Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Regelkrånglet

Ber myndigheten om hjälp – straffas med hundratusentals kronor

Företaget vill göra rätt och har anställda som bara jobbar med att utbilda medarbetarna, så att reglerna följs. ”Men det är helt omöjligt”, säger Niclas Jansson, ägare av Kyl & Frysexpressen till fPlus. Varje överträdelse ger en sanktionsavgift på upp till 20 000 kronor och för företag med många anställa kan det snabbt handla om hundratusentals kronor.

En förare har glömt sitt kort i färdskrivaren efter sitt arbetspass, en annan förare har glömt att sätta i förarkortet när hen körde inom terminalområdet. Det är bara några av de anmärkningar som upptäcks vid Transportstyrelsens företagskontroller och som kan leda till saftiga sanktionsavgifter på flera hundratusentals kronor för företag inom transportsektorn.

Niclas Jansson, ägare av Kyl & Frysexpressen, berättar att trots att företaget sedan ett par år tillbaka haft en person anställd med ansvar för att utbilda förare i regelverket har de fått en mängd anmärkningar i företagskontroller.

– Vi har ungefär 80 lastbilar som kör cirka 450 chaufförer varje år. Vi genomför löpande utbildningar med alla som kör för oss men man måste också se till den mänskliga faktorn. Alla kan göra fel och det ska inte straffas så otroligt hårt, säger han.

Snabbt hundratusentals kronor i sanktionsavgifter

En överträdelse kan ge sanktionsavgifter på mellan 500 och 20 000 kronor. För ett företag som har flera hundratals anställda kan det snabbt komma upp i hundratusentals kronor. En av de anmärkningar som Kyl & Frysexpressen Mälardalen har fått från Transportstyrelsen handlar om överskriden körtid och otillräcklig dygns- och veckovila. Det handlar om en inhyrd förare som efter att han kört färdigt åt bolaget kört för ett annat bolag.

– Vi ska ha koll på våra förare men det är helt omöjligt att veta vad en inhyrd förare gör efter att hen kört åt oss. Det är orimligt att vi ska straffas för det, säger Niclas Jansson.

Man kan ifrågasätta om det är rimligt att ett företag ska behöva ha två heltidsanställda som bara ska se till att sammanställa information som till exempel när företagets bussar tvättas eller flyttas inom depåområdet.

En företagskontroll ska kontrollera förarnas veckovila och körtid mellan viloperioder samt tvåveckorsgränsen för körtid. Även diagramblad, uppgifter och utskrifter från fordonsenheter och förarkort ska kontrolleras. Kontrollerna fyller en funktion men i nuläget är tillämpningen av regelverket alldeles för fyrkantigt, menar Susanne Karlsson, jurist på branschorganisationen Transportföretagen.

– Det stora problemet är att de allra flesta företagen vill ju göra rätt, de är måna om att följa kör- och vilotider. Det ska inte gå att ha förare som kör för länge för att vinna marknadsandelar. Det leder till osund konkurrens och det vill ingen seriös aktör ha.

– Det är i grunden bra med kontroller men man kan ifrågasätta om det är rimligt att ett företag ska behöva ha två heltidsanställda som bara ska se till att sammanställa information som till exempel när företagets bussar tvättas eller flyttas inom depåområdet.

Förra året infördes en regeländring som innebär att sanktionsavgifterna för överträdelser mot kör- och vilotidsregelverket kan sänkas under vissa omständigheter. Det skulle då gälla överträdelser som ”saknar betydelse i kontrollhänseende eller är obetydlig med hänsyn till syftet med den bestämmelse som har överträtts”.

– Enligt vår kartläggning har den nya bestämmelsen bara tillämpats vid två tillfällen. Att det ens finns ett behov av justeringar som detta tycker jag visar att det underliggande regelverket är felaktigt, säger Susanne Karlsson.

Får inget stöd från myndigheten

Men hon menar även att den så kallade ”oskälighetsparagrafen” även visar på att regeringen vill se mer flexibilitet i tillämpningen av regelverket.

– Nu skulle vi behöva se att myndigheten var lite modigare och faktiskt uppmärksammar när företagen har gjort så gott man har kunnat för att förebygga vissa överträdelser. För misstag sker, säger hon.

Hon menar att branschen framförallt vill se ett starkare stöd i tillämpningen av regelverket.

– Men då de inte får något stöd från myndigheten så tvingas de att hitta sina egna lösningar för hur de ska sköta sin dokumentation och hoppas på att myndigheten tänker likadant som dem. Det hade underlättat om Transportstyrelsen skulle kunna ge mer stöd och råd kring hur företagen ska arbeta med de här frågorna, säger hon.

Att myndigheten inte förstår att vi vill göra rätt är olyckligt

Från branschens håll riktas även kritik mot att kontrollerna aldrig inkluderar besök i företagens lokaler, i synnerhet då majoriteten av alla företagskontroller leder till sanktionsavgifter.

– De kan inte ens komma ut hit till oss vilket jag tycker är en skandal, säger Niclas Jansson som även efterlyser mer stödjande och lärande inslag i kontrollerna.

– Vi har bett Transportstyrelsen att komma ut till oss och berätta hur vi ska göra, men de hänvisar endast till bristande resurser. Det är olyckligt. Vårt fokus är alltid att vi ska värna om chaufförerna, konkurrenskraften och miljön. Det är det absolut viktigaste för oss. Att myndigheten inte förstår att vi vill göra rätt är olyckligt, säger Niclas Jansson.

Transportstyrelsen: ”Vi har valt att inte åka ut till företagen”

Gunilla Yourstone, sektionschef för kör- och vilotider på Transportstyrelsen, menar att myndigheten tar kritiken på allvar.

– Vi vill vara ett stöd för de företag som jobbar seriöst med kör och vilotider och vi vill kunna erbjuda mer handfast hjälp. Det är ett pågående arbete för oss. Till exempel arbetar vi mycket med att göra den första kontakten med företagen bättre och erbjuda mer hjälp för hur företagen ska kunna följa regelverket, säger hon.

Varför kommer ni inte ut till företagen?

– Vi har valt att inte åka ut till företagen eftersom vi gör bedömningen att vi kan använda resurserna bättre än till resor genom Sverige.  Sverige är ett stort land och resor tar tid. Om vi besökte alla företag som är i kontroll, så skulle vi hinna kontrollera betydligt färre.

Hon menar även att hon tror är att den så kallade ”oskälighetsparagrafen” ska kunna tillämpas mer i framtiden.

– Det är en process för oss också. Jag tänka mig att det kommer bli fler i framtiden.

Fakta:

Sanktionsavgifterna skiljer sig beroende på vilka överträdelser som gjorts men kan uppgå till 20 000 kronor. Taket för sanktionsavgifter är i dagsläget 800 000 kronor men får inte överstiga en procent av årsomsättningen.

Toppnyheter

Illustrationsbild.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
De fallande bopriserna

Storbankerna är överens om att bopriserna ska upp

En minskad tillväxt och sysselsättning kommer att göra fastighetsprisernas uppgång avtar under både 2020 och 2021, spår Handelsbankens seniora ekonom Johan Löf i ett marknadsbrev efter Valueguard släppt sin statistik för bopriserna i oktober.

Chefsekonomen Christina Nyman skriver i Handelsbankens färska Fastighetsrapport att en svagare konjunktur och stigande arbetslöshet kommer dämpa prisutvecklingen på bopriser framöver. Hon och banken räknar dock med ”svagt stigande priser”.

Lägenhetspriserna har stigit något under det senaste halvåret, skriver Nordeas senioranalytiker Susanne Spector i en uppdatering. Hon och banken tror på måttligt stigande bostadspriser på kort sikt.

”Riksbankens räntehöjning kan ge bopriserna ytterligare bränsle om hushållen tolkar låga räntor som ett permanent tillstånd”, skriver Spector.

De kommande två åren spås bopriserna stiga med fem procent, skriver Swedbank i ett marknadsbrev på tisdagen.

”Låga räntor, sänkta skatter, ok arbetsmarknad gör att hushållen piggnar till”, skriver Swedbanks ekonom Knut Hallberg på Twitter.

Igår 18:25
Illustrationsbild. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Chefsekonom: Bostadskrasch i Sverige kan sänka världsekonomin

Deutsche Bank’s chefsekonom Torsten Slok listar på CNBC.com 20 risker för ekonomin och marknaden under 2020. En av riskerna är en krasch för bostadspriserna i Sverige, Kanada och Australien. Andra risker är en fortsatt ökad ekonomisk ojämlikhet, handelskrig och långsam tillväxt i Europa, Kina och Japan.

– Handelskrig och riksrätt är kortsiktiga risker som kan lösas innan 2019 års utgång, medan ökad ojämlikhet är en långsiktig utveckling som politikerna skulle kunna adressera i framtiden, säger Torsten Slok till CNBC.

18 nov
Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Villapriser sjönk i oktober: ”Blygsamma förändringar”

Villapriserna i Sverige sjönk med 0,2 procent i oktober jämfört med månaden före. Det visar färska siffror från Valueguard.

På riksnivå var priserna på bostadsrätter oförändrade. I Stockholm och Göteborg steg dock lägenhetspriserna under årets tionde månad, medan de sjönk något i Malmö.

Även när det kommer till villapriserna var utvecklingen densamma – de steg i Göteborg och Stockholm medan de sjönk 1 procent i Malmö.

– Det är blygsamma förändringar i pris mellan september och oktober. Man kan se det som ett sundhetstecken, marknaden är inte så slagig åt något håll, säger Claduia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Igår 07:38
Läs mer om De fallande bopriserna
Boris Johnson och Keremy Corbyn under tisdagskvällens tv-debatt. ITV / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Storbritannien

Analys: En jämn men ack så förutsägbar valdebatt

Kvällens tv-sända valdebatt mellan Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och oppositionsledaren Jeremy Corbyn var rätt så tråkig, utan några politiska utspel och bara enkla oneliners som vi alla hört tidigare. Det menar Sebastian Payne på Financial Times, som tycker att Johnson var som starkast när det debatterades brexit och Corbyn när sjukvården kom upp i debatten.

DN:s Erik de la Reguera tycker att debatten var jämn – och mest till Jeremy Corbyns fördel, efter en dålig start. Oppositionsledaren pressade premiärministern i frågor om sjukvården, samt anklagade Johnson för att ljuga om att det inte kommer bli något handelshinder med Nordirland.

Men Jeremy Corbyn såg själv pressad ut när han skulle försökte förklara Labours brexitlinje – och duckade för hur han själv skulle rösta vid en eventuell folkomröstning om ett nytt avtal, skriver Erik de la Reguera.

Igår 22:17
Boris Johnson möter supportrar. Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Torys ledning över Labour har skjutit i höjden

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och hans Toryparty leder med 18 procentenheter mot oppositionsledaren Jeremy Corbyn och hans Labour. Detta enligt en opinionsmätning från Kantar, skriver Reuters.

Stödet för Torypartiet ligger nu på 45 procent, en ökning med 8 procentenheter på en knapp vecka. Labour ligger kvar på 27 procent.

Enligt Kantar är det Nigel Farage och hans Brexitpartis förtjänst att Boris Johnsons ledning ökat så mycket, efter att man tidigare lovat att inte utmana Torypartiet i dess starkaste fästen.

Igår 20:01
Labours hemsida. TT NYHETSBYRÅN
undefined

Labour använder billigt cyberskydd – trots attack

När brittiska Labours digitala plattformar utsattes för en ”sofistikerad och storskalig” cyberattack förra veckan använde partiet ett billigt cyberskydd för motsvarande 250 kronor i månaden. Enligt internmejl som Reuters tagit del av kommer Labour inte att uppgradera tjänsten, trots att nivån på dagens skydd inte rekommenderas till organisationer som löper stor risk att utsättas för attacker.

Ett par dagar efter cyberattacken tog den ökända hackergruppen Lizard Squad på sig ansvaret för den.

Igår 20:30
Läs mer om Valet i Storbritannien
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimathotet

Professor: ”Att reducera fossila utsläpp är inte tillräckligt”

Att lösa klimatproblemen enbart genom att skära ned på koldioxidutsläppen är orealistiska och blundar för hur jordens energiförsörjning faktiskt ser ut idag och för en överskådlig framtid, skriver Lennart Bengtsson, professor i dynamisk meteorolog, på SvD:s debattsida.

”Vad som i stället behöver prioriteras är att ta itu med de konkreta utmaningarna på energiområdet. Vetenskapliga och tekniska ambitioner måste öka för att finna realistiska lösningar på jordens energiproblem.”, skriver han.

Som möjliga lösningar nämner han att integrera elförsörjningen över stora områden för att jämna ut väderberoendet från vind- och solenergi och att från solenergi producera vätgas eller alkoholer som metanol.

Igår 20:35
Malin Björk i EU-parlamentet och en potatisplockare i Italien. TT
undefined

V: Jordbrukspolitiken i EU en korrupt klimatkatastrof

EU:s jordbrukspolitik är korrupt och en klimatpolitisk katastrof, skriver EU-parlamentarikern Malin Björk (V) på debattplats i Göteborgs-Posten. Förutom att stödet belönar storskaligt jordbruk och kemikalieanvändning visade en New York Times-granskning nyligen att systemet missbrukas genom att EU-pengar också går till regeringschefers bekanta.

Helt oacceptabelt, skriver Björk, som vill att Sverige visar framfötterna när EU:s nästa långtidsbudget nu förhandlas.

”Regeringen måste vara glasklar i förhandlingarna och kräva att EU:s jordbrukspolitik både minskar och reformeras radikalt”, skriver hon.

På sikt vill Vänsterpartiet att jordbrukspolitiken ska avgöras på nationell nivå.

Igår 10:22
Läs mer om Klimathotet
Donald Trump. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Trump

Trump: Riksrättsprocessen är en skam för nationen

USA:s president Donald Trump kallar den pågående riksrättsprocessen mot honom för en skam för nationen – och säger att det amerikanska folket får lita till sitt eget omdöme om vittnesmålen i kongressen, skriver Reuters.

Överstelöjtnant Alexander Vindman, en av få som faktiskt hört Trumps samtal med Ukrainas president, har förhörts igen under tisdagen. Donald Trump har tidigare kallat honom för en ”Never Trumper”, det vill säga antytt att han skulle vara partisk mot USA:s president.

Igår 19:11
Donald Trump, Jennifer Williams överst tv, Timothy Morrison överst th, Alexander Vindman under tv och Gordon Sondland under th.  TT/AP
undefined

Analys: Häpnadsväckande vittnesmål kan avgöra allt

Riksrättsprocessen går in i den mest kritiska fasen i och med de nya vittnesmål som ska höras offentligt nu i veckan, skriver Stephen Collinson i en analys. Det gäller både för demokrater som vill peta Donald Trump från sitt ämbete, och för republikaner som vill rädda presidenten. TV-sändningarna under de kommande tre dagarna väntas visa på häpnadsväckande vittnesmål – vilka kan avgöra om Trump missbrukade sin makt för att pressa Ukraina, skriver han.

Riksrättsprocessen handlar varken om sanning eller rättvisa, säger Fox News Sean Hannity i sitt program. Demokrater som driver på tillsammans med mediamobben kan inte inse att de förlorade valet 2016. ”Ända sedan dess har de varit ute efter hämnd”, säger han.

Igår 13:15
Jennifer Williams, säkerhetsrådgivare till Mike Pence, ska höras i riksrättsutredningen.  J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Två nyckelfigurer vittnar om Ukrainasamtalen i dag

Två av Donald Trumps säkerhetsrådgivare som lyssnade på det så kallade Ukrainasamtalet ska vittna i riksrättsutredningen i dag, skriver AP. Förhören är offentliga.

Den ena är överstelöjtnant Alexander Vindman som var säkerhetsrådgivare till den amerikanska presidenten. Dessutom hörs Jennifer Williams, säkerhetsrådgivare till vicepresident Mike Pence. De båda uppges ha uttryckt oro angående Trumps samtal med Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj, där presidenten ska ha uppmanat till utredning av den politiska rivalen Joe Bidens son.

Ytterligare två personer vittnar senare under dagen: USA: specialsändebud till Ukraina, Kurt Volkner, och Timothy Morrison på USA:s säkerhetsråd.

Igår 05:51
Läs mer om Anklagelserna mot Trump

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Polisen har spärrat av ett skogsområde. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den försvunna 17-åringen

Misstänktes pappa: Lovade att han inte gjort något

Den man som anhållits misstänkt för mord på försvunna Wilma Andersson, 17, vädjade själv på sociala medier om hjälp att hitta henne, skriver Expressen. Mannen är i 20-årsåldern och har en relation med Wilma Andersson.

Mannens pappa säger att sonen berättade att paret hade tjafsat innan försvinnandet.

– Han sa pappa, jag lovar jag har inte gjort någonting, berättar pappan.

En granne till den misstänkte mannen berättar för Aftonbladet att han träffat både mannen och Wilma Andersson flera gånger.

– De har alltid varit väldigt artiga och trevliga, säger grannen.

Igår 21:10
Wilma Andersson. Privat/Missing People
undefined

Jacka som liknar Wilmas hittad under sökandet

Under tisdagskvällen hittades en jacka i samband med sökandet efter försvunna Wilma Andersson, 17, rapporterar Expressen.

– Vi vet att det finns en liknande kappa som Wilma hade på sig vid försvinnandet, säger Jesper Söder, insatsledare hos sökorganisationen FIKK.

Sökandet har under eftermiddagen utvidgats från Uddevalla till trakterna runt Ljungskile. Tidigare under sökandet har skor och ett par glasögon hittats. Polisen skriver på sin hemsida att sökandet avslutades vid 22.30-tiden och ska återupptas på onsdagsmorgonen.

En man i 20-årsåldern som har en relation med Wilma Andersson sitter anhållen, skäligen misstänkt för mord. Han förnekar enligt sin advokat all inblandning.

Igår 21:49
Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Mordmisstänktes advokat: Förnekar helt och hållet

Den man som under dagen gripits och anhållits misstänkt för mord på försvunna Wilma Andersson, 17, förnekar brott. Det säger hans advokat Beatrice Rämsell till SVT Väst. Mannen är i 20-årsåldern och har en relation med Wilma Andersson.

– Han förnekar brott helt och hållet. Något mer kan jag inte berätta eftersom jag fått de instruktionerna från min klient, säger hon.

Mannen har under dagen förhörts av polis. Polisen vill emellertid inte gå in på vad som ligger bakom att mannen greps.

– Vad vi har för information och vad vi har för underlag för gripande, det är polisens sak att behålla i förundersökningen, säger polisens presstalesperson Stefan Gustafsson.

Igår 19:06
Läs mer om Den försvunna 17-åringen