vi måste fördöma alla former av rasism. Det vi har sett går emot allt som vi som företag, och jag själv personligen, står för”, skriver han i ett blogginlägg på Klarnas hemsida.

Där framgår det att Klarna kommer donera pengar till organisationerna American Civil Liberties Union och The National Association for the Advancement of Colored People. Fintech-bolaget lovar även att matcha alla donationer som anställda gör.

4 tim
Protester i Austin på torsdagen. Eric Gay / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: ”En dålig ledartext kunde avslöja en dålig lag”

Den republikanske senatorn Tom Cotton blev starkt kritiserad på onsdagen när han i en gästledartext i New York Times förespråkade att soldater skulle sättas in för att få bukt med våldsamma protester mot polisvåldet i landet.

Man kan kritisera ledarsidan för att de publicerade de ”extrema” åsikterna, men Cotton ”gjorde oss alla en tjänst”, skriver Politicos Jack Shafer i en analys.

”En dåligt ledartext kunde avslöja en dålig lag”, säger Shafer med hänvisning till the Insurrection Act, som ger presidenten möjlighet att sätta ut militären i USA för att hantera civil oordning och uppror.

Samtidigt som övervåld och rasism har blivit den dominerande frågan i USA sedan George Floyds uppmärksammade död har presidenten avskurit sig från debatten, bokstavligt talat, skriver CNN:s Stephen Collinson.

”En del av USA närmar sig en obekväm självrannsakan [...] men president Donald Trump hukar sig bakom höga stängsel runt Vita huset och avvisar en nationell begrundan”, skriver han.

5 tim
Läs mer om Polisvåldet i USA