Naina Helen Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
Januariavtalet

Björklund löfte till fPlus: ”V:s makt har minimerats”

Liberalerna går till förnyad attack mot SD i en fPlus-Intervju. ”Det är gamla SS-veteraner som grundade SD”, säger han och menar samtidigt att V inte har mycket att hämta den kommande mandatperioden. ”Vi är inte beroende av något annat parti och SD:s och V:s makt har minimerats”, säger han.

I helgen går Liberalernas Riksmöte av stapeln. I samband med det går Liberalernas Jan Björklund till förnyad attack mot SD i en fPlus-intervju. Att han släppt fram ett annat ytterlighetsparti, V, ser han inte som ett problem.

– Alternativet hade varit att placera SD i vågmästarställning där de varje vecka hade fått avgöra vilka politiska beslut som fattas och inte. Den maktställningen hade vi inte varit beredda att ge dem. Det var en maktställning som Vänsterpartiet hade förra mandatperioden, som bland annat ledde fram till Reepalu-utredningen, säger han.

Opinionsläget är oroande för partiet – väljarna har hittills inte belönat hans insats i att ro Januariöverenskommelsen i land. Enligt många mätningar skulle Liberalerna hamna under riksdagsspärren om det vore val.

Björklund anser att dippen i opinionen är värd den kostnaden.

– Överenskommelsen var naturligtvis ingen önskelösning. Vi ville ha en borgerlig valseger och en borgerlig regering, men detta blev den bästa lösningen i en svår situation. Vi var medvetna om att vi skulle tappa väljare som en omedelbar effekt av överenskommelsen. Men vi kommer att återhämta oss, säger Jan Björklund.

Han menar att både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är avklippta från den formen av maktutövning. Likväl har Jan Björklund tvingats se sin valda statsminister gå in i slutna rum och skriva ”hemliga papper” med Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt.

Är det lättare att smälta att Löfven håller hemliga förhandlingar med Sjöstedt än att Kristersson samtalar med Åkesson?

– Nej, det är det inte. Men vi fyra partier i överenskommelsen har nu tillräckligt många mandat för att våra 73 punkter ska kunna verkställas. Vi är inte beroende av något annat parti och SD:s och V:s makt har minimerats.

Centerpartiet och Liberalerna var både inför och efter valet tydliga med att de ville se en Alliansregering. Kritiker har inte varit sena att påpeka att bortröstningen av Stefan Löfven som statsminister strax efter valet skedde med stöd av Sverigedemokraterna. När nu C och L åter installerade Löfven som statsminister har rubrikord som ”sveket mot alliansen” varit vanliga.

– Jag tycker att debatten är överdriven och anklagelserna orättvisa. Som allians hade vi som mål att bli största block. Nu blev vi inte det. Och ända sedan Anna Kinberg Batra 2017 öppnade för möjligheten att regera med stöd av SD har vi varit närmast övertydliga med att vi aldrig skulle kunna tänka oss det, säger Jan Björklund.

Varför är det så viktigt att hålla SD borta?

– Sverigedemokraterna är inte vilket parti som helst. Man kan faktiskt inte ens jämföra dem med andra högerpopulistiska partier i till exempel Danmark och Norge. Dessa partier har sina rötter i nyliberalism och missnöje kring skattefrågor. Grundaren av Fremskridtspartiet, Mogens Glistrup, var till exempel skattejurist. Men Sverigedemokraterna har rötter i nynazismen. Det är gamla SS-veteraner som grundade SD. Det är sprunget ur vit makt-rörelsen. Detta var endast 25-30 år sedan och den nuvarande partiledningen gick med under den här tiden, säger Jan Björklund.  

Den 11 september 2016 sade Jan Björklund i flera medier att Stefan Löfven borde bjuda in SD till de politiska samtal som förs över blockgränserna. ”Det skapar en onödig martyrställning för SD”, sa han bland annat till Ekot angående att hålla dem utanför. Han sa också att det är lämpligt att behandla dem som andra riksdagspartier vad gäller de blocköverskridande samtalen.

Vad fick dig att ändra inställning kring SD?

– Man måste skilja på två saker. Alla partier ska behandlas formellt korrekt när det gäller deras medverkan i riksdagsarbetet, när statsministern ska informera om viktiga frågor, diskussioner kring utredningar eller deltagande i beredningar. Men det är en annan sak när det gäller vilka partier man gör upp med kring budget och regeringsmakt. Där kommer ideologin in i bilden och där är de alldeles för långt bort från oss, säger Jan Björklund.

Vilka frågor är du rädd för att SD skulle driva igenom?

– Man måste vidga det där. Allt handlar inte om yrkande i kammaren, utan det handlar om vilken maktställning de ges. De har pekat ut det liberala samhället som sin huvudmotståndare. De skulle varje vecka kunna avgöra om de ska fälla regeringen och ställa vilka villkor som helst. Om de inte får som de vill skulle de kunna ställa vilka krav de vill. De skulle i fyra år kunna ställa ultimatum och driva utvecklingen i vilket håll de vill.

SD har vuxit sedan de kom in i riksdagen. Finns det ingen risk att de växer ytterligare genom att isolera dem?

– Det skulle inte göra någon skillnad. I Danmark har motsvarande parti en dominerande ställning och deras tillväxt har inte hejdats för att de har fått inflytande över regeringsmakten. Vi ser samma mönster i varje västeuropeiskt land.

Hur vill du stoppa deras tillväxt då?

– Ska vi lösa högerpopulismens tillväxt så handlar det inte om hur vi behandlar dem i riksdagen. Det handlar i stället om att lösa de samhällsproblem som är orsaken till deras tillväxt. Dit hör att integrationen i Sverige har misslyckats, en bristande rättstrygghet och dålig polisiär närvaro i våra invandrartäta förorter för att nämna några.

Hur lyckas vi med integrationen?

– En av åtgärderna måste vara att underlätta för de nyanlända att komma in på arbetsmarknaden. Vi måste släppa fram en arbetsmarknad där man kan utföra enklare jobb till lägre ingångslöner. Utbildning är också viktigt, men för många av dem är det orealistiskt att kunna få en studentexamen. Särskilt om man har kommit hit mitt i livet, är analfabet och knappt har gått grundskolan i sitt hemland. I Januariavtalet finns startskottet till detta arbete.

Toppnyheter

Tyskland efter segern mot Nigeria i åttondelen. DENIS BALIBOUSE / BILDBYRÅN
Fotbolls-VM damer 2019

Mardrömsmotståndaren väntar: ”Vi ska krossa dem”

21 förluster på 27 matcher. Den senaste mästerskapssegern kom 1991. På lördag ställs Sverige mot mardrömsmotståndaren Tyskland i kvartsfinalen.

Sedan Sverige vann bronsmatchen mot Tyskland i VM 1991 har man åkt på flera svidande nederlag. Bland annat finalförlusterna i VM 2003 och OS 2016.

– Det är dags nu. Det säger vi varje gång, men vi känner att vi verkligen kan ta dem, säger Kosovare Asllani till TV4.

– Vi ska krossa dem, säger Fridolina Rolfö till samma tv-kanal.

Matchen spelas i Rennes med start 18.30.

Igår 21:24
Hedvig Lindahl/Stefan Löfven. TT/Bildbyrån
undefined

Lindahls magiska räddning hyllas av Löfven och Solo

Petad och ratad i Chelsea under hela året. I kväll tog Hedvig Lindahl revansch när hon ledde Sverige till kvartsfinal med sin fantastiska räddning på Janine Beckies straff.

– Det är skönt att få göra en sådan här insats efter mitt år, säger Lindahl till TV4 efter matchen.

VM:s officiella Twitterkonto har lagt ut en bild på Lindahls räddning med texten ”overkligt”. Den svenska målvakten hyllas av USA:s förra målvakt Hope Solo som också skickar en passning till de som vill ha mindre målburar för damerna.

”Vilken räddning! Om bara målen var mindre, eller vad säger ni?” twittrar hon.

Statsminister Stefan Löfven var på plats i Paris och fick en pratstund med Lindahl efter matchen.

– Jag sa till henne ”hur kunde du ta den där, hur bär du dig åt?” säger Löfven till Radiosporten.

Igår 21:16
Svenska laget tackar supportrarna. SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
undefined

Blackstenius och Lindahl tog Sverige till kvartsfinal

Sverige är klart för VM-kvartsfinal efter seger mot Kanada med 1–0. I en mycket dramatisk match blev Stina Blackstenius och Hedvig Lindahl svenska hjältar.

Efter en mållös och tillknäppt första halvlek öppnade det upp sig i andra. I den 55:e minuten hittade Kosovare Asllani Blackstenius med en mycket fin passning och anfallaren satte dit 1–0 fri med målvakten. Det var Sveriges första skott på mål och Blackstenius första mål på tolv landskamper.

13 minuter senare fick Kanada en gyllene chans att kvittera när Asllani fick bollen skjuten på handen i straffområdet. Janine Beckie tog hand om straffen och sköt den lågt mot det vänstra hörnet men då stod Hedvig Lindahl för en otrolig räddning.

I kvartsfinalen ställs Sverige mot Tyskland. Den spelas i Rennes på lördag klockan 18.30.

Igår 20:57
Läs mer om Fotbolls-VM damer 2019
FN:s säkerhetsråd. Bebeto Matthews / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
USA:s fejd med Iran

Enigt säkerhetsråd vill se samtal – attacker fördöms

FN:s säkerhetsråd uppmanar på måndagskvällen till dialog för att trappa ner läget i konflikten mellan USA och Iran, rapporterar AFP.

I ett uttalande fördömer rådet attackerna på oljefartyg i Hormuzsundet. Säkerhetsrådet kallar attackerna ”ett hot mot världens energiförsörjning och internationell fred och säkerhet”.

Tidigare under kvällen har Irans FN-ambassadör sagt att det just nu inte finns några förutsättningar för samtal med Iran.

Igår 21:15
Irans FN-ambassadör Majid Takht Ravanchi  SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
undefined

Iran: Kan inte förhandla med någon som hotar en

Irans FN-ambassadör Majid Takht Ravanchi anser att USA:s nya sanktioner mot landet visar att Washington inte bryr sig om internationell rätt, rapporterar Reuters.

Han säger också att atmosfären just nu inte är den rätta för förhandlingar utan att USA måste upphöra med sitt ”ekonomiska krig mot Irans befolkning”, skriver AFP.

– Man kan inte starta en dialog med någon som hotar och skrämmer en, säger han.

På måndagskvällen träffas FN:s säkerhetsråd bakom stängda dörrar för att diskutera den upptrappade konflikten mellan USA och Iran.

Igår 20:43
Donald Trump och  Ayatollah Ali Khamenei. TT.
undefined

USA:s nya sanktioner riktar sig mot Irans högste ledare

USA inför nya hårda sanktioner riktade bland annat mot Irans högste ledare Ayatollah Ali Khamenei, som svar på att Iran sköt ner en amerikansk drönare i förra veckan, skriver flera medier. Enligt USA:s finansminister kommer sanktionerna att blockera tillgångar värda miljarder.

– Vi kommer att fortsätta att öka pressen på Teheran tills dess att regimen upphör med alla farliga handlingar, inklusive ambitionerna att skaffa kärnvapen, sa president Donald Trump i samband med att han skrev under ordern om sanktionerna.

USA, Storbritannien, Saudiarabien och Förenade arabemiraten uppmanar också i ett gemensamt uttalande till diplomatiska lösningar på den upptrappade krisen i Iran, skriver AFP.

Igår 16:19
Läs mer om USA:s fejd med Iran
Nyamko Sabuni. Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
Liberalernas framtid

Statsvetare: Frågan är om Erik Ullenhag löper linan ut

Efter att Liberalernas valberedning föreslagit Nyamko Sabuni till ny partiledare är frågan huruvida Erik Ullenhag kommer att löpa linan ut, säger statsvetaren Jenny Madestam till Expressen.

Den demokratiska aspekten – att det finns flera att välja på vid landsmötet – kan göra att Ullenhag inte hoppar av, däremot kan det underblåsa konflikten om han inte gör det, menar hon. Hur som helst krävs det enligt Madestam mycket för att Ullenhag ska bli vald.

– Det finns vissa ombud som kommer rösta emot sitt länsförbunds nominering, men jag tror inte att det räcker, säger hon till tidningen.

Igår 19:02
Erik Ullenhag (L). Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Splittring i valberedningen: Två ville hellre ha Ullenhag

Det är en splittrad valberedning som föreslår Nyamko Sabuni till ny L-ledare. Trots försök att nå enighet bakom förslaget valde två ledamöter – Monica Brohede Tellström och Joakim Rönnbäck – att reservera sig mot beslutet, skriver valberedningen på SvD Debatt.

Ledamöternas beslut att reservera sig till förmån för Erik Ullenhag fattades utifrån bland annat Stockholms länsförbunds och Liberala ungdomsförbundets nomineringar.

Erik Ullenhag skriver i ett Facebookinlägg att det bästa partiet kan göra nu är att kämpa för det parti vi vill vara i framtiden och hur vi ska göra ”Sverige, Europa och världen bättre”. ”Vi ses på landsmötet!” avslutar han.

Igår 15:18
Nyamko Sabuni/Erik Ullenhag. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Liberalernas valberedning: Sabuni bör bli partiledare

Liberalernas valberedning föreslår Nyamko Sabuni som ny partiledare efter Jan Björklund, skriver man på SvD Debatt.

”Hon har visat påtaglig politiskt mod som minister, har ett tydligt ledarskap och kunskap om näringslivet. Nyamko Sabuni har de kvalifikationer som krävs för att lyfta och skapa ny kraft inom vårt parti”, skriver valberedningen.

Valet stod mellan Erik Ullenhag och Nyamko Sabuni efter att Johan Pehrson i går drog sig ur. 19 av 21 länsförbund har valt att stödja Sabuni medan två av dem – Uppsala och Stockholm – stödjer Ullenhag.

På landsmötet den 28 juni kommer det stå klart vem som tar över partiet efter Jan Björklund.

Igår 15:03
Läs mer om Liberalernas framtid

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / AFP
Sommarvädret

Meteorolog: Inte sett sådan här värme sedan 40-talet

I centrala Europa har en mäktig värmebölja pressat upp temperaturerna till nära 40 grader på sina håll.

– Det här unikt eftersom det sker så tidigt som i juni. Vi har inte sett sådan här värme sedan 1947, säger mer Emmanuel Demael vid det franska väderinstitutet Meteo-France till AFP.

I Frankrike har bordsfläktar på många håll tagit slut i affärerna och i Paris har myndigheterna lovat att öppna särskilda kylrum där människor kan svalka sig.

Hälsominister Agnes Buzyn säger att hon oroar sig för att människor inte ska ta värmen på allvar och uppmanar alla att ta det lugnt och hålla sig borta från solen.

Igår 19:18
Barn svalkar sig i duschar i Vilnius.  PETRAS MALUKAS / AFP
undefined

Europa varnar för extrem värme: ”Människor kan dö”

Meteorologer runtom i Europa varnar för farliga temperaturer och nya rekord i veckan då det ska bli exceptionellt varmt i flera länder, rapporterar flera medier.

– Människor kan definitivt dö i den här värmen, framför allt de som är svaga, säger SVT:s meteorolog Pia Hultgren om höga temperaturer på flera håll i Frankrike.

Vindar från Afrika blåser in över Europa och kan ge närmare 40 grader i – förutom Frankrike – Tyskland, Spanien, Portugal, Italien och Grekland.

Flera myndigheter runtom i Europa har utfärdat riktlinjer och sjukhus gör sig redo för uttorkning och värmeslag.

Igår 09:08
Läs mer om Sommarvädret
Stefan Holm/prins Daniel och kronprinsessan Victoria efter Stockholm-Åres förlust. Bildbyrån
Sveriges OS-satsning

”Sluta sök OS, Sverige! Det är dyrt och förnedrande”

Sverige kommer kanske aldrig att få en bättre chans att få ett OS än vad man hade nu, skriver DN:s Johan Esk i en krönika. När det nu står klart att Sverige återigen förlorat en OS-omröstning är det dags att sluta försöka, tycker han.

”Lägg inte ner mer kraft, tid och pengar på såna här kampanjer. Sverige kan ändå inte vinna OS-val.”

Esk skriver att det största felet med Sveriges ansökan var att man aldrig riktigt lyckades sälja in idén till det svenska folket. SvD:s Anders Lindblad håller med och tillägger att de svenska politikernas ovilja att ge ekonomiska garantier låg den svenska ansökan i fatet. Även han vill att Sverige slutar att söka spelen.

”Det är bara förnedrande, dyrt och destruktivt att fortsätta försöka.”

Igår 16:50
Thomas Bach (mitten). Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

IOK: Bristen på folkligt stöd i Sverige avgjorde

Det svenska folkets svala inställning till ett OS i Stockholm och Åre var en avgörande faktor i kvällens omröstning. Det säger IOK:s ordförande Thomas Bach på en pressträff.

– Det som i slutändan spelade roll var stödet från allmänheten, säger Bach på presskonferensen enligt TT.

IOK-ledamoten Gunilla Lindberg säger dock till Expressen att hon redan för ett dygn sedan fick indikationer på att Milano-Cortina låg bäst till. Enligt henne ville ledamöterna att det svenska näringslivet skulle garantera pengar till OS, inte bara lova.

Igår 17:17
Kampanjchefen Richard Brisius (mitten) JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
undefined

Bittert i svenska lägret: ”Det känns åt helvete”

Det var bittra miner och sorg i det svenska lägret efter beskedet att Italien vunnit omröstningen om OS 2026. Längdskidåkaren Charlotte Kalla säger till Svenska skidförbundet att det var ett trist besked och att ”hon hoppades av hela sitt hjärta”.

Johan Strid, generalsekreterare i paralympiska kommittén, var arg efter beskedet.

– Det känns åt helvete. Jag tror att IOK inte kände sig trygga med ett upplägg utan statliga garantier, säger han till Expressen.

Anja Pärson är besviken över att Italien återigen får chansen att arrangera spelen.

– Sverige som arrangör är ett starkare land tycker jag. OS i Turin 2006, där jag var aktiv, kan jag inte säga att de lyckades alla gånger med den olympiska känslan. Men det kanske ändras nu, säger hon till TT.

Igår 16:32
Läs mer om Sveriges OS-satsning