Mostphotos
Handeln i siffror

Betydligt lägre jobbtillväxt inom handeln i år

Det ser mörkt ut för jobbtillväxten inom handeln inför 2019, skriver tidningen Market. Det spår Manpowers arbetsmarknadsbarometer.

– Att handelns behov av arbetskraft mattas av efter en intensiv period av Black Friday, julhandeln och mellandagsrea är inte så konstigt, men prognosen ligger ändå betydligt lägre än motsvarande period föregående år, kommenterar Manpowers vd Mikael Jansson i Market.

Toppnyheter

Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det kontantlösa samhället

Regeringen vill lagstifta om bankers kontantservice

Stora banker, verksamma i Sverige, ska erbjuda kontantservice i ”betryggande utsträckning”. Det föreslår regeringen i en lagrådsremiss, enligt ett pressmeddelande.

”Det är viktigt att samhället värnar om tillgången till kontanter och kontanter som betalningsmedel. Tyvärr har bankerna fortsatt att minska sin kontantservice, särskilt på glesbygden. Förslaget innebär att de stora bankerna ges ett särskilt ansvar för att säkerställa kontantservice i hela landet”, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) i en kommentar.

Finansinspektionen föreslås få möjlighet att ingripa med föreläggande om rättelse och sanktionsavgift om banken inte fullgör sina skyldigheter.

3 tim
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenska butiker släpper inte taget om kontanterna

Farhågorna om ett kontantlöst samhälle är klart överdrivna. Det visar åtminstone en undersökning från Svensk Handel som kartlägger kontantanvändningen i svenska butiker.

Här framgår bland annat att i princip samtliga dagligvarubutiker, 98 procent, och åtta av tio butiker i sällanköpshandeln, 82 procent, accepterar kontant betalning.

Samtidigt tror bara 10 procent av dessa att de kommer ha fasat ut kontanter till 2024 medan ytterligare 12 procent tror att det kommer att ske någon gång efter 2025.

Anledningen till att butikerna står fast vid kontanter är främst kundernas preferenser.

"När stora delar av samhället i snabb takt har övergett kontanter står stora delar av handeln kvar. Handeln har blivit den sista utposten som hanterar sedlar och mynt. På de platser där kundernas efterfrågan är tillräckligt stor kommer handeln fortsätta att erbjuda kontanter", säger Bengt Nilervall, betalexpert på Svensk Handel, i ett pressdmeddelande.

11 jun
Läs mer om Det kontantlösa samhället
Sajid Javid.  ISABEL INFANTES / AFP
Maktstriden efter May

Javid bortröstad – tre kvar i premiärministerkampen

Storbritanniens inrikesminister Sajid Javid är ute ur matchen om vem som ska ta över Tories och efterträda Theresa May som premiärminister, rapporterar brittiska medier.

Efter den fjärde omröstningen återstår nu bara tre kandidater; storfavoriten Boris Johnson samt Michael Gove och Jeremy Hunt. Johnson leder fortsatt och stöds nu av mer än hälften av de konservativa parlamentsledamöterna, rapporterar Sky News.

Ledamöterna fortsätter med ytterligare en omröstning och på torsdagskvällen står det klart vilka två kandidater som slutstriden står mellan.

1 tim
Boris Johnson. Alastair Grant / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Analys: Johnson har gått från uträknad till ostoppbar

Boris Johnson framstod som ostoppbar redan före omröstningarna om vem som skulle ta över efter Storbritanniens premiärminister Theresa May, skriver The Guardians Heather Stewart i en analys. Många parlamentsledamöter är dock oroade över att flera av Johnsons löften snabbt kommer att falla samman när hans kampanj väl är över och han blivit vald.

BBC:s Laura Kuenssberg skriver att Johnson i månader var uträknad, men att han nu, efter en ”egensinning berg-och-dalbana” definitivt är tillbaka. Vem han kommer att ställas emot är dock långt ifrån klart, menar hon. Mellan de tre övriga kandidaterna skiljer bara ett fåtal röster.

5 tim
Michael Gove, Jeremy Hunt och Sajid Javid.  TT.
undefined

Torystriden på sluttampen – två namn ska bli kvar

Storbritanniens tidigare utrikesminister Boris Johnson har tagit ledningen i alla omröstningar om vem som ska ta över efter premiärminister Theresa May – men vem han ställs mot är fortfarande i högsta grad oklart, rapporterar BBC.

På torsdagen kommer ännu en omröstning att hållas, där de fyra återstående Tory-kandidaterna ska bli tre. Klockan 14.00 svensk tid beräknas resultatet stå klart. Därefter röstar parlamentsledamöterna ytterligare en gång, möjligen till sent på kvällen, för att få fram de två toppnamn som slutstriden kommer att stå emellan.

De fyra namn som i nuläget återstår är Boris Johnson, Jeremy Hunt, Michael Gove och Sajid Javid.

Idag 07:13
Läs mer om Maktstriden efter May
Arkivbild, trafik/SMHI:s grafik: Blå markering innebär risk för stora regnmängder, lila markering risk för skogsbrand, gul markering är klass 1-varning för besvärligt väder. TT
Trafikläget

Trafikverket: Två miljoner bilar ute på vägarna i dag

Upp till två miljoner bilar är ute på vägarna i dag i hela landet. Det säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, till SVT Nyheter.

– Det finns inga vägar som är dimensionerade för de volymerna.

En SMHI-varning för stora regnmängder har utfärdats i Gävleborg, Dalarna, Örebro, Västmanland, Södermanland, Uppsala, Stockholm, Östergötland och Kalmar, enligt Aftonbladet. Även åska förekommer och det finns risk för översvämningar och bränder.

Vid lunchtid drog ett skyfall in över Östergötland vilket har gett stora vattenflöden på vägbanorna.

Enligt SR:s trafikredaktion har det varit köer på flera sträckor. I Stockholm var det vid 15-tiden köer ner mot Södertälje. Omfattande köer har också rapporterats på E6:an norrgående från Göteborg och på vägarna mot Skanör/Falsterbo och Österlen.

1 tim
Trafikverkets grafik över de trafikintensiva vägarna. TT/Trafikverket
undefined

Här är de trafikintensiva vägarna under midsommar

Trafikverket lyfter fram fyra trafikintensiva stråk på vägarna inför midsommarhelgen: E6 på västkusten från Strömstad ner till Båstad, E22 från Norrköping till Kalmar (och på Ölandsbron), E18 från Stockholm mot Norrtälje och E4 mot Uppsala, samt riksväg 40, 50 och 70 från Mälardalen till Siljansområdet i Dalarna.

Samtidigt varnar SMHI för åska och stora regnmängder på torsdagseftermiddagen i bland annat Gävleborg, Dalarna, Östergötland och Södermanland, vilket kan förvärra trafikläget ytterligare.

De mest intensiva dagarna på vägarna är torsdagen och söndagen och antalet döda och skadade ökar nästan alltid jämfört med övriga dagar på året, skriver DN.

6 tim
Midsommartrafik, illustrationsbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Följ läget i trafiken: Köer, olyckor och vägarbeten

Midsommartrafiken är en intensiv trafikhelg och torsdagen är den värsta dagen. Flera sajter och medier publicerar prognoser över hur trafiken förväntas se ut i år.

Många lämnar Stockholm för firande på annat håll i landet och sajten Trafiken.nu publicerar grafik över hur köbildningen väntas se ut under eftermiddagen.

SR Trafikredaktionens reportrar har en chatt mellan klockan 12.00–20.00 i dag där det går att få svar på frågor om trafikläget.

På Trafikverkets sajt finns det uppdaterad grafik över allt från vägarbeten till olyckor och andra trafikstörningar.

6 tim
Läs mer om Trafikläget
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Feds räntehint lyfter Wall Street – oljeaktier stiger

New York-börserna inleder torsdagen med tydliga lyft. Strax efter öppning ser utvecklingen för de ledande indexen ut så här:
• S&P 500: +1,0%
• Nasdaq: +1,1%
• Dow Jones: +0,9%
Indexen går därmed mot fjärde dagen i rad med uppgångar och närmar sig all time high, skriver Market Watch.

Gårdagens räntebesked från den amerikanska centralbanken Federal Reserve ligger fortfarande i luften. Räntan lämnades som väntat oförändrad men bankens indikationer om att en räntesänkning kan komma så tidigt som i juli får investerarna på gott humör, skriver Reuters.

Även oljan är i fokus efter att Iran skjutit ner en amerikansk drönare över Persiska viken. En nyhet som eldar på den redan pressade situationen mellan länderna, skriver Direkt. Oljejättar som Chevron och Exxon Mobil stiger båda drygt 1 procent i starten.

På den amerikanska bolagsfronten sticker bland annat Facebook ut. Liksom tidigare i veckan är det fortsatt fokus på sociala medier-jättens planer på att lansera en egen kryptovaluta som ska få namnet libra. Aktien handlas upp cirka 1 procent.

Mjukvaruföretaget Oracle stiger drygt 6 procent efter en kvartalsrapport som slog förväntningarna, skriver Direkt.

Tesla sjunker samtidigt nästan 2 procent efter att Goldman Sachs sänkt sin riktkurs med 21 procent, från 200 till 158 dollar.

26 min
TT
undefined

Fed-besked ger skjuts åt börsen – verkstad i topp

Stockholmsbörsen lyfter brett efter Federal Reserves räntebesked i går kväll. Vid 10.50-tiden ser det ut som följer:
• OMXSPI: +1,0 %
• OMXS30: +1,2 %
Den amerikanska centralbanken lämnade som väntat räntan oförändrad men flaggade samtidigt för ”höjd beredskap” samt en eller två räntesänkningar från 2020 och framåt. Wall Street vände upp efter beskedet och även Asienbörserna har stigit klart under morgonen.

Konjunkturkänsliga verkstads- och råvarubolag som SKF, Alfa Laval, Boliden, Sandvik och Atlas Copco stiger 2–3 procent och agerar draglok i OMXS30.

JP Morgan har höjt sin rekommendation för Boliden till övervikt från neutral. Atlas Copco och Sandvik har samtidigt fått höjda riktkurser från Pareto.

Lundin Petroleum meddelande under morgonen att två nya oljefyndigheter gjorts vid Edvard Griegfältet i Nordsjön. Aktien handlas upp 4 procent.

Forskningsbolaget Medivirs aktie klättrar 5 procent sedan styrelseledamoten Bengt Julander köpt aktier till ett värde av cirka 950 000 kronor.

Vårdbolaget Dedicare lyfter 14 procent efter att Affärsvärlden köprekat aktien.

Fastighetsbolaget K2A:s b-aktie börjar i dag att handlas på Stockholmsbörsen med teckningskursen 71 kronor. Aktien handlas upp 5 procent.

Idag 07:29
HECTOR RETAMAL / AFP
undefined

Hopp om Fed-lättnader och USA-avtal lyfter Asien

Flera av de asiatiska börserna handlas högre sedan den amerikanska centralbanken öppnat för nya räntesänkningar. I Kina har hoppet ökat för att ett avtal kommer att nås med USA. Ledande index stängde som följer:
• Nikkei: + 0,6 %
• Shanghai: + 2,4 %
• Shenzhen: +2,0 %
• Hongkong: + 1,1 %
• Kospi: + 0,3 %
USA:s president Donald Trump och Kinas president Xi Jinping ska träffas vid G20-toppmötet i Japan nästa vecka. Trump har sagt att samtal mellan ”respektive lag” kommer inledas före det.

”När Fed delvis har gått från ett vänta och se-läge till ett lättnadsperspektiv är det faktiskt handelsosäkerhet och dess inverkan på den globala tillväxten som har varit katalysatorn för den förändrade hållningen. Det innebär att en ny omgång Fed-lättnader i stor utsträckning är beroende av resultaten från det kommande G20-mötet mellan president Trump och Xi”, skriver analytiker vid National Australia Bank.

Idag 03:46
Läs mer om Dagens börs

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer