Beskedet: Nu kan Ringhals 1 drivas vidare
Planen är att Vattenfall ska stänga Ringhals 1 i slutet av året. Men nu kan fPlus avslöja att en ny spelare kliver in på marknaden och vill driva kärnkraftverket vidare. ”Just nu för vi en dialog med olika intressenter om att fortsätta driften”, säger Jan Larsson på företaget Metheus Energy som är organisatör för konsortiet.
Det nybildade affärskonsortiet West Atomic Alliance (WAA) letar nu efter svenska och utländska investerare för att ta över driften av kärnkraftverket Ringhals 1 som Vattenfall planerar att stänga i förtid i slutet av detta år.
Drivkraften bakom projektet är det allt mer allvarliga läget på elmarknaden i södra Sverige där den akuta kapacitetsbristen i elnäten hotar investeringar och tillväxt. Samtidigt hörs allt fler varningar om ökad risk för effektbrist och andra systemstörningar när Ringhals 1 läggs ned.
Jan Larsson är affärsutvecklare på företaget Metheus Energy AB, vars grundare funnits med bland tidiga privata investerare för fjärde generationens reaktorer.
Metheus Energy är organisatör för konsortiet och uppger att man redan idag är involverade i diskussioner med investerare bland annat från USA och Kanada och med olika aktörer i framförallt södra Sverige.
–Just nu för vi en dialog med olika intressenter om att fortsätta driften. Det handlar främst om företag, men även kommunala energibolag som riskerar att drabbas av det växande energiunderskottet i södra Sverige. Vi är även i samtal med såväl utländska som svenska investerare.
Lina Håkansdotter, Avdelningschef Hållbarhet och infrastruktur på Svenskt Näringsliv, är positiv till initiativet.
– En fortsatt drift av Ringhals 1 skulle vara högst välkommet och bidra till ett stabilare elsystem. Det skulle framförallt öka försörjningstryggheten i södra Sverige, ett område där elbrist redan idag slår mot företags investeringsvilja och tillväxt, säger hon.
En viktig pusselbit att få på plats är svenska investerare, berättar Jan Larsson. Det gör det i sin tur enklare att få med utländska investerare på tåget.
– Det finns helt klart många intressenter men ett litet problem är att vi i Sverige inte har samma tradition av privata investeringar i nukleär teknologi som i utlandet.
WAA ser både miljömässiga som affärsmässiga skäl till att driva Ringhals 1 vidare. Marknaden har förändrats mycket sedan ägarna med statliga Vattenfall i spetsen 2015 beslutade om en förtida stängning av Ringhals 1. Bland annat togs skatten på kärnkraft bort 2018. Ringhals har varit lönsamt förutom år 2015 när de avskrev både Ringhals 1 och 2 på grund av förtida stängning, menar man.
– Det är ett annat läge nu på elmarknaden än vad som gällde 2015. Vi gör det här på kommersiella grunder. Vattenfall har angett att de genomför en förtida stänging av Ringhals 1 av affärsmässiga skäl men vi tror att det finns affärsmässiga skäl att driva det vidare, säger Jan Larsson.
– Att andra aktörer på energimarknaden ser en lönsamhet i att driva vidare Ringhals 1 väcker såklart frågor kring Vattenfalls agerande. Vi vet sedan tidigare att det samhällsekonomiska och klimatmässiga värdet av en fortsatt drift av Ringhals 1 vore omfattande, konstaterar Lina Håkansdotter.
De miljömässiga skälen handlar främst om att en nedläggning av Ringhals 1 kommer att slå mot Sveriges export av fossilfri el.
– Vi exporterar mycket fossilfri el till länder som Polen som utan den blir mer beroende av sin inhemska kolkraft
Har ni haft en dialog med den nuvarande huvudägaren Vattenfall?
– Det är en dialog som vi får ta när vi kommit lite längre och vi har investerare på plats. Dock är det viktigt att få med en kvalificerad operatör och vi har preliminära diskussioner med några europeiska operatörer som har visat stort intresse.
Dessutom är det finska energibolaget Fortum och det tyska energibolaget Uniper, som för närvarande äger 30 procent av Ringhals 1, två operatörer av kärnkraftverk i Sverige.
Konsortiets Advisory Board består av personer med en bakgrund inom Vattenfall, samt professorer från KTH och Chalmers inom kärnteknik och kärnfysik.