Arkivbilder: Blackrocks vd Larry Flink TT
Klimatomställningen

Blackrocks vd: Näringslivet har inte insett riskerna med klimatförändringarna

Fondbjässen Blackrock kommer att göra klimatet till en avgörande faktor i sina investeringar. I ett årligt brev till sina kunder skriver företaget att ”näringsliv och finansmarknader inte insett vilka risker klimatförändringarna innebär och att stora kapitalflöden måste och kommer att riktas om mot hållbara investeringar”

–Jag tror att vi är i början av en väldigt stor förflyttning av kapital och orsaken till det är att allt fler tror på forskningen i de här frågorna. Jag är inte en miljöaktivist utan en kapitalist och det är utifrån det motivet som vi gör detta.

–Att hjälpa våra kunder att hamna rätt i den stora förflyttningen av kapital som vi ser komma och och förvalta deras pengar så bra som möjligt är motivet, kommenterade Larry Flink, vd och grundare av kapitalförvaltaren Blackrock till det amerikanska medieföretaget CNBC.

Sean George är en av grundarna till det svenska fondbolaget Strukturinvest.

– Detta är ett historiskt beslut, särskilt med Black rocks dåliga "track record" inom det här området. Det kommer att påverka och sätta tryck på andra marknadsaktörer. Det här innebär dock inte att man som investerare eller sparare ska sälja alla "bruna" bolag för att man tror att alla investeringar nu kommer att gå till "gröna" bolag. Detta är en lång process som kommer att pågå de närmsta 5-10 åren, uppger Sean George till SR Ekot ekonomi.

Blackrock är även den näst största ägaren på den svenska börsen med investeringar på cirka 300 miljarder kronor. Bland annat har företaget en ägarandel om över fem procent av kapitalet i företag som Boliden, Hexagon, Kungsleden, Castellum, JM, Astra Zeneca och Tele 2.

Reaktioner och analyser

Toppnyheter

Kinesisk smittskyddspersonal. Xiong Qi / TT NYHETSBYRÅN
Sjukdomsutbrottet i Kina

Nytt virusfall i USA – kvinna i 60-årsåldern smittad

Ett andra fall av det nya kinesiska coronaviruset har bekräftats i USA, rapporterar amerikanska medier. Den smittade är en kvinna i 60-årsåldern i Chicago som reste till Kina i december och kom hem 13 januari.

Den första drabbade i USA var en man i 30-årsåldern som nu uppges på väg att friskna till, men är kvar på sjukhus.

De amerikanska smittskyddsmyndigheterna vidtar nu kraftfulla åtgärder för att förhindra en omfattande smitta.

Samtidigt meddelar Storbritannien att samtliga fjorton britter som misstänktes ha smittats inte visades sig ha drabbats av viruset.

3 tim
Anders Tegnell. CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Epidemiolog: "Viruset mindre farligt än sars"

Nya coronaviruset verkar vara mindre farligt än både sars och mers. Det säger statsepidemiologen Anders Tegnell, avdelningschef för Analys vid Folkhälsomyndigheten, till TT.

– Visst är det personer som dör, men i jämförelse med antalet exponerade är det förhållandevis få, om man jämför med sars och mers, säger han.

Tegnell menar att de som dött verkar ha varit väldigt sjuka redan innan de smittats av viruset. Han säger också att svenska sjukvården har god beredskap om coronaviruset når Sverige.

Idag 09:20
Läs mer om Sjukdomsutbrottet i Kina

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer