TT
Det svenska skattetrycket

Bensinskatten större del av notan än innan coronakrisen

Bensinskatten kritiserades hårt under hösten och vintern. Efter att oljepriset fallit kraftigt utgör skatten en ännu större del av slutpriset nu än innan coronakrisen. Dessutom har elskatten ökat under 2020. ”Skattedelen på elräkningen är fortsatt hög och har till och med ökat i år”, säger Sofia Linder, chefekonom på Skattebetalarna till fPlus.

Under 2019 och början av 2020 var debatten kring bensinskatten het. Bland annat samlade Facebookgruppen Bensinupproret 2.0 hundratusentals medlemmar som alla krävde att bensinskatten skulle sänkas. När bensinpriset var uppe i 16,79 kronor per liter under april och maj förra året var det många som var upprörda.

Då utgjorde runt 60 procent av priset skatter. Under coronakrisen dock, närmare bestämt under mars månad 2020, kostade bensinen i genomsnitt 13,66 kronor litern.

Då utgjorde skatter 69 procent av priset, enligt Ekonomifakta.

– Vi upplevde att den folkliga ilskan över bensinskatten var stor under hösten och vintern. Men efter att oljepriserna sjunkit kraftigt under våren har den mattats av, trots att en större del av bensinpriset faktiskt består av ren skatt, säger Sofia Linder, chefekonom på Skattebetalarna till fPlus.

Skattedelen på elräkningen har ökat i år

Vidare växte under förra året irritationen över att elskatten utgör en allt större del av elräkningen. Hur mycket skatt du betalar för din el har stigit kontinuerligt under de senaste decennierna och numera utgör skatten ungefär 45 procent av din elräkning, enligt Skattebetalarna.

Höjningen har varit smygande men resultatet slående: från drygt 9 öre per kilowattimme 1996, till drygt 35 öre (exklusive moms) 2020, enligt Ekonomifakta.

I dag består elkostnaderna förenklat av tre delar; transporten av elen via elnätet, skatter och avgifter till staten och såklart hur mycket el som har förbrukats.

– Den milda vintern har medfört att elräkningarna inte har blivit lika kännbart höga som tidigare år med kallare vintrar. Men faktum kvarstår: Skattedelen på elräkningen är fortsatt hög och har till och med ökat i år, säger Sofia Linder, chefekonom på Skattebetalarna.

Toppnyheter

Arkivbild.  OLIVIER DOULIERY / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Amerikansk arbetslöshet lägre än väntat i juli

Den amerikanska arbetslösheten uppgick i juli till 10,2 procent från 11,1 procent i juni. Det är lägre än de 10,5 procent som analytikerna hade väntat sig.

Totalt ökade antalet sysselsatta, exklusive jordbrukssektorn, med nära 1,8 miljoner arbetstillfällen. Även det något högre än förhandsestimaten indikerat, skriver CNBC.

Det visar färsk statistik från USA:s arbetsmarknadsdepartement.

Enligt en enkät från Reuters hade ekonomer väntat sig en lägre sysselsättningstillväxt i juli än rekordhöga 4,8 miljoner i juni.

5 tim
Donald Trump. Michael Probst / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump stöder nytt krispaket till flygbranschen

Ett nytt krispaket är på väg till den amerikanska flygindustrin. Förslaget på det nya krispaketet som är värt 25 miljarder dollar, motsvarande omkring 216 miljarder kronor, får nu stöd av president Trump, skriver CNBC.

– Jag tycker att det är väldigt viktigt att vi håller igång flygbolagen. Oavsett om förslaget kommer från demokraterna eller republikanerna är jag verkligen för. Vi kan inte förlora vårt transportsystem, sa Donald Trump på en presskonferens i natt.

Flygbolagen blev också stora vinnare på Wall Street i går. Bland annat rusade American Airlines över 9 procent.

Igår 05:41
Läs mer om Den globala konjunkturen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Erna Solberg. Håkon Mosvold Larsen / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Norge förbjuder servering av alkohol efter midnatt

Norge förbjuder restauranger och barer att servera alkohol efter midnatt, meddelar regeringen på en pressträff. Förändringarna träder i kraft i morgon och gäller i hela landet. Regeringen kommer att utvärdera åtgärden i början av september.

Anledningen är att antalet fall av coronaviruset börjat öka i landet.

– Det finns ett samband mellan alkoholkonsumtion och hur man uppträder, säger statsminister Erna Solberg till Børsen.no.

I mars meddelade Oslo lokala utskänkningsbegränsningar. Då stoppades all alkoholförsäljning efter 20.30.

Idag 12:10
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt