Illustrationsbild: En BMW X-suv kontrolleras vid BMW-fabriken i amerikanska South Carolina.  CHARLES MOSTOLLER / TT NYHETSBYRÅN
Näringsliv

BMW tvingas återkalla 13 000 bilar i Sverige

Volvo Cars och BMW har båda tvingats återkalla dieselbilar i Sverige, på grund av risk för att bilarna kan börja brinna. Men nu måste BMW återkalla ytterligare nästan 13 000 fordon i Sverige, rapporterar DN.

Av de 35 000 BMW-fordon som återkallades i fjol återstår fortfarande drygt en tredjedel att åtgärda.

Samtidigt uppges ”mycket få” av de bilar som Volvo Cars i somras tvingades återkalla av samma anledning ha åtgärdats, skriver tidningen.

Tidigare rapportering

Toppnyheter

Dagens börs

Skog och läkemedel i topp – här är årets bästa aktier

Medicinteknik- och läkemedelsbolag, skogsjättar och andra råvarubolag tillhör vinnarna på den skakiga Stockholmsbörsen i år.

Omni Ekonomi har grottat ner sig i Infronts siffror och kan nu lista alla aktier på börsens tre huvudlistor som stigit i år. Totalt har 51 aktier handlats upp sedan årsskiftet.

Uppgångarna kan jämföras med Stockholmsbörsens breda index som backat 15,62 procent sedan 2019 blev 2020.

Hela listan med vinnaraktier hittar du här nedanför.

2 tim
Illustrationsbild: Fotgängare i Tokyo ses i en spegel som står i ett butiksskyltfönster.  Eugene Hoshiko / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Dragkamp mellan optimism och pessimism på börserna

Flera av Asiens ledande handelsplatser håller stängt på långfredagen, men bland de som var öppna var utvecklingen blandad. När Tokyobörsen stängde låg indexen som följer:
• Nikkei: +0,8%
• Shanghai: −1,1%
• Shenzhen: −2,0%
• Kospi: +1,1%

Data som släpptes på fredagsmorgonen visade att Kinas konsumentprisindex steg 4,3 procent i mars, jämfört med samma period i fjol. Det var lägre än ökningen på 4,8 procent som analytikerna hade räknat med, enligt en Reutersenkät.

Tokyobörsens Nikkei 225-index inledde handeln på plus, men vände nedåt inför handelspausen och sedan uppåt igen när pausen var över. Monex marknadsanalytiker Toshiyuki Kanayama kopplar uppgången till gårdagens amerikanska stimulanspaket från Federal Reserve, som bland annat innefattade 2 300 miljarder dollar i lån för små och medelstora företag.

Mutsumi Kagawa, Rakuten Securities globala chefsstrateg, beskriver utvecklingen som ”en dragkamp mellan de som är pessimistiska (om viruspandemin) och de som är optimistiska som anser att de inte vill missa en sällsynt chans att köpa aktier till billigt pris”.

Idag 03:59
Läs mer om Dagens börs
Flaggor utanför EU-kommissionen i Bryssel. Yves Logghe / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Analyser: Stora elefanten i rummet är fortfarande kvar

Att EU:s finansministrar till slut lyckades enas om sitt historiska stödpaket var oerhört viktigt, säger SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick. Om beslutet skjutits upp på nytt hade det setts som ett stort misslyckande, menar han.

– Det hade tolkats som att EU inte fungerar när det behövs som bäst – i tider av kris, säger Wendick i en analys på SVT:s webbplats.

Men trots överenskommelsen står den stora elefanten i rummet fortfarande kvar: slitningarna inom eurosamarbetet om så kallade euroobligationer, skriver SvD:s Teresa Küchler.

”Coronapandemin sätter den europeiska solidariteten på större prov än någonsin tidigare”, menar hon.

Tyskland, som tidigare varit emot euroobligationer, måste nu visa solidaritet, skriver tyska Spiegel i ett ledarstick:

“EU måste vara större än en allians mellan egocentriker. Det finns inget alternativ till euroobligationer i en kris som den som coronaviruset skapat.”

1 tim
Japans premiärminister Shinzo Abe ses på en tv-skärm.  Naoki Ogura / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analytiker: Coronakrisen blir dödsstöten för ”Abenomics”

Högre skatter, uppbackade av en stark tillväxt, i stället för åtstramningar. Det är grundreceptet i den finanspolitik som Japans premiärminister Shinzo Abe sjösatte för åtta år sedan, kallat Abenomics. Strategin har i vissa avseenden varit gynnsam för landets ekonomi, men coronakrisen kan vara dödsstöten. Det menar analytiker och experter som Reuters har talat med.

Takahide Kiuchi, tidigare ledamot i Bank of Japan, säger till nyhetsbyrån att tiden med Abenomics skulle ha kunna använts för att rusta upp de japanska statsfinanserna i stället för att skuldfinansiera tillväxten.

– Regeringen och BOJ var självbelåtna. De är ansvariga för den här röran.

Tidigare i veckan utlyste den japanska regeringen ett månadslångt undantagstillstånd, något som har kritiserats för att vara senfärdigt.

3 tim
Magdalena Andersson. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Andersson nöjd: ”Framgång för europeiska samarbetet”

Sveriges finansminister Magdalena Andersson kallar EU:s nya stödpaket för ”historiskt” i ett uttalande till DN och TT.

– Det är en framgång för det europeiska samarbetet, det är också bra för svenska företag, säger hon till tidningen.

Finansministern bygger ut sitt resonemang i en intervju med TT. Hon menar att det är för tidigt att säga om paketet på drygt 5 400 miljarder kommer att räcka.

– Men det är ett ofattbart stort belopp som kommer att vara en betydande injektion för den europeiska ekonomin, och kommer vara till stor hjälp för de mest drabbade.

5 tim
Läs mer om Den globala konjunkturen
Utkörningsleverantören Foodora. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efterfrågan på hemkört ökar: ”En ny matkultur”

Coronapandemin har slagit hårt mot restaurangbranschen där tusentals svenskar har förlorat sina jobb. Samtidigt har efterfrågan på utkörd mat ökat.

Richard Tellström, docent i måltidskunskap vid Stockholms universitet, förutspår att coronakrisen kommer att bli starten på en ny matkultur, skriver DN.

– När allt återgår till det normala igen kan vi tänka oss att fler är vana vid att beställa hemkörd mat. Jag tycker mig även se en förskjutning av dagens huvudmål. Lunchen blir det tydliga huvudmålet för oss som stannar hemma, säger han till tidningen.

Igår 16:49
Flygbilder över Eskilstuna och Östersund. TT
undefined

Krispaketet till kommuner är i praktiken redan slut

Om Konjunkturinstitutets nya ekonomiska prognos för året blir verklighet äts regeringens 15-miljarderssatsning till kommunerna upp av minskade skatteintäkter redan i år. Det skriver Dagens Samhälle.

Sajten har pratat med flera kommuntoppar, bland annat Uppsalas kommunstyrelseordförande Erik Pelling (S). Kommunen får 234 krismiljoner i regeringens satsning, samtidigt som man spår tappade skatteintäkter på 200 miljoner. Dessutom har man kraftigt ökade kostnader, bland annat för att undersköterskor anställs ”för glatta livet”.

– Det vore en katastrof om kommuner hängde på varselvågen, säger han.

Igår 17:59
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Ett pendeltåg med namnet ”Wuhan China” på centralstationen i Essen i Tyskland. I förgrunden syns en skylt var hela text lyder ”I mitten av Europa”. Martin Meissner / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Oro i Europa: ”Ljus i tunneln kan vara ett skenande tåg”

I takt med att allt fler smittade tillfrisknar öppnar land efter land i Europa för att sakta men säkert börja öppna upp sina samhällen. Det rapporterar SvD, vars korrespondenter har gått igenom läget i några av de värst drabbade länderna.

Italien planerar för ”fas 2”, då till exempel restauranger och affärer kan öppna igen, medan Schweiz inrikesminister säger att landet ”ser ljuset i tunneln”.

Samtidigt kvarstår rädslan för ett bakslag. I Lombardiet oroas myndigheterna av att trafiken har ökat med tio procent jämfört med veckan innan och i Milano har polisen satt upp vägspärrar för att hindra människor från att resa i påsk.

Tidningen Le Figaro skriver att president Emmanuel Macron nu måste övertyga fransmännen om att ljuset i tunneln inte är ”strålkastarna på tåget som rusar rakt mot oss i full fart”.

2 tim
En kvinna ber utanför en kyrka i Sevilla. Laura Leon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

605 dödsfall i Spanien – lägsta siffran på 17 dagar

Spanien har registrerat 605 döda i covid-19 det senaste dygnet, uppger myndigheter enligt El País. Det är landets lägsta dödssiffra under ett dygn sedan den 24 mars, skriver tidningen.

Under gårdagen registrerades 683 nya dödsfall i Spanien och den totala dödssiffran är nu uppe i 15 843. Drygt 157 000 personer i landet har bekräftats smittade.

Spaniens regering har sagt att den inom kort gradvis kommer att börja lätta på restriktionerna.

– Vi börjar få kontroll över elden, sa premiärminister Pedro Sánchez i går.

42 min
Brooklyn Bridge och Manhattan. Frank Franklin II / TT NYHETSBYRÅN
undefined

New York har fler fall än något land utanför USA

Med omkring 160 000 coronafall har delstaten New York nu fler bekräftat smittade personer än något land utanför USA, rapporterar flera medier med hänvisning till statistik från Johns Hopkins-universitetet.

Spanien och Italien har cirka 152 500 respektive 143 500 bekräftade fall.

Antalet dödsfall i New York är dock långt efter Spaniens och Italiens. Omkring 7 000 smittade har dött i New York – att jämföra med 15 500 i Spanien och 18 000 i Italien, rapporterar BBC.

I hela USA har omkring 462 000 smittofall och nästan 16 500 dödsfall registrerats.

6 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Danmarks statsminister Mette Fredriksen. PHILIP DAVALI / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Ledare: Danmark närmar sig svenska coronastrategin

Danmarks lättnad av coronarestriktionerna och vårdpersonalens brist på försäkring mot covid-19 är två av de frågor som behandlas på långfredagens ledarsidor.

Att Danmark lättar på sina restriktioner efter påsk är ett tecken på att landet är på väg att närma sig den svenska linjen, menar Sydsvenskans osignerade ledare. Den danska regeringens agerande kan tolkas som att man nu försöker hitta en balans för hur snabbt smittspridningen sker, skriver man, och pekar på att en för långsam spridning ökar risken för en brant ökning till hösten.

Men vilken som är den rätta vägen framåt går ännu inte att säga och ingen bör peka finger åt någon annan, lyder ett av huvudresonemangen.

”Tills vidare måste varje land efter bästa förmåga fatta beslut utifrån läget och den senaste kunskap som finns”.

Vårdpersonalen måste snarast få en försäkring mot covid-19, skriver Karin Pihl på GP:s ledarsida. Att virussjukdomen ännu inte finns med bland de sjukdomar som klassas som arbetsskada för personer i vårdyrken är oacceptabelt, resonerar Pihl.

”Riskerar man sin hälsa på jobbet ska man få ersättning om man drabbas”.

2 tim
Ulf Kristersson/Stefan Löfven TT
undefined

Kristersson avbröt möte med Löfven om nya lagen

Moderatledaren Ulf Kristersson lämnade plötsligt ett möte om den nya smittskyddslagen med statsminister Stefan Löfven och de övriga partiledarna tidigare i veckan, rapporterar Expressen.

Enligt tidningen ska Kristersson ha varit missnöjd med att regeringen gett oppositionspartierna endast omkring 45 minuter att godta den reviderade smittskyddslagen, som man ansåg innehöll flera brister.

Moderaterna valde dock senare att ge grönt ljus efter att ha fått igenom en ändring som ger större möjligheter till ersättning för företag som tvingats stänga sin verksamheter till följd av den nya lagen.

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige