Campare. Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

”Begränsa sommarresorna – och stötta turistbranschen”

Sverige har en ”inbyggd karantän” genom stora avstånd och låg befolkningstäthet. Det har gjort att många orter med med hög snittålder och begränsade sjukvårdsresurser hittills i stort klarat sig undan coronavirussmittan, skriver kulturgeografen Anders Wigren på SvD:s debattsida.

Men om människor till sommaren börjar turista inrikes kan detta skydd försvinna och skapa en smittopp mitt under semesterperioden, skriver han.

Han vill därför att regeringen inför långtgående restriktioner för inrikesresor under sommaren, och samtidigt lanserar att kraftfullt stödpaket till turistnäringen som kompensation.

Om debattören

Anders Wigren, fil dr i kulturgeografi och statistiker, verksam som dataanalytiker på Trafikverket

Läs också

Toppnyheter

Esteban Felix / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Experter i brev till WHO: Bevis för luftburet virus

Coronaviruset sprids i första hand från droppar som sprids i luften när någon hostar, nyser eller kräks, enligt WHO.

Nu går 239 experter från 32 länder ut i ett öppet brev och ifrågasätter WHO:s linje. Världshälsoorganisationen har motsatt sig växande bevis för att viruset är luftburet och att det kan stanna kvar i luften inomhus och smitta fler, menar de.

WHO-experten Benedetta Allegranzi säger till New York Times att beläggen för att viruset skulle vara luftburet inte övertygar.

– Särskilt de sista månaderna har vi sagt flera gånger att vi ser luftburen smitta som en möjlighet, men att det verkligen inte backas upp av tydliga bevis.

1 tim
Människor dricker öl på The Black Lion Pub i London. Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Polisen efter festkvällen: ”Kristallklart att fylla och social distans inte går ihop”

Det är ”kristallklart” att fulla människor inte kan upprätthålla social distans. Det säger det brittiska polisförbundets ordförande John Apter efter att barerna i landet åter öppnat under lördagen.

Bilder från stadsdelen Soho i London visar fullpackade gator runt midnatt.

Apter patrullerade i Southampton och fick hantera ”nakna män, glada fyllon, arga fyllon, slagsmål och fler arga fyllon”, skriver The Guardian.

Landets hälsominister Matt Hancook har kommenterat bilderna med att den absoluta majoriteten av invånarna agerat ansvarsfullt, skriver The Independent

17 min
Minnesceremoni i Mexiko. Rebecca Blackwell / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Mexiko femte mest drabbat – passerar Frankrike

Under natten har den officiella dödssiffran i covid-19 i Mexiko passerat 30 300, rapporterar flera nyhetsbyråer. Därmed passerar landet, som har 127 miljoner invånare, Frankrike på listan över vilka länder som drabbats av flest dödsfall i sjukdomen.

Över 250 000 personer har testat positivt för viruset i Mexiko, men myndigheterna konstaterar att det egentliga antalet är betydligt större.

– Vi har från början vetat om att antalet fall som vi rapporterar inte representerar det totala antalet människor med covid-19 i Mexiko, säger landets vice hälsominister Hugo López-Gattel på sin dagliga presskonferens

Mexiko har nu det femte högsta dödstalet i världen efter USA, Brasilien, Storbritannien och Italien, enligt Johns Hopkins-universitetets sammanställning.

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Illustrationsbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Migrationspolitiken i Sverige

SVT/Novus: Två av tre vill ta emot färre asylsökande

Nästan två av tre anser att Sverige ska ta emot färre asylsökande, enligt SVT/Novus – en signifikant ökning från i fjol. Samtidigt vill en krympande minoritet i stället att fler ska tas emot.

63 procent svarar att de vill att Sverige tar emot färre asylsökande än år 2019, vilket är sju procentenheter fler än förra gången undersökningen genomfördes.

Åtta procent svarar att de vill ta emot fler asylsökande jämfört med 12 procent förra gången frågan ställdes.

Drygt 1 000 personer har tillfrågats i undersökningen.

1 tim
Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Forssmed: ”KD:s linje strider inte mot asylrätten”

Sveriges asylsystem kan inte skilja sig dramatiskt från grannländernas, säger Kristdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed i en intervju med SR:s P1-morgon.

– Sverige ska klara att erbjuda människor långsiktigt skydd. Då kan vi inte ha ett system som avviker kraftigt från kringliggande länder, säger han

KD:s linje i förhandlingarna är att invandringen ska minskas, något han inte anser strida mot asylrätten.

– Asylrätten ska värnas och det är en av våra ingångar i det här arbetet, säger han i P1-morgon.

1 tim
Alf Svensson, Hans Blix och Jan Eliasson.  TT
undefined

”Ge ungdomarna som kom 2015 uppehållstillstånd”

Ge de ensamkommande barnen som kom under flyktingvågen 2015 permanenta uppehållstillstånd. Det skriver de tidigare ministrarna Hans Blix (L), Jan Eliasson (S) och Alf Svensson (KD) på DN Debatt.

Snart ska riksdag och regering ta ställning till migrationskommitténs förslag om en framtida migrationspolitik.

”Man bör börja med att rätta till den misslyckade hanteringen av dessa ungdomar”, skriver de tidigare ministrarna.

Med permanenta uppehållstillstånd kan ungdomarna tryggt fortsätta sina liv i Sverige och bidra till landets framtid, menar debattörerna.

Igår 19:55
Läs mer om Migrationspolitiken i Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer