Peder Blohm Bokenhielm Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det höga bensinpriset

Bensinupproret 2.0: ”Att vi beskattas så hårt är helt orimligt”

Bensinupproret 2.0 har redan samlat hundratusentals personer över hela landet för att stoppa de skenande bensinpriserna. ”Vi kommer att synas på en nivå där politikerna inte kan förneka det längre”, säger Peder Blohm Bokenhielm, en av administratörerna på Facebook-sidan Bensinupproret 2.0, till fPlus.

Bensinpriserna har stadigt tickat uppåt de senaste åren och nu när bensinpriset är uppe i 16.69 kronor per liter är missnöjet stort runt om i landet, vilket fPlus rapporterat om vid flera tillfällen.

Nu har upproret blivit organiserat och hundratusentals människor har engagerat sig för att demonstrera mot de höga bensinpriserna.

Det nya organiserade bensinupproret startades på Facebook den 10 april då Janne Berglund från Borås skapade Facebook-gruppen Bensinupproret 2.0.

Nu får det vara nog

En månad senare har den gruppen över 200 000 medlemmar och aktioner kommer att genomföras i hela landet. Tanken var att demonstrationerna skulle dra igång redan på fredagen (10 maj), men under torsdagen kom beskedet att de inte får tillstånd, och att aktionerna måste skjutas upp en vecka. Missnöjet finns kvar och rörelsen fortsätter att ånga på på sociala medier.

I gruppens beskrivning står det bland annat att ”Bensinupproret handlar om att väcka opinion och sätta press på våra politiker att nu får det vara nog med alla dessa höjningar av BRÄNSLEN!”.

Under året har fPlus kunnat rapportera om att den automatiska årliga höjningen av bränsleskatten införs igen samt att mycket tyder på att en stor del av den gröna skatteväxlingen på 15 miljarder kommer att tas ut på drivmedel.

Det här är problematiskt, menar Peder Blohm Bokenhielm, en av administratörerna på Facebook-sidan Bensinupproret 2.0.

– Det är sinnessjukt egentligen. Det är ett så hårt slag mot glesbygden, säger han till fPlus.

Tänk om ingen kommer att ha råd att bo i glesbygden framöver? 

Nu är bensinpriset uppe i 16.69 kronor per liter och för varje liter bensin står skatter för drygt 10 kronor. Att en så stor del av bensinpriset utgörs av skatter är enligt Peder Blohm Bokenhielm ”helt galet”.

– Jag valde att engagera mig i bensinupproret för att bensinpriserna har skenat iväg alldeles för mycket och att för att skatten på bensin slår helt snett. Det är alldeles för dyrt med bensinen nu och det är på väg att bli en klassfråga. Tänk om ingen kommer att ha råd att bo i glesbygden framöver?

Peder Blohm Bokenhielm, bor tillsammans med sin fru en bit utanför Olofström.

– För att kunna ta oss till jobbet, affären, skolan eller bara för att träffa andra så måste vi ta bilen. Det finns ingen kollektivtrafik här ute så vi måste köra. Det blir många mil och då blir bensinpriset mycket kännbart, berättar han.

Just nu har gruppen över 200 000 medlemmar och 15 administratörer som svarar på frågor och modererar kommentarer.

– Tyvärr finns det en del som vill se uppror mot till exempel invandringen och de som är upprorsviglande. Vi vill inte att de ska förstöra vårt uppror och vi måste se till att alla är med på det vi faktiskt vill: Vilket är att få ned bensinpriserna. Vi har samlat människor med alla bakgrunder, religioner, hudfärger och kön. Det är en fantastisk folkrörelse.

Vi kommer synas på en nivå där politikerna inte kan förneka det längre

Han berättar att det enda konkreta som gruppen vill se är bensinpriser i nivå med andra EU-länder.

– Att vi ska beskattas så hårt är helt orimligt. Argumenten om att vi i Sverige måste ta vårt ansvar för koldioxidutsläppen och klimatet är beundransvärda. Men det ansvaret kan inte läggas på enskilda individer, säger han och fortsätter:

– Att tro att vi som ett så litet land kan påverka globalt är helt verklighetsfrånvänt. Politikerna måste ta vårt uppror på allvar. Det är alldeles för många som är upprörda.

Nu planeras även aktioner runt om i hela Sverige.

– Vi kommer synas på en nivå där politikerna inte kan förneka det längre. Kopplingen till de franska gula västarna är oundviklig men vi vill hålla det på en nivå som inte är samhällsfientlig eller upprorisk. Det enda vi vill är egentligen att bensinpriserna inte ska vara så höga.

Det som i dagligt tal brukar kallas för bensinskatt är egentligen ett samlingsbegrepp för koldioxidskatt, energiskatt och moms. De utgör cirka 60 procent av priset vid pumpen.

Toppnyheter

Airbus E-Fan X-plan.  Airbus.
undefined

Airbus: Kan ha utsläppsfritt regionalflyg till 2030

Airbus anser att man har möjligheten att utveckla ett utsläppsfritt, regionalt flygplan för uppemot 100 passagerare till tidigt 2030-tal, rapporterar Bloomberg.

Sandra Bour Schaeffer, vd för Airbus utvecklingsgren Exo Alpha, säger att flera olika lösningar kommer att krävas i flygindustrins klimatomställning. Flygplan för längre resor kommer att behöva ta hjälp av flera olika tekniker, menar hon. Airbus arbetar bland annat med hybridlösnignar, ny teknik för mer bränslesnåla motorer och alternativa bränsleslag.

Analytiker från Citigroup skrev nyligen att ”flygskam” är ett högst verkligt fenomen och att kostnaden för att minska koldioxidutsläppen lär stiga långt över flygbranschens nuvarande beräkningar.

16 nov 2019
Antalet in- och utrikesflygningar från Sverige minskade i fjol. Här ser vi ett Lufthansa-plan i tyska Frankfurt. Michael Probst / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenskarna väljer bort flyg inrikes – minus nio procent

Inrikesflygandet minskade med nio procent under 2019. Det visar Swedavias statistik som bygger på det statliga bolagets tio flygplatser, skriver TT.

Utrikesflygningarna sjönk också men inte lika mycket – minus två procent. Totalt sett minskade flygresandet med fyra procent till och från de tio flygplatserna.

Under året som gått har de minskade flygsiffrorna förklarats med bland annat en svagare svensk konjunktur, en ökad klimatdebatt och en införd flygskatt.

10 jan
Läs mer om Flygbranschen och miljön
Amerikanska valet 2020

Därför slutar inte Trumpkaoset efter valet

Valdagen den åttonde november 2016 följde inledningsvis manus till punkt och pricka. Under förmiddagen upprepade CNN och MSNBC hur lovande läget såg ut för Demokraterna – vissa strateger spekulerade till och med i om Texas kunde vinnas av partiet – och Hillary Clinton lär ha börjat fila på sitt tacktal.

Lika väntat var Trumpkampanjens återkommande anklagelser om valfusk i flera delstater. Ju längre dagen led och ju fler delstater som tillföll Trump, desto tystare blev anklagelserna om fusk från republikanernas läger.

Demokrater krävde riksrätt under Trumps första år i Vita huset

Istället blev rollerna snart ombytta. Under de efterföljande dagarna demonstrerade tiotusentals missnöjda amerikaner över hela landet. Upprördheten var förvisso stor även efter George W Bushs kontroversiella seger 2000, men vinden mojnade när Bush vann klart fyra år senare.

1 tim
Joe Biden vid ett kampanjmöte i Iowa i går. Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Biden kräver ursäkt från Sanders efter ”fejkvideo”

Det börjar hetta till mellan de demokratiska primärvalskandidaterna inför nomineringsmötet i Iowa den 3 februari. Under lördagen attackerade Joe Biden Bernie Sanders för en påstådd fejkvideo som cirkulerar på nätet.

I videon, som delats vidare av en av Sanders medarbetare, framställs Biden som en anhängare av nedskärningar i pensions- och sjukförsäkringssystemen. Klippen är äkta men visar en ofullständig bild av Bidens ställningstaganden, skriver AP.

– Jag väntar på att hans kampanj ska ta avstånd från videon, men de har inte gjort det än, sa Biden vid ett valmöte på lördagen och krävde en ursäkt från Sanders kampanj.

Igår 14:53
Amy Klobuchar och Elizabeth Warren. TT
undefined

NYT-ledare ger stöd åt två: ”Må bästa kvinna vinna”

Den amerikanska tidningen New York Times ledarsida väljer för första gången att ge sitt stöd till två demokratiska presidentkandidater i stället för en i primärvalet.

Efter utfrågningar av kandidaterna har valet fallit på Elizabeth Warren och Amy Klobuchar, vilket tidningen motiverar med att de företräder två olika linjer, en mer radikal och en mer realistisk. Flera av Demokraternas mer intressanta idéer kommer just nu från partiets vänstra falang, enligt New York Times.

Tidningen konstaterar att man i tider som dessa, där Donald Trump är president, behöver vara extra försiktig att förutspå vad väljarna vill ha. Warren beskrivs som duktig på att föra fram budskap och Klobuchar på att sluta överenskommelser.

”Må bästa kvinna vinna”, avslutar ledarredaktionen.

Idag 04:32
Läs mer om Amerikanska valet 2020
Siv Jensen på pressträffen.   Fredrik Varfjell / TT NYHETSBYRÅN
Den norska regeringskrisen

Fremskrittspartiet lämnar Norges regering efter bråk om återvändande IS-kvinna

Fremskrittspartiet lämnar Norges regering efter beslutet att låta en 29-årig IS-kvinna återvända till landet med sina två barn, rapporterar norska medier. Beskedet kommer vid en presskonferens med partiledare Siv Jensen, som säger att det är det enda riktiga att göra:

– Det har blivit en politik präglat av kompromisser och utan riktning, säger Jensen på presskonferensen.

Det var fallet med den återvändande IS-kvinnan som fick FRP att ta det slutgiltiga beslutet att lämna regeringen.

– Vi kunde ha tagit emot barnen, men vi kompromissar inte med personer som har varit en del av terrororganisationer. Det fick bägaren att rinna över, säger Jensen.

Den tidigare kravlista som lagts fram har Jensen dragit tillbaka.

– Det finns inte längre någon grund för FRP att fortsätta i regeringen. Därför har jag idag meddelat premiärministern att det inte finns någon grund för att lägga fram en förteckning över krav heller, sade Jensen.

FRP har fortfarande förtroende för statsminister Erna Solberg, trots att de lämnar regeringen.

5 tim
Erna Solberg.   Denis Balibouse / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Erna Solberg om IS-kvinnan: ”Vi hade inget val”

Norges statsminister Erna Solberg (H) säger att hon respekterar Fremskrittspartiets beslut att lämna regeringen efter bråket om att hämta hem en norsk IS-kvinna och hennes två barn.

Högerpopulistiska FRP var öppna för att hämta hem barnen, varav ett är svårt sjukt, men inte deras 29-åriga mamma. Men Solberg betonar på pressträffen att de inte kunde ta barnen utan att ta med mamman.

– Vi ville inte heller hämta hem mamman till Norge. Men det var inte möjligt att bara hämta den sjuka femåringen, säger hon.

Valet stod mellan att hämta hem alla tre eller riskera att femåringen skulle dö i Syrien.

– Då valde vi att hämta hem dem. Jag har respekt för att FRP har en annan åsikt, säger Solberg.

5 tim
Stortinget. Arkivbild. Stian Lysberg Solum / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efter Fremskrittspartiets besked: Det här händer nu

Fremskrittspartiets avhopp från regeringskoalitionen innebär inte att Erna Solberg måste avgå som statsminister, skriver NRK i en text om vad beskedet innebär för den norska regeringen.

Solberg kommer fortsätta att leda en minoritetsregering som förutom Høyre innefattar Kristelig Folkeparti och Venstre. Man kommer troligen fortsätta söka stöd av FRP i Stortinget, även om man inte längre är bundna att göra detta.

Efter FRP:s avhopp har regeringskoalitionen 61 av 169 mandat i parlamentet.

4 tim
Läs mer om Den norska regeringskrisen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer