Koji Sasahara / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Europas bilindustri

Biltjuvarnas nya metod – så skyddar du dig

Förra året var närmare 17 500 fordon efterlysta i Sverige och 8 000 av dessa var personbilar. Även om det enligt Larmtjänst innebär en minskning med 200 bilar jämfört med 2017 så oroar nya stöldmetoder bilägare.

Siffror från Brottsförebyggande rådet från 2018 visar att 57 600 bilbrott anmäldes under förra året, fördelat på brottstyperna biltillgrepp samt stöld ur och från motorfordon.

Enligt den brittiska biltidningen What car skapar inte minst nyckellösa bilmodeller nya möjligheter för biltjuvarna. Med hjälp av reläsändare kan brottslingarna fånga upp signalen från en bilnyckel som ligger inne i huset, utan att ägaren anar att något är fel.

Brotten har även uppmärksammats i Sverige, rapporterar DI.

– Visst är det en stigande trend att det är så här bilar stjäls. Bilarna stjäls inte med våld utan det är elektroniska tjuvar, säger Stefan Brala, specialist på motorförsäkringar på Trygg-Hansa, till tidningen.

Även If har varnat för att stölderna av nyckellösa bilar ökar

Brotten sker i regel nattetid och vanligen rör det sig om två gärningsmän – en utanför ytterdörren som fångar upp signalen från bilnycklarna, som man ju ofta har i hallen, och en med en reläsändare eller förstärkare precis i anslutning till bilen, säger Josefin Hamilton, ansvarig för skadeförebyggande arbete på If, i ett pressmeddelande.

För att undvika bilstölder tipsar If bland annat om att kontrollera att bilen är ordentligt låst när du lämnar den, montera billarm, använd garage nattetid om möjligt, och att märka bildelarna med spårbar DNA-märkning.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Europas bilindustri

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer