Arkivbilder: Blackrocks vd Larry Flink TT
Klimatomställningen

Blackrocks vd: Näringslivet har inte insett riskerna med klimatförändringarna

Fondbjässen Blackrock kommer att göra klimatet till en avgörande faktor i sina investeringar. I ett årligt brev till sina kunder skriver företaget att ”näringsliv och finansmarknader inte insett vilka risker klimatförändringarna innebär och att stora kapitalflöden måste och kommer att riktas om mot hållbara investeringar”

–Jag tror att vi är i början av en väldigt stor förflyttning av kapital och orsaken till det är att allt fler tror på forskningen i de här frågorna. Jag är inte en miljöaktivist utan en kapitalist och det är utifrån det motivet som vi gör detta.

–Att hjälpa våra kunder att hamna rätt i den stora förflyttningen av kapital som vi ser komma och och förvalta deras pengar så bra som möjligt är motivet, kommenterade Larry Flink, vd och grundare av kapitalförvaltaren Blackrock till det amerikanska medieföretaget CNBC.

Sean George är en av grundarna till det svenska fondbolaget Strukturinvest.

– Detta är ett historiskt beslut, särskilt med Black rocks dåliga "track record" inom det här området. Det kommer att påverka och sätta tryck på andra marknadsaktörer. Det här innebär dock inte att man som investerare eller sparare ska sälja alla "bruna" bolag för att man tror att alla investeringar nu kommer att gå till "gröna" bolag. Detta är en lång process som kommer att pågå de närmsta 5-10 åren, uppger Sean George till SR Ekot ekonomi.

Blackrock är även den näst största ägaren på den svenska börsen med investeringar på cirka 300 miljarder kronor. Bland annat har företaget en ägarandel om över fem procent av kapitalet i företag som Boliden, Hexagon, Kungsleden, Castellum, JM, Astra Zeneca och Tele 2.

Reaktioner och analyser

Toppnyheter

Michael Bloomberg, Elizabeth Warren och Bernie Sanders under debatten. John Locher / TT NYHETSBYRÅN
Amerikanska valet 2020

Bloomberg under attack – kallad ”arrogant miljardär”

Michael Bloomberg, miljardär och tidigare New York-borgmästare, stod i centrum när han i natt deltog i sin första demokratdebatt.

– Vi tar en stor risk om vi ersätter en arrogant miljardär med en annan, sa Massachusettssenatorn Elizabeth Warren från scenen i Las Vegas och syftade på president Donald Trump.

En annan fråga där det hettade till var när hon lyfte anklagelserna om sexism som riktats mot Bloomberg. Warren krävde, tillsammans med Joe Biden, att företagsledaren ska riva upp de tystnadsavtal som slutits med flera kvinnor i hans bolag.

Bloomberg avfärdade kritiken och höll en relativt låg profil under debatten. På lördag är det dags för Demokraternas nomineringsmöten i Nevada.

44 min
Michael Bloomberg och Elizabeth Warren under debatten. John Locher / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: ”Bloomberg såg totalt oförberedd ut – de andra tog chansen direkt”

Michael Bloomberg var kvällens stora förlorare, fastslår flera amerikanska medier i sina analyser om primärvalsdebatten i Las Vegas.

National Reviews politiske reporter Jim Geraghty skriver att de andra kandidaterna tycktes glada över att få gadda ihop sig mot Bloomberg, skriver Geraghty och lyfter bland annat Elizabeth Warrens anklagelser om sexism:

”Bloomberg såg totalt oförberedd ut på detta och kunde bara framhäva att han haft många kvinnliga anställda som inte stämt honom.”

Den förre New York-borgmästaren har inte debatterat på elva år, vilket märktes, skriver Washington Posts politikreporter Aaron Blake.

”Han framstod som väldigt teknokratisk och bröt sällan in för att försvara sig. I stället verkade han hoppas på att de tuffa perioderna i debatten skulle gå över. Men de fortsatte.”

CNN:s politikreporter Chris Cilizza skriver att den som tjänade mest på Bloombergs utsatthet var Bernie Sanders:

”Med all uppmärksamhet riktad mot Bloomberg... kunde Sanders köra sina ’greatest hits’ som gett honom ledningen.”

6 min
Bernie Sanders och hans supportrar. Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sanders i klar ledning för att bli presidentkandidat

Vermontsenatorn Bernie Sanders har nu en klar ledning över sina rivaler i kampen om att bli Demokraternas kandidat i höstens presidentval i USA. Detta enligt en opinionsundersökning som gjorts på uppdrag av Washington Post.

Stödet för Bernie Sanders på nationell nivå ligger nu på 32 procent. Förre vicepresidenten Joe Biden har 16 procents stöd, miljardären Michael Bloomberg ligger på 14 procent och Elizabeth Warren på 12 procent.

Pete Buttigieg, som legat hack i häl med Bernie Sanders i nomineringsvalet i Iowa och primärvalet i New Hampshire, ligger nationellt på femte plats.

