Peder Blohm Bokenhielm Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det höga bensinpriset

Bensinupproret 2.0: ”Att vi beskattas så hårt är helt orimligt”

Bensinupproret 2.0 har redan samlat hundratusentals personer över hela landet för att stoppa de skenande bensinpriserna. ”Vi kommer att synas på en nivå där politikerna inte kan förneka det längre”, säger Peder Blohm Bokenhielm, en av administratörerna på Facebook-sidan Bensinupproret 2.0, till fPlus.

Bensinpriserna har stadigt tickat uppåt de senaste åren och nu när bensinpriset är uppe i 16.69 kronor per liter är missnöjet stort runt om i landet, vilket fPlus rapporterat om vid flera tillfällen.

Nu har upproret blivit organiserat och hundratusentals människor har engagerat sig för att demonstrera mot de höga bensinpriserna.

Det nya organiserade bensinupproret startades på Facebook den 10 april då Janne Berglund från Borås skapade Facebook-gruppen Bensinupproret 2.0.

Nu får det vara nog

En månad senare har den gruppen över 200 000 medlemmar och aktioner kommer att genomföras i hela landet. Tanken var att demonstrationerna skulle dra igång redan på fredagen (10 maj), men under torsdagen kom beskedet att de inte får tillstånd, och att aktionerna måste skjutas upp en vecka. Missnöjet finns kvar och rörelsen fortsätter att ånga på på sociala medier.

I gruppens beskrivning står det bland annat att ”Bensinupproret handlar om att väcka opinion och sätta press på våra politiker att nu får det vara nog med alla dessa höjningar av BRÄNSLEN!”.

Under året har fPlus kunnat rapportera om att den automatiska årliga höjningen av bränsleskatten införs igen samt att mycket tyder på att en stor del av den gröna skatteväxlingen på 15 miljarder kommer att tas ut på drivmedel.

Det här är problematiskt, menar Peder Blohm Bokenhielm, en av administratörerna på Facebook-sidan Bensinupproret 2.0.

– Det är sinnessjukt egentligen. Det är ett så hårt slag mot glesbygden, säger han till fPlus.

Tänk om ingen kommer att ha råd att bo i glesbygden framöver? 

Nu är bensinpriset uppe i 16.69 kronor per liter och för varje liter bensin står skatter för drygt 10 kronor. Att en så stor del av bensinpriset utgörs av skatter är enligt Peder Blohm Bokenhielm ”helt galet”.

– Jag valde att engagera mig i bensinupproret för att bensinpriserna har skenat iväg alldeles för mycket och att för att skatten på bensin slår helt snett. Det är alldeles för dyrt med bensinen nu och det är på väg att bli en klassfråga. Tänk om ingen kommer att ha råd att bo i glesbygden framöver?

Peder Blohm Bokenhielm, bor tillsammans med sin fru en bit utanför Olofström.

– För att kunna ta oss till jobbet, affären, skolan eller bara för att träffa andra så måste vi ta bilen. Det finns ingen kollektivtrafik här ute så vi måste köra. Det blir många mil och då blir bensinpriset mycket kännbart, berättar han.

Just nu har gruppen över 200 000 medlemmar och 15 administratörer som svarar på frågor och modererar kommentarer.

– Tyvärr finns det en del som vill se uppror mot till exempel invandringen och de som är upprorsviglande. Vi vill inte att de ska förstöra vårt uppror och vi måste se till att alla är med på det vi faktiskt vill: Vilket är att få ned bensinpriserna. Vi har samlat människor med alla bakgrunder, religioner, hudfärger och kön. Det är en fantastisk folkrörelse.

Vi kommer synas på en nivå där politikerna inte kan förneka det längre

Han berättar att det enda konkreta som gruppen vill se är bensinpriser i nivå med andra EU-länder.

– Att vi ska beskattas så hårt är helt orimligt. Argumenten om att vi i Sverige måste ta vårt ansvar för koldioxidutsläppen och klimatet är beundransvärda. Men det ansvaret kan inte läggas på enskilda individer, säger han och fortsätter:

– Att tro att vi som ett så litet land kan påverka globalt är helt verklighetsfrånvänt. Politikerna måste ta vårt uppror på allvar. Det är alldeles för många som är upprörda.

Nu planeras även aktioner runt om i hela Sverige.

– Vi kommer synas på en nivå där politikerna inte kan förneka det längre. Kopplingen till de franska gula västarna är oundviklig men vi vill hålla det på en nivå som inte är samhällsfientlig eller upprorisk. Det enda vi vill är egentligen att bensinpriserna inte ska vara så höga.

Det som i dagligt tal brukar kallas för bensinskatt är egentligen ett samlingsbegrepp för koldioxidskatt, energiskatt och moms. De utgör cirka 60 procent av priset vid pumpen.

Toppnyheter

Donald Trump. TT.
Trumps Amerika

Trump: Diskussion om sänkt skatt pågått länge

USA:s president Donald Trump hävdar att han kan sänka kapitalskatten utan kongressens medgivande. Det rapporterar Bloomberg.

Metoden för att göra detta skulle vara att justera kapitalvinster för inflation.

– Vi har talat om att indexera under en längre tid, sa Donald Trump vid en presskonferens i Vita huset på tisdagskvällen och fortsatte:

– Många människor gillar tanken och det kan göra väldigt lätt, det kan göras direkt av mig.

Trumps uttalande kommer efter att The Washington Post tidigare under dagen rapporterat att Trumpadministrationen överväger sänkningar av löneskatten för att boosta den nedåtgående ekonomin.

Men Trump dementerar att landet skulle vara på väg in i en recession. Vi är ”väldigt långt från en recession” och skattesänkningarna har diskuterats under en tid, sa han.

1 tim
Trumps tweet och Donald Trump. Twitter/AP/TT
undefined

Trumps bild: Jag lovar att inte göra så mot Grönland

USA:s president Donald Trump har lagt upp en bild föreställande en skyskrapa med Trumps namn på toppen inklippt på Grönland på Twitter. I inlägget skriver han att han ”lovar att inte göra så mot Grönland”.

Bilden kommer efter att Trump visat intresse för att köpa Grönland, ett tilltag som varken Grönland eller Danmark varit särskilt roade av. Presidenten har dock sagt att ett eventuelt köp inte ligger överst på prio-listan, skriver The Guardian.

Idag 05:41
Läs mer om Trumps Amerika
Illustrationsbild TT
Den svenska kronan

Analys: Partierna avgör krisande kronans framtid

Riksdagens partier avgör den svenska kronans framtid, skriver SvD Näringslivs Louise Andrén Meiton efter att kronan under tisdagen nått sin lägsta nivå mot dollarn på 17 år.

”Sedan Riksbanken blev självständig har många politiker tassat på tå för att inte riskera att klampa in och påverka oberoendet. Men snart måste de faktiskt bestämma sig”, skriver Andrén Meiton.

Hon skriver att det blivit något av en svensk paradgren att försvaga valutan för att hjälpa kronan, men frågar sig nu om ”forntida valutadopning verkligen är framtidens melodi”.

På längre sikt borde den utbombade svenska kronan kunna repa sig, skrev Dagens Industris Johanna Jeansson i lördags. Hon menar att kronan är en av de mest undervärderade valutorna just nu.

”Mätt mot ett handelsvägt index är den svenska valutan cirka 10 procent svagare jämfört med de senaste tjugo årens trend”, skrev Jeansson.

5 tim
Läs mer om Den svenska kronan
Guiseppe Conte anländer till mötet med president Sergio Mattarella. Massimo Percossi / TT NYHETSBYRÅN
Italiens nya regering

Presidenten godtar avgång – inleder samtal för lösning

Italiens president Sergio Mattarella har godkänt premiärminister Giuseppe Contes avgångsbegäran och kommer att påbörja överläggningar med partiledare i morgon i ett försök att hitta en lösning på krisen. Det uppger hans kontor enligt Reuters.

Presidenten har bett Conte att vara kvar i sin tjänst för att bedriva det vardagliga regeringsarbetet medan samtalen pågår.

Mötena med partiledarna kommer att pågå onsdag samt torsdag.

3 tim
Matteo Salvini i mitten. Gregorio Borgia / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Contes avgång var ett direkt slag mot Salvini

Italienska regeringar har en tendens att splittras, så frågan är om den som tar över efter att premiärminister Giuseppe Conte avgått kommer att vara längre? undrar Washington Posts Adam Taylor i en analys.

Att Conte självmant valde att avgå kan tolkas som ett direkt slag mot vice premiärminister Matteo Salvini vars mål är ett nyval, skriver han. Enligt Taylor kan agerandet leda till att Femstjärnerörelsen försöker få till samarbete med Demokratiska partiet eller Forza Italia för att slippa nyval.

Under sitt tal till senaten valde Conte att gå hårt åt Salvini som han menade har ”ansvarslöst” satt landet i kris. ”Med tanke på Italiens meritlista ser den förutsägelsen ut att vara säker”, skriver Taylor.

SVT:s Jennifer Wegerup skriver i en analys att regeringskrisen öppnat en rad alternativ – men att det oavsett vad kommer leda till en kamp utan dess like. Detta då det finns flera mindre partier som skulle kunna bilda en rad olika koalitioner, skriver hon.

”Frågan är vad president Mattarella nu kommer att göra.”

5 tim
Matteo Salvini/Giuseppe Conte. Gregorio Borgia / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Salvini: Redo att skjuta på nyval tills budgeten är klar

Lega-ledaren Matteo Salvini är redo att hålla koalitionsregeringen vid liv tills budgeten för 2020 godkänts innan landet går till nyval. Det säger vice premiärministern enligt Reuters.

Tidigare i dag meddelade premiärminister Giuseppe Conte sin avgång. Han kallade Salvinis agerande att utlösa den här konflikten för ”ansvarslöst”.

Nu är det upp till presidenten att välja mellan att utlysa ett nyval eller sondera terrängen för en ny regering. Enligt statsvetaren Fabio Cristiano tyder allt på att det är möjligt med en ny regeringsbildning – utan att ett nyval behöver hållas, skriver TT.

Idag 16:06
Läs mer om Italiens nya regering

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Ulf Kristersson.  Naina Helèn Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den akuta elbristen

M: Sverige behöver en ny energikommission

För att Sverige ska nå upp till sina ambitiösa klimatmål och leva upp till Parisavtalet behövs en långsiktig energipolitik som både kan tillgodose en ökad efterfrågan på el och radikalt sänka utsläppen. Det skriver Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och partiets näringspolitiske talesperson Lars Hjälmered på SvD Debatt.

De föreslår att Sverige inför en ny energikommission, som bör tillsättas omgående och arbeta under tolv månader för att sedan lämna underlag till en uppdaterad och bred politisk överenskommelse om den långsiktiga energipolitiken.

”Vi riktar oss i första hand till de partier som ser att basen i Sveriges långsiktiga energipolitik måste utgöras av förnybart och kärnkraft”, skriver Kristersson och Hjälmered.

2 tim
undefined

Eon larmar: Risk för akut elbrist ökar

Den tyska energikoncernen Eon varnar för att risken för akut elbrist ökat ytterligare, rapporterar Dagens Industri.

– Läget för den svenska elförsörjningen är oerhört allvarligt. Och tyvärr har det förvärrats ytterligare bara under sommaren. Anledningen är bland annat att regeringen trots varningssignalerna om allvarliga konsekvenser chockhöjt skatten på kraftvärme nu i augusti, säger Johan Mörnstam, vd för Eon Energidistribution till DI.

Enligt Johan Mörnstam, tvingas koncernen att lägga ned hela elproduktionen i Heleneholmsverket i Malmö.

Idag 15:51
Läs mer om Den akuta elbristen