Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Antisemitismen i Sverige

Bindefeld: ”Mer allvarligt klimat nu än för tio år sedan”

I en intervju med fPlus berättar Micael Bindefeld om sitt engagemang för Förintelsens minne och varför han, trots löften från politikerna, är bekymrad över samhällsutvecklingen och debattklimatet i Sverige. Antisemitismen ”florerar ganska kraftigt” på hela politiska skalan, menar Bindefeld som även ser hur andra länders syn på judendomen och judar tar större plats i det svenska samhället.

I dag är det 75 år sedan fångarna i koncentrationslägret i Auschwitz befriades 1945. Den 27:e januari uppmärksammas årligen den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Så också i Sverige.

Micael Bindefeld, för allmänheten främst känd för sitt entreprenörskap och organisatör av stora galor och evenemang i rollen som ”festfixare”, är initiativtagare till en stiftelse i det egna namnet vars syfte är att stötta personer och verksamheter som genom kultur sprider kunskap om Förintelsen till en bred publik. På måndag utses en ny stipendiat.

– Det var nästan som att jag hade ett kall.

Micael Bindefeld beskriver hur en avgörande resa genom Polen, arrangerad av SKMA (Svenska kommittén mot antisemitism), kom att vägleda honom i arbetet med att starta stiftelsen för sex år sedan. När han berättar om besöken han gjorde 2014 till de platser där nazisternas koncentrationsläger låg är han själv något förvånad över känslan som så starkt grep tag i honom.

– Trots att jag inte är en person som annars känner så, att det finns en särskild mening med att saker kommer till en, så var det nästan som en uppenbarelse, att det var det här jag skulle ägna mig åt.

Det var omtumlande, beskriver han, att befinna sig på plats i Treblinka, det läger där 1,3 miljoner människor avrättades på bara elva månader.

– Man kan inte förstå, det går inte, säger Bindefeld och fortsätter:

– Men man kan lära sig om det som har hänt och man kan förmedla det vidare. Kunskap är bästa vapnet i ett debattklimat som ser ut som det gör just nu.

När Bindefeld beslutade sig för att starta stiftelsen fanns det väldigt få förintelseöverlevare kvar som kunde berätta om vad som hänt. ”Tiden började kännas knapp” samtidigt som revisionisterna som påstår att förintelsen är påhittad eller överdriven hade börjat ta större plats i debatten, säger Bindefeld och fortsätter:

– Jag insåg att jag hade mycket att bidra med.

Med den egna plattformen, nätverken och rollen i samhället liksom kunskapen om berättande och hur media fungerar förstod han att han skulle kunna göra skillnad. Dessutom krävdes en viss egen förmögenhet för att komma igång på riktigt. Det var viktigt att det skulle bli mer än några symboliska tusenlappar för kulturarbetarna, understryker Bindefeld.

– Stiftelsen finansierar kulturprojekt som utan de här pengarna inte skulle ha sett dagens ljus, slår han krasst fast och pekar på att det inte är någon slump att det just blev kulturformatet som stiftelsen fokuserar på.

– Det finns någonting starkt traditionellt i själva kulturuttrycket också eftersom det judiska folket har haft berättande som en viktig del i kulturen. 

”Oerhört mycket mer allvarligt än för tio år sedan”

På frågan om hur antisemitism generellt uppmärksammas i samhället och politiken idag menar Bindefeld att det förändrats på senare tid.

– Sorgsamt nog så måste jag, till del, konstatera att klimatet är oerhört mycket mer allvarligt än vad det var för tio år sedan.

Bindefeld jämför med upplevelsen av att växa upp i Göteborg under 50-60-talet och att som ung vara aktiv både i det judiska centret och synagogan med den situation som är nu, där det blivit svårare att leva som jude i Sverige.

– Jag minns inte att jag någon gång kände jag mig rädd eller att det fanns någon form av legitimationskrav eller metalldetektorer för att komma in i de här miljöerna, man gick bara rakt in i synagogan.

Klimatet de senaste åren har blivit allvarligare i stora delar av Europa, inte bara i Sverige, menar Bindefeld som lyfter utvecklingen i Frankrike liksom länder som Polen och Ungern.

– Antisemitismen blossar upp där trots den grymmaste historiken och trots att det inte finns några judar kvar.

På frågan om vilken betydelse det har att Sverige under de åren som han ser att klimatet ändrats, finns ett parti i riksdagen med historiska kopplingar till vit-makt miljön, säger han att han inte ser den direkta kopplingen.

Antisemitismen i Sverige är inte partipolitisk utan ”florerar ganska kraftigt på hela skalan”, menar Bindefeld som även ser hur antisemitismen i andra länder följer med invandringen.

– Vi har tagit emot många invandrare från länder där det finns en etablerad antisemitism, de åsikterna tar de med sig hit och implementerar i sina nätverk, fortsätter Bindefeld.

– Jag ser även en antisemitism som är långt ut åt vänster, där man använder ganska etablerade antisemitiska kopplingar. Inom Socialdemokraterna skanderar man på Första maj saker som är djupt kränkande.

Bindefeld refererar till det socialdemokratiska ungdomsförbundet, SSU:s tåg i Malmö 1 maj i fjol där deltagare skanderat ”krossa sionismen”. Han menar att situationen som finns i Malmö idag har grundlagts bland annat av politiker som kommunstyrelsens tidigare ordförande Ilmar Reepalu (S), som tillåter att man gör kopplingen att ”svenska judar får skylla sig själva med Israels politik”.

Lärare hindras att undervisa om ämnet

Under 90-talet initierade den dåvarande regeringen, med Göran Persson som statsminister, ett utbildningsuppdrag om Förintelsen och det fanns ett särskilt fokus i skolorna på frågan. Vid millennieskiftet stod Sverige även värd för en internationell konferens.

– Det händer massor med bra saker, missförstå mig inte, man uppmärksammar idag saker som är fel och det går ingen obemärkt förbi, säger Bindefeld och beskriver att Löfvens deklaration i regeringsförklaringen om att finansiera ett förintelsemuseum. Det blir också en ny internationell konferens i Malmö i höst.

Han menar att det dock krävs mer.

– Statsministerns engagemang är uppriktigt och väldigt starkt, det finns en otrolig glöd när han pratar om det. Men det räcker inte med enskilda personer eller politikers vilja. Det måste vara på många olika nivåer, säger Bindefeld och pekar på att det fortfarande florerar subkulturer där antisemitismen sprids.

– Det är oftast i de invandrartäta områden där ungdomar har fått med sig antisemitism från skolan och statstelevisionen från hemländerna.

– Men också extremhögern tar plats, fortsätter Bindefeld, liksom ”allt där emellan”.

– Det finns ett stort värde att lära sig av förintelsen för framtiden, inte enbart för att människor med judisk härkomst kan komma att råka illa ut, men också andra minoriteter, utvecklar Bindefeld.

Det är viktigt att människor drar lärdom av det som hänt och att det inte glöms bort, menar han och tillägger att det inte heller är endast ett judiskt ansvar att berätta.

– Förintelsens fasor inte bara kan utan ska man berätta om i alla hem, alla föräldrar har ansvaret att berätta om förintelsen, liksom alla lärare.

Här nämner Bindefeld Malmö igen som exempel, där rapporter om att lärare vittnar om att det är vanligt att de blir störda i undervisningen när de tar upp ämnet förintelsen i klassrummen.

– Det gör att de inte kan prata om förintelsen. Utan stöd av rektor eller med tillräcklig säkerhet så kan lärarna inte prata om detta och i de här fallen så struntar man då i att prata. Så visst ger vi efter, suckar Bindefeld.

Nyligen hamnade stiftelsen i fokus i den politiska debatten efter det att den tilltänka prisutdelaren, Moderatledaren Ulf Kristersson, kritiserades för ett löfte om Sverigedemokraterna som förintelseöverlevaren och debattören Hédi Fried hade mottagit. Sedan var debatten, inte minst på sociala medier, igång om lämpligheten hos Kristersson för detta sammanhang.

– Ulf är en klok, liberal person med sunda åsikter och han är oerhört engagerad i dessa frågor.

Bindefeld pekar bland annat på M-ledarens engagemang för organisationen Zikaron, där judiska ungdomar besöker skolor och berättar om sina far- och morföräldrars historier från Förintelsen.

– Debattklimatet är så känsligt, man läser in symbolik i precis allting, fortsätter han och utvecklar varför det inte var möjligt att genomföra prisutdelningen som det var tänkt.

– Stiftelsen kan inte bli ett politiskt slagträ på det viset. Frågan är så mycket större än vem som delar ut stipendiet.

Och därför är det nu Bindefeld själv på måndagen som delar ut priset till årets stipendiat. Vem det blir presenteras först på söndagskvällen. Men att det är en person vars förmåga att berätta och inspirera andra är stark går det alltså att räkna med utifrån beskrivningen av stipendiets syfte. 

Bindefeld pekar på att det finns mycket som var och en som vill förändra attityder i dessa frågor, kan göra:

– Överlag så måste man stå upp för saker och engagera sig på riktigt. Alla kan göra det idag med sina digitala plattformar och nätverk.

Utvecklingen med sociala medier, menar Bindefeld, innebär dessutom att många fler når fler och om människor använder plattformarna klokt så går det att åstadkomma mycket.

– Med kunskap går det att förändra attityder och inställningar. Stiftelsens arbete med kultur är ett exempel på detta, vår önskan är i mångt och mycket att inspirera andra.

Toppnyheter

Bornold och Bratt. Magnus Sandberg / AFTONBLADET / TT
Coronavirusets spridning

Ekonomer: Börsen fortsätter uppåt minst tre år till

Det låga ränteläget är en stor anledning till att världens börser fortsätter uppåt efter förra årets tjurrusning, säger analytiker till DN. Och uppgången är inte över, spår Söderberg & Partners sparekonom Joakim Bornold.

– Vi kommer såklart ha nedgångar även i framtiden, men det finns förutsättningar för att börsen ska vara fortsatt stark de närmaste 3-5 åren åtminstone, säger han till tidningen.

Nordnets sparekonom Frida Bratt menar att coronaviruset kan utgöra ett kortsiktigt problem, eftersom vi redan befinner oss på höga nivåer. Men på lång sikt bör det se ljust ut för börsen, säger hon.

Igår 19:46
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Coronaviruset kan stoppa Scanias fordonsproduktion

Om Scanias kinesiska underleverantörer inte kommer igång med produktionen finns det risk för att fordonstillverkaren måste stoppa sin egen produktion i Sverige. Det säger Scanias vd Henrik Henriksson säger till Ekot, skriver SvD.

Scania har många underleverantörer i Kina vars fabriker står stilla. Det kan leda till brist på delar till produktionen i Sverige.

– Ja, det kommer vi förmodligen kunna se först om ett par veckor. Men den risken finns givetvis – att det kan påverka hela vårt produktionssystem. Men just nu känner vi att situationen är under kontroll, säger Scanias vd Henrik Henriksson.

Igår 13:19
Läs mer om Coronavirusets spridning
Demonstranter till stöd för Roger Stone. Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN
Trumps Amerika

Trump om Stone: ”Har goda chanser till benådning”

USA:s president Donald Trump säger att hans vän och tidigare rådgivare Roger Stone har ”goda chanser att bli benådad” – bara timmar efter att Stone dömts till fängelse i 40 månader, skriver CNN.

Roger Stone dömdes bland annat för att ha ljugit för kongressen i samband med Rysslandsutredningen och för att ha hotat ett vittne.

Donald Trump flaggar dock samtidigt för att någon benådning inte kommer att ske snarast.

– Jag vill att hela processen avslutas först, säger presidenten, som tidigare sagt att hans vän behandlats ”orättvist”.

Igår 21:08
Roger Stone. Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Domaren: ”Sanningen finns och spelar fortfarande roll”

Roger Stone, vän och tidigare rådgivare till Donald Trump, har dömts till 40 månaders fängelse.

– Sanningen existerar fortfarande och spelar roll, sa domaren Amy Beckman när hon läste upp domen på torsdagen, enligt AFP.

Stone döms bland annat för att ha ljugit för den amerikanska kongressen i samband med Rysslandsutredningen.

– Roger Stones insisterade på att sanningen inte finns och hans stridslystnad och stolthet över sina egna lögner är ett hot mot våra mest fundamentala institutioner – och vår demokratis fundament, säger domaren.

Igår 18:08
Roger Stone på väg till rätten. Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Över tre års fängelse för Trumps rådgivare Stone

Donald Trumps vän och tidigare rådgivare Roger Stone döms till 40 månaders fängelse, bland annat för att ha ljugit för kongressen, rapporterar amerikanska medier.

Fallet kring Stone fick stor uppmärksamhet förra veckan när det amerikanska justitiedepartementet gick in och rekommenderade att Stone skulle få ett lägre straff än vad åklagarna ville. Agerandet fick alla fyra åklagare i målet att hoppa av.

Straffet ligger i linje med det som justitiedepartementet föreslog.

Stone är den sjunde personen som döms efter Robert Muellers utredning om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet.

Igår 17:37
Läs mer om Trumps Amerika
Illustrationsbild. Pontus Lundahl / TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska arbetsmiljön

Regeringens förslag om skyddsombud kan få nej

Regeringens nya förslag om att ge regionala skyddsombud större befogenheter kan stoppas direkt i riksdagen, skriver TT. SD och C har sedan tidigare sagt att de är emot förslaget och nu meddelar även M och L att de säger nej i en gemensam debattartikel i Aftonbladet.

Enligt partierna handlar regeringens förslag om att säkra politiska egenintressen snarare än att värna arbetstagarna.

Enligt förslaget skulle regionala skyddsombud bland annat få rätt att verka på kollektivavtalsanslutna arbetsplatser utan fackliga medlemmar.

Igår 16:52
Amelie Berg. Pressbild. Svenskt Näringsliv
undefined

Arbetsgivarna sågar – vill ha lokala skyddsombud

Svenskt Näringsliv kritiserar regeringens nya förslag om att ge regionala skyddsombud större befogenheter.

”Det strider mot gällande ordning och är förenat med stora risker att gå fram med ett förslag utan att veta vilka effekter det har på arbetsmiljöarbetet”, skriver organisationens arbetsmiljöexperter Anna Bergsten och Amelie Berg i ett uttalande.

På Svenskt Näringslivs sajt Arbetsmarknadsnytt säger Amelie Berg att regionala skyddsombud inte har tillräckligt god lokalkännedom och tillägger att det vore bättre om regeringen underlättade för medarbetare som inte är fackmedlemmar att kunna bli lokala skyddsombud.

Igår 19:06
Läs mer om Den svenska arbetsmiljön

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer