Naina Helen Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
Januariavtalet

Björklund löfte till fPlus: ”V:s makt har minimerats”

Liberalerna går till förnyad attack mot SD i en fPlus-Intervju. ”Det är gamla SS-veteraner som grundade SD”, säger han och menar samtidigt att V inte har mycket att hämta den kommande mandatperioden. ”Vi är inte beroende av något annat parti och SD:s och V:s makt har minimerats”, säger han.

I helgen går Liberalernas Riksmöte av stapeln. I samband med det går Liberalernas Jan Björklund till förnyad attack mot SD i en fPlus-intervju. Att han släppt fram ett annat ytterlighetsparti, V, ser han inte som ett problem.

– Alternativet hade varit att placera SD i vågmästarställning där de varje vecka hade fått avgöra vilka politiska beslut som fattas och inte. Den maktställningen hade vi inte varit beredda att ge dem. Det var en maktställning som Vänsterpartiet hade förra mandatperioden, som bland annat ledde fram till Reepalu-utredningen, säger han.

Opinionsläget är oroande för partiet – väljarna har hittills inte belönat hans insats i att ro Januariöverenskommelsen i land. Enligt många mätningar skulle Liberalerna hamna under riksdagsspärren om det vore val.

Björklund anser att dippen i opinionen är värd den kostnaden.

– Överenskommelsen var naturligtvis ingen önskelösning. Vi ville ha en borgerlig valseger och en borgerlig regering, men detta blev den bästa lösningen i en svår situation. Vi var medvetna om att vi skulle tappa väljare som en omedelbar effekt av överenskommelsen. Men vi kommer att återhämta oss, säger Jan Björklund.

Han menar att både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är avklippta från den formen av maktutövning. Likväl har Jan Björklund tvingats se sin valda statsminister gå in i slutna rum och skriva ”hemliga papper” med Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt.

Är det lättare att smälta att Löfven håller hemliga förhandlingar med Sjöstedt än att Kristersson samtalar med Åkesson?

– Nej, det är det inte. Men vi fyra partier i överenskommelsen har nu tillräckligt många mandat för att våra 73 punkter ska kunna verkställas. Vi är inte beroende av något annat parti och SD:s och V:s makt har minimerats.

Centerpartiet och Liberalerna var både inför och efter valet tydliga med att de ville se en Alliansregering. Kritiker har inte varit sena att påpeka att bortröstningen av Stefan Löfven som statsminister strax efter valet skedde med stöd av Sverigedemokraterna. När nu C och L åter installerade Löfven som statsminister har rubrikord som ”sveket mot alliansen” varit vanliga.

– Jag tycker att debatten är överdriven och anklagelserna orättvisa. Som allians hade vi som mål att bli största block. Nu blev vi inte det. Och ända sedan Anna Kinberg Batra 2017 öppnade för möjligheten att regera med stöd av SD har vi varit närmast övertydliga med att vi aldrig skulle kunna tänka oss det, säger Jan Björklund.

Varför är det så viktigt att hålla SD borta?

– Sverigedemokraterna är inte vilket parti som helst. Man kan faktiskt inte ens jämföra dem med andra högerpopulistiska partier i till exempel Danmark och Norge. Dessa partier har sina rötter i nyliberalism och missnöje kring skattefrågor. Grundaren av Fremskridtspartiet, Mogens Glistrup, var till exempel skattejurist. Men Sverigedemokraterna har rötter i nynazismen. Det är gamla SS-veteraner som grundade SD. Det är sprunget ur vit makt-rörelsen. Detta var endast 25-30 år sedan och den nuvarande partiledningen gick med under den här tiden, säger Jan Björklund.  

Den 11 september 2016 sade Jan Björklund i flera medier att Stefan Löfven borde bjuda in SD till de politiska samtal som förs över blockgränserna. ”Det skapar en onödig martyrställning för SD”, sa han bland annat till Ekot angående att hålla dem utanför. Han sa också att det är lämpligt att behandla dem som andra riksdagspartier vad gäller de blocköverskridande samtalen.

Vad fick dig att ändra inställning kring SD?

– Man måste skilja på två saker. Alla partier ska behandlas formellt korrekt när det gäller deras medverkan i riksdagsarbetet, när statsministern ska informera om viktiga frågor, diskussioner kring utredningar eller deltagande i beredningar. Men det är en annan sak när det gäller vilka partier man gör upp med kring budget och regeringsmakt. Där kommer ideologin in i bilden och där är de alldeles för långt bort från oss, säger Jan Björklund.

Vilka frågor är du rädd för att SD skulle driva igenom?

– Man måste vidga det där. Allt handlar inte om yrkande i kammaren, utan det handlar om vilken maktställning de ges. De har pekat ut det liberala samhället som sin huvudmotståndare. De skulle varje vecka kunna avgöra om de ska fälla regeringen och ställa vilka villkor som helst. Om de inte får som de vill skulle de kunna ställa vilka krav de vill. De skulle i fyra år kunna ställa ultimatum och driva utvecklingen i vilket håll de vill.

SD har vuxit sedan de kom in i riksdagen. Finns det ingen risk att de växer ytterligare genom att isolera dem?

– Det skulle inte göra någon skillnad. I Danmark har motsvarande parti en dominerande ställning och deras tillväxt har inte hejdats för att de har fått inflytande över regeringsmakten. Vi ser samma mönster i varje västeuropeiskt land.

Hur vill du stoppa deras tillväxt då?

– Ska vi lösa högerpopulismens tillväxt så handlar det inte om hur vi behandlar dem i riksdagen. Det handlar i stället om att lösa de samhällsproblem som är orsaken till deras tillväxt. Dit hör att integrationen i Sverige har misslyckats, en bristande rättstrygghet och dålig polisiär närvaro i våra invandrartäta förorter för att nämna några.

Hur lyckas vi med integrationen?

– En av åtgärderna måste vara att underlätta för de nyanlända att komma in på arbetsmarknaden. Vi måste släppa fram en arbetsmarknad där man kan utföra enklare jobb till lägre ingångslöner. Utbildning är också viktigt, men för många av dem är det orealistiskt att kunna få en studentexamen. Särskilt om man har kommit hit mitt i livet, är analfabet och knappt har gått grundskolan i sitt hemland. I Januariavtalet finns startskottet till detta arbete.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer