Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Brotten mot företagen

Björn Rosengren: ”Polisen bryr sig inte om företagarbrotten”

Det måste till krafttag mot brottsligheten som drabbar företagare, menar den förra näringsministern Björn Rosengren. Han lanserar flera egna förslag. ”Företagen måste få göra bättre bakgrundskontroller på de man anställer”, säger han till fPlus.

Den före detta socialdemokratiske näringsministern och tidigare TCO-ordföranden Björn Rosengren, 77, driver idag flera företag inom olika branscher. Han sätter nu ner foten om brottsligheten som slår mot näringslivet. I en intervju med fPlus riktar Björn Rosengren hård kritik mot polisen.

– Det är märkligt att polisen inte har resurser att stoppa det här. Jag tycker att det är allvarligt att bara kalla det för ”vardagsbrott”. Det klingar illa och är förnedrande mot de människor som blir utsatta. Polisen verkar degraderat sig själv till att skriva rapporter, säger han.

På senare tid har uppmärksamheten kring skjutningar i förorterna varit stor, både från polisen, medierna och politikerna. Björn Rosengren tror att samhället vinner den striden. Men han ser ingen ljusning när det gäller brottsligheten som riktas mot företagare.

– Här handlar det inte om nåt utanförskap i förorterna utan det är ofta internationella kriminella ligor som ger sig på våra näringsidkare. Allt från små bolag som utsätts för hot och våld till bedrägerier på nätet. Brotten har både digitaliserats och brutaliserats, säger Björn Rosengren.

Ett hot mot Sveriges blodomlopp

fPlus har i flera artiklar berättat om företagare som utsatts för brott och de målar upp en liknande bild – brotten ökar och polisen gör inget. Henrik Andreasson som driver en entreprenadfirma i Halland råkar ständigt ut för dieselstölder.

– Det som är skrämmande är att de kan verka helt ostört och att stölderna bara fortsätter. Min känsla är att polisen inte bryr sig, säger han till fPlus.

Handeln, restaurang och byggindustrin är de branscher som är särskilt hårt drabbade. Branschföreträdare beskriver Sverige som ett ”smörgåsbord” för kriminella ligor där polisen lämnat walkover. Björn Rosengren delar den uppfattningen och hävdar att brottsligheten är ett hot mot Sveriges blodomlopp – marknadsekonomin som bygger vårt välstånd. Han menar att regeringen måste börja se brottsligheten också som ett näringspolitiskt ärende.

– Vår näringsminister Ibrahim Baylan får inte fortsätta att vara osynlig i den här frågan. Som näringsminister måste han titta på detta eftersom kriminaliteten blivit internationell och grov, säger Björn Rosengren.

En studie från Svenskt Näringsliv visar att 60 procent av företagen utsatts för brott de senaste två åren och att brotten kostar 55 miljarder kronor årligen. Det finns risk att brottsligheten skrämmer bort människor från att bli företagare och att vinsterna äts upp av kostnaderna för olika säkerhetsåtgärder, varnar Björn Rosengren.

– Jag blir orolig när Moderaterna föreslår 2 000 nya ordningsvakter. Det finns en risk i att man bygger upp ett privat väktarsystem och det är fel väg att gå. Jag menar att vi istället borde bygga ett system med många fler kvalificerade poliser. Polisen ska utgöra vår trygghet, inte en massa vaktbolag.

Fyra konkreta förslag

Björn Rosengren har flera förslag för att komma tillrätta med brottsligheten.

  • En är att företagare aldrig ska falla i fällan att använda svart arbetskraft. ”Man vet att det är en stor riskfaktor med svart arbetskraft. Här har Rot och Rut haft en dämpande effekt”, säger Björn Rosengren.
  • Tullen måste ges större befogenheter. ”På hösten plockar internationella ligor utombordsmotorer från båtar och stoppar in dem i lastbilar. Det är rent vansinnigt att tullen inte får öppna lastbilarna och kolla efter. När man vet att tjuvgods förs ut då måste man vara stenhård och stoppa detta.”
  • Höjda minimistraff. ”Domstolarna går oftast på minimistraffet. Vill man ha hårdare straff är det bättre att höja minimistraffet och minska skillnaderna mellan maximi- och minimistraffet. Jag vill också ta bort straffrabatten”, säger Björn Rosengren.
  • Ge företag rätt att utföra bättre bakgrundskontroller på de man anställer. ”Jag tvekar inte sekund om detta, det är helt självklart. Man anställer ju inte pedofiler i förskolan och man anställer ju heller inte den som begått grova ekonomiska brott som kamrer.”

Björn Rosengren berättar att hans företag alltid gör en bakgrundskontroll innan en person anställs.

– Vi har ett system där vi kollar alla vi anställer mer generellt och om de blivit dömda för nåt. Det är en trygghet för oss. Vi bedriver konsultverksamhet på hög nivå inom affärsutveckling och våra kunder måste känna sig trygga, säger han.

Björn Rosengren oroar sig inte för att hans förslag ska uppfattas som inte särskilt socialdemokratiska eller fackliga.

– Jag tror S kommer att hamna vid det jag föreslår. Brottsligheten mot näringslivet har blivit åsidosatt, säger han till fPlus.

Toppnyheter

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven (S) och partisekreterare Lena Rådström Baastad (S). Filip Erlind/TT / TT NYHETSBYRÅN
Socialdemokraternas framtid

S-källor: Rådström Baastad kritiseras internt – Stefan Löfven uppges sitta säkert

Trots kritik mot Stefan Löfven från andra partier är förtroendet för S-ledaren starkt i de egna leden. Det uppger källor för SvD som istället pekar ut partisekreteraren Lena Rådström Baastad som den som flera socialdemokrater nu ifrågasätter.

– Det finns ett uppdämt behov av att göra något, men det handlar inte om partiordföranden utan i så fall partisekreteraren. Hon lyckas inte nå ut med vilken politik som är vår och vilken som är regeringens, säger en källa till tidningen.

Förra veckan visade Aftonbladet/Demoskop att SD skulle vara större än S om det var val i dag. Samtidigt har S-ledaren fått kritik för att svara undflyende om gängbrottsligheten och migrationen i söndagens Agenda och allt fler pekar på en kris för socialdemokratin.

Igår 19:59
Statsminister Stefan Löfven (S) besöker kommunpoliserna i Klippan på onsdagen Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Svart vecka och svårt sjätte år för Löfven

Det är hård press på statsminister Stefan Löfven och hans regering just nu och S-ledaren förväntas analysera läget och peka ut en riktning. Han misslyckades dock med båda de uppgifterna i söndagens Agenda, skriver SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutsson i en analys över ”Statsministerns svarta vecka”.

”Aldrig tidigare har en statsminister fått utstå så förödande kritik efter ett enskilt tv-framträdande”, skriver han.

Kvartals Viktor Barth-Kron drar paralleller till M-ledaren Fredrik Reinfeldts sjätte år som statsminister som han kallar förödande och skriver att framtiden för regeringen vilar på om väljarna uppfattar Löfvens samhällsbygge som något som ger resultat.

”Den här regeringens öde i nästa val vilar inte på något fiffigt bildsättande, något särskilt uselt eftermäle från regeringen Bildt, eller ens på en vinst i den allt mer semantiska debatten om vad som egentligen är hönan och ägget av integrationsproblem och social utsatthet”, skriver Barth-Kron.

Igår 18:47
Läs mer om Socialdemokraternas framtid
Tv-apparater i New York under Sondlands vittnesmål. SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Anklagelserna mot Trump

Analyser: Sondland sköt en torped i Vita husets båt

EU-ambassadören Gordon Sondlands vittnesmål är en vändpunkt i riksrättsutredningen, skriver BBC:s USA-korrespondent Anthony Zurcher i en analys.

Sondland berättade det som Vita huset hela tiden har förnekat: Att man höll tillbaka det militära biståndet till Ukraina med syftet att få landet att inleda en utredning mot Bidenfamiljen. Donald Trump lär hävda att Sondland hittar på, även om EU-ambassadören sägs ha lämnat in dokument som stödjer hans påståenden.

”Gordon Sondland sköt en torped i Vita husets försvar. Vattnet forsar in, och nu är frågan om de republikanska senatorerna kastar en livboj åt Trump”, skriver han.

Zach Beauchamp skriver i en analys på sajten Vox att Sondlands vittnesmål är ofullständigt och utelämnar en del av hans samtal med Trump. Beauchamp tillägger dock:

”Sondlands vittnesmål har sammanfattat skandalen: Det klargör att USA:s president var hjärnan bakom ett försök att använda amerikansk utrikespolitik som ett verktyg för att stärka sitt eget grepp om makten”.

Igår 18:32
Trump och lappen. TT
undefined

Trumps handskrivna lapp fångades av kamerorna

”Jag vill inte ha någonting. Jag vill inte ha någonting”. Så löd anteckningarna som Donald Trump läste högt ur när han bemötte EU-ambassadören Gordon Sondlands vittnesmål i dag.

Sondland sa att han ställt en rak fråga till Trump om vad han ville ha från Ukraina.

– Jag fick till svar: ’Jag vill inte ha någonting. Jag vill inte ha någonting. Jag vill inte ha någonting i utbyte. Jag vill att Zelenskyj gör det som är rätt’, sa Sondland i förhöret men tillade att han senare förstod att Vita huset försökte få till en utredning mot Joe Bidens son genom att frysa det militära biståndet.

Trump valde att ta fasta på Sondlands återgivning av deras ordväxling när han mötte pressen.

– Det var vad jag sa: ’Jag vill inte ha någonting’. Jag sa det två gånger, löd Trumps försvar.

Igår 20:30
Donald Trump vid Vita huset i dag. Jacquelyn Martin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump om Sondland: ”Han verkar vara en trevlig kille”

President Donald Trump distanserar sig från EU-ambassadör Gordon Sondland, som vittnar i riksrättsutredningen mot honom.

I dagens vittnesmål sa Sondland att det var på Trumps inrådan som det militära biståndet till Ukraina villkorades. Presidenten ska på så sätt ha försökt pressa landet att inleda en utredning mot Bidenfamiljen, enligt Sondland. Detta förnekade presidenten när han mötte reportrar utanför Vita huset under vittnesmålet.

– Jag känner honom inte så bra och har inte pratat med honom så mycket. Det här är inte en man som jag känner väl. Han verkar vara en trevlig kille dock, sa Trump, enligt New York Times-reportern Maggie Haberman.

Igår 17:05
Läs mer om Anklagelserna mot Trump

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer