TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

Beskedet: Ny skattesmäll – ”Slår oerhört brett”

”Nu är det alltså dags för nästa obegripliga momssmäll”, konstaterar skatteexperten Anna Sandberg Nilsson efter Skatterättsnämndens nya förhandsbesked. Den kommer att slå direkt mot stora och små företag som använder kontorslandskap och delade arbetsplatser.

– I princip alla företag som jobbar lite modernt kommer att drabbas.

Så säger skatteexperten Anna Sandberg Nilsson på Svenskt Näringsliv efter att Skatterättsnämnden kommit med ett förhandsbesked som rör bland annat kontorslandskap. Beskedet innebär att så kallad co-working eller aktivitetsbaserade arbetsplatser anses undantagna från moms. I princip alla företag med delade arbetsplatser i kontorslandskap med receptioner, loungemiljö och liknande kommer att beröras, liksom de som har aktiva arbetsplatser i form av digital affärsgemenskap.

– Effekten av att dessa tjänster nu ses som momsfria får oerhört stora ekonomiska och praktiska effekter. Massor av hyresgäster riskerar att bli uppsagda eller få kraftigt höjda hyror. Eller så blir det en rejäl kostnadssmäll för företaget som huserar lokalerna. I princip alla industriföretag där olika koncernbolag sitter tillsammans kommer också att träffas av det här, säger hon.

”Man silar mygg och sväljer kameler”

När det pratas moms lyfts ofta ”roliga” exempel på närliggande verksamheter som har helt olika momssatser upp i debatten. Men det finns betydligt större och allvarligare problem med momssystemet i Sverige – som det nästan aldrig talas om. Nämligen momsundantagen och den dolda momsen.

– Man silar mygg och sväljer kameler. Det är otroligt frustrerande och är ett jätteproblem för våra företag, drabbar oss konsumenter och hela samhället. Vi skulle kunna få ner regelbördan för företagen genom att bredda momsskattebasen. Förenklingar och förbättringar som inte kostar i skatteintäkter utan snarare tvärtom. Ändå görs inget åt saken, utan det blir bara värre och värre, säger Anna Sandberg Nilsson, skatteexpert på Svenskt Näringsliv, till fPlus.

Om en verksamhet säljer något utan moms kallas det ofta felaktigt för momsfritt, vilket är en del av grundproblematiken. För momsfritt är långtifrån fritt från moms, förklarar Anna Sandberg Nilsson. Verksamheter inom till exempel vård, skola, bank/finans och uthyrning av lokaler som inte lägger på moms får inte heller göra momsavdrag för kostnader som hamnar hos dem. Det här kan få väldigt märkliga följdeffekter, vilket en rad fastighetsägare, föreningar och företag har vittnat om när det gäller hyresmomsen. Nu kommer den här problematiken alltså även att drabba företag och de som jobbar i kontorslandskap.

– Många förstår inte problematiken och politikerna lyssnar inte, säger hon.

Läggs saftig kostnad på hyran

Problemen kring fastigheter och uthyrning av lokaler är inte ett nytt fenomen. 1979 infördes den frivilliga hyresmomsen utifrån hur samhället såg ut då, men idag är systemet så föråldrat och en hämsko för samhällsutvecklingen. Idag kan fastighetsägare lägga på moms och dessutom göra momsavdrag på drift, underhåll och hela byggnationen av kåken när de hyr ut till momspliktiga verksamheter. Men när fastighetsägaren istället hyr ut till en ”omomsad” verksamhet får de inte göra några avdrag alls. Dessutom finns andra krav på uthyrningen som att det ska vara en viss specifik yta (rum), heltid (ej deltid) och tillsvidare eller minst uthyrning på ett år. Krav som inte är anpassade till dagens arbetssätt, produktion och handel.

– Vilka tror du att fastighetsägarna vill hyra ut till? Många säger att de aldrig vill hyra ut momsfritt, och om de ändå gör det så läggs en saftig kostnad på hyran, säger hon.

Tvingas nobba företag med 1 000-tals anställda

Joakim Thornberg, operativt ansvarig för Embassy house, som är en mellanhand mellan fastighetsägare och kund, känner mycket väl till problemen. De tvingas säga nej till hyresgäster som driver omomsade verksamheter. Det kan till exempel handla om utbildningsföretag, föreningar av olika slag och sociala entreprenörer i omomsade branscher.

– Vi säger nej till hyresgäster en eller två gånger i månaden. De senaste tre åren har vi sagt nej till ett 30-tal bolag. Det handlar om allt från små föreningar till företag med 1 000-tals anställda. Stora företag som driver momsfri verksamhet kan tvingas ringa runt för att överhuvudtaget få hyra lokaler, säger han.

– Om fastighetsägare hyr ut till omomsade företag får de inte dra av momsen, vilket innebär att de tvingas säga nej eller lägga på kostnaden på hyran. Det blir en orättvis situation, eftersom vissa verksamheter konsekvent blir utan lokaler eller får betala 25 procent mer än alla andra. Omomsade verksamheter tvingas söka sig till mindre attraktiva områden utanför stan, där hyrorna är lägre. Problemen sprider sig och slår mot sunda initiativ kring integration, utbildning, idrott och så vidare, fortsätter han.

Lokaler gapar tomma

Under flyktingkrisen 2015 blev Anna Sandberg Nilsson nedringd av företag som satt med lokaler, men inte hade råd att hyra ut. Bakgrunden var att Skatteverket sa att de inte fick hyra ut med moms till Migrationsverket. Företagen förlorade därmed avdragsrätten och var dessutom tvungna att jämka tillbaka, det vill säga återbetala tio år gammal investeringsmoms, vilket i vissa fall kunde röra momsen på hela kåkens byggnation.

– ”Vi kan inte hyra ut utan moms, utan tvingas låta lokalerna stå tomma”, sa företagen. Samtidigt meddelade Migrationsverket att de köpte in tält, berättar Anna Sandberg Nilsson.

Men det exemplet är bara början.

– På samma sätt har vi nu företag inom vård, skola och omsorg, och våra idrottsföreningar som det har skrivits en del om, säger hon.

Barnen tvingas ut på gatan

Riksidrottsförbundet rasar över att föreningar inte hittar lokaler, att de blir uppsagda från kontrakt och att barnen tvingas ”ut på gatan”. Samma sak gäller studieförbund och andra föreningar. Nyligen var Riksidrottsförbundet på Finansdepartementet för att sätta extra tryck på förändringar av momssystemet.

En privat förskola i Malmö är ett annat exempel. Förskolan försökte hitta lokaler i centrala Malmö och fick ett pris på 2500 per kvadratmeter. Men sedan kom fastighetsägaren på att de inte kunde lägga på moms eller göra avdrag, och då blev priset istället runt 7 000 kronor per kvadratmeter.

– Alla fall då fastighetsägaren inte kan lägga på moms på uthyrning av lokaler så hamnar man ju i ett besvärligt läge. Man tappar avdragsrätten för ingående moms och tvingas att återföra tio år gammal moms i delar när det gäller investeringar. Läget börjar bli riktigt, riktigt kritiskt, säger hon.

”När ska det ta slut?”

– Och vi konsumenter drabbas redan idag av dold moms. Om företagen inte får göra avdrag så kryddas priserna, och sammantaget handlar det om stora belopp, vi vet bara inte hur stora. Dessutom kan kostnaden bli momsad igen när de går vidare i ledet. Så vi konsumenter kan drabbas av dold moms, dold dubbelbeskattning och sämre tillgång till dagisplatser och idrottshallar när föreningar och förskolor inte kan få tag i lokaler, säger Anna Sandberg Nilsson.

Och nu kommer alltså nästa momssmäll – mot företag som har kontorslandskap och moderna aktivitetsbaserade arbetsplatser.

– När ska det ta slut. Frågan måste in på högsta politiska nivå, säger Anna Sandberg Nilsson.

Toppnyheter

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Vindkraftslobbyn går utländska ärenden”

Vindkraften är inte bara en oberäknelig energikälla, utbyggnaden får även konsekvenser för besöks- och fiskenäring. Att begränsa lokala politikers veto är att gå ärenden åt utländska investerare, skriver William Elofsson (M) i en replik på SvD debatt.

Frågan handlar inte om ja eller nej till vindkraft, utan ja till havsbaserad vindkraft där parkerna inte kan störa turistnäringen och närmiljön kring boenden, och nej till kustnära vindkraft.

Sverige kan fortfarande göra samma bidrag till miljömålen, utan att gå ärenden åt de utländska investerarna som vill  tjäna pengar på vindkraftsparker i Sverige, menar debattören.

”Ska kusten för många år framåt förändras – sannolikt i generationer – med allt vad det innebär i inskränkningar av Gävlebornas kustnära boende och livsmiljö utan att de lokala politikerna har möjlighet att stoppa etableringen?”, skriver William Elofsson.

3 jun
Läs mer om Den svenska vindkraftsutbyggnaden
Bild från fredagens  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Just nu: 77 nya dödsfall har registrerats det senaste dygnet – totalt 4 639 döda

77 nya dödsfall har registrerats det senaste dygnet, meddelar Folkhälsomyndigheten vid myndigheternas pressträff på fredagen. Totalt 4 639 har dött i covid-19 i Sverige.

Antalet döda per dygn är på väg ner, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

– Vi ligger nu på ett medelvärde på 46 dödsfall per dygn och fortsätter sakta men säkert nedåt.

I Västra Götaland pekar smittkurvan uppåt.

– Vi ser en tydlig uppgång , vi tror att det beror på att man testar mycket bredare, säger hon.

Följ pressträffen via länken.

32 min
Gränsen vid Svinesundsbron. Vidar Ruud / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tre av fyra norrmän vill inte öppna gränsen mot Sverige

Gränsen mot Sverige bör hållas stängd anser tre av fyra norrmän enligt en ny opinionsundersökning, rapporterar NRK.

73 procent av de tillfrågade svarar att de inte vill öppna gränsen för fritidsresor mot Sverige.

– Det är ett kristallklart svar från det norska folket [...] Jag tror att den viktigaste orsaken är den massiva kritiken mot svenskarnas hantering av coronakrisen, säger Ola Gaute Aas Askheim, senior rådgivare vid mätinstitutet Opinion.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowski. Illustrationsbilder.
Polisvåldet i USA

Klarna donerar pengar till stöd för protestvågen i USA

Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowski sällar sig till raden av företagsledare som öppet tar ställning för protestvågen i USA och mot polisvåldet.

”Vi måste fördöma alla former av rasism. Det vi har sett går emot allt som vi som företag, och jag själv personligen, står för”, skriver han i ett blogginlägg på Klarnas hemsida.

Där framgår det att Klarna kommer donera pengar till organisationerna American Civil Liberties Union och The National Association for the Advancement of Colored People. Fintech-bolaget lovar även att matcha alla donationer som anställda gör.

38 min
Protester i Austin på torsdagen. Eric Gay / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: ”En dålig ledartext kunde avslöja en dålig lag”

Den republikanske senatorn Tom Cotton blev starkt kritiserad på onsdagen när han i en gästledartext i New York Times förespråkade att soldater skulle sättas in för att få bukt med våldsamma protester mot polisvåldet i landet.

Man kan kritisera ledarsidan för att de publicerade de ”extrema” åsikterna, men Cotton ”gjorde oss alla en tjänst”, skriver Politicos Jack Shafer i en analys.

”En dåligt ledartext kunde avslöja en dålig lag”, säger Shafer med hänvisning till the Insurrection Act, som ger presidenten möjlighet att sätta ut militären i USA för att hantera civil oordning och uppror.

Samtidigt som övervåld och rasism har blivit den dominerande frågan i USA sedan George Floyds uppmärksammade död har presidenten avskurit sig från debatten, bokstavligt talat, skriver CNN:s Stephen Collinson.

”En del av USA närmar sig en obekväm självrannsakan [...] men president Donald Trump hukar sig bakom höga stängsel runt Vita huset och avvisar en nationell begrundan”, skriver han.

2 tim
Polisen började skingra demonstranter nära Vita huset på måndagen. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

ACLU stämmer Trump efter ingripande vid Vita huset

Den amerikanska människorättsorganisationen American Civil Liberties Union (ACLU) stämmer president Donald Trump och justitieminister William Barr, rapporterar Washington Post.

Det var i måndags som polisen skingrade demonstranter utanför Vita huset med tårgas, distraktionsgranater och gummiklädda kulor.

På torsdagen lämnades en stämning in där ACLU, tillsammans med Black Lives Matter, kallar polisens ingripande, som Trumpadministrationen godkände, för ”oprovocerat” och kriminellt”.

6 tim
Läs mer om Polisvåldet i USA
Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

M: ”Det är inte läge för stora stimulanspaket nu”

Svensk ekonomi är långt ifrån stabil. Det säger Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson på en pressträff i dag.

– Det är inte läge med stora stimulanspaket nu, för där befinner sig svensk ekonomi inte ännu.

Moderaterna vill också att korttidspermitterade ska få vidareutbilda sig. De föreslår digitala kurser som anordnas av universitet och högskolor.

M-ledaren Ulf Kristersson upprepar också att testning är viktigt när Sverige lyfter reserestriktioner.

– Provtagning, isolering och smittspårning är helt avgörande för ekonomisk återhämtning, säger Kristersson på en pressträff.

3 tim
CHRISTIAN ÖRNBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efter raset: Framtiden ljusnar för hotellbranschen

Nu har kurvan börjat peka uppåt igen för hotellbolagen efter den tuffa våren. Framförallt ökar bokningarna från affärsresenärer i höst, rapporterar Di.

Under april månad föll antalet gästnätter men 70 procent, ett hårt slag mot branschen. Men nu börjar bokningarna ramla in. Framförallt ökar septembersifforna, där bokningsgraden i dag ligger på 40-50 procent.

Framförallt förutspår man att affärsresorna kommer öka till hösten, när semestern är slut och många korttidspermitteringar avslutas. Men uppsvinget kan komma tidigare.

– Med klarare direktiv tror jag att bokningsläget ändras drastiskt, jag ser ett starkare uppsving i juli och till och med i slutet av juni. Nu har det stått lite still eftersom folk avvaktat, Sasha Bahremandi, vd på Queen's Hotel, till Di.

Igår 18:41
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Företag drabbade när Danmark nobbar svenskar vid gränsen

Sverige lämnas utanför när Danmark öppnar sina gränser för fritidsresenärer från grannländerna, något som kan slå hårt mot näringslivet, rapporterar Di.

Fortsätter den danska gränsen att vara stängd mot Sverige kan framförallt svensk exportindustri. Många exportbolag är frustrerade över situationen med Danmark och risken är även att övriga Europa påverkas av landets beslut att hålla stängt mot Sverige.

– Många länder i Europa följer ju noga gränsöppningarna nu och om inte ens ett grannland öppnar upp för svenskar, då drar de öronen till sig, säger Per Tryding, vice vd på Sydsvenska handelskammaren, till Di.

3 jun
Läs mer om Den svenska konjunkturen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer