Sander van der Werf
Bedrägerierna på nätet

Bedrägeriförsöken mot företag ökar: ”Utförs av stora ligor”

En ny rapport visar att en fjärdedel av svenska företag utsätts för bedrägeriförsök varje månad eller oftare. För att lyckas blir bedragarnas metoder allt mer raffinerade, skriver Di.

Enligt en rapport från försäkringsbolaget Mysafety är de vanligaste tillvägagångssätten för bedragarna id-kapning och bluffakturor. Trots att svenska företag blivit allt bättre på att upptäcka bedrägerierna i tid blir brottsmetoderna allt mer raffinerade. I flera fall blir de nära omöjliga att upptäcka.

Framförallt är det större företag, med mellan 50 till 249 anställda som utsätts. Men bedrägerimetoderna varierar beroende på vilken typ av företag som drabbas.

– Det finns inga avskräckande effekter eller rädsla för att åka fast. I princip är det ett riskfritt brott som i mångt och mycket utförs av stora ligor, säger PA Prabert, vice koncernchef för Mysafety.

Toppnyheter

Luca Bruno / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Eurozonens BNP rasar – störst nedgång i Spanien

Eurozonens ekonomi krympte 15 procent under coronakvartalet, jämfört med motsvarande period i fjol, enligt Eurostats preliminära beräkning. Det rapporterar flera medier. Jämfört med första kvartalet var raset 12,1 procent.

Sysselsättningen sjönk 2,8 procent från förra kvartalet – vilket var klart värre än väntat. Infronts analytikerestimat pekade mot ett fall på 1,7 procent. 6 miljoner jobb räknar ha försvunnit, enligt Bloomberg.

I hela EU var sysselsättningsfallet på 2,6 procent.

Sämst bland euroländerna var utvecklingen i Spanien vars ekonomi krympte 18,5 procent. Minst drabbat var Finlands BNP som krympte 3,2 procent.

2 tim
HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sverige sämst i Norden: ”Inte bara nedstängningar”

Sverige noteras för det djupaste BNP-fallet i Norden av de länder som hittills släppt siffror för andra kvartalet. Danmarks fall var historiskt stort men ändå något mindre än Sveriges. Och Finland ser ut att kanske ha klarat sig bäst i hela Europa.

– Det handlar om mer än olika strategier för nedstängningar, säger Swedbanks chefsekonom Andreas Wallström till Financial Times.

I en tweet utvecklar han resonemanget. Förutom nedstängningsstrategin har den ekonomiska smällen också varit beroende av hur mycket coronaviruset spridit sig i landet samt strukturen på ekonomin – hur stor andel som är exempelvis turism eller handel, skriver Wallström.

Sverige har fem gånger mer döda per capita i covid-19 än Danmark och tio gånger mer än Finland. De som stödjer den svenska strategin menar att den ändå skyddat ekonomin och pekar på att Sverige har klarat sig bättre än Tyskland och EU-genomsnittet, skriver FT.

4 tim
Läs mer om Den globala konjunkturen
Karin Wanngård (S)/Jonas Gardell.  TT
Coronavirusets spridning – Sverige

S: Jonas Gardell borde styra kulturen i Stockholm

Stockholms stads ansvar för kulturen har fått för lite uppmärksamhet i skuggan av de krav som till exempel författaren Jonas Gardell den senaste tiden riktat mot regeringen. Det skriver oppositionsborgarråd Karin Wanngård (S) i en debattartikel i tidningen Arbetet.

Trots en hårt coronadrabbad bransch tillför den grönblå majoriteten inte några resurser och Gardell vore ”uppenbart” att föredra i rollen som kulturborgarråd, skriver hon.

”Jag hoppas Jonas Gardell fortsätter ta debatten om kulturens villkor. Jag hoppas även att han, och andra utövare, också kräver ansvarstagande från Stockholm stad.”

34 min
Anders Tegnell och en kvinna i munskydd. TT
undefined

Tegnell: Vi håller definitivt ögonen på munskydden

Folkhälsomyndigheten ”håller definitivt ögonen” på frågan om munskydd, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i SVT:s Morgonstudion.

– Är det så att situationen förändras, antingen kunskapsmässigt eller att vi ser att det blir väldigt mycket trängsel i områden med mycket spridning, så får vi förstås då överväga om munskydd kan vara ett komplement, säger han.

Samtidigt påminner han om att många länder med munskyddskrav nu har stor smittspridning. Det visar att munskydden inte ”kan rädda oss”, menar Tegnell, som säger att det effektivaste är att hålla avstånd.

6 tim
Rödlöga i Stockholms skärgård. Illustrationsbild. Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

BBC: Därför semestrar svenskar på hemmaplan

Svenskarna är besatta av semester på hemmaplan, så kallad hemester. Det skriver BBC som har gett sig ut för att undersöka fenomenet.

Demografiforskaren Gunnar Andersson menar att fenomenet går att hitta i vår historia.

”För bara ett par generationer sedan så levde de flesta på landsbygden. Och innan urbaniseringen bodde de flesta på bondgårdar som var mycket mer utspridda än i övriga Europa. Det gör att många har rötter till landsbygden som de vill behålla,” skriver han i en kommentar.

Lena Lid Falkman vid Handelshögskolan i Stockholm tror även att hemarbetes-direktiven under coronapandemin kommer att hålla sig och göra så att fler kommer att bosätta sig på landsbygden permanent.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Arkivbild. Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN
Jakten på ett coronavaccin

Samordnare: Sverige kan få vaccinet i januari

Sverige kommer få tillgång till två procent av de 300 miljoner vaccindoser som EU har kommit överens med Astra Zeneca om. Det potentiella vaccinet väntas fördelas efter medlemsländernas folkmängder, uppger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström, enligt DN.

Han tror att vaccinet kan börja användas i Sverige så tidigt som i januari eller februari nästa år‚ förutsatt att det godkänns efter den sista studien.

– Testdatan från fas tre kommer i oktober. Sedan ska det granskas och godkännas av Europeiska läkemedelsmyndigheten, säger Bergström.

17 min
Ursula von der Leyen. TT
undefined

EU tecknar avtal om 300 miljoner doser vaccin

EU har tecknat avtal med Astra Zeneca om att köpa bolagets potentiella vaccin mot covid-19. Uppgörelsen är den första som EU-kommissionen når med en vaccintillverkare, enligt ett pressmeddelande.

Avtalet gör gällande att Astra Zeneca ska leverera 300 miljoner doser till EU-länderna, med en option om ytterligare 100 miljoner doser. Förutsättningen är att vaccinkandidaten visar sig vara säker och effektiv i den pågående fas 3-studien.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen beskriver avtalet som den ”första hörnstenen” i unionens vaccinstrategi.

– Denna strategi kommer göra det möjligt för oss att tillhandahålla framtida vacciner till såväl européer som våra partners på andra håll i världen, säger hon i pressmeddelandet.

Kommissionen tillägger att diskussioner förs med andra läkemedelsbolag och att ambitionen är att knyta fler kandidater till EU:s breda vaccinportfölj.

1 tim
Coronatest i Ryssland. Pavel Golovkin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ryska vaccinchefen: Väst går miste om miljarder

Chefen för Gamaleja-institutet, Aleksandr Gintsburg, säger att anledningen till kritiken mot det ryska coronavaccinet ”Sputnik V” är att västländerna går miste om miljarder dollar, rapporterar nyhetsbyrån Tass.

”Sputnik V” togs fram och godkändes efter att det testats på 38 frivilliga. Enligt Gintsburg har de blivit vaccinerade två gånger, den första den 30 mars.

– Som ni ser så lever vi och har hälsan, säger han.

Vaccinet ska efter fem månader fortfarande motsvara en hög nivå av antikroppar.

Idag 04:28
Läs mer om Jakten på ett coronavaccin
Illustrationsbild. TT
Amerikanska valet 2020

Konspirationsteorier om Kamala Harris ursprung flödar sedan nomineringen

När det blev känt att Kamala Harris blir Joe Bidens vicepresidentkandidat började konspirationsteorierna om hennes bakgrund att ta fart.

Magasinet The Atlantic har gått igenom redigeringarna som skedde på Harris Wikipediasida efter nomineringen. Framförallt är det fakta om hennes ursprung som har ändrats fram och tillbaka. När The Atlantics artikel publicerades hade hennes sida redigerats 295 gånger på mindre än 24 timmar.

Även USA:s president Donald Trump har nåtts av teorierna. Vid en pressträff på torsdagen sa han att han ”hört att Kamala Harris inte uppfyller kraven för att nomineras som vicepresident”. Trump upprepade att han inte var säker på om detta stämde, men att han skulle undersöka det.

Enligt CNN råder det inga tvivel om att Harris får ställa upp som kandidat då hon är född i amerikanska staden Oakland.

1 tim
Joe Biden och Kamala Harris Carolyn Kaster / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Joe Biden är tråkig – som en pålitlig minibuss”

Ända sedan John F Kennedys dagar så har framgångsrika amerikanska presidentkandidater haft en sak gemensamt. De har varit uttrycksfulla kandidater, historieberättare som kan trollbinda anhängare och motståndare. Men Joe Biden står för något annat, skriver Politico-grundaren John F. Harris:

”Efter att ha marinerats i den amerikanska senaten i 36 år är det bästa som kan sägas om Bidens politiska persona att den är slätstruken.”

Harris jämför Bidenkampanjens val av Kamala Harris som vicepresidentkandidat med att köpa en familjebil. ”En minibuss får ingen att vända på huvudet, men det är ett pålitligt sätt att ta demokraterna till sitt mål.”

Harris får mothugg från konservativa National Reviews politikkorrespondent Jim Geraghty. Biden kanske snarare vill framstå som tråkig, argumenterar han. Biden levererar ofta grodor och flera kvinnor har anklagat honom för att ha rört vid dem på ett opassande sätt. ”Inte konstigt att Biden vill få folk att tro att han är tråkig!”

Igår 22:49
Marjorie Taylor Greene (till höger) tillsammans med en supporter  Mike Stewart / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Qanon-supporter på väg väljas in i USA:s kongress

Primärval till det amerikanska representanthuset brukar inte få särskilt stor uppmärksamhet, men veckans val i Georgia är ett undantag.

Den kontroversiella kandidaten Marjorie Taylor Greene vann republikanernas primärval i sitt distrikt och nu på god väg att säkra sig en plats i kongressen. Nu hyllas hon av president Donald Trump, som kallar henne för en ”framtida republikansk stjärna”.

Hon är kontoversiell bland annat eftersom hon sagt att vita män är den mest förtryckta gruppen i USA, men kanske framförallt för att hon ställt sig bakom konspirationsteorin Qanon.

I en video som publicerats online har hon sagt att ”Q” är en patriot, och talat om ett världsomspännande nätverk av satansdyrkande pedofiler, enligt Reuters.

Konspirationsteorin som går under samlingsnamnet Qanon rymmer bland annat idéer om att företrädare för den ”djupa staten” konspirerar mot Trump och om händelserna den 11 september 2001.

Igår 20:05
Läs mer om Amerikanska valet 2020
Ursula von der Leyen Francois Walschaerts / TT NYHETSBYRÅN
undefined

von der Leyen kräver sanktioner mot Belarus

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen skriver på Twitter att det behövs ytterligare sanktioner mot de i Belarus som brutit mot demokratiska värderingar eller inskränkt de mänskliga rättigheterna.

”Jag är övertygad om att EU:s utrikesministrar kommer att mynna ut i att visa vårt stora stöd för det belarusiska folkets rättigheter.”

Under fredagen publicerade Lukasjenkos huvudmotståndare Svetlana Tichanovskaja, en video där hon uppmanar borgmästarna i alla landets städer att anordna fredliga protester under lördagen och söndagen, rapporterar AFP.

2 tim
Protester mot valresultatet i Belrus. Czarek Sokolowski / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Belarus öppnar för dialog om valresultatet

Belarus regering öppnar för en konstruktiv dialog om valet med utländska länder. Det säger landets utrikesminister Vladimir Makei på fredagen, rapporterar AFP.

Uttalandet skedde i samband med ett samtal med Schweiz utrikesminister Ignazio Cassis.

EU:s utrikesministrar ska under fredagen hålla ett videomöte för att diskutera eventuella sanktioner mot landet, där protester har rasat sedan Aleksandr Lukasjenko utropades som segrare i det kritiserade valet med 80 procent av rösterna.

3 tim
Läs mer om Valet i Belarus
Christina Höj Larsen (V) Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Migrationspolitiken i Sverige

V avvisar kommitténs migrationsförslag

Vänsterpartiet avvisar migrationskommitténs förslag till ny asyllagstiftning. I stället vill partiet se en återgång till den gamla utlänningslagen, rapporterar TT.

Enligt partiets företrädare i kommittén Christina Höj Larsen har kommittén inte följt sina direktiv om en hållbar, human och rättssäker migrationspolitik.

I stället har kommittén tagit fram en så restriktiv lagstiftning som möjligt, anser hon.

1 tim
Jimmie Åkesson på pressträffen.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Åkesson får liberala moderater att flämta

SD:s alternativ till migrationskommitténs förslag skulle få varje ”liberalt sinnad moderat att flämta”, skriver Olle Lönnaeus i en analys i Sydsvenskan.

Förslagen består bland annat av att helt avskaffa permanenta uppehållstillstånd och frihetsberöva alla som fått utvisningsbeslut. Men ”obligatorisk utvisning” för grovt kriminella skulle definitivt bryta mot internationell rätt – trots att Åkesson hävdar motsatsen, konstaterar Lönnaeus.

Aftonbladets Oisín Cantwell tycker att Jimmie Åkesson verkade nöjd över att äntligen få prata om invandring igen efter en lång coronapandemi där SD:s företrädare haft svårt att göra sig hörda.

”Åkesson såg ut att trivas som en lekande delfin i vattnet”, skriver Cantwell i en krönika.

Igår 21:03
Morgan Johansson (S)/Annika Hirvonen (MP) TT
undefined

MP om Johanssons utspel: Kan inte köra sitt eget race

I går sa migrationsminister Morgan Johansson (S) i en intervju med DN att han är beredd att köra över regeringspartnern Miljöpartiet för att få igenom migrationskommitténs förslag. MP:s Annika Hirvonen Falk reagerar över hans uttalanden.

– Morgan Johansson kan inte springa i förväg och köra sitt eget race, säger hon till tidningen.

Hirvonen Falk, som är MP:s representant i migrationskommittén, poängterar att den typen av beslut ska regeringspartierna fatta tillsammans. Miljöpartiet stödjer endast tre av de 26 förslagen medan Socialdemokraterna står bakom samtliga.

Igår 17:20
Läs mer om Migrationspolitiken i Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer