Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Corona - tips och råd

Bedrägerierna mot äldre ökar lavinartat

Trots att de anmälda bedrägerierna totalt sett har minskat i Sverige, ökade bedrägerier mot äldre med hela 88 procent i mars, jämfört med samma period i fjol. Även annonsbedrägerierna har ökat med 15 procent under samma period. Det visar siffror från Stöldskyddsföreningen.

Bedragarna utnyttjar vår oro för coronaviruset. Detta genom att exempelvis utge sig för att komma från hemtjänsten för att sanera de äldres boende från smitta. Andra metoder är att erbjuda inköp av mat mot kontanter och kort eller utge sig för att vara Folkhälsomyndigheten med målet att komma åt deras BankID.

"Ökningar av vissa bedrägerier skulle kunna kopplas direkt till den situation vi just nu befinner oss i och tyvärr är det äldre som drabbas mest även här. Det är viktigt att vi pratar med våra äldre om bedragarnas metoder", säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert, SSF Stöldskyddsföreningen i en kommentar.

Toppnyheter

Arkivbild.  OLIVIER DOULIERY / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Amerikansk arbetslöshet lägre än väntat i juli

Den amerikanska arbetslösheten uppgick i juli till 10,2 procent från 11,1 procent i juni. Det är lägre än de 10,5 procent som analytikerna hade väntat sig.

Totalt ökade antalet sysselsatta, exklusive jordbrukssektorn, med nära 1,8 miljoner arbetstillfällen. Även det något högre än förhandsestimaten indikerat, skriver CNBC.

Det visar färsk statistik från USA:s arbetsmarknadsdepartement.

Enligt en enkät från Reuters hade ekonomer väntat sig en lägre sysselsättningstillväxt i juli än rekordhöga 4,8 miljoner i juni.

5 tim
Donald Trump. Michael Probst / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump stöder nytt krispaket till flygbranschen

Ett nytt krispaket är på väg till den amerikanska flygindustrin. Förslaget på det nya krispaketet som är värt 25 miljarder dollar, motsvarande omkring 216 miljarder kronor, får nu stöd av president Trump, skriver CNBC.

– Jag tycker att det är väldigt viktigt att vi håller igång flygbolagen. Oavsett om förslaget kommer från demokraterna eller republikanerna är jag verkligen för. Vi kan inte förlora vårt transportsystem, sa Donald Trump på en presskonferens i natt.

Flygbolagen blev också stora vinnare på Wall Street i går. Bland annat rusade American Airlines över 9 procent.

Igår 05:41
Läs mer om Den globala konjunkturen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Erna Solberg. Håkon Mosvold Larsen / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Norge förbjuder servering av alkohol efter midnatt

Norge förbjuder restauranger och barer att servera alkohol efter midnatt, meddelar regeringen på en pressträff. Förändringarna träder i kraft i morgon och gäller i hela landet. Regeringen kommer att utvärdera åtgärden i början av september.

Anledningen är att antalet fall av coronaviruset börjat öka i landet.

– Det finns ett samband mellan alkoholkonsumtion och hur man uppträder, säger statsminister Erna Solberg till Børsen.no.

I mars meddelade Oslo lokala utskänkningsbegränsningar. Då stoppades all alkoholförsäljning efter 20.30.

Idag 12:10
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt