TT
Företagandet i historien

Birgersson 20 år efter it-kraschen: ”Vi har bara börjat den här resan”

It-yran i slutet av 1990-talet var något helt nytt. En galen tid med känslan av att allt var möjligt, berättar entreprenörerna som var med. Det som glöms är att bubblan kan ha varit det bästa som har hänt Sverige, menar Jonas Birgersson, känd som Bredbandsjesus. ”Vi la grunden för nästa generation”, säger han.

Det är 20 år sedan it-bubblan sprack och världens börser upplevde ett av sina största ras. Media som frossat i historier från den galna it-branschen där allt verkade vara möjligt rapporterade i stället om luftslott och övervärderade it-aktier.

Jonas Birgersson var en av frontfigurerna under it-haussen. Han startade Framtidsfabriken, Framfab, och därefter Bredbandsbolaget.

Han hävdar att it-bubblan i slutet av 1990-talet har minst tre olika perspektiv även om det oftast bara är ett som kommer fram på ett lättillgängligt sätt – det finansiella perspektivet.

– Kurserna gick upp och sedan ner och då tänkte man att det var slut på det hela men det är lite för förenklat. Vi satte ju inte börskursen. Den fick vi inte ens försöka påverka, säger han till fPlus.

Jonas Birgersson, 1999 Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN

Andra länder har fokus på framåtandan

Han tycker att det är synd att det är datumet då börserna gick ner kraftigt som vi uppmärksammar i Sverige, trots att det var en så fantastisk tid när det startades en massa spännande bolag.

– Andra länder har fokus på framåtandan och att det kom in mycket pengar i systemet som gjorde att det startades nya tjänster, även om de inte kom direkt.

Många tror att Framfab gick omkull bara för att börskursen föll men det finns kvar, berättar han.

Framfab gick samman med konkurrenten Icon Medialab som förra året såldes till ett brittiskt marknadsföringsbolag. Själv köpte han i början av 2000-talet loss en del av Framfab och startade Labs2 som bygger system för att automatisera bredbandsnät och som idag finns i tio länder.

Det fanns en framtidstro och känsla av att Sverige låg långt framme, och att vi kunde utmana och vinna mot vem som helst om vi var duktiga och jobbade tillsammans. Vi behöver mer av det idag.

Ett andra perspektiv är det teknikskifte som skedde och som i sin tur möjliggjorde ett samhällsskifte. Tack vare Bredbandsbolaget blev Sverige först i världen med att leverera 10 Mb bredband och sedan 100 Mb i hemmen, och även först med att erbjuda kombinationen internet, telefon och tv.

– Det är samma sak som när Sverige gick från jordbrukssamhälle till industrisamhälle. Nu gick vi från industrisamhälle till nätverkssamhälle. Det skapade utmaningar och hot för de som inte kunde ställa om och samtidigt oerhörda möjligheter.

Vad tycker du om att du kallades för Bredbandsjesus?

– Haha, det kunde ha varit värre. Vi ville ju att Sverige skulle bli först i världen med att bygga fibernät och vi ville ge alla digitala verksamheter konkurrensfördelar.

Tredje perspektivet, som gjorde störst skillnad, är tidsandan och stämningen i samhället. På den här tiden fanns det inom bolag som Spray, Icon, Framfab och Cell en känsla av att ”vi är främst i världen och allt är möjligt”, konstaterar Jonas Birgersson.

– Det fanns en framtidstro och känsla av att Sverige låg långt framme, och att vi kunde utmana och vinna mot vem som helst om vi var duktiga och jobbade tillsammans. Vi behöver mer av det idag.

Utan hysterin inget Spotify

Men stämningen kom av sig i och med it-kraschen, trots att förmågan att bygga digitala lösningar fanns kvar. Samtidigt hade Sverige nu världens första och bästa digitala infrastruktur vilket lade grunden för nästa generation med bolag som Skype och Spotify.

– Deras grundare har berättat vilken stor betydelse det hade att de fick en snabb uppkoppling hemma. Och de kunde bygga sina bolag med vetskapen om att resten av världen skulle följa efter.

Det finns mycket större möjligheter framför oss nu än vad det fanns då. Men tyvärr tycker jag att vi har tappat de sista tio åren.

Idag finns det ännu större potential att göra det som ingen har gjort än eftersom den grundläggande tekniken är så mycket mer utvecklad, menar han.

– Vi har bara börjat den här resan. Det finns mycket större möjligheter framför oss nu än vad det fanns då. Men tyvärr tycker jag att vi har tappat de sista tio åren. Vi är inte lika snabba på att ta till oss de möjligheter som finns.

Kan det som hände under it-boomen hända igen?

– Ja, vi ser ju inte precis att börsen har blivit ett under av stabilitet och rationalitet. Men trots att börsen går upp och ner så fortsätter teknikutvecklingen i ganska jämn takt och vi använder digitala tjänster mer och mer, säger Jonas Birgersson.

Sturmark: ”Fanns inga spelregler”

En annan av it-profil är Christer Sturmark som 1995 startade Cell Network med bland andra Jan Carlzon, tidigare vd på SAS, som investerare. Inriktningen var att utveckla e-handelslösningar och bolaget växte snabbt i takt med att it-aktierna på börsen värderades allt högre. Cell Network börsintroducerades 1999 och hade som mest uppåt 2000 anställda.

– Till skillnad från dotcom-bolagen som byggde mycket på framtida intäkter var vi en ”vanlig” konsultverksamhet med en i grunden sund affärsidé. Men även vi surfade på it-vågen. När vi köpte bolag för aktier hade vi nytta av att även våra aktier var högt värderade.

Jag pratade it-strategi i utvecklingsländer med Clinton! Det fanns en slags jävlar anamma kultur – en pionjäranda.

Christer Sturmark engagerade sig mycket i it-politiken. Under några år satt han med i regeringens it-kommission, han var ordförande i regeringens it-strategigrupp och han följde med utrikesdepartementet runt i världen och föreläste om Sverige som it-nation.

Christer Sturmark, 1999 Eric Roxfelt/TT / TT NYHETSBYRÅN

Han fick han vara med i grandiosa sammanhang, vistas i fantastiska miljöer och vara med om många inspirerande möten. Det mest exotiska han upplevde under den här tiden var när han fick träffa den sittande amerikanska presidenten under ett toppledarmöte i Berlin.

-Jag pratade it-strategi i utvecklingsländer med Clinton! Det fanns en slags jävlar anamma kultur – en pionjäranda. Det var oprövad mark och det fanns inga spelregler – det var häftigt.

Kan hända igen – psykologi styr

Han hade turen att sälja sina aktier i Cell före det stora raset och bestämde sig för att bejaka sin ungdoms intresse för vetenskap och filosofi.

– Jag kände mig klar med it-branschen så jag bytte bransch och startade i stället ett förlag, Fri Tanke, som jag fortfarande driver.

Det som ligger bakom it-bubblan i slutet av 1990-talet är psykologiska processer kring kollektiva köp- och säljbeteenden, konstaterar Christer Sturmark. Och han är övertygad om att det kan hända igen.

– Det var inte en it-bubbla som sprack utan en värderingsbubbla. It har sedan dess fått en mycket starkare roll i våra liv än vad vi trodde. Sverige är fortfarande en framgångsrik it-nation mycket tack vare 1990-talets hajp.

”Vi jobbade som svin”

Jane Walerud startade vid årsskiftet 1998–1999 företaget Bluetail tillsammans med elva utvecklare från Ericsson Computer Science lab. Företaget utvecklade system som optimerade och ökade tillförlitligheten i den tidens ganska instabila webbtjänster.

Jane Walerud, 2006 Malin Hoelstad / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN

– Vi jobbade som svin. I början var det väldigt svårt att få in pengar, men till slut lyckades vi.

18 månader efter starten köpte nätverksjätten Nortel bolaget till för 1,5 miljarder kronor. 

– Det var en väldigt bra programvara och försäljningen var inte bara lönsam för oss grundare och våra investerare utan också för köparna. Våra produkter blev en enorm succé som användes för att kryptera en stor del av världens internettrafik.

Jane Walerud bestämde sig för att använda pengarna från försäljningen till att jobba som privatinvesterare och stötta startup-bolag inom it. Fem av Bluetail-grundarna startade ett nytt bolag som de senare sålde till Cisco för 175 miljoner dollar.

Sedan dess har hon investerat i ett antal framgångsrika it- och teknikbolag. Bland annat var hon Klarnas första externa investerare. Det var till och med hon som betalade registreringsavgiften till Bolagsverket.

– På den tiden fanns det inte lika många privatinvesterare och startup-bolagen värderades inte lika högt som nu. Idag jobbar jag ihop med min man och dotter och jag älskar fortfarande mitt jobb!

Entreprenörer har goda chanser att lyckas och tack vare it-boomen vet de att det är möjligt.

På 80-talet sökte sig de välutbildade och drivkraftiga personer till storbolagen men det har ändrat sig, konstaterar hon. Nu söker de sig till startup-bolag.

– Det innebär att vi utnyttjar våra talanger väl, åtminstone i it-sektorn. Entreprenörer har goda chanser att lyckas och tack vare it-boomen vet de att det är möjligt.

Grundarna bakom bolag som Spotify, Izettle och Klarna fick inspiration av it-entreprenörerna i slutet av 1990-talet. En större självsäkerhet och tro på Sverige har infunnit sig, påpekar hon.

– Och nu börjar de i sin tur gå vidare och starta nya bolag och stötta nya entreprenörer. Det blir en positiv spiral som är fantastisk!

BubbIan som aldrig sprack

I den nyutkomna boken Bubblan som aldrig sprack – internetpionjärerna som skapade det svenska techundret har författaren Christian Albinsson intervjuat de som var med. Här skildrar han dotcom-yrans glada nittiotal men också hur det banade väg för de framgångsrika svenska teknikbolag som finns idag.

Toppnyheter

Det tillfälliga fältsjukhuset i Älvsjö är redo att tas i bruk.  Jonas Ekströmer/TT / TT NEWS AGENCY
Coronavirusets spridning – Sverige

Interna handlingar visar: Sjukhusen i Stockholm tros bli fulla under nästa vecka

Stockholms sjukhus väntas vara fullbelagda inom en vecka, enligt interna dokument som Aftonbladet läst. Samtidigt väntas toppen på coronavirusutbrottet inte nås förrän drygt ett par veckor senare.

Nästa steg i kampen mot viruset blir därför enligt handlingarna att vårdcentralerna högre grad ska ta ansvar för coronasmittade patienter. Samtidigt ska läkare snabbutbildas för att vårda svårt sjuka i hemmet.

Christoffer Bernsköld, chef på Lokala särskilda sjukvårdsledningen, skriver i ett mejl till tidningen att planen är en av flera prognoser som gjorts de senaste veckorna i syfte att ligga steget före sa att kapaciteten kan förstärkas för att täcka behoven.

Igår 19:54
Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skistar stänger alla sina svenska skidanläggningar

Skistar stänger samtliga skidanläggningar i Sverige för resten av säsongen från och med den 6 april, enligt ett pressmeddelande.

”Skistar har från Folkhälsomyndigheten fått rådet att stänga skidanläggningarna i Sverige på grund av risken för överbelastning i sjukvården i de berörda regionerna”, skriver bolaget.

Nedstängningarna berör anläggningarna i Sälen, Vemdalen och Åre.

Bolaget skriver att beslutet kommer att få en negativ effekt på helårsresultatet, men påpekar att en stor del av vintersäsongen redan är passerad.

Igår 16:38
Trafik på Essingeleden i Stockholm Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nära var tredje bil borta från Stockholms gator

Trafiken i Stockholm har minskat med 30 procent sedan coronautbrottet startade, rapporterar SVT Nyheter. Vissa dagar är nivåerna av skadliga kväveoxider 50 procent under genomsnittet för åren 2017–2019.

Även internationellt syns flera utsläppsminskningar till följd av smittan. Bland annat har flygtrafiken i Europa minskat med 70 procent.

Men den ekonomiska nedgången kan också få negativa följder för klimatet, bland annat eftersom många företag nu förlorar pengar som kunde gått till klimatinvesteringar.

Igår 20:37
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Människor med munskydd i Peking. Mark Schiefelbein / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

WHO: Coronapandemin ”långt ifrån över” i Asien

Världshälsoorganisationen, WHO, varnar för att coronapandemin är ”långt ifrån över” i Asien, skriver The Guardian.

– Kina har passerat en topp i utbrottet. Utmaningen nu är att förhindra ett uppsving av nya fall, säger talespersonen Tarik Jasarevic till tidningen. Han tillägger att kampen mot viruset kommer att bli långvarig.

3 303 personer har dött till följd av virusutbrottet i Kina, enligt landets senaste rapport.

Igår 21:21
Ett fältsjukhus har byggts upp i Central park i New York. Mary Altaffer / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ryssland hjälper USA: ”Accepterade tacksamt”

Ryssland bistår USA med utrustning för att bekämpa coronavirusepidemin, rapporterar Reuters med hänvisning till ryska nyhetsbyrån Interfax. Rysslands Vladimir Putin erbjöd Donald Trump hjälpen när de båda presidenterna talades vid under måndagen.

– Trump accepterade tacksamt det humanitära biståndet, säger en talesperson för Kreml.

För andra dagen i rad har över 500 personer i USA dött av smittan. Den totala dödssiffran i landet är nära 3 600 personer och 180 000 har konstaterats vara smittade.

Igår 21:12
Ambulanser utanför Excel center i London. Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN
undefined

13-årig brittisk pojke död i smittan: ”Förkrossade”

En 13-årig pojke från London har dött efter att ha insjuknat i covid-19, skriver Sky News. Enligt nyhetssajten kunde familjen inte närvara på grund av den höga smittorisken.

Familjen säger till Mirror att pojken, så vitt de känner till, inte hade några underliggande sjukdomar.

– Vi är förkrossade, säger en anonym representant för familjen till tidningen.

Sjukhuset Kings College Hospital bekräftar för Sky News att 13-åringen dött och att deras tankar finns hos familjen.

Igår 19:54
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den vikande arbetsmarknaden

Ministern: Tveklöst kris – regeringen redo att agera

Regeringen är redo att vidta fler åtgärder mot den eskalerande arbetslösheten, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) till TT.

Hon menar att det inte är någon tvekan om att vi har en allvarlig kris.

– Vi vet inte hur mycket det blir, men prognosen pekar på runt 100 000 fler arbetslösa. Det är ett tufft läge, säger arbetsmarknadsministern till TT.

Det innebär också att fokus för Arbetsförmedlingen blir att matcha arbetslösa mot nya jobb och att de politiska förhandlingarna om att reformera myndigheten måste vänta, menar Nordmark.

Igår 18:45
Handels har fått många nya anmälda till a-kassan. FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rusning till a-kassan efter regeringens nya regler

De branscher som drabbats hårdats av coronavirusets effekter har sett en explosionsartad ökning av medlemmar i a-kassan, rapporterar SVT. Gårdagens besked från regeringen om att det ska bli lättare att få a-kassa har gjort att ökningen nått ytterligare en nivå.

Jens Lundberg, pressekreterare på Handelsanställdas förbund, säger att ansökningarna tidigare låg på 50 till 100 per dag, men att de ökat till mellan 500 och 700 på grund av coronakrisen.

– Och i går när regeringen kom med sitt besked fick vi in 2 153 ansökningar, säger han.

Igår 15:06
Kawa Mohamed jobbar som frisör. Arkivbild.  FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oro om uppehållstillstånd i varselvåg: ”Kämpat fyra år”

Personer med tillfälliga uppehållstillstånd i Sverige som hoppas få stanna permanent drabbas hårt av de rekordhöga varseltalen, rapporterar Ekot. I går meddelade Arbetsförmedlingen att 36 800 hade varslats i coronakrisens spår i mars.

Frisören och hemspråkshandledaren Kawa Mohamed från Syrien oroar sig för att förlora jobbet och därmed möjligheten att få stanna.

– Jag har kämpat i fyra år. Så jag vill inte att en sådan grej som vi inte har räknat med kommer i sista minuten och tar bort allting, säger han.

Migrationsverket säger att reglerna ligger kvar, men att man ser över konsekvenserna. Enligt migrationsminister Morgan Johansson (S) planeras inte någon översyn av regelverket.

Igår 03:56
Läs mer om Den vikande arbetsmarknaden