Igår 15:04
Läs mer om Amerikanska valet 2020
Eugene Hoshiko / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Spretigt i Asien – Softbank stiger på nyhet om lån

Asienbörserna handlas spretigt på torsdagen. Analytikerna ser de gröna siffrorna i Japan och Fastlandskina som en reaktion på att antalet nya coronavirusfall minskade kraftigt under det senaste dygnet, jämfört med tidigare i veckan, rapporterar CNBC.

• Nikkei: + 0,3%
• Shanghai: +0,5%
• Shenzhen: +1,0%
• Hang Seng: -0,8%
• Kospi: -0,8%

Bland andra nyheter så sänkte Kina sin reporänta för att stötta upp den nedgång som virusets orsakat. Den ettåriga räntan sänktes 10 punkter medan den 5-åriga sänktes 5 punkter. Åtgärden var väntad och centralbanken, People’s Bank of China, har för bara några dagar sänkt räntan på medellånga lån.

Softbank steg nästan 3 procent på Tokyobörsen efter att man gått ut med planer på att låna 4,5 miljarder dollar för att stärka sin kassa.

1 tim
Elon Musk, vd på Tesla. Aly Song / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya rekordstängningar i USA – Tesla upp 7 procent

Precis som Europabörserna handlades Wall Street upp på onsdagen. S&P 500 stängde på nya rekordnivåer men mötte motstånd på 3 400 punkter och tappade en del av uppgången. De ledande indexen stängde som följer:
• S&P 500: +0,5%
• Nasdaq: +0,9%
• Dow Jones: +0,4%

Energibolagen gick bäst medan fastighetssektorn straffades mest.

Apple, som vinstvarnade i måndags, rekylerade upp 1,5 procent efter tisdagens nedgång.

Piper Sandler har höjt sin riktkurs för elbilsaktien Tesla som återigen handlades över 900 dollar. Aktien stängde upp cirka 7 procent.

Boeing, som ska ha hittat vad som beskrivs som främmande föremål i bränsletankarna i flera av de 737 Max-plan som står parkerade i väntan på leverans, stängde strax under nollan.

GPS-tillverkaren Garmin höll sig i toppen av S&P 500-bolagen och steg 7 procent efter att ha överträffat förväntningarna med sin rapport.

Groupon blev en av de stora förlorarna och föll 44 procent efter att bolaget meddelat att man ska sluta sälja produkter, då denna marknad är "brutalt konkurrensutsatt" och i vissa fall "irrationell", skriver Direkt.

Igår 15:21
Läs mer om Dagens börs
Donald Trump. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Trumps Amerika

Analyser: Donald Trump hotar USA:s rättsapparat

USA:s president Donald Trump har benådat elva korrupta politiker och affärsmän som dömts till kännbara fängelsestraff. Presidenten visar därmed att han har rätten att benåda dömda brottslingar, menar DN:s Michael Winiarski.

Det skickar enligt honom också en signal om att Trumps vänner som dömts för mened och korruption kan vänta sig samma sak, så länge som de är lojala och inte vittnar mot presidenten. Winiarski tror därför att Roger Stone, Michael Flynn och Paul Manafort, samtliga dömda för brott med koppling till Rysslandsanklagelserna kring förra presidentvalet, kommer benådas.

Stephen Collinson på CNN menar att Donald Trump genom alla sina benådningar försöker ta kontrollen över rättsapparaten. Om han benådar fixaren Roger Stone och kampanjchefen Paul Manafort kommer presidenten på riktigt hota den självständighet som rättsapparaten har åtnjutit i 250 år.

Igår 21:34
Blagojevich skriver autografer när han lämnar fängelset. Trump när han berättar om frigivningen. TT
undefined

Dömd guvernör friges av Trump: ”En fin människa”

Den tidigare guvernören Rod Blagojevich har släppts ur fängelset på order av president Donald Trump, rapporterar amerikanska medier.

Blagojevich försökte sälja Barack Obamas senatorspost efter att denne blivit vald till president 2008. Han dömdes till 14 års fängelse för bland annat försök till utpressning och bedrägeri 2011.

– Han avtjänade åtta år i fängelse, en lång tid. Han verkar vara en mycket fin person, jag känner inte honom, säger Donald Trump enligt CNN.

Igår 06:52
Donald Trump och William Barr i september. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: Ministern vill lämna efter Trumps tweets

USA:s justitieminister William Barr överväger att lämna sin post, enligt uppgifter till Washington Post.

”Han har sina gränser”, uppger en källa nära Barr för tidningen och syftar på turerna kring åtalet mot Trumps vän och tidigare rådgivare Roger Stone. Uppgifterna tillbakavisas av justitiedepartementet.

Barr har tidigare sagt att Trumps öppna kritik av de federala åklagarna i fallet underminerar rättssystemet.

– Han gör mitt jobb omöjligt, sa Barr i intervju med ABC News då.

Åklagarna i fallet hoppade av efter att deras yrkande om ett fängelsestraff för Stone på mellan sju och nio år justerades ner av justitiedepartementet efter att Trump twittrat om fallet.

Igår 05:00
Läs mer om Trumps Amerika

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer