Johan Nilsson/TT
Den svenska konjunkturen

Bensinbranschen håller andan: ”Kommer att se hundratals konkurser”

”Det står mycket pengar ute på gården just nu”, säger Andreas Karlsson som driver en Cirkel K-mack i Helsingborg. Han syftar på att biluthyrningen, liksom allt annat har tvärnitat. Fortsätter coronakrisen blir det en våg av konkurser, varnar branschorganisationen.

Drivmedel, biluthyrning, biltvätt och butik. Det är i huvudsak de fyra ben som bär upp affärerna på en vanlig bensinmack. Fram till den senaste helgen var det också en verksamhet som rullade på i stort sett som vanligt.

– Men i söndags började det svaja och i måndags rasade det helt.

Det säger Andreas Karlsson som driver en Cirkel K-mack i Helsingborg och konstaterar att just nu sker ett tydligt förändrat kundbeteende. Fortfarande tankar människor sina bilar vid pumparna men de kommer inte in i butiken lika ofta längre. I vanliga fall har macken, som ligger i ett industriområde en rusning på morgnarna, men även det är förändrat.

– Allt är mycket mer svårläst just nu, det normala flödet under en dag är upphävt.

Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Men det finns också tydliga förändringar i verksamheten, hyrbilsverksamheten har tvärstannat.

– Det står mycket pengar ute på gården just nu, fortsätter Andreas Karlsson och syftar på att biluthyrningen är en viktig inkomstkälla men också en av de stora utgiftsposterna eftersom samtliga hyrbilar är leasade och den avgiften ska betalas kontinuerligt.

– Jag har diskuterat med leverantörerna om en förtida återlämning men ingenting är klart. Det vore välgörande om vi kunde få till en överenskommelse kring det.

”Rädd att vi kommer att se hundratals konkurser”

Branschorganisationen Svensk Bensinhandel stämmer in i nulägesbeskrivningen från Helsingborg. Trots att många nu arbetar hemma utan att köra till jobbet och ett stort antal tjänstebilar står stilla, är nedgången i drivmedelsförsäljningen ännu marginell, bland annat tack vare att transportsektorn och samhällstrafiken fortfarande rullar, om än i mindre utsträckning.

– Däremot har butiksförsäljningen gått ner med upp till 30 procent och det är en betydande intäktskälla så det är allvarligt. Och hyrbilarna alltså, det var den nedgång som syntes först, säger Robert Dimmlich, direktör på Svensk Bensinhandel.

På centralnivå har branschorganisationen därför, likt på många andra håll, tagit upp samtal med olika leverantörer för att undersöka möjligheterna att sätta olika kontrakt på paus, avsteg från delar i franchiseavtalen och över huvud taget minska den ekonomiska belastningen på de enskilda mackarna när intäkterna nu minskar kraftigt. Allt för att hålla liv i bensinmackarna som, särskilt på mindre orter i landet, är en viktig del i den övergripande samhällsservicen.

– Om det här planar ut innan sommaren räknar vi med en 50-procentig nedgång och att bara en handfull mackar tvingas stänga. Men drar det iväg över sommaren som är vår högsäsong, så är jag rädd att vi kommer att se hundratals konkurser.

”Tänker inte förlora framtidshoppet”

Tillbaka till Helsingborg där de sex heltidsanställda fortsatt arbetar kvar bland annat för att klara öppettiderna från 05 – 24 på vardagarna. Däremot kallas ingen extrapersonal in längre. En annan stor utgiftspost, hyran, är baserad på omsättning och sjunker i takt med att kunderna uteblir. Hur det blir framöver är oklart.

– Jag har inte vänt på den pucken än, säger Andreas Karlsson.

Omfattas ni av det räddningspaket som regeringen tagit fram?

– Det tror jag inte. Över huvud taget har jag svårt att se att det kan nå ner till oss småföretagare. Det verkar mer vara inriktat på de större företagen.

Hur ser du på den närmaste tiden?

– Min stora oro just nu det är att det ska införas en omfattande karantän eller utegångsförbud. En sån åtgärd slår direkt mot oss men också mot det faktum att vi ju fyller en samhällsfunktion för bland annat de som måste vara ute, vad som än händer, till exempel blåljuspersonal. Händer det då blir vi inte gamla i branschen.

– Men jag tänker inte förlora framtidshoppet. Utan det går det inte att orka fortsätta att kämpa.

Toppnyheter

Jean Castex Gonzalo Fuentes / TT NYHETSBYRÅN
Macrons Frankrike

Corona-koordinatorn Jean Castex ny premiärminister

Frankrikes president Emmanuel Macron utser Jean Castex till ny premiärminister. Castex har under våren haft ansvar för öppningen av det franska samhället efter nedstängningen i samband med coronapandemin.

Det var under förmiddagen som beskedet kom att den sittande franske premiärministern Édouard Philippe och hela den franska regeringen avgår.

Anledningen till den politiska rockaden har bara kommenterats i korthet.

”Dags för en ny etapp”, heter det i ett uttalande.

Macron har varit hårt pressad, bland annat av coronakrisen och av dåliga resultat i förra helgens lokalval. Trycket på honom att leverera förnyelse inför presidentvalet 2022 är stort.

2 tim
Édouard Philippe och Emmanuel Macron, arkivbild. YOAN VALAT / POOL
undefined

Franske premiärministern och hela regeringen avgår

Frankrikes premiärminister Édouard Philippe och hela den franska regeringen avgår, meddelar presidentämbetet. Philippe kommer att leda en övergångsregering till dess att en ny regering är på plats.

Regeringen tillträdde i maj 2017 men på sista tiden har det förekommit spekulationer om att premiärministern varit på väg ut.

Enligt Le Figaro fattades det slutliga beslutet vid ett möte mellan Philippe och president Emmanuel Macron i Élyséepalatset på fredagsmorgonen.

5 tim
Emmanuel Macron, arkivbild. Ludovic Marin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lokalvalskris och corona – Macron söker väg framåt

Det franska presidentämbetet har inte angett något skäl till att premiärminister Édouard Philippe och regeringen avgår, men en politisk rockad var väntad. Det skriver AFP.

Enligt Politico vill president Emmanuel Macron ha en nystart efter coronakrisen och det nedslående resultatet för partiet La république en marche (LREM) i helgens lokalval.

De senaste veckorna har Macron antytt att han vill ta partiet i en grönare riktning och lägga större fokus på socialpolitik, men han har inte uttalat sig öppet om planerna för Philippe.

Philippe, som hört till regeringens högerfalang, har av vissa setts som en möjlig kandidat till presidentposten i valet 2022 och hans popularitetssiffror är högre än Macrons.

Experter menar att Macron, med tanke på Philippes popularitet, spelar ett högt spel, skriver Reuters.

4 tim
Läs mer om Macrons Frankrike
TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

EU godkänner Remdesivir för behandling av covid-19

EU-kommissionen godkänner att läkemedlet Remdesivir används för att behandla svåra fall av covid-19, skriver flera medier. Läkemedlet kan förkorta sjukhustiden för patienter.

EU:s läkemedelsmyndighet EMA har tidigare rekommenderat ett så kallat villkorat godkännande av läkemedlet.

I dagarna blev det känt att USA köpt upp nästan hela lagret Remdesivir, vilket innebär att det knappt finns något kvar till resten av världen den kommande tiden.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Anders W Jonsson/Stefan Löfven och Isabella Lövin TT
Migrationspolitiken i Sverige

Analyser: Svårt för S och C att nå bred uppgörelse

Det kommer att bli besvärligt för Socialdemokraterna att nå en bred överenskommelse om migrationen som MP kan gå med, säger statsvetaren Jenny Madestam till Expressen.

– Det finns en ambition från Socialdemokraterna att C och L ska vara med, och gärna M och KD, medan övriga är mindre relevanta. Det är det som också riskerar relationen med Miljöpartiet.

Även Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson står inför en tuff uppgift, menar SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein. Hon pekar på att det finns två falanger inom partiet och att Jonsson nu försöker blidka båda.

– Breda överenskommelser har varit Centerpartiets mål i de här förhandlingarna. Det Anders W Jonsson säger är att C inte vill ha ett volymmål som bryter mot asylrätten. Men det är inte heller det som ligger på bordet, säger hon.

40 min
Daniel Helldén. Arkivbild. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Helldén om diskussionen mellan M och S: ”Borde nästan lämna regeringen”

Miljöpartiet borde ”nästan” hoppa av regeringen om S går vidare i förhandlingarna med Moderaterna och kommer överens om ett volymmål för asylmottagandet. Det säger MP-toppen Daniel Helldén, trafikborgarråd i Stockholms stad, till DN.

Helldén anser inte heller att Socialdemokraternas förslag om en mer rörlig gräns, ett riktmärke, är något som han parti kan acceptera.

– Jag har svårt att se att man skulle kunna ha ett vettigt samarbete i en regering efter en sådan händelse. Då borde man nästan lämna regeringen.

1 tim
Benjamin Dousa Björn Lindgren/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Dousa: Moderaterna bör hoppa av samtal om S går MP till mötes om migration

Om Socialdemokraterna gör upp med Miljöpartiet i migrationsfrågan borde Moderaterna lämna migrationskommittén. Det kravet ställer Moderata ungdomsförbundets avgående ordförande Benjamin Dousa i en intervju med Expressen.

– Vi kan inte ställa upp på Miljöpartiets invandringspolitik, säger han till tidningen.

Statsminister Stefan Löfven sa tidigare under dagen nej till ett fast volymmål för hur många asylsökande som får komma till Sverige.

2 tim
Läs mer om Migrationspolitiken i Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Silja Lines fartyg Symphony Hasse Holmberg
Den svenska konjunkturen

Silja Linje säger upp 300 anställda i Sverige: ”Tungt”

Närmare 300 anställda i Sverige sparkas från Tallink Silja Line, skriver Aftonbladet.

Främst rör det sig om personal som arbetar på fartygen Galaxy och Symphony.

Enligt kommunikationschefen Erika Janson beror uppsägningarna på coronapandemin som gjort att fartygen stått nästan helt stilla sedan i mars.

– Det är ett otroligt tungt besked att ge och folk är ledsna, vi vill ju inget hellre än att se full besättning på fulla fartyg men så ser det inte ut i nuläget, säger hon till tidningen.

2 tim
Läs mer om Den svenska konjunkturen